Dcera je v jídle vybíravá - zlepší se to časem?

syrinxka
21. lis 2017

Dobrý den, dcerka má 22měsíců a je dost vybíravá v jídle. Váhu má teda dostačující takže násilím jí nutit nemusím a ani nechci. Zajímalo by mě, jestli to má někdo z vás podobě a jaké metody používáte aby dítko spapalo alespoň trošku i neoblíbeného jídla? Je naděje že se to třeba zlepší časem nebo ve školce? 🙂 Dcerka má pár vybraných jídel které mi k obědu sní, nejoblíbenější je maso na všechny způsoby (pečené,dušené, řízky, cokoli) toho se opravdu nají. Když uvařím špenát, luštěniny,zapečené těstoviny apd. bezmasé jídla tak to mi je ochotná sníst aspoň pár lžiček. Problém nastává u polívek, ať uvařím jakoukoli tak nejí. Jo když má dobrou náladu sní 2lžičky a hotovo. Polívky mi přestala jíst někdy kolem 10.měsíce a nevím proč. Máčky nejí taky vůbec, rajská,koprová, svíčková - nic. Je pravda, že tatínek je taky v jídle vybíravý a já taky nesním úplně všechno. Asi to zdědila po nás. Nicméně bych chtěla docílit toho aby alespoň ochutnala a snědla pár lžiček něčeho co úplně ráda nemá a odepsat komplet polívky se mi teda nechce. Máte na to nějaký fígl? Trochu se hrozím nástupu do školky jestli nebude jíst ani tam. Zkoušela jsem ji nutit alespoň jednu lžičku, ale končilo to akorát křikem. jde spat hladná a pak to stejně do pusy nedá. Samotná je schopná sedět u jídla třeba do večera a nedotkne se ho když je na talířku něco co nechce. Ono ani mě nebaví vařit dokola pořád pár jídel a když jí hlavně maso tak to i leze do peněz :D Děkuji za rady

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
anetka9
21. lis 2017

Manžel říkal, že jako malej právě tak tříletej, chtěl jen rajskou nebo svíčkovou, nic jinýho nejedl a že jeho táta doteď ty jídla nemůže cejtit:D Ale pak se to srovnalo s věkem, cca školním a teď sní skoro vše...🙂 to já byla od mala vybíravá a doteď jsem:D:D

mlynkova85
21. lis 2017

Hele já bych byla v klidu. Moje děti syn nyní 7,5 let nejedl žádné sladké jidlo,zelí... Teď ve skole nejednou chce sladké jídlo zelí má jako nejoblíbenější. Chutě se mění pořád. Teď nechce knedlík,spagety to dřív miloval. Je to neco za něco. Myslím že i školka hodně změní. Uvidí tam jiné děti. Já jsem teda zastance že jim to chutnat nemusí ale ochutnat to musí. Teda cibuli jsem ho ještě nedonutila ochutnat. Ale to přijde samo věkem.

misuled
21. lis 2017

A ji sama nebo ji krmite? Syn 2,5 nema rad polivky, protoze se mu jedi spatne.
Pokud chcete nalakat, aby aspon ochutnala, zkusila bych pridat "obrazkovy testoviny"..nebo nase deti zboznujou, kdyz si sami muzou prisypat krutonky, samy dat petrzelku... Ale urcite nic nenutit. Nektera jidla doted nedam do pusy, protoze ve skole se jist musely.

letadlo13
21. lis 2017

Starší syn jedl jako mimino výborně skoro cokoli. Ale od asi roka a půl, v rámci vyslovené živosti, si k jídlu ani nesedl a prostě se zabývá vším, kromě jídla. On nemá čas jíst. Já jsem na jídlo extra frfňa, chemii a blbosti typu tatranky doma nevedeme.
Polívky vařím jen někdy, úspěch nemají, ale občas pár lžic zvládnou. Snažím se jim moc jídlo nenutit, ale něco jíst musí. O martýriu kolem jídla bych napsala knihu. Vaříme pořád podobné jídla. Špenát ani rybu by mi nesnědl, mám pocit, že by se nejraději živil sušeným ovocem a jabkama. Zkouším mu dát vybrat, co chce jíst, ale má to meze. Pokud chce jogurt, dobře, proč ne. Osobně nevidím důvod, proč by dítě muselo jíst koprovku (mouka s mlékem mu fakt moc nedá). Luštěniny vpašuju, kam jen to jde, třeba trochu červené čočky se dá hodit do jakékoli polévky, rozvaří se a nenajdete to tam.
Kdyby našel solničku, tak obsah klidně komplet sní, nejsou mu ani 3 roky.

leneee
21. lis 2017

Dcera se rozjedla az cca ve 2,5letech, ale porad je to tak,ze nekdy ma obdobi kdy skoro neji,pak zas obdobi kdy sni porci pro dospeleho.Take tocime oblibena jidla. Polevky delam hustsi-klidne az takove kasovite,takze kdyz nechce polivku,rikam,ze to je kase,aby aspon nejakou zeleninu do sebe vpravila.Jinak by klidne jedla jen suche prilohy nebo bram.kasi...jinak skolka zatim na jeji chute ve stravovani vliv nema,ale treba to jeste prijde 🙂

letadlo13
21. lis 2017

Děláme jídla zdravé a chutné, doporučuju Margit Slimákovou, není problém vygooglit její stránky. Z pohankové mouky peču palačinky, taky domácí chleba. Oběd mám pořád ještě netknutý v lednici, ale domácího semínkového chleba s máslem se nacpal k prasknutí. Musí mu to chutnat. A hlavně jeden den mi k snídani sní misku kaše a druhý den ani lžičku, a tak to je se vším. Nikdy nevím, jestli konkrétní jídlo bude jíst. Nenutím jim jídlo, které není výživově podstatné, nevím jak to říct. Pokud jí všechnu zeleninu kromě fazolek, pokud nejí houby, rajskou nebo rohlíky, nevadí, rohlík nemá žádné nenahraditelné živiny. Snažím se je naučit jíst základní potraviny, pestře a zdravě. Sama bych rajskou s plněnou paprikou a knedlíkem taky nesnědla, to bych byla raději hlady.

letadlo13
21. lis 2017

Tip na polévku mám jedině s krutony, to celkem akceptuje, krutony dostane pokud sní i lžíci polévky, jediné co funguje, dělám čerstvé teplé
domácí krutony.

dokument
21. lis 2017

@syrinxka tak takove dite mam taky, polivky mi driv pekne jedl, ted vubec, taky se mu prostridalo obdobi chcu maso a nechcu prilohu a nechcu maso a chcu prilohu. Par oblibenych jidel ma, to sni vzdycky. Vsichni rikali jak se zlepsi nastupem do skolky a ze mu budou ostatni deti prikladem a on taky zacne jist, tak to se tak nestalo. Je to porad stejne, rekla bych, ze jeste horsi. Do skolky chodi rok. Ostatni jedlici ho vubec nevzrusuji, spis se mu navaluje z jidel, ktera nechce a nechce byt ani vedle nekoho, kdo je ji. Nechce nic namazaneho, tehdy aspon jedl chleba s maslem a syrem. Ale ted nic. A jako mimino mi snedl vsechno, co jsem mu dala. Pak se to znicehonic zlomilo a zacal si vybirat. Pamatuju si, ze to bylo v den, kdy jsem mu dala prikrm z cervene repy, ze mu to nechutnalo. A od te doby odmita. Ve skolce ma jen suche na svacinu, tam uz si s nim taky nevedeli rady, tak se me ptali, jestli mu muzou dat suchy, jinak hlady silha. Polivky mu cedi, to ji jen tu vodu. Jedine co se zlepsilo, ze zacal jist syrovou mrkev (ale nesmi byt nastrouhana).

olusenka
21. lis 2017

jé, přečtěte si knížku Francouzské děti jedí všechno a zkuste nějaké rady doma aplikovat. Nebude to jen tak, ale stojí to za to.

syrinxka
autor
22. lis 2017

@misuled děkuju za typ, obrázkové těstoviny zkusíme 🙂 Malá se snaží jíst sama, ale je to teprve tak měsíc. Dřív si dala do puse jednu lžičku a lžičku mi už podávala že ji mám krmit :D S tím nucením do jídla právě nevím, většinou tady píšete že nenutit. A co si pamatuju tak mí rodiče a i partner říkal že jeho rodiče nutily. Prostě se sedělo u stolu dokud se to nesnědlo. Vyloženě nucení nejsem zatánce ale ochutnat, to by teda fakt mohla. Když už se s tím vařím :D

syrinxka
autor
22. lis 2017

@dokument ano ano, to je ono , někdy jí jen maso, někdy jen přílohy, někdy obojí. :D namazaný chleba naštěstí jí, ale musí být naplacato :D sice je celá od másla a bůhví čeho ale sní to, občas vybírá šunku když jí přesahuje chleba nebo jí padá. No s tím nástupem do školky jsem opravdu zvědavá. Chtěla jsem právě vařit všechno možný aby byla připravená na různorodost těch jídel a ona mi to bojkotuje. Zkusím to cezení polévek, to mě nenapadlo. Včera v polévce plavalo vejce a jakmile se jí namotalo na lžičku tak už nechtěla. TAkže to možná bude dobré řešení. 🙂

dokument
22. lis 2017

@syrinxka tak sunku mi nesnedl nikdy. treba bude lepsi jedlik, nez muj. Myslim, ze ve skolce u nas neni nikdo takovy, jen on. Takze vetsina deti, i kdyz neco nechce, celkove ji. Oni z nej byli nestastni, ptali se, jestli vubec neco ji. Ja mu davam dobry priklad, o jidle spatne nemluvim, jim vsechno, jim zdrave. A bohuzel s nim nic nehne. Zakamuflovat neco taky nejde, on to hned pozna a plive to ven. Nebo se mu chce zvracet, nekdy i to...

dokument
22. lis 2017

@syrinxka ale ja jsem byla taky takova a dneska jim vsechno

beruda
22. lis 2017

Řekla bych, že je to normální, jedno z milých dětských "obdobíček" na trénování maminky 😀. U nás třeba na polévky pomohlo, když jsem k tomu udělala krutonky z chleba (dělám je v troubě, nesmažím). Malá tomu říká křupavý chlebík a strašně ráda si ho dává do polévky, sní pak celý talíř. A pokud jde o špenát...dělám těstoviny se špenátem a kuřecím masem, začala jsem používat taková ta vřetena, nazvala to žížaly v trávě a cpe se jak pominutá, pak se chlubí, kolik snědla žížal 😀. Taky mi fungovalo, když přišla k obědu s tím, že zrovna tohle jí nechutná, aniž to zkusila, přesvědčit jí a nacpat jí trošku (s použitím mírného násilíčka) do pusy. v 90% případů zjistila, že je to dobrý a normálně se najedla.
Musím to tak dělat, protože ona je schopná říct co chce k obědu a když to uvařím, tak mi oznámí, že to nepapá, to bych jí nejradši jednu plácla a pak se šla oběsit. Takže jí už nedávám tolik na výběr, občas trošku zahartusím a nakonec se to zlepšilo.

benetka
22. lis 2017

Dcera jedla taky pár jídel. S nástupem do školky se vše zlepšilo. 🙂

veeeraf
22. lis 2017

Ne, nezlepší..spíš zhorší :D

dokument
22. lis 2017

mne neji ani ten opecenej chleba

neochutna ani kdyz mu to nacpu (ale to nedelam, jednou jsem zkusila, dvakrat, nepomaha, neochutna, neolizne)

to je asi i dane, dokonce jsem si precetla v nejake knizce o vyzive mimin a malych deti, ze on ji spravne. Nic namazaneho! .... takze uvidime. Snad az bude vetsi, bude to lepsi.

binki
12. pro 2017

Syn 10 let, nerozjedl se. Spis se chute obmenuji. Dcera 1 rok, snedla by vse, ale mame dietu pro atopika 😞

jessuela
12. pro 2017

Taky bojujeme, polevky mi sni i dva talire najednou. Druhe uz je boj. Jak co.. Nejradsi by porad chtel.krn bramborovou kasi. Takzr denne musi byt aspon nejaka polevka nachystana. To by jeste slo. Ale snidane? Kazdy den to same jogurty a kroasany.. Namazany chleb nebo rohlik - vubec. To sni radsi suche pecivo. No vecer miva vetsinou polevku, co byla k obedu..

jessuela
12. pro 2017

Porad doufam, ze nastupem do skolky ho to prejde, ale kdyz ctu vase zkusenosti..