Je dítě mladší 3 let zralé na školku?

kalu
9. zář 2009

Ahoj, mojí malé je 2,5 roku a od září jsme přijmutí do školky na 5 dní v měsíci.Učitelky v naší školce nám umožňují (jsme vesnická školka) takto malým dětem (2-3 roky) chodit každý den na 2 hodiny dopoledne, aby si lépe zvykali, je to prý podle nich lepší než těch klasických 5 dní.
A teď můj problém- po prvních bezproblémových 3 dnech malá začala hrozně plakat a nechce tam chodit.Rve mi to srdce, visí na mě, má "hysterák", prostě hrůza. Připadá mi na to ještě malinká, ani se pořádně nedomluví (a u nás ve školce jsou najednou všechny věkové kategorie, protože tu těch dětí je málo), neposedí a tak. Jenže v březnu jí budou 3 roky a já jsem s ní sama a budu se muset chtě nechtě vrátit do práce a to tam bude muset prostě chodit tak jako tak.Pokud jí teď stáhnu, tak za půl roku jí to čeká znovu a rovnou naostro na celý den.
Prosím poraďte, jsem zoufalá, je mi jí moc líto- za jak dlouho si zvykly vaše děti popř. myslíte, že to mám nechat být a začít až v tom březnu, ale rovnou zostra ?. Díky moc.

popelka.miri
9. zář 2009

Můj syn zezačátku jak píšeš taky prvních pár dní docela statečnej, ale pak začal, brečel když jsem ho tam chtěla nechat a taky si stěžoval, že ho bolí bříško at...Ale učitelka prostě Lukáška vzala za ruku a vtáhla ho dovnitř a řekla mi, abych už prostě šla, že tohle protahování je nejhorší, že je to větší tgrápení...mně se to nejdřív zdálo dost drsný, ale pak se to kupodivu zlepšilo. U nás ve třídě jsou taky všechny věkové kategorie, teď tam má dcera dvě děti pod 2 roky a nejstarší 7 let. Prý ty mladší odkoukají dovednosti těch starších a taky se těch měnších může ujmout starší dítě, jako moje dcera, ta se hned ujímá tděch mrňousů - chůvička 😀 Je zvyklá z domu.
Mně to taky rvalo srdce, ale to vydrží...učitelky mi tehdy říkaly, že tam měli za celou dobu jen jedno dítě, které plakalo celé 2 měsíce, ale že většinou se to brzy spraví samo...Dobrý je dát tam dítěti nějakou jeho oblíbenou hračku...u nás to tak taky dělají. Určitě bych jí teď nebrala pryč, ale zvykala bych jí, pak by to byl moc velký šok 😖

popelka.miri
9. zář 2009

oprava: má tam děti nad 2 roky 😀 ! batolata tam fakt nechodí 😀 😀

bajka2
10. zář 2009

Kalu, můj syn ma teď 2 roky a 3 měsíce, do školky chodí také těch 5 dni, dokonce tam i spí a chodím pro něho ve čtyři odpoledne a je kraval, protože nechce jít domů. 😀
Ono se to s časem spraví, hlavně ho dál posilej. A nejlepší je těch pět dnů pohromadě nebo alespoň rozdělené na 2 krát. Ty děti se pak rychlejí zvykají.
Můj malý chodí tak do školky od února, to měl rok a 8 měsícu. Je fakt,že jsem také v té školce nějaký čas odpoledne pracovala, takže jsem si malého mohla už dřív brát sebeou. A už to pak tam vše dobře znal.
Ty učitelky to dobře umí s těmi dětmi a vědi jak na to. Určitě si na to i tvá malá zvykne.

petrajurinova
13. zář 2009

Kalu, tvá Lucinka je opravdu ještě maličká. Asi tady budu se svým názorem ojedinělá, ale já bych ji ještě nenutila zůstávat ve školce pokud tam nechce být sama. Zkusila bych počkat a zkusit to třeba zase v lednu, až bude trošku samostatnější. Náš klouček začal teď od září chodit do školky na stálou docházku a to má 2 měsíce před třetíma narozeninama, do školky se moc těšil a je z ní nadšený (o víkendu fňuká, že nemůže do školky), ale absolutně si nedokážu představit, že bych ho tam měla nechávat v době kdy ještě může být se mnou doma, kdyby se mu tam nelíbilo.