Jídelníček ročního dítěte

janickaa89
25. pro 2015

maminky jdu sem pro radu ohledne jidelnicku rocniho ditete ... davate i vecer kdyz se probudi mlicko UM ? a jak behem dne krmite dite.. Nam je rok a rano snidame mliko nebo kasi ..svacinka jogurt a obed bud polevka nebo jine hlavni jidlo odpoledni svacina presnidavka ovocna ..nekdy i rohlicek a veceri bd mleko nebo kasi . dekuji za rady

teripo
25. pro 2015

U nás je to dost podobné.
Snídaně -jogurt s ovocem nebo pečivem nebo kaše
Svačina - ovoce (čerstvé nebo přesnídávka)
Obed - polévka a hlavni jídlo (někdy jen polévka někdy zase jen hlavním jídlo, podle situace)
Svacina - ovoce, pečivo, pudink, tvaroh, piškoty
Večeře - většinou chleba s něčím
UM před spaním
Když se vzbudí v noci, což se moc často nestává, tak mu nic nedávám, ale budí se jen protože chce za námi do postele. Takže ho přenesu a okamžitě spí. Takže s tímto moc neporadím. Ale taky me zajímá jak to mají ostatní a jestli je potřeba většího množství mléka.

blondynka400
25. pro 2015

@teripo v roce by mělo mít dítě ideálně dvě mléčné dávky. Já měla u holek tři, nad ránem, po obědě před spaním večer před spaním (ale kojila jsem tedy)
@janickaa89 ročnímu dítěti bych určitě UM v noci nedávala, zkazí se mu akorát zoubky a hlad už mít nemůže.
Jídelníček co píšeš mi přijde ok, akorát bych přidala čerstvou zeleninu a ovoce a večer bych dala standartní večeři cca 2 hodiny před spaním (nejlépe kouskovou vařenou zeleninu, brambory, postupně přivykat normální stravě a co si můžou jíst sami) a těsně před spaním mléko.

alboo
25. pro 2015

@janickaa89 um v noci bych rozhodne nedavala, je to jen zlozvyk. Jinak vecer je lepsi masozelenina nez kase. A jogurt denne taky neni nejlepsi. U nas asi tak, rano um +kase, svacina ovoce, obed masozelenina nebo jen zelenina, svacina jogurt×ovoce×chleba se sunkou nebo pomazankou, vajicka, večeře masozelenina nebo zelenina +um. Vyjimecne vecer kase nebo chleba... od narozeni neji v noci a prospiva vice nez dobre

kocour1
27. pro 2015

Mám také ročního kluka...kojím a řekla bych, že docela dost - v noci se stále budí a nedovedu si představit, že mu mléko odmítnu (umělé nezná, nechce, pouze kojení). Se starší dcerou jsem to neznala, spala od tří měsíců celou noc, ale každé dítě je jiné a některé se prostě v noci budí déle.
Máme jídelníček:
snídaně - kojení
svačina - ovoce nebo jogurt
oběd - polévka, nebo jídlo hlavní (to samé co tříletá dcera)
svačina - jogurt, nějaká sušenka (piškotek), chlebík
večeře - opět co dům dal a co jíme my
Mezi všemi jídly pořád kojení, jídla jí symbolicky - porce zdaleka neodpovídají tomu, co snědí ostatní nekojené děti v jeho věku v mém okolí🙂. Stále se stává, že některé jídlo nechce vůbec a jen se kojí. Takže asi tak🙂))...takže když nad tím tak přemýšlím, tak má v podstatě jen ovoce, zeleninu, občas nějaké sousto a jinak se stále kojí...kdy se nám to nějak upraví.

ellfka
1. led 2016

@teripo muzu dotaz? Ten chleba s necim si mam predstavit co? 🙂 my mame doma zrouta. Je ji rok a od prvni lzicky ji prakticky vse, co ji nabidneme. V 10m se odstavila, pac jsem otehotnela a je tedy na UM. ( posledni dobou mi nedopije ani 100ml vecer a rano max 100-150ml, podle dr. ji mam pres den zacit davat kravske plnotucne). Chutna ji, ale ikdyz si da UM rano sotva se prevlekne, supajdi ke stolu a jak zacnem hybat pantem, chce taky. Svacina - ovoce/jogurt/susenka, k obedu se snazim kazdy den maso, zelenina a vzdy priloha (ryze, brambor, testoviny), odpo svacina - jogurt/rohlik/ovoce, dle moznosti a situace. V 18.00 dostava kasi a pak uz jen Um pred spanim.. Spi od narozeni sama celou noc, takze nedokrmuju. Jenze po kasi jdeme jist my a chce s nami znovu. A tak ji vetsinou dam chleba s maslem ( miluje ho od malinka a mlaska si, mame vetsinou studene vecere) jen mi proste prijde, ze ma chleba s maslem temer kazdy vecer. Tak mne zajima, co tak na chleba rocnimu spuntovi muzu dat. Varim a nekorenim vubec nic a prijde mi hloupe to ted kazit treba pastikou ci necim takovym, slanym salamem :-/ bastit samotnou ji jeste moc nechat nemuzu, ona si rve do chrtanu ve velkem. Vetsina maminek resi, ze jim decka nechteji papat, my mame spis opacny problem, nacpe si tam vsechno a nejlepe co jde.

nakad
2. led 2016

Jaké kupujete jogurty a tvarohy? Prý pribináček není dobrý z hlediska různých sajrajtů, nejlepší je Lipánek a někdo říkal Matylda? U jogurtů nevím vůbec, jen snad bílý Hollandia, ale ovocné netuším. A jaký třeba kupujete sýr, tavený, tvrdý - značku?

ellfka
2. led 2016

U nas frci tedy jen bily klasik.. Nas bagr teda sporada vse, co ji podstrcime, ale za mne teda klasik, kdyz bily ☺️ Slazene zatim nedostava zadne, to ji tam radeji dam ovoce sama. Tvrdy syr jsem zatim nezkousela, nase baby ma rok..

emily_queldorei
2. led 2016

Naší je tedy 11 měsíců, ale..
po probuzení MM
Snídaně: jogurt (s ovocem, marmeládou, javorovým sirupem, přesnídávkou,..), kaše (rýžová, krupicová), ovocná přesnídávka,..
Svačina: ovoce, ovocná přesnídávka, vařená zelenina
Oběd: od nás, většinou polívka a co jde z hlavního jïdla
Svačina: Převážně co přebylo ze snídaně a svačiny, nebo třeba puding, rohlík, křupky,..
Večeře: kaše (pokud neměla ráno), vařená zelenina, chleba s něčím (máslo, sýr, domácí lučina, šunka, ..), polívka od oběda, ..
A během dne nabízíme do ručičky (křupky, piškoty, rohlík, ovoce,..) a MM jen k uspání, nebo před když jde spinkat do kočárku. K pití čajík sáčkový i granuilovaný, řeďený ovocný šťávy, voda a vypije 150 - 250 ml.

tulena
2. led 2016

Syn ma 11 mes. a zatim ma snidani MM, svacinu MM nebo ovoce, obed maso/zelenina/priloha, svacina MM nebo ovoce, podle toho, co mel dopo, vecere nemlecna kase s ovocem (kase neni ideal na vecer, ale zatim nam to tak vychazi nejlip), kdyz my jime, da si s nami pecivo/pecivo s trochou masla. V noci kojim 2x - 5x jak kdy... Zatim nedavam jogurty, nechce se mi davat kravske mleko, kdyz muze mit moje, sladkosti take nedavam, uzeniny doma temer nejime, syry jsou slane, na ty je cas... postupne zacnu pridavat nejake zeleninove pomazanky na pecivo. Sni vse, po jidle se sape.

nakad
3. led 2016

A jaky puding davas?

olasek
3. led 2016

Syn má 13 měsíců. K brzké snídani má UM ( dáváme Bebu) tj.třeba v 5h ráno takže pak ke snídáni v 8h mu dám ještě kousek chleba s máslem a čajík, svačinka čerstvé ovoce nebo přesnídávka a třeba ještě piškotek, oběd polévka nebo hlavní jídlo ( jí to, co my ). K odpolední sváče pak jogurt ( bohužel, mi nikdy bílý nejedl takže buď dám bílý s domácí marmeládou nebo ovocný choceňský ) nebo prostě, co zrovna máme - Lipánek, Tvaroháček, Matyldu.. jiné jogurty než choceňské a hollandia nekupujeme, s Pribináčkem nemám dobré zkušenosti. K večeři pak většinou UM. Vyjímečně pak kaši nebo mlíčko s kaší. Přiznám se, že teď o vánocích baštil i cukroví - k snídani měl tak 3-4 kousky lineckých hvězdiček 😵

radka116
3. led 2016

@kocour1 tak to jsi mě uklidnila. Malá má skoro 11 měsíců a chce povětšinou taky kojit a když něco jí, tak je to jak vrabec 😵 . Takže to není klasická snídaně- svačina-oběd-svačina-večeře. Svačiny nechce vůbec to jen mlíko. A ještě ke všemu nechce kousky v jídle. To se dáví a někdy se z toho i pozvrací.

skyvik
7. led 2016

@radka116 Mám také jedenáctiměsíční dceru a kupodivu sní kousky, když má kupovanou masozeleninovou skleničku třeba od 8. měsíce od Hami, jakmile jsem uvařila jídlo já a kousky tam nechala, tak také hodila totální šavli. Nebo jí vadí, když je jídlo pomixované a nějaký kousek tam zůstane, jakmile to nečeká, tak je to špatně. Ale tento týden jsem jí dala ochutnat klasickou těstovinu, snědla ji v pohodě, tak jsem uvařila těstoviny s masem a zeleninou a jen jí to šťouchadlem trochu namačkala a baštila jako blázen, ona teď totiž nějak hodně baští, už i ta druhá brada je hodně vidět 🙂

lasinkova
23. únor 2016

@nakad Ahoj, nejlepší bílý jogurt je Hollandia a tvarohový dezert Lipánek, nemá žádné konzervanty