Jak uklidnit savé dítě, když nechci dávat dudlík?

viola1987
7. črc 2015

Dobrý den maminky, mám týden po porodu a miminko vypadá spokojeně krásně spinká několik hodin v kuse, ale když je vzhůru, chce být pořád u prsu, když není, pláče, zkoušela jsem přikládat a tak se přepila poblinkala. Myslím že by to vyřešil dudlík a ten prostě nechci dávat, za prvé se to v šestinedělí nemá a za druhé nechci pak mít výčitky svědomí ž třeba malá měla skutečně hlad a já jí místo toho nacpala dudlík.
Prosím maminky, které dudlík tak jako já nedávali ale jejich dítě chtělo strašně dumlat jak to dělali? Děkuju moc,
PS: prosím nepište rady typu já bych dudlík dala, to mi nepomůže, když už nebudu vědět kudy kam tak ho samozřejmě dám, ale ted bych chtěla vědět jestli se to dá řešit i jinak, děkuji

verumik
7. črc 2015

@viola1987 Já ho nechávala u prsa jak dlouho chtěl. Kojil se i po 30ti minutách. Dudlík jsem nedávala, malý ho ani nechtěl.

viola1987
autor
7. črc 2015

@verumik a nepoblinkával se nebo škytl a tak, mě jde o to že je to pak začarovaný kruh, přepije se pozvrací se pláče chce prso, pozvrací se ......

melodygirl
7. črc 2015

@viola1987 ublinkavani je v tomto věku normální, trávicí trakt je nezralý. Nemyslím si, že po týdnu by jste měla v prsu jednorázově tolika mléka, aby se přepil. Některé děti ublinkavaji i v půl roce. Nedělala bych si z častého přikládání stres. Spíše vymyslet polohu, aby bylo více šikmo při kojení a zkusit dát mírně odríhnout v castejsich intervalech. Moje dcera byla taky závislak na prsu, ale kojila se velmi rychle v měsíci 8 minut a hotovo. A klidně po hodině.

andrrriiik
7. črc 2015

@viola1987 Já měla výčitky právě z toho,že dcera dudlík neměla.Dnes je ji 5 let,a do 4 byla závislá na prsu,i když jsem mléko od jejich 2,5 let už neměla.Takže u syna jsem to vyřešila dudlíkem,hned po příchodu domů z porodnice.Takže pro mě je lepší dudlík,než kojit hodinu v kuse a každou chvíli.

dannyblakely
7. črc 2015

Když bude mít hlad, tak dudel vyplivne a bude se dožadovat jídla. Určitě bych klidně dudýnek dala. Odnaučit to není tak těžké. Malá má rok, dudel má jen na usínání a pak ho vyplivne. Přes den ho nepotřebuje.

viola1987
autor
7. črc 2015

@melodygirl děkuji 🙂, to jsem nevěděla, tak už se nebudu bát 🙂

andrrriiik
7. črc 2015

@dannyblakely Přesně,a horší odnaučování prsa než dudlíku.

verumik
7. črc 2015

@viola1987 Synovi je rok a nějak si nepamatuju, že by se extrémně poblinkával, jako určitě občas jo, ale rozhodně to nebylo nějak přespříliš. Ale každý miminko asi někdy blinká. Co mě teda stresovalo víc, když tady byla nějaká návštěva, co koukala na hodinky a měla řeči, že ho nemůžu dávat k prsu, když pil před hodinou.

janule1940
7. črc 2015

Já jsem dudlík ze stejného důvodu dala, pár týdnů poté jsem se dostala do styku s pani Michaelou Mrowetz (klinická psycholožka, řeší traumata z porodu, problémy kojením atd.) a ta mi řekla, že je to naprosto v pořádku, že se mimi takhle chová, že pořád pije a pak zvrací. Zkrátka miminka chtějí být zpočátku stále u prsu a regulačním mechanismem je to blinkání. Já bych jí už teď dudlík nedala a kojila bych a kojila, ať si blinká. Nejlépe si tak zafixujete kvalitní kojení a laktaci. Mě se malá dodnes trhá od prsu a kojíme tak nějak divoce, prso na uklidnění si nevezme. V noci jí pětkrát vracím dudlík. Pokud jsi ochotná jí v budoucnu kojit na požádání a třeba déle, než strandartně (do 2 let), tak bych dudlík nedala. Jinak já jí ho dala nějak těsně po šestinedělí.

85jana85
7. črc 2015

Ahoj, my jsme první měsíc taky nedávali dudlík a nechtěla jsem ho dávat ani později jenže malý se musel uklidňovat pouze chováním. Bylo to hodně náročný a tak jsem nakonec polevila a dudlík dala. Teď stačí chvilku a malý se uklidní a já se citím líp, že ho zbytečně nestresuji.

melodygirl
7. črc 2015

@melodygirl ještě k těm dudlíkum, já jsem byla také vždy jejich odpůrce, moje dcera ho neměla vůbec, ale usila jsem si na druhou stranu na sebe bič. Byla jsem v podstatě chodící dudlík, protože jí uklidnilo jen prisátí, v noci se mi často budila i 10 X,, a já pořád s prsem v pohotovosti. Kojila jsem dva roky a to i 15 za den 🙂dcera byla hodně vznetlive a náročné dítě, takže bylo těžké odstavení. Kolikrát bych ocenila kdyby vzala dudlík, ale na něj preučit už nešlo. Dnes zastávám názor, že ergonomicky dudlík ano, dítě je celkově klidnější a spokojenější, když může dudat. Pokud tedy nenosís celý den dítě v šátku a může si zadudat, kdy chce

pavlapl
7. črc 2015

Já nechávám u prsa to je nejlepší dudlík. Dcera si dudlá klidně celou noc. Ted ji rostou zuby tak je u prsa i 3x do hodiny a to jí je 11 měsíců. Dudlík děti nepotřebujou. Mám 3 děti a žádné dudlík nikdy nemělo.

viola1987
autor
7. črc 2015

@janule1940 asi je ještě malá a já to moc řeším, právě ted bych chtěla pěkně kojit, vím že všichni z mého okolí kdo dudlík dávali kojili hrozně krátce to nechci v žádném případě, já ani nikdo v mé rodině naopak dudlík neměl a byli jsme pěkně kojeni
Díky za podporu připadala jsem si jak tyran že dítěti nechci dopřát

andrrriiik
7. črc 2015

@melodygirl Úplně,jako bys psala o mojí dceři 🙂

andrrriiik
7. črc 2015

@viola1987 Co to přesně je krátce?Já sice syna kojila "jen" půl roku,ale to proto,že se mi ztrácelo mléko,a malý si s tím už jen hrál.

melodygirl
7. črc 2015
pavlapl
7. črc 2015

@andrrriiik to je pěkná kravina co tady píšeš. Pokud je dítě natolik zralé aby se odstavilo tak se odstaví. Tvé dítě prostě potřebovalo být s tebou co nejblíže né mít v puse něco umělého. Nezapomínej že kojením se vytváří sociální vazba mezi matkou a dítětem. Když pominu že dítě s dudlem je odporné tak kazí správnou techniku kojení. Takhle malé miminko se ukonejší dudlíkem a maminka nepozná že má hlad.

dannyblakely
7. črc 2015

@pavlapl dítě s dudlem je odporné? Dávejte si pozor na pusu, madam. To, co píšete, je nesmysl. Pokud má dítě hlad, tak se s dudlíkem opravdu nespokojí.
Je to každého věc, zda dudlík dá, nebo ne.

Pro zakladatelku - klidně dudlík nedávejte, to je taky ok. Blinkání bych se nebála, pokud to není často obloukem. Malá mi ublinkávala cca do 9-10 mesíců celkem dost. Neměla dotvořenou záklopku v žaludku. S tím se nedá dělat nic moc..

viola1987
autor
7. črc 2015

@dannyblakely no možná jen plaším, chci dělat všechno jak nejlíp mužu, ublinkávání není obloukem jen to pustí do strany a trošku, a taky měla prdíky kroutila se řvala hned jak to pustila tak e za usmívala pak asi přišla další křeč tak zase brečela, jinak i myslím že je pozitivní miminko ne nějaký uplakánek

andrrriiik
7. črc 2015

@pavlapl No ty jsi chytrá.Zajímavé,že já vždy poznám u malého,že má hlad,protože když má dítě hlad nebo žízeň,tak dudel vyplivne.Navíc mám zkušenost s dcerou,která neměla dudel,a neusla jinak než u prsa.Navíc vyžadovala prso na uklidnění i přes den ještě ve 3 letech.A to už fakt nechci.Mě spíš přijde odporné 3 leté dítě s dudlem,ale né mimino.A sociální vazbu si vytvořím i tím,že se dítěti věnuju a obejmu ho.

viola1987
autor
7. črc 2015

@andrrriiik to asi paní myslela 3 leté dítě s dudlíkem

andrrriiik
7. črc 2015

@viola1987 To nevím,třeba jo,ale jak může dělat tím pádem předsudky,že můj kluk bude mít dudel ještě ve 3 letech?Sama ho chci odnaučit kolem roku od dudlíku,ale furt jednodužší,než od prsa.To jsem nemohla odnaučit do 4 let.

viola1987
autor
7. črc 2015

Já jsem rozhdoně nechtěla založit nějaké hádavé forum 🙂, on když člověk něco píš taky to mockrát taky vyzní uplně jinak než bylo myšleno 🙂

whitelilith
7. črc 2015

To že se chcete vyhnout dudlíku je super. Zkuste to ještě vydržet. Dítě potřebuje matku. Uklidní ho třeba chování, nošení? Zkuste si pořídit šátek. Není vůbec pravda, že by si dítě zvyklo. Ono teď prostě nemá jinou možnost, jak si říci o mámu, než pláčem. Dudlík může a taky nemusí kazit techniku kojení, stejně jako lahev. Já nebyla informovaná a navíc malému narvali lahev i dudlík už v porodnici, já tedy od porodu bojovala s nedostatkem mléka, které se prostě nezlepšilo a musela jsem dokrmovat celou dobu, naštěstí to na techniku nemělo vliv a malej ani prso neodmítal. Kojím do teď-malemu je přes rok a kojit chci do samoodstavu-baví mě to a nijak neomezuje. Když potřebuju malej vydrží bez prsa celý den a i večer bez něj usne.

veveruska007
7. črc 2015

tak naše malá dudlíky odmítá od narození, a to jsme jich vystřídali pěknou řádku. Když jsem ji kojila, tak mi usínala u prsu. Teď jsme na UM a usíná u lahvičky s mlékem. Už několikrát jsem ji zkoušela ji tu lahev nedát a nechat ji vybrečet, ale následoval dlouhý řev, který ustal až když dostala do pusinky lahvičku. Je jí půl roku. Mimi má potřebu dudat, buď dudlík, prso a nebo lahev. Nebo uspat chováním. Zvlášť, pokud je maličký.

smallinka
7. črc 2015

tak buď budete pořád dávat k prsu a nestěžovat si, nebo dáte dudlík, asi mezi tím nic není podle mě .........

sariky
7. črc 2015

Hlasuji pro dudlík. Muj malej se uklidnoval cucanim palce a dela to doteď (3 roky) a nejde to odnaucit☹

patrusa
7. črc 2015

@viola1987 to ublinkavani je jak tu nekdo uz psal nedovyvinuty travici trakt, to se srovna. Dudlik kojeni nezkazi, jen je treba diteti naslouchat. U syna jsen dala dudkik ve 2 mesicich, kdyz uz to priste neslo a me vadilo, ze usina prsu. Dcera dostala dudlik hned v poridnici, jdy si 4 hodiny po porodu strcila palec do pusy. Pro me je dulezite kojit do roka zivota, pak uz je to celkem na matce, hak ji to vyhovuje. Drzim palce, at sve rozhodnuti s dudlikem vydrzite. Odnaucit dudlik je otazka tydne. Uzivejte miminko

luhace1
7. črc 2015

dudlik nam neskazil kojenie a krasne upokojil, navyse vobec nie sme zavislaci...na vasom mieste to vobec nehrotim, nie je to tsk strasne ako sa o tom pise

katyxq
7. črc 2015

Kojit (po zkušenostech u dcerky bych už dudlík nedala, akorát pokazil přisátí a nic nevyřešil), společně spát a nosit - šátek byl moje záchrana 🙂.