Děti, které lezou až v roce a déle

1980mat
9. zář 2009

Ahoj, mám syna s opožděným motorickým vývojem. Všechny etapy vývoje u něj nastávají s cca půlročním zpožděním za jeho vrstevníky. Teď je mu 14 měsíců a teprve pomalu začíná lézt. Najde se tu nějaká maminka, jejíž děcko lezlo taky až po roce? A jak dlouho Vám trvalo než se děcko rozlezlo tak, že bylo schopno samo prolézt celý byt, aniž by přecházelo v plazení? Syn už tak měsíc přešlapuje na čtyřech na místě a občas popoleze o desítky centimetrů, ale ještě neleze na větší vzdálenosti. Jednou popolezl o pět metrů, ale stále preferuje plazení před lezením. Jak dlouho trval Vašim dětem přechod od plazení k lezení?

hancas
9. zář 2009

ahojky naše děti jsou narozené o 6 týdnů dříve a taky to bylo znát na sezení....ostatní děti už seděli a mi stále ne,pak začala holčička chodit po čtyřech a chlapeček se plazil jak tulen za 2 měsíce začal lozit a teprve ve 14 měsicách začali chodit.Myslím si že je zbytečné srovnávat děti ostaní co už umí....každé dítě je individuální a řekne si samo co chce .Nazoufej a věř že vše bude ok i když později ,já taky nedala na ostatní a nechala děti až sami a nenutila jsem je.Je to nejlepší,
Držím moc moc palečky jak tobě tak i malému který to zvládne díky tvé lásce a pomoci

ewuli
9. zář 2009

Ahoj,také mám chlapečka motoricky opožděného. Plazí se asi od. 7.měsíce ,v 9. měs. péroval na kolínkách,ale lezt nechtěl. Až ve 14.měs si sám stoupl,sedl a hned do týdne chodil kolem nábytku. Teprve na 15.m začal místo plazení používat lezení.Od doby co začal popolézat o pár desítek cm mu to trvalo asi jen týden než se rozlezl a už se vůbec neplazil.

1980mat
autor
10. zář 2009

Holky, díky za odpovědi a povzbuzení. Vím, že každé dítě má své tempo. Na syna rozhodně netlačím. Chodím s ním na rehabilitace, na plavání a snažím se mu všemožně pomoci v rozvoji motoriky. Odsouváme kvůli jeho opožděnému vývoji i druhé děcko, abych se mu mohla plně věnovat.

pelmisek
10. zář 2009

ahoj moje holčička byla tak na stejno s tvým synem, plazit se začala okolo roku a lézt až tak za 2 až tři měsíce, chodila teprve od 18 měsíců a sama teprve ve 22. měsících. Všechny stejně staré děti už dávno běhali a já z toho byla na prášky, že je Verunka tak pozadu, ale pomalu to dohání. Holt má hypotonii od narození, pže byla hrozně malinká a ani vojtovka moc nepomáhala a tak jí všechno holt trvá déle 😀 Takže nezoufej určitě nejsi sama!!!

mikulka
10. zář 2009

1980: a nemá na to vliv i plovoucí podlaha? Že radši plazí, víš?

eppik.m
11. zář 2009

980mat: ahoj, u nás to bylo takto: ve 12 m. se začal stavět na nožičky a taky se naučil lézt hned, chodit kolem nábytku a samostatně bez pomoci chodil až v 16 m., já jsem to nebrala tragicky a ani jsme necvičili ... každé dítě má svoje tempo tak proč na něj spěchat ? 😉

1980mat
autor
11. zář 2009

mikulka: Máme rodinný dům a v žádné místnosti nemáme plovoucí podlahu. Kromě kuchyně máme všude koberce. Máme i zahradu, kde by syn mohl lézt v trávě, ale je to prostě lenoch a moc se nechce hýbat. Nejde u něj jen o lezení. Pozdě se začal i přetáčet. Ze zad na bříško se sám přetočil až v 8,5 měsících a z bříška na záda v 11,5 měsících. Plazit se začal taky v 11,5 měsích. Takže obecně má opožděný motorický vývoj. Nemá ani žádnou hypotonii. Byli jsme posláni na vyšetření ke dvěma neurologům. Oba shledali, že je po psychické stránce v pořádku, jen je prostě línější a pomalejší v motorice.

pelmisek: Vývoj Tvojí Verunky je skoro stejný jako u nás. Taky počítám s tím, že syn bude sám chodit až tak kolem dvou let. Proto tomu podřizuji i plánování druhého děcka, abych ho v druhém těhotenství nemusela moc tahat. Jinak můj syn měl opačná problém pokud jde o velikost. Když se narodil trhnul rekord porodnice pro loňský kalendářní rok s porodní váhou 4600g. A teď ve 14 měsících má 91 cm a kolem 12 kg. Pořád slyším ze všech stran, jak je veliký na svůj věk.

ivusky
11. zář 2009

ahoj holky, i když většinou příspívám do debat typu : kdy nejpozději začali chodit" musím přispět i zde. syn se narodil s normální porodní váhou tj. 3,06 kg a 50 cm, lézt začal až ve 14,5 měsícíh , postavil se v 16 m, v 17 začal obcházet nábytek a teprve v 18,5 udělal své prvnáí kroky, teď mu bude 21 měsíců a chodí už v pohodě, samozřejmě nějaké pády jsou....dětská z toho byly hotová, fyzioterapeutka bylo v pohodě a na neurologii mi řekli , že momentálně nevidí žádný problém, motorika se prý vyvíjí naposled. tak držím všem palce.

ssaara
11. zář 2009

Malej začal lézt ve 12.měsíci,za další 2 týdny se poprvé sám posadil,ve 13.měsících začal obcházet nábytek a sám začal chodit krátce po 15.měsíci. Chodili jsme na rehábku a na neurologii,kde nás strašili,že pár příznaků svědčí pro svalovou dystrofii. Byli jsme z toho pěkně v háji. Ale malej všechno dohnal,je zdravej jako řípa a teď se od rána do večera nezastaví 😉

milik75
11. zář 2009

Ahoj, moje kamaradka ma hypotonicke dite (narozeno ve 37tt), ktere lezlo po roce a az ve 2 letech zacalo chodilo. Ted jsou mu skoro 3 roky a radi jako drak. Obcas s nim jeste cvici Vojtovku, chodi na detskou neurologii, ale vypada to, ze bude vse v poradku. Takze hlavu vzhuru a hlavne ver svemu diteti, ze vse zvladne!! Lekari casto strasi, ale myslim, ze deti jsou mnohem silnejsi, nez nejake lekarske diagnozy.

1980mat
autor
11. zář 2009

Tak se jdu konečně po měsících čekání pochlubit. Synovi bude za tři dny 14 měsíců a konečně se dnes rozlezl tak, že už mu nedělá problém lézt desítky metrů v kuse. Ještě tento týden popolézal jen o desítky centimetrů a teď před pár minutami mi udělal velkou radost a lezl za mnou několikrát přes celou místnost. Takže s lezením už jsme na tom snad O.K. Teď nás čeká další etapa vývoje. Stavění se a chození kolem nábytku a chůze samotná. Dějkuju holky za podporu a držím všem palečky, ať se vám všechny děcka krásně rozlezou a rozchodí a těm, co už lezou a chodí přeju hezké zážitky s dětmi obecně.

mikulka
12. zář 2009

Gratukuji 1980, mat. Vidíš, bude ti chodit dřív, než ve 2 letech, jak sji říkala!!!

zazukje
13. zář 2009

Taky bych se ráda přidala do diskuse. Naše malá se narodila s průměrnou porodní váhou 3400g, byla a je spíš drobnějsí. Když se nám ani v 9 měsících neplazila a točila se jen ztěžka, poslala nás doktorka na rehabku. Tam nás uklidnili, fyzioterapeutka by naprosto v poho. Řekla že malá je hypermobilní /prý z ní bude dobrá gymnastka či baletka/ a tyto děti jsou trošku hypotonické. Ani sme nějako moc necvičili, plazit se začala kolem roku, lezla přibližně ve 14měs, potom se pozvolna během 2měsíců postavila a samostatně začala chodit až v 19měs. Dnes má 20 měs a chodí obstojně.
Bylo nám řečeno že pro tyto děti je norma širší, na lezení 14. - 15. měsíc a na chození až 2 roky. A jestli je dítko ještě navíc pohodové až líné /jako ta naše/ tak to platí dvojnásob. Ale taky jsme z toho byly na nervy. Drží palečky všem, všechno se spraví.

1980mat
autor
14. zář 2009

zazukje: Tvoje dcerka je na tom úplně stejně jako můj syn. Plazení až okolo roku, lezení ve 14 ti měsících. Syn už si tak měsíc i občas stoupne, když se chytne třeba hrany stolu nebo nějakého jiného záchytného bodu, ale ještě nestojí dobře na obou nohách, spíš jde na špičky, takže nožičky ještě nemá připravené na stání, jak nám řekla naše rehabilitační sestra. Jinak my taky moc necvičili a taky nám neuroložika řekla, že synův vývoj odpovídá širší normě. Předpokládám, že syn bude chodit taky okolo toho roku a půl až roku a třičtvrtě.

eliotka
14. zář 2009

Holky, poraďte, prosím. Je u nás vše v normě, jak říká naše dr.? Ona je ale hodně v klidu se vším...

Kluk brzy pásl koníčky,
brzy držel hlavičku
přetáčení na bříško v 6 měs.
plazení 8.5 měs.
na kolínka 10.5 - houpání
sezení 10.5 měs.
Teď v 11 měs dobře plazí, sedí krásně, přitahuje se do stoje, na kolínkách je často, ale udělá tak dva přísuny.

Je to v pořádku?

1980mat
autor
14. zář 2009

eliotka: Všude píšou, že norma pro lezení je devět měsíců věku dítěte. Pokud leze déle, už vybočuje. Nám, ale doktorka (neuroložka) řekla, že i lezení ve 14 měsících je v širší normě. Přesto však od osmi měsíců věku syna chodíme na rehabilitaci cvičit Vojtovu metodu, protože se naší dětské doktorce zdálo, že syn je v motorice dost opožděný. A já s ní souhlasila. Když jsem viděla všude ty tabulky vývoje u dítěte a hlavně stejně staré děti kolem nás, bylo jasné, že někde je zřejmě chyba. Nakonce nám řekli, že syn je jen línější a máme mu dát více času. Tak jsme mu ho dali a konečně ve 14 měsících leze. Pokud nechodíte na rehabilitace a nebyli jste ani na vyšetření u neurologa, tak si asi Vaše doktorka myslí, že je vše v pořádku a já bych to neřešila. 😉

petrast2
14. zář 2009

Ahoj, my máme motorické opoždění a hypotonii, malému je teď 17 měsíců a před nedávnem začal teprve lézt po čtyřech. Cvičili jsme Vojtu, ale teď už se to moc nedá, protože to je hrozný boj a žádný výsledek.

raady
15. zář 2009

eliotka,
teď jsem to psala v jiném tématu 😉
Přesně tak jako tvůj malý ,je na tom motoricky naše Barunka.
Nejdříve jsem pochybovala, ale známá rehab. sestra na ni v 7 měsících mrkla a říkala, že hypotonii nemá, jen že je pohodlná. Ale přes to, že nám doporučuje cvičení. Byly jsme celkem asi 8x a vzdala jsem to.
Rozhodla jsem se, že Barunku nechám, ať si jede podle svého.
Lézt po čtyřech začala v 11. měsích, teď - ve 13. měsích chodí kolem nábytku. 🙂
Asi bych věřila dětské lékařce.

blandik
15. zář 2009

raady - udělala jsem něco podobného. Od 3M jsme chodili cvičit (na můj popud - slehlá hlavička, problémy s polohou na bříšku - naši dětskou by nic nerozhýbalo). Ale po měsíci a půl jsme se dohodli, že přestanem cvičit a budem docházet jen na kontroly - malý měl i ekzém a cvičení? se mi zdálo, jej zhoršuje. Byla jsem dost na pochybách, jestli nedělám chybu. Ale cítila jsem, že mu musím dát prostor pro vlastní vývoj a že tím cvičením ho psychicky rozhodím, což taky je negativní faktor u ekzému - nechtěla jsem z něj dělat rozmrzelé miminko (zejména kvůli tomu atopáku). Malý je zpožděný o cca 6 týdnů, to zpoždění se mi nezdálo zas tak markantní, ačkoliv vrstevníci dělali vše o dost dříve než náš.Samozřejmě, kdyby zpoždění bylo větší, asi bych si to netroufla. Dneska jsem ráda. Malý se začal plazit v 7M, te'd je mu 11M - stále se jen plazí (krásně střídá obě nohy i ruce), na kolínkách péruje od 8M, ale neleze, zatím se sám neposadil, ale už dva měsíce se sám posadí v kočárku - přitáhne se. Před týdnem se začal stavět u nábytku - to mě hodně překvapilo, pořád jsem čekala, že začně sedět.

Já bych osobně šla k neurologovi, pokud bych byla na pochybách - znám naší dětskou a tak mám tendence pochybovat i o ostatních.

hroznatko
15. zář 2009

raady - moje dcerka je na tom úplně stejně, nábytek teda obchází už asi měsíc a půl, ale co mě zneklidňuje, to je postavení jejích nožiček při stoji (stojí jakoby na těch vnitřních hranách nožek, ne na celých chodidlech) a taky způsob vstávání - nenakročuje, jak je to běžné, ale spíš se přitahuje rukama a přitom se opírá o vnitřní hranu pravého chodidla...tak jsem se chtěla zeptat, jak je to u vás. má diagnostikované lehce nižší svalové napětí.

eppik.m
16. zář 2009

eliotka: úplně normální tempo !!!

eliotka
16. zář 2009

epik: díky moc. 🙂
Nám právě dr. řekla, že kdyyb měl potíže, projevilo by se to dříve a on brzo pásl koníčky a přetáčel se taky brzo.
Dnes si stoupnul úplně sám (jinak jsem mu nazvedávala zadeček) a byli jsme u známých lezl kousínek po 4. Mají koberec. Tak si nějak myslím, že je to tím, že máme plovoučky a hodně mu to klouže.

raady, já si taky už pomalu říkám, že to nebudu řešit a nechám ho. On je hodně velký pohodář, tak třeba i to přispívá.

eppik.m
17. zář 2009

eliotka: mně se Míša sám začal stavat na nožičky ve 12 m. a taky sám začal i lézt, prostě jednou večer najednou lezl a bylo ... nikdy jsem to nijak neřešila ani pediatr ne ... no a chodit sám začal v 16 m. 😉 hold jedny děti chodí už v 9m. jiné déle ... každé má své tempo a nevidím důvod proč se kvůli tomu nervovat a stresovat (samozřejmě pokuď je dítě zdravé) já říkám že předci dospěláci nemají na čele napsané kdy jako kojenci či batolata už tu či onu dovednost uměli ... 😀 v pohybe Míša nespěchá ale zato inteligentní a chytrý je až moc, třeba v 1,5 už chodí na nočník i v noci a je bez plen ... najdi mi dítě které v tomto věku nečůra v noci do pleny ... nosíme slipečky s autíčky a naučil jse to toto léto cca za měsíc a půl takže každé dítko je šikovnější v něčem jiném ...

eliotka
17. zář 2009

epik: to je úžasné s tím nočníkem! A jak jsi ho to naučila?
Kája je taky pomalejší v hr. motorice, ale zato velice chytrý, od jeho 9 ěms se s ním na moha věcech domluvím.
😉

eppik.m
17. zář 2009

eliotka: ano i my se krásně domluvíme i bez slov ... to s tím nočníkem bylo strašně jednoduchý pro mně v tom že Míša mi dal inpulz k tomu abych do toho šla v jeho 16,5 m. Jednoduše jsem ho nechala bez plíny (v létě) a on začal čůrat na koberec a jak jsem ho napomenula at to nedělá tak přestal a utekl na chodbu a tam v klídku dílo dodělal. Z toho jsem usoudila že je dost chytrý na to, že už chápe co je to čúrání a umí to zadržet sám. A tak jsem ho hned začala dávat na nočník a za měsíc a půl byl komplet bez plen i v noci a to jsem ho vůbec neučila ani nijak nevysvětlovala aby se v noci sám budil a říkal si o to taky. Takové naděje jsem si vůbec nedělala a říkala jsem si že pokud se nám to podaří do konce roka tak budu ráda a v noci jsem si říkala do 3 let jak všichni kolem praví. Takto to u ná funguje už od jeho narození prostě ho znám tak dokonale že ho mám přečteného 😅

eliotka
17. zář 2009

epiik: to je super! Můžeš na něj být pyšná! 😉

kalo
18. zář 2009

1980: a dělali malému v rámci vyšetření na neurologii také EMG vyšetření?????

keba
20. zář 2009

ahojky holky nám je 16 měs.a také stále lezeme po čtyřech!Dlouho jsme se jen plazili jako partizáni,lést jsme začli asi ve 14,5měs.Zároven s lezením jsme začli i obcházet nábytek a u všeho se stavět.Od 8měs.jsme cvičili vojtovku ale nic moc efekt to nemělo.Nýní nám rehábka cvíčení ukončila-pozastavila na měs.jak se malá posune dál...sice chodíme kolem nábytku ale zase máme problém s nožkama,vtáčí je dovnitř. 😖 Takže myslím že u nás je samostatná chůze ještě za dlouho...ale jsu ráda za každý pokrok 😉

kokaka
20. zář 2009

ahoj keba: silvinka taky poořád jen leze a obchází nábytek, chůze taky nevypadá v nejbližší době, vesele ničíme kalhoty na dvorku a všude kam jdeme, protože v kočárku moc sedět nechce a tak všude lozí, cvičení nám už bylo ukončeno

ewuli
21. zář 2009

U nás to bylo stejně jako u Keba,jen nožky vytáčí ven. teď má 17,5měs a včera večer z ničeho nic začal chodit.Najednou se pustil a cupital po pokoji.No, nemohla jsem tomu uvěřit.Navíc před 14 dny na rehab.mi řekli,že jen tak chodit nebude,že síla v nohou je tak na 5měs dítě 😖