Kousání. Co s tím dál?

luciaanaa
8. srp 2021

Ahojda, syn (za 2 měsíce 2 roky) kouše děti. Nejdřív občas kousnul mě nebo tátu asi okolo toho roka, takže to zkoušel a objevoval nové věci, samo to přešlo. Teď má ale období už asi +- 2 měsíce možná víc že kousne občas cizí děti. Vždy to je nevinné, hrají si, třeba skáčou na trampolíně, smějí se a najednou on zaútočí, chce a když nezasáhnu, tak kousne. Ale s jakou vervou. Pak udělá tytyty jako že ví že se to nesmí no a já někdy domlouvám a někdy když to je víc krát za sebou tak mu dám přes pusu, ruku nebo na zadek. Tak nevím co dál s tím, nějaká účinná rada a popřípadě kdy to přejde. Zatím jen slyším že každé dítě kouše no tak nevím. Jsem z toho taková jako špatná 🤷‍♀️😔😕 děkuji za komenty

areh
8. srp 2021

@luciaanaa takhle to měl synovec. Ten kousnul tak, že můj syn měl podlitinu týden. Za sebe bych byla drsná a fakt to trestala (ne fyzicky), ale zakázat oblíbenou hračku a podobně. Vysvětlovat a být důsledný! Ono to přejde.

zelenaesmolda
8. srp 2021

@luciaanaa
podle me se miji ucinkem vysvetlovat,ze nesmi ublizovat tak,ze mu taky ublizis.
Spis bych mu vynadala a okamzite odvedla z hriste kdyz se neumi chovat.

martt
8. srp 2021

@luciaanaa My jsme teda neměli kousání, ale syn ten zase kolem 3 roku "neměl rád " holky vždy když se nějaká holčička objevila na hřišti nebo i na ulici a procházela kolem nás, tak dal ruce v pěst a šel pro ti ni. Takže já jsem ho vždy stáhla k sobě řekla jsem mu, že tohle nesmí dělat. Vygradovalo to na hřišti když seděl na klouzačce a přišel tatínek s holčičkou asi rok a půl a on ji nechtel pustit na klouzacku. Nejdříve jsem to zkusila po dobrém ať se zklouzne pustí holčičku a jde se zklouznout on. Ne prostě seděl a ze ji tam nepustí, tak jsem ho za ruku stáhla po ty klouzacce on se naštval vzal kamínky a hodil je po té holčičce. Tak jsem ho čapla dala jsem mu jednu na zadek , ze tohle dělat nebude a odvedla jsem ho pryč , ze pokud bude takhle ošklivý, ze uz na hřiště chodit nebude. A od té doby je klid.

teate
8. srp 2021

@luciaanaa Naše to taky dělala. Vše bylo ok a z ničeho nic útok. Pozorováním jsem zjistila, že šlo o nával emocí. Měla většinou strašnou radost, že je s dětmi - trampoška, písek, louka, cokoli. No a neuměla to zpracovat a vyventilovat jinak, než takhle. Pak kousání přešlo v plácání. Bylo jedno, jestli to bylo mladší dítě, stejný nebo starší. Prostě to dělala bez výjimky, ale ne úplně každýmu. Prostě vždy jenom když přišel nával nějaký emoce - i pozitivní, radost, vztek, smutek. Pomohlo, že jsem musela být furt u ní, když byly okolo nějaké děti. Furt jsem říkala jako trapka “holčicka je malá, je malá”. A ve chvíli, kdy jsem viděla, že to na ni jde, jsem odvedla pozornost. Že jsme začaly třeba křičet, vyskakovat, tleskat, dělat dřepíky nebo cokoli, abych ten nával radosti nebo jiné emoce vyventilovala z těla jinak než fackou/kousnutím. Po pár měsících to z ničeho nic přestala dělat. Prostě má pořád radost, ale sama s mou pomocí se to postupně naučila ovládat. Teď všem dělá malá, malá. A když je nával emoce, tak radostí ječí, tleská nebo cokoli jiného.
Určite neoplácet násilí násilím. To je kontraproduktivní přece. Když může plácat/kousat mě, proč bych to nemohla dělat já jiným?

fyii
8. srp 2021

@luciaanaa hele asi je to blbe, ale me ted zacal kousat syn dcerku. On ma teda uz po treti zlomenou rucku a tim, ze nic nemuze a ona ho tim.zlobi tak ji to vraci.. nikdy to nedelal az ted. Kazdopadne mala ma jelita jak blazen, takze kdyz nepomohlo po dobrym, vysvetlovani, pres zadek placnuti tak ted asi 3 dny zpatky, kdyz ji zase rafnul tak az mela obtiskly zuby, rvala jak tur, tak jsem mu to sla ukazat jak ji zase kousnul a ze ji to moc boli, reakce nic moc,tak mu rikam, tak ted te kousnu ja at vis, jak moc to boli. Od ty doby je klid, vsude si stezuje, ze ho mamka kousla a teda dodava, protoze byl osklivy na segru a je po kousani...

nikakuki
Autor odpověď smazal
Zobraz
mdch91
8. srp 2021

@nikakuki promin, jo, ale neprijde ti to natolik uhozeny, ze by to nikdy nemelo byt nikde verejne napsany, aby se toho nekdo nechytil a nezkousel to? Sypat sul do pusy diteti? Za to, ze neovladne emoce... Nebo to nektere deti delaji z uzkosti. Perfektni reseni, fakt.
Jinak jak uz tu nekdo psal, bude to chtit byt nejakou dobu porad nadosah a predvidat.

nikakuki
Autor odpověď smazal
Zobraz
cherie24
8. srp 2021

@luciaanaa malá bude mít 2 roky v září a asi měsíc zpátky začala kousat nás. Ale ono to teda má i souvislost s růstem zubů, protože teďka kouše jak praštěná úplně všechno, už jsem dokonce i vyhrabala kousátka. Někdy to bere jako hru a směje se tomu, že se uhýbáme, kousala dost i proto, aby upoutala mojí pozornost a kouše, když je rozjetá, to je pak jak piraňa. Děti naštěstí nekouše a už bych řekla, že to ustupuje tohle období. Pomalu s tím přestává 🙏 Fyzicky jsem to teda netrestala, když mě kousla hodně, tak jsem jí třeba chytila rukou za tváře a vynadala, že to bolelo a že se to nedělá. Pokousala teda sestřenku, dostala vylágoš a pak koukám, že sestřenka jí schválně strkala ruce do pusy, pak nám přiběhla ukázat obtisk zubů, že ji malá zase kousla a čekala, co se bude dít. Tak dostala vylágoš i sestřenka 😄

aselluska
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
9. srp 2021

@mdch91
ona vazne sype sul diteti do pusy?Tvl tak tohle videt nekde na hristi tak na ni volam socialku.Tohle je regulerni tyrani.

nikoulinka
9. srp 2021

Taky jsem řešila u dcery. Kousala teda jen staršího bráchu, ale za to pořádně. Já už byla zoufalá a syn sama modřina. Tehdy jsem to zmínila i Mudr. Ta poradila, že příště jak to udělá, kousnout jí taky. Samozřejmě ne hodně, ale jen tak lehce do bolesti. Vysvětlovala mi, že ona to nezná, neví, jak moc to bolí a jak moc tím ubližuje. A teď budu třeba i za megeru, ale pri dalším incidentu, jsem ji kousla. Lehce do ruky. A světe div se, od té doby to neudělala ani jednou.

zrzeckas
9. srp 2021

Kazde dite nekouse.... Ale muze se to naucit nebot to vidi..... Ty si tu delas starosti s malym ditetem, popisujete male deti, ktere opravdu nemusi chapat, ze to toho druheho boli, nezvladnou svoje emoce atd.....Moje dcera (4r) zniceho nic kousla syna (2) v hadce o hracku) nechapala jsem, kde se to vzalo. No zjistila jsem, ze to ma od sestrenice. Sestrenice ma 8 let a nechape, ze se nekouse a kousne zniceho nic 🤷🏻‍♀️...... U nas se kousne vyjmecne teda, tak zatim vysvetluji, ze to boli a nei se to atd, dam po pusine (jmne aby si to uvedomili), nesmi si za trest chvili hrat, pohrozim odchodem z hriste. Zatim to pomaha, snazi se konflikt vyresit jinak nez kousnutim (poboji se stejne v hodne pripadech a taky to resim a vysvetluji). Nemohl to taky nekde treba i vidět? .... Nekde jsem cetla, ze kousnout dite taky (ale me to prijde hrozne 🙈), ze to pomohlo a ze si uvedomilo, ze to opravdu boli.... U takhle malych deti si rikam, mej trpelivost, musi se to naucit, pochopit.

luciaanaa
autor
9. srp 2021

moc děkuji všem za odpovědi, to co popisuješ @teate se mě strašně líbí, to zkusíme. Vím že to je emoce kterou neumí zpracovat a má radost a neví jak jinak ji říct to tleskání a tak určitě vyzkoušíme, moc děkuji