Denní režim s ročním dítětem. Jak to máte vy?

vivien95
13. led 2022

Krásný den, maminky, jaký máte denní režim s dítětem, pokud ještě pracujete? Mě přijde, že kdybych byla jen na mateřské a závislá na chlapovo financích, asi bych ten stereotyp nedala. Jsem špatná matka když nejsem 24/7 s maličkou? Náš týden vypadá asi tak - ráno vstanu v půl 7, udělám snídani příteli než jde do práce, poklidim, trochu se protáhnu, zacvicim a pustím u toho nějakou audioknihu. Pak se budí malička, dostane mlíčko, pohádky, pak prevlikame, případně cvičíme vojtovku. Okolo desáté bud máme pochůzky, lékaře, nákupy a nebo vařím a malička si hraje sama. Okolo 11 chodí spát do jedné, já mezitím dělám něco do práce nebo poklidim. Když se vzbudi tak oběd a jdeme ven, mezi 15-16 si hrajeme a učím ji něco nového a čekáme, než přijde tatínek z práce 😁 většinou se ho den předem zeptám "hele,mam chůzku v 17:30, stihneš přijet nějak rozumně z práce?"Obvykle není problém, maličkou mu předám a jdu pracovat. Jsem OSVČ, takže si čas planuji hodně dle sebe. Občas se stydím někomu říct, že dělám i jiné věci než, že jsem jen s malou, protože si vyslechnu jaká jsem matka 🙈🙏 Ale přijde mi správné, když se velkou finanční části podilim na chodu domácnosti, aby se otec taky angažoval velkou měrou ve výchově. Když to stihnu tak mezi 7-7:30 se malá koupe a následuje večerní hraní a uspávání. Chodí spát až okolo 21:00.. Nekdy jedu pryč v sobotu odpoledne a v neděli večer se vracím, tak hlídají buď babi a dědové nebo přitel.. A jak to chodí u Vás dámy? Máte to striktně rozdělené, že chlap práce a finance a žena domácnost a rodina?Díky za odpovědi a přeji krásný den ❤️

konidana
13. led 2022

@vivien95 meli jsme to napul. Ja 3 roky a pak manzel 2 roky na rodicaku. Ja sla naplno do prace, když byl mladsimu rok. Bylo to to nejlepsi obdobi, kdyz sem domu chodila k teple veceri a na deti se i tesila😁

merope
13. led 2022

Myslím, že tak nějak máš normální režim. Já od cca půl roku malého na jedno dopoledne v týdnu chodila do práce (učím, tak to jde) a bylo to fakt super. Prý je to fajn i na separační úzkost, když dítě nějaký čas tráví jen s tatínkem a není non-stop jen s mámou. Takže ono se ti to do budoucna dost vrátí, že maličká si vyrábí vazbu na oba rodiče. I tak mám teď ve 3 letech šíleného mamánka a to si ho chlap každý den aspoň na hodinu bere k sobě do kanceláře, abych si odpočala (a chodí do školky).

vivien95
autor
13. led 2022

Uf, to jste mě uklidnily holky😁❤️ z těch diskuzí tady mi přišlo, že jsou všechny perfektní matky co jen uklízí a vaří a vše ostatní je špatně.. tak super ❤️

barmil
13. led 2022

@vivien95 taky pracuji, střídáme se, když je manzel v praci, starám se ja, kdyz je doma, jezdím do prace já. Manzel se o syna dokáže postarat naprosto luxusně, kromě kojení od narození zvládal vše. Pro syna je to taky prinos, s manželem dělají úplně jiné věci, než když jsme spolu, užije si nás oba a ma nasi 100% pozornost. Já se domů vracím spokojená, že dělám něco, co mě baví a realizuji se i mimo mateřství. Bez toho bych spokojena mama nebyla.

hani_na
13. led 2022

@vivien95 Kdybych měla možnost pracovat, dělám to!😁 Malá má i pěkný režim, syn je o půl roku starší, vstává mezi 5. a 6. hod, dostat ho do postele před 13. tou hodinou a večer před 20. tou je problém, byly doby, kdy dal odpolednímu spánku půl hodiny a to jsem fakt padala na ústa. O to nejsi míň máma, že se věnuješ i práci, já ti to upřímně přeju a závidím. Manžel je manažer, chodí domů později, u nás jsou karty rozdaný takhle.

emillyhk
13. led 2022

My to máme tak, že manžel chodí do práce (6-14) a já jsem s malým na RD. Ne že by se mi nelíbilo chodit do práce (aspoň na pár hodin týdně), ale bohužel 🤷‍♀️. Jsem zaměstnanec, moje práce nejde dělat na homeoffice. Zhruba za rok se chci vracet aspoň na částečný úvazek, ale musíme vyřešit hlídání, jesle nebo něco podobného. Prarodičům je 70+, takže jsme bez hlídání. Jinak náš den vypadá tak, že kolem sedmé vstávám já, v půl osmé syn. Nasnídáme se, uklidím, případně připravím oběd, malý si mezitím hraje, ale já na něj mluvím a tak nějak jsme pořád spolu. Po svačině jdeme ven nebo si hrajeme spolu, potom oběd, jdeme se natáhnout (syn už bohužel většinou po obědě nespí, ale "odpočíváme"). Potom si chvíli hrajeme, manžel se vrátí z práce a to už jsme tak nějak všichni spolu nebo se střídáme v péči o malého a druhý má chvilku pro sebe. Večerní rutinu začínáme v sedm, v osm už malý spí. Hodně času ho nechávám, aby se zabavil sám, cílené hraní a učení nových věcí zabere tak max. hodinu, ale je to pár minut tady, pár minut tam... Nemyslím si, že je potřeba dítě neustále bavit, pro rozvoj potřebuje i čas, kdy si hraje samo 😉 S prarodiči se vidíme 1x týdně. Sice jim malého nemůžeme nechat a jít si po svém, ale snažíme se, aby měl kolem sebe i jiné lidi než mě 😄

vivien95
autor
14. led 2022

@emillyhk jen se zeptám, proč jim nemůžete malého nechat? Prarodičům Meli je také 70 a v pohodě i pár hodin pohlidaji..

westie
15. led 2022

Nevidim na tom vubec nic divneho. Ja castecne pracovala od tri mesicu syna a od pul roku dcery.
U syna (prvni dite) jsme to meli od jeho jednoho roku tak, ze jeden den v tydnu hlidali manzelovi rodice a jeden den v tydnu manzel. Zbytek casu byl syn se mnou nebo manzelem, ktery s nim sam od sebe travil cas rad a casto. Hodnekrat jsem byla na zahranicnich sluzebnich cestach, kdy me syn videl vecer, kdyz sel spat, ja nasledujici den brzy rano odjela, odpoledne jsem odletela, dalsi den mela jednani a letela zpet, vratila se domu po pulnoci, takze me syn videl az ten dalsi den rano. Vzdy to zvladli s manzelem, syn to nikdy nenesl spatne - nezazivali jsme zadne ubrecene odchody atd. Jedna pracovni cesta byla na tyden, nechteli jsme ho blbnout nejakym telefonovanim nebo Skypem, takze me vlastne tyden nevidel. A zvladl to v pohode. Ted je mu pet a s manzelem, babi i dedou maji krasny vztah, syn je samostatny a spokojeny.
A dcera zazivala neco velmi podobneho, bez tech sluzebnich cest. Fakt, ze maminka jezdi do prace nebo pracuje doma, je proste u nas normalka. A zase ani u dcery nezazivame zadne hysterie pri mem odchodu atd. Deti vedi a vzdy vedely, ze sice jdu pryc, ale taky ze se vratim.
A obe moje deti vedi, ze je mam rada, i kdyz s nimi nejsem porad. Rikam jim to od zacatku a vlastne i ted, kdyz oba chodi do skolky. Taky vi, ze s nimi rada travim cas a snazime si to naopak patricne uzit.
Jsem naopak rada, ze pro syna i pro dceru je normalni, ze maji dva rovnocenne rodice, kteri se umi postarat. Chci, aby si syn v dospelosti vazil silnych zen a povazoval zeny ve vztahu za rovnocenne partnery se vsim vsudy. A u dcery chci, aby vedela, ze byt samostatnou a silnou zenou je v poradku, ze zena vytvari klid a teplo domova, ale zaroven ma sve sny a ambice a ze se v to da najit rovnovaha, kdyz si vybere silneho muze, ktery si nepotrebuje honit ego a chce byt plnohodnotnym rodicem.

michaela666
15. led 2022

@vivien95 Já si zase připadám blbě, protože jako zaměstnanec aspoň na částečný úvazek nemůžu a i kdyby to šlo, tak manžel nechce. Říká že by si připadal neschopně kdybych musela od roční dcery odcházet do práce. A jak já bych občas ráda šla. 😃
Tady je spousta maminek, co krom dítka zvládá i práci a já "jen sedím doma ".

emillyhk
15. led 2022

@vivien95 Manželovi rodiče to už nezvládnou fyzicky, nejsou v kondici, aby za ním běhali nebo ho "přeprali" při přebalování. Navíc tchyně se ráda napije... Moje mamka to pár hodin zvládne, ale to využíváme minimálně (zubař, apod.), je vidět, že je potom už hodně vyčerpaná 😟 Navíc má poslední dobou takové divné "výpadky", takže spíš se snažíme dohlédnout my na ni. Není to úplně na nějaké pravidelné hlídání.

vivien95
autor
15. led 2022

@emillyhk jasně, chápu, děkuji za sdílení ❤️