Kolik času věnovat cca ročnímu dítěti denně?

kaja2016
12. čer 2017

Ahoj, mám trošku výčitky, zda-li aktivně trávím dost času s dcerkou. Samozřejmě jsem s ní pořád, ale vařím, uklízím, nakupují apod., času moc nezbývá a malá z toho není zrovna nadsena. Zajímalo by mě, jak to mají ostatní maminky s jedním dítětem v podobném veku. Hrajou si vaše děti sami a bavi je to?

arwen_arina
13. čer 2017

Ja myslim, ze neni mozne aktivne travit s ditetem cely den, je nutne se mu venovat, samozrejme, ale co nejdriv ho ucit, aby si vyhralo samo. Ja mam osmimesicni a ma nastaveny denni rozvrh, kde ma dost casu pro samostatnou hru. Dite se zabavi samo, kdyz k tomu dostane prostor, prilezitost a prostredky🙂 a dnes existuji natolik poutave hracky, ze deti zabavi na dost dlouhou dobu. Zpocatku to chce ukazat diteti,jak na to, a pak nechat cas a klid,at muze zkoumat a objevovat samo🙂

ladyhacek
13. čer 2017

mááme tedy dvouletého, ale myslím, že ot tak nějak je pořád stejně (tedy teď už chodím do práce takže toho času je opravdu málo)
Ale jak píše @arwen_arina chce to rozvrh.
My jsme ráno vždy vstali. pustila sjem mu pohádku ,,aby se rozkoukal´´ oblékla jsem se, pak jeho > buď jsme šli snídat nebo nakoupit do krámu a pak snídat.
Dopoledne se uklízelo, vařilo dělala co je potřeba. Ukízet mi pomáhla nebo koukal - baví ho luxovat takže chvíli držel ,,tyč´´ on chvíli já. Buď si hrál v obýváku nebo jsem mu i dala deku do kuchyně a vařila. Při vaření jsem později když už pořádně chodil dělali blbosti . Hlavně jsem říkala kolo kolo mlýnské a onse točil do kola to je velmi vděčná hra, kterou miluje > já nemusím prakticky nic a on je šťastný ja blecha 😀 > vydrželo mu třeba i 10-15 minut. Nebo jsem mu říkala, kde je ruka, očíčko .... a vlastně jsem ho to učila jen když jsem vařila aby se nějak zabavil a naučil se to 😉.
Pak šel spinkat já buď odpočívala nebo dělala co nemužu sním. Odpolende jsme šli ven (když se stíhalo tak i dopoledne) teď v létě jsem byli celé odpo venku. V zimě né to jsem si pak hráli doma - kostky, vkladačky ... ... Pusitli si písničky a tancovali.
Sny tedy koelm roku a cca do 16-18m měl dva spánky (takže vaření bylo i na ten dopolední cca 30-45 minut spánek) odpo spal také tak 45 minut > u nás se to se spánkem dost měnilo.

Dítě musíš buď se naučit aby si hrálo samo a nebo aby ti pomáhala - udělat z práce zábavu - syn utírla prach na stole já všude kolem. Přivítírání si ho většinou dám do nosítka nebo sedí v jídlení židličce.
Když sbíráme po psech tak on chodí a ukazje kde je ještě ,,blé´´ 🙂.

listopadka1
13. čer 2017

Já mám roční dcerku a teď jí spíš učím, aby mě pořád neotravovala a hrála si taky sama 😀 Ale přesně jak píšou holky nade mnou, chce to řád. My střídáme chvíle, kdy si hraje sama a já buď uklízím, nebo si třeba odpočívám, jím a tak, s chvílema, kdy si hrajeme spolu. Nejdřív si malá trochu stěžovala, ale teď už nám to krásně funguje. Myslím, že si s ní vyloženě hraju tak hodinu dopoledne, hodinu odpoledne, ale tím myslím opravdu hraju, nepočítám procházku, různé krmení, přebalování, koupání a tak. Jinak jsme samozřejmě spolu celý den, ale já potřebuju taky nějaký čas pro sebe, takže už si zvyká hrát si i sama.

izz76
13. čer 2017

@kaja2016 A co dělá tvoje dítě,když ty vaříš,uklízíš,nakupuješ? Mě dítě u všeho asistuje,takže to bere jako zábavu... Teď už jí jsou skoro 3roky,dokáže si pohrát i sama,ale v roce ne,to vyžadavala 100% pozornost,což jsem jí taky poskytla. Když jsem vařila,seděla v židličce u kuchyňské linky a třeba štrachala v šuplíku,nebo něco míchala,vyndavala prádlo z pračky apod.

kaja2016
autor
13. čer 2017

Holky nejaky pravidelny rezim vicemene mame, pokud nejdeme nekam na celodenni vylet nebo tak. Spi prez obed hodinu a pul. Vecer usina mezi devatou a desatou a vstava v sedm, v osm (to nam vyhovuje). Jsme spolu vsichni tri chvili v posteli a povidame si. Pak vstaneme, uklizim a pripravuju snidani a snidame. Pak jde manzel v devet do prace, ja sbalim dite a jdeme na prochazku a nakupovat, na zpatecni ceste si pohraje na hristi a budto pak usne cca v 11 ve 12 na zpatecni ceste a prendam ji doma do postylky a nebo neusne a jdeme domu a ja zacinam varit veceri a pro ni obed, prat atd. U neceho asistuje (veseni pradla, utirani prachu), u neceho to nejde (na zidlicce u vareni je to o nervy, je hodne ziva a porad odnekud pada i pri me nejvypjatejsi pozornosti, takze to delam, jen kdyz jsem dostatecne vyspala a v klidu🙂. Tahle faze ji moc nebavi a knuci a dozaduje se pozornosti. Pak se budto vzbudi a jdeme na pisek a nebo jde naopak spat. Pak obvykle jeste jdeme neco dokoupit, co jsem zapomnela, projdeme se, pohrajeme si venku a pak cca od 17 do 20 si hrajeme doma a to je asi ta doba, kdy uz jsem vycerpana a ona za mnou lozi a chce si hrat a ja uz nevim, co bych s ni delala. Pak koupani, pohrani v posteli a spanek. V noci se me teda dvakrat jeste budi na mliko, takze mozna jsem proste jen vycerpana neco vymejslet a manzel volno v praci ma jen, kdyz ja jsem jednou tydne ve skole (vikendy pracuje), takze asi spis to bude o mem vycerpani, nevim. Chodi domu v deset vecer, prichazi, kdyz uz spi. Ja chodim spat mezi desatou a jednou, kdyz je potreba jeste neco dovarit, nebo chci byt s muzem. A jake hry s detma hrajete? Ona je dost bystra a takovy ty bezny veci, paci pacicky, jak je velika, kde mas oci, na schovku atd, hrani si s panenkama, neco podlejzat, neco prelejzat, uz vsechno zna a ty tri hodky v podvecer uz fakt nevim, co bych delala. Sama si pohrat umi, jak dlouho nevim, schvalne si to zkusim zmerit, ale je to taky o jeji nalade, ale kdyz treba varim, porad se mi vesi na nohu, knuci a podobne🙂 Jako je me jasny, ze to je normalni, ale kdyz me proknuci celej den, tak si pak rikam, ze asi neco delam blbe....
@izz76
@listopadka1
@ladyhacek
@arwen_arina

listopadka1
13. čer 2017

@kaja2016 hele já když už jsem moc unavená a mám toho dost a ona prostě otravuje, tak jí vysvětlím "teď si potřebuju na půl hodinky odpočinout, hraj si sama" a sednu si a třeba si vezmu knížku, něco k jídlu, atd. a nechám jí být. ze začátku nechtěla a prudila dál, tak jsem jí čas od času pohladila a znova vysvětlila, že teď si má hrát sama, já odpočívám. Zpočátku vydržela kňourat třeba deset minut, ale pak toho nechala a fakt si šla hrát. Teď už to chápe dobře a fakt mi dá pokoj, občas si přijde pro pohlazení, usmání nebo tak, ale nechává mě být. Důležité v tom je fakt nepovolit a nejít k ní dřív jen proto, že fňuká (samozřejmě něco jiného je, když třeba spadne, to je jasné).

Možná, že děláš "blbě" jednu věc - když dlouho otravuje, tak k ní jdeš, možná někdy ano a někdy ne, když to zrovna nejde. Pak v tom nemá jasno a má pocit, že tím kňouráním nakonec dosáhne svého. Zkus jí prostě pořád vysvětlovat, že teď to nejde, dej jí jasně vědět, že třeba až to dovaříš, tak si budete hrát, a nepovol. Myslím, že v tomhle věku už je dítě docela schopné tohle pochopit a zabavit se samo aspoň na chvíli. Já už čekám další a rozhodně jí chci naučit, že kolem ní nemůžu skákat celý den, jinak bychom to nevydrželi nikdo.
Jo a třeba v židličce jí nenechávám, když vařím nebo uklízím, tak prostě leze kolem, krámuje ve skříňkách, kouká se, co dělám, a je docela spokojená.

kaja2016
autor
13. čer 2017

@listopadka1 hm, hm, taky to zkousim, ji vysvetlit, ale je fakt, ze nakonec nekdy polevim, nekdy ne. Mozna opravdu v tom ma zmatek. U toho vareni tedy nepovoluju, to ani nemuzu. I kdyz je fakt, ze treba prilohu dodelavam take az vecer, protoze uz mi prijde, ze to je dlouhe. Ale ja teda nekdy u te plotny stojim i dve hodiny s prestavkama, tak proto. Diky za tip. Jojo, my prave chceme taky druhe.

arwen_arina
13. čer 2017

@listopadka1 mluvis mi z duse🙂