Jaké první botky? Barefoot? Pevné?

tinulla123
30. črc 2017

Ahojky, chci malému koupit první botky, mám v tom dost zmatek. Všude čtu, že chůze na boso (barefoot) je nejlepší po terénu, čili tráva, písek, ale že na tvrdé povrchy jako je beton, asfalt, doma podlahy - lino, koberec je lepší mít pevnější obuv.
Tak tedy nechápu, na ven mu mám dávat barefoot a po asfaltce, betonu, v obchodákách a po doma mu mám koupit boty?

Malý má 11 měsíců a doma už pěkně chodí sám, nechávám ho naboso nebo v ponožkách (ale ty mu věčně sklouzávají), venku zatím jen málo a za ruku a to vesměs po trávě naboso nebo v kožených capačkách tohoto typu http://www.boty-detske.cz/produkty/letni-a-doma....

listopadka1
30. črc 2017

Ahoj, já malou nechávám venku na trávě (písku...) chodit prostě bosou, je léto, žádné boty tam nepotřebuje. Doma na koberci taky bosky, na tvrdou podlahu boty - když si začínala stoupat, nechávala jsem jí taky bosky nebo jen v ponožkách, ale jak už tráví na nohou většinu dne, dávám boty, přeci jen ta tvrdá podlaha není na klenbu ideální. Jinak do města jí taky obouvám, tam bych jí bosou nenechala (beton, dlaždice, špína..).
Botky jsem jí kupovala v lékárně, mají tvarovanou vnitřní stélku a zpevněný kotník, aby se jí nožky nekvrdlaly.

martaveg
31. črc 2017

Na tema barefoot a tvrde povrchy doporucuji tento clanek
http://www.revolutionmovement.info/novinky/2017...
pak uz je to na zvazeni kazdeho, jestli se vyda cestou barefoot nebo ortopedicka obuv..
jinak obuv chce hlavne vybirat dle typu nohy, kazdemu sedi neco jineho, obzvlaste pro ty prvni botky je to fakt dulezite nechat ditko zkusit a videt jak v nich chodi.. ja osobne za nejdulezitejsi povazuji sirku a tvar spicky, aby to nedeformovalo prsty, pokud je vyndavaci stelka, tak je dobre nechat dite postavit na samotnou stelku.. a pozor i u capacku, nektere maji spicku dost kulatou, pak predevsim u dominantniho palce muzou prsty take stahovat (stejne jako moc tesne ponozky)

stastnablcha
31. črc 2017

ja som tiez zvazovala, nakoniec sme na doma nechali behat naboso - aj po zahrade a na vonku pevne boticky..

jipe
1. srp 2017

Prcek začal chodit těsně před rokem (loni v červenci) a v létě si vystačil venku s capáčky. Po betonu toho nachodil minimálně, spíš jsme někam dojeli/donesli a pak pobíhal po trávě, písku,... Doma bosky nebo když je chladno, tak opět capáčky. Ted už chodí slušně a vzhledem k hodně úzké noze má spíš kompromisní botky, povrchy venku střídá,i když jdemedo města, tak chodí po obrubníku, trávě, po těch dlaždicích vyvýšených pro slepce, ... takže svázat mu nohu do nějakého "lyžáku" mi nepřipadá rozumné. Zatím to vidím tak, že nechávám nohu pracovat samu o sobě. U vás bych botky dle tvaru nohy taky koupila až na podzim

tinulla123
autor
1. srp 2017

@jipe no taky si říkám, že prozatím asi budou capačky stačit a myslíte capačky kožené, takového typu jako mám v odkaze v úvodním příspěvku? ty jsou asi vhodnější než capačky typu tenisek https://kojenecka-obuv.heureka.cz/bobo-baby-det... že?

autumn11
1. srp 2017

ja som kúpila prvé topánky od protetiky, ale zdali sa mi dosť tvrdé. Potom som kúpila v deichmanne celokožené elefanty a tie boli super mäkučké a dobre sa v nich synovi chodilo.

jipe
1. srp 2017

@tinulla123 jj, kožené, my jsme měli nejdřív afelo a pak dadoos (i letní sandálkovou verzi) upravované na míru. U těch z odkazu bych moc nevěřila tvaru špičky

letadlo13
1. srp 2017

@jipe jsou fakt hodně úzké 😉 taky koukám, hlavně ať jsou měkké, široká špička a bez kleneb a výstuží. Druhému synovi budu kupovat capáčky, asi Leliky.

jipe
1. srp 2017

@letadlo13 u nás jsou boty obecně problém, barefoot je mu široké (a teda skoro 2000 Kč za boty pro dítě odmítám dát) a klasická konfekce by mu seděla (najde se i něco s pružnou podrážkou), ale prostě prostředníček nejdelší nemá, aby mu seděl tvar špičky

letadlo13
1. srp 2017

@jipe tenhle tvar špičky nesedí nikomu, sama začínám přecházet na měkké široké boty a dobře se mi v nich chodí. Když vidím první "botičky" a představím si je ve svojí velikosti, tak úplně vidím, jak by mi byly nepohodlné. Barefoot za 2000,- taky nekupuju, děcka mají kompromis (úzká noha) s širokou špičkou. Nělteré typy D.d.step. Mladšímu pořídím nejdřív capáčky a pak uvidím. Dají se občas koupit i měkké botky v obyčejné obuvi, jen musíte prostě narazit. Já si teď pro sebe koupila tenisky lico, mám v nich prsty krásně od sebe a i když nemají žádnou klenbu a jdou prakticky srolovat, na hodím v nich denně kilometry a nikdy mě z nich nebolely nohy.

martaveg
2. srp 2017

@tinulla123 Ty tenisky capacky maji primo uvedene ze nejsou urcene k chuzi, je to jen naprosta zbytecnost na ozdobu..