Jak přimět tříleťáka, aby si uklízel svoje hračky?

michamicha
5. zář 2013

Ahoj, potřebovala bych poradit, jak přimět tříleťáka, aby si uklízel svoje hračky. Vždycky úplně všechno vyhází a roztahá to po celém bytě. Ještě před pár týdny to s ním šlo, když jsme mu já nebo manžel řekli, že mu pomůžeme uklidit, tak se k tomu měl (asi tak 5 minut uklízel, pak už si zase hrál). Ale teď už ani to ne. Neustále říká: "uklidim za chvíli", ale nic ho k úklidu nepřiměje ☹ Zkoušeli jsme mu zakázat třeba pohádky nebo že dokud neuklidí, tak nepůjdeme ven na kolo, ale prostě nic. Nezabralo ani to, že jsme s manželem ty rozházené hračky posbírali a "vyhodili" je (jsou schované v komoře). Když dojde na "trest" za to že neuklidil, tak je vidět, že mu to vadí (brečí, vzteká se), ale uklízet prostě nebude 😔 O to horší je, že když mu chci jít příkladem a začnu ty hračky uklízet sama, tak se začne vztekat a odhánět mě, že jsou to jeho hračky a že je uklízet nemám. Je to začarovaný kruh. Občas, když dělal hodně velké scény, tak dostal i pár na zadek. Ale to podle mě není řešení problému. On si to prostě nedává v té jeho hlavičce dohromady. Jinak ho za všechno hodně chválíme, je moc šikovnej, baví ho učit se písmenka a čísla, prohlížení knížek se zvířaty, atd. Jen ten úklid je věčný problém ☹

tvarohacek
5. zář 2013

On si to prostě nedává v té jeho hlavičce dohromady

to je asi ten problém, ne? nekladla bych na tříleté dítěte takovéto požadavky, za úklid hraček si zodpovědná ty, ne tvoje tříleté dítě.

llluckaaa
5. zář 2013

U nás docela funguje "uklízecí auto". Večer vyjede tatrovka a sbírá hračky po bytě, odváží do pokojíčků a rozděluje na místo. Když děti nechtějí uklízet, hraju si takto já a oni mě pak chtějí napodobovat. Ale jinak že by si po sobě sami uklízeli hračky, to fakt ne 😒

michamicha
autor
5. zář 2013

@llluckaaa jenže on se vzteká, když mu na ty hračky chci i jen sáhnout a dát třeba lego zpátky do krabice...

@tvarohacek to je sice hezký, co píšeš, ale jak se má dítě naučit, že maminka není služka, která po něm vždycky všechno uklidí? já i mí sourozenci jsme tak byli vychovaní, že si svoje věci po sobě uklízíme i manžel a jeho sourozenci tak byli vychovaní, i děti v našem okolí si samy uklízí hračky... myslím si, že dítě ve věku 3 let už by mohlo mít nějaké návyky, ve školce taky musí uklidit hračky když jdou obědvat nebo jdou ven na procházku... určitě paní učitelka nebo někdo jiný dospělý neuklízí všechno co děti ke hře vytahaly... pokud se dítě umí samo obléct, obout si boty, vyčistit si samo zuby, tak i úklid hraček by dle mého neměl být problém...

llluckaaa
5. zář 2013

@michamicha Zkus to uklízení pro něj vymyslet jako hru, ne aby to dělal proto, že se to MUSÍ.

uztotakbude
5. zář 2013

@tvarohacek Tříleté dítě už si umí hračky uklízet naprosto s přehledem. V jesličkách to zvládají dvouleté děti a dokonce pod dohledem i mladší. Milá autorko, jen a jen důslednost, stálé opakování a dohled.

berenika39
5. zář 2013

@michamicha neber to jako problém, něco , co se musí. (já vím, že musí, ale to dítě ne 🙂 ). zapomeň na nějaké předsudky, co by mělo tříleté dítě dělat nebo nemělo. tím, že máš v hlavě, jak by to "mělo" být, se z toho stala negativní složka každého večera a to je moc škoda. on ve třech letech moc dobře vycítí, že to "je k vzteku", že ty jsi naštvan, on je pak taky...trochu to odlehči, chce se mi napsat - vyprdni se na to (jen v dobrém, nechci urazit). ono totiž takhle jak to máte nastavené, to k ničemu nevede, leda k tomu, že jste oba naštvaní a vyvolává to konflikt, nemluvím o tom, že bude mít už pořád k uklízení odpor a bude to brát jako něco naprosto zybtečného a otravného.
nadechni se jeden den po něm nechtěj uklízet. vůbec. jen jeden den. pak den co den ho požádej, jestli dá na místo jednu věc. pak dvě. nic víc, žádné negativní komentáře , co se musí a tak. řekni mu, že když jsou hračky na místě, snadno je ráno najde. a tak pomalu...pro něj tootiž "uklízej" neznamená skoro nic, leda nudu, je to strašně abstraktní a složitý. když bude mít menší, dílčí úkoly, které zvládne, v pohodě, ve srandě, začne ho to bavit, uvidí tv tom smysl, a bude to dělat postupně sám. opravdu je hodně důležitý, aby dítě "uklízelo" proto, že ví, že je to k něčemu dobré a ne proto, že máma zase hudrá 😉 😉 😉 😉 .
tomuhle se říká zacyklení - prostě se v tom motáte a je to celé negativně naladěné. zastav, začni znovu do začátku, denně jednu věc, jeden malý úkol🙂))
a třeba tady, kuk:
VYSAVAČ
Potřebujete: větší tašku či sáček (nejlépe papírový, u igelitu hrozí riziko udušení)
Hra: Nejprve dítěti hru předveďte, aby vědělo, co dělat. Buď si sáček na sebe připevněte (třeba kolíčkem), nebo ho jen držte v ruce. Klekněte si na všechny čtyři, lozte po zemi, vydávejte hučivý zvuk a rukama dávejte každou hračku, kterou potkáte, do sáčku. Přesně tak, jako byste byli vysavač. Až bude pytlík plný (nebo vás budou bolet kolena ;) ), odepněte sáček (je-li připnutý) a jeho obsah vsypte do kýblu či boxu na hračky. Sáček předejte dítěti a pobídněte ho, ať si zahraje na vysavač taky a „vysaje“ všechny hračky, které se válí po zemi. Případně můžete vzít druhý (třetí, …) sáček a vysávat s dítkem zároveň.

NA VELBLOUDA / SLONA / OSLÍKA / …
Potřebujete: nějakou větší nádobu, nejlépe s plochým dnem
Hra: Budete si hrát na zvířátko, které na svém hřbetu přepravuje náklad. Klekněte si na všechny čtyři a na záda si dejte nádobu. Dítku ji asi budete muset přidržovat. Do nádoby posbírejte poházené hračky a dopravte je do cíle. Při tom můžete vydávat zvuky, které vyluzuje právě to vaše zvířátko.

ODTAHOVÁ SLUŽBA
Potřebujete: velký náklaďák či kamion nebo kočárek (nejlépe hluboký)
Hra: Tentokrát si zahrajete na odtahovou službu. Dítko bude jezdit se svou hračkou a nakládat do ní rozházené hračky. Až bude náklaďák / kočárek plný, opět jeho obsah odveze vyklopit do boxu či kýblu.

to jen pro odlehčení....at vám to jde.

michamicha
autor
5. zář 2013

@berenika39 díky 😉 něco vyzkoušíme, on je pro každou blbinu, teď jen aby neprokoukl moje úmysly 😀 😀

berenika39
5. zář 2013

@michamicha jj, to je fajn, přes srandu se dosáhne mnohem víc, než když je člověk pořád naštvaný. jde jen o uklízení, ne o život🙂

amabilis
5. zář 2013

@michamicha Já bych si hlavně dávala teď pozor, aby to nemělo dopad na sourozenecké vztahy. Koukala jsem, že máte měsíční miminko, tohle bude i forma prostestu, proto možná přestal spolupracovat. Tím spíš bych to obrátila v žert a hru. Držím palce, ať se to rozmotá a hlavně ať spolupracuje manžel. U nás totiž byl vždycky problém s tím, že já jsem věděla, že na děti se musí fintou, ale manžel na to nebral ohled a přikazoval. Pak to vždycky vedlo k tomu, co tu popisuješ (řev a "vyhazování" hraček). Teď radši sklízíme hračky, než přijde tatínek, uděláme to společně a je pokoj. Ale bububu dělám teda taky, jsou to pěkní lumpíci 🙂

tvarohacek
5. zář 2013

@michamicha

snažím se vychovávat děti k pořádku ne příkazy a zákazy, spíše nápodobou (uklízím já a vysvětluju) tj hračky uklízíme, aby se nám nepoztrácely, neponičiiy, abychom nešlápli na kostičku lega..a uklízím, děti se někdy přidají, někdy ne...nehrotím to

nejsem si jistá, jestli příkazy nevedou spíše k opozičnímu chování a už vůbec si nedovedu představit dát takhle malému dítěti na zadek, že něco neuklidilo.

michamicha
autor
5. zář 2013

@tvarohacek zřejmě jsi nečetla vše co jsem psala... psala jsem, že i když se mu snažíme jít příkladem (jdeme s ním hračky uklízet), tak to nejde, vzteká se, že mu na jeho hračky nemáme sahat... a na zadek (1 plesknutí) nedostal kvůli tomu, že by něco neuklidil, ale kvůli tomu, že byl zlý na mně i na manžela (tím myslím, že do nás strkal, bušil pěstí, byl hysterický a bohužel nepomohlo žádné odpoutání jeho pozornosti jiným směrem)

zamilovanadonej
6. zář 2013

@tvarohacek Co to je za argument " za úklid hraček jsi zodpovědná ty"? To je jak degradování matky na otroka, to by nám pak dětičky mohli skákat rovnou po hlavě.

zamilovanadonej
6. zář 2013

@michamicha Jedno plácnutí je leckdy ku prospěchu víc než tisíc slov. 😉

tvarohacek
6. zář 2013

@zamilovanadonej prostě nerozumím tomu, že někdo se diví, že tříleté dítě pravidelně a s radostí nechce uklízet své hračky. tříleté dítě nemá ještě kapacitu na to si pravidelně a samo uklízet po sobě hračky.

berenika39
6. zář 2013

@zamilovanadonej nevím, ono toopravdu nejde samo, aby dítě jen tak, z ničeho nic, začalo dělat to, co si my myslíme, že se musí. jak by to mělo vědět? takže nejdřív musí vidět maminku, že uklízí, pak pochopit, k čemu je uklízení dobré a pak to může začít dělat samo. dokud k tomuhle nedospěje, dělá jen jak cvičená opička nakázané úkony a leda se mu zprotiví. a to by bylo škoda. syn mi tedy rozhodně neskáče po havě a nikdy jsem ho uklízení nějak nenutila, a ted už to dělá sám...

zamilovanadonej
6. zář 2013

@tvarohacek Tazatelka nechce aby si s radostí a pravidelně uklízelo hračky, ale aby si je aspoň uklízelo s pomocí...Já zase nerozumím tomu, když někdo všechno ví a ze všech dělá blby.

zamilovanadonej
6. zář 2013

@berenika39 Přečetla sis dotaz??? 😀 Však si vychovávejte děti jak chcete, mně je to šumák, jen nevím proč někdo říká že zodpovědná je matka, a bla bla. Když už tak rodiče oba. Tříleté dítě je dost velké na to, aby hlačky uklízelo s pomocí. Že má období vzdoru je jiná věc. Jinak je mi jedno co si myslíte o mých názorech, já se štěkat nepotřebuju a nemám na to čas.

berenika39
6. zář 2013

@zamilovanadonej dobře. nikdo ti tvoje názory nebere. nejde o život. klid.

dotaz jsem si přečetla a taky jsem na něj podle sebe odpověděla, už nahoře 😉 . nemusíme se snad na všem shodnout, to přece nevadí, že to někdo má jinak. 🙂. nemrač se.

petule246
6. zář 2013

@zamilovanadonej - no, já tedy uklízení hraček u tříleťáků taky moc neřeším a už vůbec se necítím jako otrok, když to ve finále uklidím já. Starší syn kupodivu uklízí tak nějak sám od sebe, mladší tedy nic moc, musí se mu chtít nebo ho musím začít "vydírat", že něco nedostane, když si neuklidí apod. Když jsou hodně unavení po vycházce a vidím, že se jim fakt nechce (a třeba vím že toho ušli fakt dost), tak to prostě nehrotím. Jako ve 3 letech mají na uklízení času dost a za celý život se nauklízí taky dost ... takže mi prostě přijde zbytečný dělat z uklízení hraček u malých dětí nějaký dogma.

zamilovanadonej
6. zář 2013

@berenika39 Já to nemyslím nikterak zle, ale tříleté dítě které třeba už chodí do školky kde samo jí lžící, chodí na wc a umí x dalších věcí je jistě schopno za pomoci rodičů přesunout hračku ze země do krabice....Přijde mi že dneska se z dětí dělají chudinky a do všeho se motá psychologie a teorie.
@petule246 Pokud jsou děcka unavení je to jiná, mně jen naštvala věta uživatelky tvarohacek " za úklid hraček jsi zodpovědná ty" . To je jak kdyby jsme po dítěti nemohli nic chtít. 🙄

lv
6. zář 2013

jistě revolta a žárlení kvůli miminku, to nemusí nic, jen řve a vy uděláte vše za něj, tak to asi malý vidí..u nás tedy metoda, že hračky věnujeme jiným dětem, které se o ně budou starat celkem fungovala..a taky žádné složitosti, velká bedna kam se vše nahází během 3minut, žádné třídění na stavebnice, pany atd. Ve školce si po sobě uklízet musí, a taky si myslím, že úklid s dopomocí maminky by 3leté dítě mohlo zvládat. Bezva nápad jsou ty hry od berenika39.

berenika39
6. zář 2013
petule246
6. zář 2013

@zamilovanadonej - jasně ... mne zas někdy přijde, že se někdy "bazíruje" na blbosech a že v životě jsou důležitější věci než uklízení hraček ve 3 letech. Alfíno (ten starší) podle mne k uklízení dospěl věkem a mladšímu právě budou 3 až v listopadu a uklízení ho moc nebere, nevydrží u něj, odbíhá si hrát, někdy vůbec nechce ... ale je mi to vážně fuk, protože věřím, že k tomu nějak dospěje, protože vidí, že sem tam se uklidit musí. Jo a můj manžel ve svých 33 letech taky není nějaký přeborník v uklízení a přesto žije plnohodnotný život a to i přesto, že ho tchyně s uklízením cepovala od mala a stejně z něj uklízecího maniaka neudělala 😀 Naštěstí má jiné silně stránky 😀 😀

amabilis
6. zář 2013

A hlavně, co dítě, to jiný způsob. Zatímco starší se blokuje jak blázen, mladší uklízí sama od sebe (ale běda, kdyby jí to někdo přikázal, to by hned přestala a šla trucovat 🙂 ).

Holky klid, až jim rozšlápnete hračku, jako se to stalo mě, pochopí to velmi rychle, proč je dobré mít ty hračky uklizené 😅

baris
6. zář 2013

@michamicha a nebude to tím, že máte domá měsíc miminko, kolem kterého všichni skáčete a starší syn najednou spadl z pomyslného Olympu?

Příchod sourozence je obrovská změna - zvlášť pro staršího sourozence - musí se dělit o pozornost, najednou není jediný na světě pro rodiče ... Takže je to určitá forma vzpoury, vyrovnává se s tím.

Určitě bych ho nestrestala - nechala tomu volný průběh. Jen mu říct, že aby se jeho krásné kostičky nezlomily nebo aby neplakaly, že už je večer a ještě nejsou v domečku (krabice, taška ...), že chce jít za svými kamarády.

Jinak moje 3-letá dcera neuklízela. Ani jsem to po ní nechtěla, protože mi to přišlo nefér, aby ona uklízela a o 17měsíců mladší dcera se na nás koukala a chcetala se, že ona uklízet nemusí. Až když měla mladší dcera přes 2,5 roků, tak začaly uklízet. Ale mladší se tomu pořád vyhýbá - nejdou má všude bebinka a to pak uklízet nejde 😀 😀 😀 😀 Starší dcera mě naopak "vyhodí z pokoje", všechno uklidí, pak si musím zavřít oči, dovede mě do pokojíčku, kde mi ukáže, jak je krásně uklizený 😵

michamicha
autor
6. zář 2013

@baris my se právě snažíme věnovat se oběma stejně, možná i staršímu trochu víc... ale jsou situace (když malou kojím nebo přebaluju), kdy se mu prostě nemůžu věnovat, stavět si s ním kostky, apod.., ale to se mu snažím vysvětlit, že až skončím, tak že půjdu s ním

baris
6. zář 2013

@michamicha to je jasné, že se věnujete oběma dětem stejné - podle potřeb a staršímu o chlup více, aby tolik nežárlil. Ale i kdyby jste ho připravili sebevíc, že příjde další člen rodiny, tak nějaká vzoupra tam vždycky bude. A až se mu to v hlavičce srovná, tak se to zlepší.

Teď bych jen upustila od povinností. Aby necítil, že on musí a mladší sestřička nemusí nic - vám je jasné, že měsíční miminko nic dělat nemůže, ale dítě to nechápe. Postupně bych přidávala na "povinnostech" - v rámci možností dítěte.

michamicha
autor
6. zář 2013

@baris @berenika39 včera jsem zkusila "parkování autíček, bagrů a traktorů" do poliček a mělo to úspěch, tak budu vymýšlet další "uklízecí" hry 🙂

berenika39
6. zář 2013

@michamicha tak to moc ráda slyším!!! super. opravdu si to neber nějak moc k srdci, každý se to naučí, když to bude příjemnou cestou, o to snáz to půjde. at se vám daří🙂

blahova_andrea
6. zář 2013

@tvarohacek já teda nesouhlasím. nevím, proč by si tříleté dítě po sobě nemělo umět uklidit hračky. nikdo po něm přece nechce, aby vytíralo podlahu nebo mylo nádobí, ale naházet vlastní hračky zpátky do krabice nebo nějakého koše by už teda umět mohlo a nepřijde mi jako přehnaný požadavek. já učím svého syna uklízet si po sobě už od roka. samozřejmě mu zatím nezakazuji pohádky ani hračky "nevyhazuji", ale chci, aby občas něco uklidil a nebo pomohl mě, aby se naučil, že je to běžná součást hry - úklid po ní. snahu vysvětlit mu, že si má nejdřív uklidit s čím si nehraje, než si vytáhne další sice nemám, ale než se jde ven nebo spát, tak se uklízí.