Dítě mladší dvou let ve školce/jeslích, jak to neslo?

mojezelvicka
15. říj 2015

Je tu někdo, kdo dával dítě do školky v 1,5 letech nebo i dříve? Jak to vaše dítka nesly a jak dlouho trvalo, než si zvykly? Začala jsem dávat 17 měsíční dcerku na dopoledne do soukromé školky, protože se za 3 měsíce potřebuju vrátit do zaměstnání, a velmi těžce snáším to, že dcerka ve školce téměř celý den probrečí. Zatím jsme tam byly pouze 3x, takže chápu, že to je krátký čas na to, aby si zvykla. Máte zkušenosti s tím, že s dítkem několik prvních dnů/týdnů ve školce zůstanete nebo se vám osvědčilo dítě předat a odejít bez ohledu na to, že pláče? Díky moc za vaše reakce.

kachnanek
15. říj 2015

Můj syn bude mít 2 roky příští týden a od konce srpna chodí do jeslí. 14 dní jsme chodili si zvykat. Byla jsem tam celé dopoledne s ním - mimochodem šílená nuda jenom sedět a sledovat jak si banda dětí hraje - a pak jsem odešla na půl hodiny, další den na hodinu, až tam nakonec zůstal celé dopoledne. Ze začátku jsem si taky připadala jako krkavčí matka, plakal a volal "mami" když sem odcházela. Nicméně teď už jsme to dopracovali tak daleko, že se hrozně těší, ráno se se mnou ani nerozloučí a už utíká za dětima. Chce to prostě čas, ale zvyknou si. Jsou tam i mladší děti, některé chodí už od roku, a taky nebrečí.

eficenka
15. říj 2015

@mojezelvicka
a do práce "musíš" nebo chceš?
s prací s dětmi mám bohtaé zkušenoti a v 1,5 roce ještě určitě není připraveno být bez matky. možná tak max na 1-2 hodiny, ale jenom matka je jeho středobod ( otec, babičky, které zná)
lépe je to s dítětem mezi 2,5 -3 rokem,,,,
pokud můžeš, bud chvíli s ní, třeba odejdi někam na chodbu, ae když bude volat, tak přijd, aby měla důvěru v Tebe, že ji nezradíš, že si pro ni vždycky přijdeš...

pety91
16. říj 2015

U mých dětí to tak nebylo, ale když jsme byly my děti, tak to bylo úplně normální. Prostě jde o to rozhodnout, jestli je ten návrat do práce opravdu nutný. Vždy je to těžké pro matku i dítě.

janaaanna
18. říj 2015

Dávala jsem dceru od 15 měsíců. Zvykání bylo nepříjemné, plakala. Učitelky ve třídě rodiče nechtěli, prý aby to nebylo ostatním dětem líto. Takže jsme zvykání dělali tak, že chodila na půl hod, pak na hod atp., cílový stav pro mě byl, že chodila do oběda a na oběd jsem jí brala domů, dala jsem jí najíst a pak spala doma. Já jsem dopoledne vyřídila schůzky a když spala tak jsem pracovala doma a odpoledne jsme měly spolu. Zvykání bylo těžké (třeba dva týdny), ale pak se do jesliček těšila a moc je milovala. Mně se líbily ty aktivity, co dělali oni tam, bych já s ní doma nedělala. Rozhodnutí nelituju. Při zvykání je důležité, abyste vy nebyla nervozní, to dítě to vycítí. Také jsem nesla těžce, když plakala, ale pak pochopila, že přijdu a začala si to užívat.

mojezelvicka
autor
19. říj 2015

@janaaanna Moc děkuji za povzbuzení, pevně doufám, že se taky dcerce ve školce bude nakonec líbit. 🙂

radka8888
19. říj 2015

Určité to zvladnete! Držím palce! Moje dcera nastoupila v 18 měsících a ještě teď vzdycha nostalgicky moje skolinka inkdyz už tam nechodí 🙂