Dítko do školky ve 2 letech. Co všechno by mělo umět?

7. led 2025

Ahojky, rodičák mám na dva roky. Chtěla jsem co nejdřív do práce, abych mohla mít opět svůj příjem.
Samozřejmě bych byla nejradši se synem doma co nejdéle, ale bohužel to opravdu nejde. Hlídání nemáme. Babičky, dědečky, nic.
Párkrát jsem ho vzala mezi děti do dětských herniček a vzdalovala se, vůbec mu to nevadilo, mezi dětmi je ve svým živlu. Je to divoch

Jen se ptám, synovi je teďka rok. Co vše musí umět do školky? Mám zjištěno, že u nás berou od 2 let. Jsme malá obec.
Ale stresuju se tím, abych ho co nejdřív naučila na nočník a snad to půjde… atd..

drep
7. led 2025

Dcera chodila do soukromé a nevyžadovaly po nás nic. Dcera teda dudlík neměla nikdy a plenky už, ale ve třidě byla s dětmi jak na plenách, tak s dudlíkem

kubesovaadelka
7. led 2025

Ve státní školce by dítě mělo být Odplenkované, bez dudliku a umět se napít z hrníčku, najíst lžící. Nebo aspoň u nás to chtějí, nicméně dcera od 2 a čtvrt chodí do dětské skupinky, kde nejsou problém pleny, dudlík no prostě nic. Dcera si nosí vlastní flašku s pitím i svačinku, neboť to jejich jídlo odmítá. Dříve měla problém se spaním/odpočinkem, že byla zvyklá před spaním na umělé mléko a ani to nebyl problém, každé ráno jsem jim donesla přesnou dávku,kterou jen zalili vodou, dali ji ho vypít a tak si zvykla i na spaní. Asi záleží na vedení a ucitelkach, z doslechu vím, že v jedné z okolních vesnic nevadí ve státní školce ani ty pleny🤷

eviicka
7. led 2025

Asi bych se ptala v místě bydliště, ve skupinách bývají tolerantní "skoro ke všemu", ve státních školkách to je přísnější, ale tam obvykle nejsou uzpůsobeni na tak malé děti. Jestli mu je teď teprve rok, tak bych asi s ničím netlačila na pilu (ať nevytvoříte blok) a učila v klidu a postupně hlavně to jídlo, pití, oblékání.

dendy88
7. led 2025

Syn šel do státní školky v 2 letech a 4 měsících. Neuměl se sám pořádně oblékat, měl pleny , byl teda bez dudlika. Nebyl problém naštěstí v ničem, pleny měl ze třídy snad jako poslední ( patřil sice pomalu mezi nejmladší,ale byla to třída dvouletaku). Teď už chodí druhým rokem a vše už dobrý .

blondynka400
7. led 2025

Obě šly do školky cca ve 2 letech, nejdřív do soukromé, pak do státní (obě pres dovršením 3r.). Nepamatuji si, že by chtěli něco extra. Ale ani jedna pleny už neměla, to samé dudlík a obě byly na svůj věk hodně vyspělé. Za mne je tento věk pro vstup do školky ideální, mnohem lepší než ve 3 letech. To je snad nejhorší věk... Buď dřív a nebo pak počkat cca do těch 4.

dashyyy
8. led 2025

Dcera začala ve dvou letech a třech měsících, školka tolerovala plenky na spaní a celkem vůbec nebyl nic problém.. byla šikovná, sama jedla, tu plenku si sama oblékla, sama se oblékla ven, ale i tak tam byly děti, kterým učitelka a asistentka vždy pomohly.. záleží na konkrétní školce

alianan
8. led 2025

Naše státní školka nechce nic, ono také co chtít po dvouleťákach, jsou to sotva odrostlá mimina. Toleruje i plíny a vídám ve školce i dudlíky. Jak je to s jídlem nevím.

sigyn
8. led 2025

U nás berou od 2 let pouze do DS, a tam chtějí, aby dítě umělo pozdravit, samo se najíst lžicí a umět pít z hrnku. Plínky nejsou problém. V klasické MŠ už toho musí umět více - samo se obléct, být bez plínek atd. Většinou to má školka vypsané ve školním řádu. Ale určitě počítejte s tím, že po nástupu do školky bude prakticky neustále nemocné.

alice180
8. led 2025

@sigyn jako vážně musí umět pozdravit?! Naše malá třeba umí, ale stydí se a nepozdravi, i když jsme si to milionkrát říkali, jsou ji 4 roky.

sigyn
8. led 2025

@alice180 Náš se taky stydí, takže samozřejmě kouká do země, culí se. Přitom doma pusu nezastaví a samozřejmě umí pozdravit, poděkovat atd. Hádám, že to tam mají napsané jen proto, aby dítě umělo alespoň nějakou základní komunikaci a nebylo to úplně nemluvně, co jen vydává neforemné skřeky. 😉

pestas
8. led 2025

Bude zalezet na konkretni skolce, u nas ve statni skolce take berou od dvou a nevadi ani plenky. Musi akorat umet jist dite lzici a melo by se pokouset samo alespon svleknout nebo castecne, ale umet to nemusi. Pokud nema plenky, ma na vyber chodit na nocik nebo na wc

vladi88
8. led 2025

Ahoj, myslím, že záleží na každé skolce, jak si nastaví pravidla, ale pokud berou batolata od 2 let, je dost možné, že k nim budou schovívavější než k 3leťákům. Moje dcera má teď čerstvě rok a 7 měsíců a v pondělí začala chodit do DS. Od září totiž začne chodit "natvrdo" na celá dopolka, tak jsem chtěla, aby si tam začala pomalu zvykat, na nové prostředí, děti, tety a že nebude stále jen se mnou. DS bývají v pohodě, nevadí plenky ani dudan, malá tam chodí na hodinu, příští týden zkusíme třeba 2 hodiny, udělám to tak, jak chůvy poradí. Ale o tom, co ty prťata musí umět, bych se informovala přímo ve vaší skolce 😊 a času je dost, ty děti dělají obrovské pokroky během chvíle 😊

ladyhacek
8. led 2025

mluvím o státní školce a ještě to chce určitě zjistit jak je to u Vás, každá školka si přijetía podmínky muže stanovit.
Musí být odplenkované, samo jíst, pít, být schopné se obléknout - s bundou většinou pomáhají.
Syn šel ve 2,5 letech do státní školky a mě vše, byl odplenkovaný, sám se najedl, napil, došel si na záchod, chodil jen dopolende, spal doma. Sám se oblékl, uměl i bundu. Ale měl/má opozděný vývoj řeči tak nemluvil resp.velmi málo, ale dorozumět se uměl, dokázal říct, že chce pít, uměl prosit, zdravit (po svém - říkál Ají jako ahoj) ve školce to měl moc rád a nebyl problém, a nikdy nebrečel, možná jen, že jde domů 😀

sdzu
9. led 2025

U nás je oddělení které přijímá dvouleťáky vybavené prebalovacími pulty.
Zeptej se jak to chodí u vás, velmi často dvouleté děti nic speciálního umět nemusí když se nejedná o smíchanou třídu kde musí fungovat spolu s výrazně staršími dětmi.

tehulinka91
9. led 2025

Syn byl ve 2 letech a nebylo třeba nic, ale chodil do soukromé, tam mu vyměnili i plenku, a s duelem tam spát klidně mohl. Ve státní většinou chtějí bez plenky a aby se sam zvládl najíst a aspon snažit se říct nebo aspoň naznačit, že potřebuje na wc, stejně vezmou děti nejdřív od 2,5r. Jinak nic extra.