Jak naučit batole na nočník, když se před námi stydí?

tyf
16. lis 2014

Ahoj, hledám různé rady a typy jak naučit batole na nočník, ale nic mi nesedí na náš případ. Dceři je 20 měsíců a už nějakou chvíli zkoušíme nočník. Nejdřív se jí líbilo na něm sedět, ale vůbec nechápala co po ní chceme. Pak se mi jednou povedlo vychytat, že se chystá tlačit a lupla jsem jí na nočník. Povedlo se a já věřila, že když pochopila jak je to fajn, že už to půjde samo. Naopak zhruba od té doby nechce nočník ani vidět. Nenutíme jí, jen to občas zkusíme a když vyvádíme, zas ho na nějaký čas uklidíme. Ale teď začala dělat, že když potřebuje, jde se schovat do svého hracího domečku a udělá bobek do plínky. Evidentně chce být sama a schovaná a já koumám, jak do toho zapojit ten nočník. Klidně bych jí ho dala do toho domečku, ale není ještě tak zručná, aby si sama stáhla kalhoty a samozřejmě plenku už vůbec ne. Když bych za ní běžela a vyrušila jí, tak nebude pokračovat. Stolici má nepravidelnou, nechodí v určitý čas, takže se podle toho nemůžu řídit.

lucieandrlova
16. lis 2014

@tyf Měli jsme to podobně. Na malou chodila dcera na nočník dobrovolně, ale kakala zásadně do plenky... Potom co ji babička nutila na nočník, se u toho schovávala pod stůl nebo za gauč. Taky mi přišlo, že se stydí. U nás pomohlo ji nenutit a počkat, až k tomu dozraje. Někdo radí posazovat na nočník i s plenkou a až potom bez plenky atd. U nás nic nezabíralo. Pak měla kolem sebe stejně staré děti bez plenky a začala spolupracovat. Trvalo to dlouho, ale 2 měsíce před 3. narozeninami sama sundala plenku a řekla, že je velká holka a bylo to. Ze dne na den byla bez plenky (i při spaní).

milmic
17. lis 2014

Asi bych tomu nechala volný průběh.
U dcerky se to střídalo, nejdřív nechtěla nočník ani vidět, natož na něm sedět, potom si začala uvědomovat, že potřebuje čůrat, ale pokazilo se to úplně. Tak jsem jí nechala plínky, nemělo to smysl lámat přes koleno. Nakonec ve 2 a čtvrt letech pochopila, že je lepší čůrat na nočník. Nicméně kakání si nechávala na večerní, resp. noční plínku. Večer dostala na spaní plínku a v postýlce se do ní vykakala. A dělala to ještě strašně dlouho. Nevím, neřešila jsem to nijak, nechtěla jsem ji nijak znechutit nebo odradit od čůrání na nočník.
Po čase jí došlo, že je lepší se na záchod i vykakat. 😉

No a můj syn má 21měsíců, ale na nočníku neseděl nikdy. Nechce, bojí se. Za úspěch považuju, že ihned po vykakání do plínky přijde říct, občas řekne pár minut před, ale na záchod do nedostanu. A tak to taky neřeším, nestresuju ho, i on k tomu dojde ve svojí hlavince. 😉

Spoustu kamarádek okolo mě říká, že nejlepší to nehrotit, že k tomu dítě dospěje a pak je ze dne na den bez plínky. A já se k tomu názoru připojuju, u dcerky to tak bylo. Najednou to šlo během minuty a ani se nepočůrávala. Tak si myslím, že to tak bude i u syna.

jija
17. lis 2014

Nektere deti pry nesnesou pomysleni co z nich vylezlo - bobek a chteji plenu. My ten problem nemeli protoze syn nechtel na nocnik, ale zachod a kdyby nehlasil, e bobek byl tak to nepoznam.

veruska007
17. lis 2014

Náš prostřední chodí už rok na nočník do koupelny, zavře se, svlékne se - před rokem jsem mu se svlékáním pomáhala, pak jsem odešla, zavřela a on zavolal, až byl hotový. Taky nesnese, když má při vykonávání potřeby publikum. Přitom je výrazný extrovert.