Hypertonie. Jak dlouho trvá, než se rozcvičí?

romous
12. srp 2008

Ahojky potrebovala bych se nekoho zeptat jak dlouho asi trva nez se rozcvici hypertonie a zda se rozcvici vzdycky.mam 8 tydenni dceru a ma hypertonii na rucickach i nozickach.cvicim s ni vojtovku ale zatim na cviky ani nereaguje jak by mela.

lendy1
12. srp 2008

romous, mrkni sem, tam jistě najdeš maminy, co cvičí vojtovku i kvůli hypertonii:
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...

spousta dětí je hypertonických, některé méně, některé více, rozhodně cvičte a cvičte. Jestli máš pocit, že malá nereaguje, jak by měla, tak to zkus zkonzultovat na rehabilitaci, tam by ti měli vše vysvětlit (jak správně cvičit, co se děje při cvičení, na co si dát pozor, neustále opravovat a pomáhat se cvikama).
Kdy se hypertonie zbavíte je dost individuální, u každého to je prostě jinak, záleží na spoustě věcech. A rozcvičí se úplně, to nemusíš mít obavy.
My měli okrajovou hypertonii na nožkách a upravilo se to ani vlastně nevím kdy, nějak samo (samozřejmě jsme cvičili, ale kvůli jiným potížím, ta hypertonie byl detail)
Co ještě pomáhá na hypertonii k vojtovce:
dávat dítě např. do péřových peřim, kde se krásně uvolní všechny svaly
plavání s kojenci nebo alespoň koupání ve velkém prostoru (žádné ty kyblíčky a tak)-dítě se ve vodě také krásně uvolní
dětské masáže-doporučuji knížku Masáže kojenců-je to tam názorně ukázáno a popsáno
koupit takový ten maličký míček s výstupky a masírovat ruce a nohy -pomaličku a jemně směrem od konce prstů k tělu.

lucia84
12. srp 2008

Ahojky,moj vlastík je v poriadku,ale ja ked som bola mimi tak som mala hypertronii celej lavej strany tela plus všetko zvačšené a aj strabizmus...vtedy sa ešte to moc neriešilo,len ten strabizmus mi operovali v 5rokoch a sledovali mi srdiečko..a dnes je zo mna....si myslím...normálna pekná baba 🙂
Takže je to individuálne...

eicul82
4. dub 2013

Mám podezření na hypertonii u 9.měs syna, zítra jdem k dr, neleze, pouze už 2 měs pivotuje a válí sudy, od té doby nic. Propíná nožky, máchá rukama, občas třes hlavičky, přes den spí málo. Je tady někdo s podobným problémem?

jennyska
25. lis 2013

Ahoj @romous @eicul82 @lucia84 @lendy1

mohly byste, prosím, vložit svou zkušenost s Hypertonií do naší knihovničky Modrého koníka, kterou si tady s maminkami tvoříme?
Své případné zkušenosti můžete vložit zde: https://www.modrykonik.cz/hypertonie/

Tím, že popíšete průběh této diagnózy u Vašeho dítěte, jak vše probíhá, jestli se dá cvičit a popř. jak, pomůžete ostatním maminkám, které si právě prochází tím stejným a hledají na MK radu, tip, podporu.

Děkuji Vám a přeji fajn den 🙂
Janča

5727
9. únor 2014

Ahoj,
má dcera měla těžkou hypertonii a rozcvičovala jsem jí něco přes rok Vojtovou metodou. Je to docela šílené cvičení, cvičila jsem cca 5x denně, ale dcera po této době byla zcela bez následků. Chce to jen poctivě cvičit a cvičit.

zuzca888
5. říj 2015

@eicul82 můžu se zeptat, jestli vám hypertonii potvrdili? Mam dcerku a má podobné příznaky, co píšete. Navíc sebou občas skubne.

eicul82
6. říj 2015

@zuzca888 Nepotvrdili, planý poplach 😀 Doufám, že i u vás 🙂

zuzca888
6. říj 2015

Zítra jdeme na neurologii, tak jsem zvědavá. Ale Vojtova metoda nás asi nemine, poslední dobou naklání hlavičku k rameni. I když leží, i když je v klubíčku.

marfuska245
27. únor 2017

@5727 ahoj prosim ta ako sa u vas prejavovala ta tazka hypertomia a ake cviky ste cvicili?

5727
27. únor 2017

Projevovala se pnutím tělíčka a záklonem hlavy na stranu. Při zvednutí dcera nevisela, ale pěkně držela tělo v rovině. Cvičili jsme Vojtovu metodu asi 8 měsíců. Bylo to dost drsné, ale výsledek byl vynikající - bez následků.

5727
28. únor 2017

Cvičili jsme 8 měsíců 6x denně. Bylo to hodně tvrdé a malá řvala jako ďas. Vydržela jsem to a výsledek se dostavil. Ale když jsem k malé přišla a začala ji sundavat pleny, věděla, co bude následovat a spustila. Byly to krušné měsíce. Vojtovka je ale nedostižná, z malé vyrostla krásná holka zcela bez následků.

marfuska245
28. únor 2017

@5727 dakujem za odpoved...my cvicime zatial 4 krat denne len 1 cvik dufam ze pomoze...mame hypertonus 1stupna