Jak uspávat 16měsíční dceru po odstavení?

lenkas1982
16. led 2017

Ahoj, ráda bych si vyslechla vaše rady a zkušenosti s uspáváním dítěte poté, co jste přestaly kojit. Chtěla bych dceru odstavit zhruba na konci března, to jí bude 16 měsíců. Bohužel je u nás kojení jediný způsob uspávání v noci i přes den, jinak mi neusne, resp. večer byla po nakojení občas schopná usnout v postýlce, když jsem ležela vedle ní v posteli a dělala, že taky spím. Teď je ale nově v dětském pokoji, tak nevím, jak jí to půjde tam. Mám obavy, jak ji budu uspávat, až ji přestanu kojit. Nechci jí už pak dávat UM, že by místo prsa dostala flašku. Dudlík už nevedeme skoro půl roku, sama ho začala odmítat. Na hlazení, zpívání ukolébavek ani čtení pohádek (zatím) nereaguje, že by ji to uklidnilo. Nevím, představuju si to asi jedině tak, že ji dám do postýlky a budu se ji snažit ukecat. Jak se vám povedlo naučit usínat +/- takto staré děti, které byly zvyklé usínat při kojení?

eleanor100
16. led 2017

Tak u nás se po odstavení uspává u pohádky a mrňous si aspoň strčí ruku na prsa nebo jen do výstřihu a uklidní se a usne. Ruce mu nezakazuju, ať má aspoň něco. Ale to vyplinulo samo, u vás to třeba vypline jinak. Uvidíš. Předtím jsme taky uspávali jen u prsu. A odpo jedině kočárek nebo auto.

frja
17. led 2017

Sice jsem kojit nepřestala, ale již neuspávám kojením a ani nekojím v noci, tak třeba naše zkušenost bude také k užitku. Už jsem byla unavená z nočního kojení a chtěla jsem to utnout, i když jsem si přála alespoň do dvou let věku kojení udržet. Neuspáváme ani písničkami či čtením, uspáváme tím, že si lehneme do postele vedle postýlky malé a snažíme se jít příkladem. Nejrychleji malá usne, když unavený manžel usne též🙂. Při změně uspávání jsem se inspirovala knížkou Každé dítě může dobře spát, i když ne se vším tam souhlasím.

1) V listopadu 2016, kdy malé bylo 16 měsíců jsem oddělila kojení od uspávání. Nakojila jsem cca 30 až 45 min před uspáváním a v jiné místnosti, než kde spíme. Příprava na spaní, čištění zubů atd. se odehrálo jako vždy za přítomnosti mé i mého manžela. Pak už si dítě přebral manžel, což se prvních pár dní neobešlo bez křiku. Ale protože jsme dbali na to, aby dítě bylo unavené, tak ten křik nebyl moc výrazný. Do týdne z toho byl nový rituál. Bohužel kýžený výsledek - aby malá nevyžadovala kojení v noci - se nedostavil, takže nastal krok dvě.
2) Na Vánoce, kdy byl manžel delší dobu doma, jsem se odstěhovala z ložnice, kde byla jen malá a manžel. Pár dní se v noci ještě probudila, ale manželova "nudná" přítomnost ("tatínek spinká, Adinka spinká") ji vždy uspala. Po týdnu jsem zkusila se vrátit zpět, ale malá se opět začala budit. Takže jsem se zase na týden přestěhovala do jiné místnosti. Teď už jsem zase zpět v ložnici, ale na bývalém manželově místě, které je dál od postýlky. Na případné požadavky malé reaguje manžel. A kojím jen ráno, až se malá probudí a opět v jiné místnosti, aby malá neměla ložnici spojenou s kojením.

Měla jsem velký strach, že se malá bude v noci dožadovat uspávání kojením velkým křikem, ale nakonec to proběhlo v klidu, tak přeji, aby jste našli taky něco, co Vám bude fungovat.

ivca87
17. led 2017

A je nutné už teď přestávat kojit? Mě přijde za prvé ještě docela malá, a pak když tak jednoduše teď usíná, tak bych to asi ještě neukončovala.. 🙂