Grafomotorika. Jaký máte názor

gabrielacizkova
11. zář 2020

dobry den maminky, vas nazor na grafomotoriku prosim ?
syn uz chodil do skoly v Anglii a umi psat. Chtela jsem ho dat radeji na jiny krouzek (sport/hry v prirode), oboji ale uz neutahnu. bohuzel ve skolce tlaci na pilu a tvrdi, ze by urcite mel chodit, jelikoz je predskolak. tak ted nevim :( bohuzel se mi to zda i dost penez - 1600 kc za 14 lekci, jak to mate cenove vy ve skolkach ?

jaja01k
11. zář 2020

@gabrielacizkova Jako kroužek grafomotoriky? U nás nic takového není, grafomotoriku trénují ve školce každý den a myslím, že to stačí.

gabrielacizkova
autor
11. zář 2020

@jaja01k diky , taky mam takovy nazor

pospis
11. zář 2020

@gabrielacizkova ve školce takový kurz rozhodně nemáme. učitelky Vás rozhodně do ničeho ani nutit nemužou. Ve školce míváme pouze edukativně stimulační skupiny pro předškoláky 1200kc/12lekcí.
Jinak syn mel problémy s grafomtorikou (zkřížená lateralita). navštěvovali jsme grafomtorický kurz Maxík. Podotýkám kurz ne kroužek. 1x za 14dní jedna lekce, a každodenní práce doma tak na 20min. Kurz můžu vřele doporučit, v případě problémů v této oblasti.

levandule_k
11. zář 2020

Jsem si vždycky myslela, že grafomotorika se trénuje tím, že si dítě maluje, vystřihuje, navléká korálky, atp. Což jsou podle mě běžné aktivity. Dala bych syna na sport/hry v přírodě. Grafomotorika se dá trénovat i doma 🙂

ivis_b
11. zář 2020

@levandule_k no obávám se, že tak jednoduché není, pokud už má dítě nějaký problém s grafomotorikou, omalovánkami se to doma nespraví.
@gabrielacizkova a má podle učitele s grafomotorikou problém? Pokud jo, tak bych na tom zapracovala, ať pak nemá ve škole zbytečný problém.
U nás ve školce kurz nabízejí, co to bude stát netuším, ale syn je zřejmě levák (od mala levou preferuje, nicméně nějaké činnosti dělá lépe pravou, třeba pravou lépe hází), malování nesnáší, vybarvování taky, stříhání jen výjimečně, takže doma nevím moc jak trénovat. Takže jak je v jiných věcech oproti vrstevníkům napřed (abecedu znal ještě mu nebyly tři roky, teď začíná pomalu číst), tak v grafomotorice si myslím, že bude třeba pracovat. No jsou mu 4 roky a teď nastoupil do nové školky, kde jsou takoví akční a tyhle věci dost řeší, tak jsem v nějakém dotazníku zaškrtla, že o grafomotoriku mám zájem. Radši začít dřív, než aby ho to pak v první třídě brzdilo.

hafika
12. zář 2020

@ivis_b Tak syn je něco jako váš, jen nekreslil vůbec skoro do 5, lehce před 5 naopak začal číst. Žádný kurz neabsolvoval, grafomotoricky je mírný podprůměr a je pomalý ve psaní, ale zas ne úplně tragédie. Jemu stačilo jen kreslení obrázků u úkolů v učebnicích a uvolňovací cviky v první třídě a jeho písmo je akceptovatelné a čitelné. Mohlo by to být i lepší, ale v rámci třídy nijak zvlášť nezaostává. Dělalo mu to problém, když jednou týdně chodil do vyššího ročníku, to dětem už nestačil.