Jak naučit miminko večer spinkat samotné?

ewusssa
5. říj 2017

Ahoj maminky, prosim o radu. Mam mesicni princeznu, na webu jsem cetla ze s rezimem je fajn zacit co nejdrive. Jenze ja opravdu nevim jak a ani si to neumim predstavit jak malou naucit (samozdrejme to nepujde hned) na nejake vecerni usinani. Mala chodi spat proste v 10 hodin vecere driv to neprichazi v uvahu, pak se budi kolem 5 na kojeni coz je uzasne!!! Vyspim se uplne do ruzova. Ok...vecer ji vykoupu prebalim obliknu do pyzamka, nakohime tak abychom na 8 hodinu sli spat. Kdyz mame hotovo tak ji pohustam ona uz prevraci oci, a jak ji dam do postylky(kdyz se mi podari ji ulozit) tak se za chvili probere a kraval. Pohladim ji, zpivam ji, hladim ji ale totalni zachvat az vzteku, zalykava se, je ruda jak rajcatko. Tak mi reknete jak ji mam jako ulozit aby sama spala 😀 Takze ji vemu pomojam a klasicky sni chodim po byte, dam ji podudlat prso pak sni sedim lezim no a kolem 10 hodiny usne. Driv ani ranu..... Vyrvat v postylce dokud neusne si myslim je blbost je podle me na to jeste malicka

viridie
5. říj 2017

Ahoj. Tvoje maličká je sotva na světě,na zavedení režimu je fakt brzo a nejlepší co pro ni můžeš udělat je,být jí co nejvíce nablízku-chovat,ňuňat a nenechávat někde samotnou.Spánek dêtí se mění rychle,přijmi to teď jako stav,kdy tě dcera fakt potřebuje a nenech ji plakat,jsi její středobod vesmíru 🙂

monina1210
5. říj 2017

Jsem zvedava na rady, u nas (dvoumesicni chlapecek) se taky kazdy vecer krici. Obcas pomuze bily sum, perovy polstar, ududlat.. Zda se, ze to neni brisko, vecer mu proste vsechno vic vadi. Ted zkousime vzdycky cekat, az fakt zavira oci a pomalinku, klidne, se zpivanim odejit do loznice.

angelyn
5. říj 2017

Ahojky, nas malý taky zezacatku usinal až mezi devátou a desátou, dřív ani ránu, a to mohl být v osm vykoupany,napapany,proste spokojený a mohl spinkat...ale prostě ne,mel asi jiný názor. Za mě - kašli na to, za chvíli se to stejně upravi a bude to jinak. Já jsem dala hlavně na potřeby malého, a mám spokojeně miminko. Teď má 11 měsíců a spavat chodí mezi osmou až půl devátou a u kojeni krásně zaspi 🙂

elis16
5. říj 2017

U nás to bylo úplně stejné 🙂 první měsíc neusnula dřív jak kolem půlnoci, tak abych ji mohla dát z náruče. kolem 3 měsíce už usínala v 10 stále v náručí. Systém položit do postýlky a spinkam u nás fungoval od 6 do 9 měsíce a pak se to zase změnilo. Jediné co dodržuju od začátku je v osm v pyžamku a klid.
Měsíční miminko je hodně maličké na nějaký nalajnovaný spací režim. Ted nejvíc potřebuje vaši přítomnost 😉

hanih
5. říj 2017

@ewusssa Podle toho, co píšeš, mi přijde, že tvoje miminko už režim má - svůj. V deset jít spát, v pět nakojit. Ty se jí ho jen snažíš změnit. Na to bych se vykašlala. Moje dcera to měla podobně, první půlrok usínala mezi desátou a jedenáctou, dřív ani ťuk. Pokoušela jsem se nějak jí to nastavit, aby usínala dřív, ale byly jsme z toho nešťastné obě - ona, že po ní chci něco, co sama nechce, já zas, že mi řve. Nakonec jsem to nechala být, přestala jsem ji nutit svůj režim a nechala jsem ji usínat podle svého. A obě jsme byly v pohodě. Jediné, co jsem dodržovala, byl čas koupání. Ono se to u dětí časem mění, za pár měsíců to může být jinak, někdy se to může měnit i po týdnu. U nás teda mohl být nějaký režim nastolený až někdy kolem roku, spíš později. Teď jsou jí dva a režim dodržujem, ale taky spíš takový, který vyhovuje jí - spát chodí v devět a usíná kolem desáté, dřív to prostě nemá cenu. 🙂

cibetkaa
5. říj 2017

@ewusssa Já Ti asi nedám žádné konkrétní rady - každé miminko je jiné, každá maminka je jiná, těžko radit takhle na dálku. Jen bych ráda dala řekněme takový podnět k zamyšlení. Já osobně si myslím, že pokud jde o miminka, rodiče (a další blízcí příbuzní) by měli vyřadit ze svého slovníku slovo "samostatnost".
Lidská mláďata se totiž rodí ve stádiu, kdy jsou silně nesamostatná a to ve všech směrech. V určitých ohledech se vlastně dají považovat za nedonošená, ale déle být u matky v břiše prostě nemohou, protože pak už by nebylo fyzicky možné přirozeně porodit (hlavička miminka už by neprošla matčinou pánví).
Spousta lidí naprosto respektuje fyzickou a komunikační nesamostatnost miminek, ale už moc nepočítají s tím, že ta miminka jsou úplně stejně nesamostatná v emoční oblasti. A zatímco na první samostatné krůčky trpělivě čekáme v průměru cca 1 rok a mezitím je tisíckrát nakrmíme, přebalíme a převlékneme, samostatné usínání bychom po nich chtěli pár týdnů po narození? Dopřejme těm našim sotva narozeným pokladům to, co potřebují stejně nutně jako jídlo a vzduch - naši blízkost a pocit bezpečí. Na učení samostatnosti mají spoustu času, stejně jako na první kroky a první slova.
Ber to jako takový námět k zamyšlení. Podle toho, co popisuješ, Ti Tvoje princezna sama naznačuje, co nejvíc potřebuje a co jí naopak nevyhovuje. Já bych poradila co nejvíc jí naslouchat a věřím, že budete spokojené obě 🙂

sirka1
6. říj 2017

Už od narození malého jsem ho nenutila do spaní. Večer kolem sedmé koupeme, pak jdeme do postele. Ale sám neusíná doteď (4 měsíce). V postýlce dostane mléko, případně čaj, pak si chvilku povídá a za chvíli spí. Většinou do půl osmé spí. Když spát nechce, tak ležím já nebo manžel vedle něj a čekáme, až usne. Jakmile by jsme odešli, tak by byl řev. Prostě potřebuje naši přítomnost, tak mu jí dopřáváme. Přemýšlela jsem o tom, kdy by měl usínat sám, ale zatím je maličký, tak to neřeším. Manžel je naštěstí stejného názoru. Na to, nechat malého vyřvat, nemáme nervy.

sajul
6. říj 2017

Predevsim bych se ridila tvym vlastnim pocitem a potrebami miminka a ne nejakym webem. Jsem alergicka na clanky typu co by dite melo a nemelo delat v urcitym veku, jak spat, jak jist a podobne. To prece vubec nejde plosne aplikovat na vsechny deti. Mesicni miminko si tak mozna teprve uvedomuje ze je na svete, potrebuje tvoji naruc, a ne rezim. Nenech ho vyrvat, akorat v tebe ztrati duveru. Nejak nevim, proc by mela usinat sama? Kazde dite k tomu jednou nebo pozdeji dojde, az k tomu dozraje NS.

kuliseks
6. říj 2017

Já jsem syna uspávala prostě kojením. Kojila jsem ho tak dlouho, dokud neusnul. Někdy v půl roce jsme ho začli učit usínat samotného. Pár nocí to bylo těžké (asi tři), ale pak si zvykl..dnes ve skoro dvou letech ho dám do postýlky, už ukazuje na vypínač, ať zhasnu a za chvilku spí. Ale do půl roku bych dítě určitě nic moc neučila tedy a spíš případně uspávala tím kojením. Ale chápu, že každé dítě je jiné a na každé působí něco jiného a spí jinak.

misa357
6. říj 2017

Ja nějak nerozumím, co ještě chceš víc. Vždyť má krásnej režim. Bud vděčná, ze se vyspíš a nehledej mouchy, kde nejsou.

hankaros
6. říj 2017

Moje mala to mela stejně. Cas usinani se ji upravoval podle zkracovani dne az na podzim, do te doby usinala mezi 2130 a 2200. Behem zimy a dalsi leto jsem uz jsem zavedla spinkani od 2000 a usne behem 30 minut. Je malinka a ma svuj rezim - respektuj to. Brzy se to bude menit a zacne se ti pravdepodobne budit behem noci.

luj89
6. říj 2017

@ewusssa ahoj, takhle mala mimca jeste neumi usinat samy a hlavne nechteji byt odlozene. V prirode odlozene mlade = smrt. Maji to v sobe zakodovane 🙂. Vis, mimca jsou mnohem chytrejsi nez my a jasne nam davaji najevo, co mame dela. To jen my se v dnesni dobe neumime ,,napojit,, na mimi a spolehat na svuj instinkt, a tak hledame na netu a u Dr. ruzne rady, ktere jsou ale mnohdy katastrofalni a nerespektuji prirodni zakony. Takze moje rada? Koukni na koncept moderniho rodicovstvi 🙂

fandysek_1
6. říj 2017

@ewusssa a v kolik si chodila spát, když si byla těhotná? Existují i názory, že pár měsíců po porodu si nesou děti určité návyky z bříška. Později je přizpůsobujeme my koupáním, jídlem atd. Jinak na takto malé mimčo je to pěkný "režim".

bbubble
6. říj 2017

za prve si myslim ze na vyrvani neni nikdy dieta dost velke ;) a za druhe - moj tiez chodil prve tyzdne spat o tej 22-23. Postupne si to sam posunul a teraz v 4 mesiacoch chodi spat cca o 19-20. Oni si to upravia sami. Ale teda normalne uspavam a nenapadlo by ma po nom chciet aby zaspaval sam, ved je tu chvilku na svete.. mozem ti akurat poradit ze je zbytocne uspavat na 8 ked stejne zaspi o 10, normalne funguj a ona si povie ked bude chciet ist spat 🙂

travnulee
6. říj 2017

a nebolí jí večer bříško, malého do třetího měsíce trápily prdíky - hlavně večer. Často plakával až do půlnoci. Jinak se první měsíc budil co hodina a půl (i v noci). Díky rituálům se nám to vše podařilo změnit. Když mu bylo asi půl roku, tak už chodíval večer spávat pravidelně kolem sedmé hodiny, asi od 9. měsíce jsme měli režim celého dne už pravidelný. Drž si rituály, chce to čas, miminko je ještě moc malé. A to, že ti spí od desíti do pěti, máš teď naprosto super.

zlobr
6. říj 2017

Me syn prvni mesic hodne plakal a vecer usnul, asi vycerpanim, kolem 22h pri kojeni. Spal pak i 7h v kuse.Sice jsem byla psychicky vycerpana z toho place ale vyspala jsem se skvele. Ale jak se syn zacal uklidnovat a ubyvalo place,zacal se kratit cas nocniho spanku. Spi max 3h a spis min. A uspavam u sebe v posteli,abych sevtaky vyspala. Pokud neusnu,tak syna prenesu do postylky. Ale moc casto se mi to nepovede🙂 A co jsem tim chtela rict? Pokud nemate pravidelny rezim a miminko neusina v mesici samo...netrapte se tim. Je ještě malinka. Uzivejte si male miminecko,za chvilku bude velika🙂

pratensis
6. říj 2017

Necetla jsem diskusi,ale moje zkusenost: se starsim synem jsme postupne ustavili rezim v ca 5 mes.,pricemz ca od konce sestinedeli neusinal pozdeji nez v 19:30.Mladsi syn usinal prvni 3-4 mes. kolem pulnoci,dalsi zhruba 2 mes. kolem 22hod. a pak se usinani postupne ustalilo na cas kolem 20 hod.Vzdy jsem drzela sled katdodennich ukonu a ritualu,ale rytmus a nacasovani si ridilo dite samo(v podstate si ani neumim predstavit,jak bych ho mohla donutit to delat jinak).Kazdy syn byl uplne jiny a rezim jsme ustavili mnohem mnohem pozdeji nez v prvnim mesici zivota.

jerou
6. říj 2017

Zakezi na hodne vecech. Ale v mesici na prece rezim spanek a jidlo a chvilku vzhuru. A ne noc a den. To az pozdeji. Tak bych to zatim neresila. Jestli spi od deseti do peti je to nadhera. Mam dvouletou a ta ma ted obdobi ze spi v kuse max 4 hodiny v noci pak jeci a vola me. Takze cekejte spise zhorseni spani zuby a tak a zatim si to uzivejte 🙂

alena2109
6. říj 2017

Ahoj, nevím jestli máš ještě jiné děti... Ale já první tři měsíce chodila spát se synem. Prostě jsem se nedříve vykoupala já, pak šlo mládě a v osm jsme byli v posteli 🙂 spinkal se mnou a zhruba po těch třech měsících jsem ho naučila na postýlku, kterou má bez bočnice přiraženou k posteli 🙂 Jakmile jsem odešla nebo ho dala do postýlky, tak plakal... 🙂