Krmí se vaše dítě samo? 17měsíční dceru krmím já

diamanta
7. led 2015

Ahoj, zajímalo by mne, od kdy je dítě schopné sedět a samo se krmit z misky, aniž by ji odmrštilo a tak.... Já mám holčičku, ještě nechodí, je jí skoro 17m a krmím ji já. Ale občas jí tu lžičku dám a pomáhám jí, aby si nabrala a trefila se do pusy. Odlítlé jídlo -tu a tam- bych snesla, ale kdybych ji nechala stát na pultíku misku, tak jí vezme hlava nehlava a pošle do prostoru úplně se vším. Jinak když jí dám do ruky rohlík, tak kouše chvíli pěkně, ale pak ji to přestane bavit a násilím si narve do pusy třeba 5 cm a pak se dusí a musím zakročit. Náš mladší pocíval rohlík v pohodě od 8 měsíců sám, holčičku musím pořád hlídat, je slušně řečeno hrozně žravá a kdybych před ní dala misku se sušenkama, tak si narve do pusy třeba všechny zároveˇn..... 😀 Nedávno jsem v nemocnici viděla mladší dítě než moje a drželo piškot a ukusovalo. Já když jí dám piškot, a ten je dost tvrdej a hned se nerozmočí v puse, tak ho tam narve celej a začne se dusit...takže piškot buď držím nebo rovnou hodím do vody a udělám z něj kejdu, stejnak mi holka málo pije a do všeho dávám i vodu z tohoto důvodu.

lv
7. led 2015

Když je to tak lepší pro obě, tak to tak nech, než by se rušila, navíc když potřebuje ty tekutiny..já do roka mixoval a, protože by se jinak davila, ale rohlík, piškot atd hlídala od 9m..od roku a pul ji sama /skoro/, půlka dřív byla na ni, na zemi a já přikazovala lžičkou, jinak by snedla desetinu, ale od 2r už to celkem jde.

diamanta
autor
7. led 2015

@lv Jasně, vím, že to je individuální, prostě jsem jen zvědavá, jestli někomu děcko tak malé sedí a jí si tak samo z misky, a na zemi je třeba jen pětina. Jestli už třeba některé děti chápou, že miska není míček a tak... Já mám dvě, první jedl ten rohlík sám, prostě si ukusoval, kolik chtěl a nebylo to na zadušení. Ale přesto, že by to zvládl, tak toho jsem stejně musela krmit, protože on zas vůbec nechtěl jíst, kdybych mu to nedala, tak nejde, a i tak jsem čekala půl hodiny, než to polkne...

mysonek
7. led 2015

@diamanta já mám 15 měsíční holčičku a to co je na kousky - jablko, banán, nakrájený rohlík s lučinou jí sama už déle, od 10 až 11 měsíců. Postupně jedla sama i normální jídlo co se dalo rukama - maso s bramborem např. Teď už zvládne z misky i jogurt a přesnídávku, ale je u toho jak prase. Rizoto chce jíst taky sama, ale pak má rýži i v kalhotách 🙂 Ale kupodivu se nají. Polévkou jí musím krmit, to by byla zlitá. Ale tohle bude hodně individuální, malá hrozně brzo kousala. Už v 8 měsících byla schopná ukousnout 2 zuby kus švestky (kterou jsem teda držela já, jinak by jí strčila do pusy celou). Třeba hroznové víno si bere sama a nedáví se jím Kamarádka mixovala skoro do roka. Každé dítě je jiné, moje malá zase v 9 měsících neuměla nic, krom točení se na bříšku dokola, jiné děti už stály, ona se nepohla z místa. Teď už chodí normálně. Takže neboj ta tvoje to taky časem zvládne.

nov777
8. led 2015

Tohle je asi o konkretnim diteti.Malej se krmil sam od 15.mesicu. Samozrejme ne vsechno a pokazde, ale problem to nebyl. Ale udelej to tak, jak ti to vyhovuje. Podle me neni vubec kam spechat. Malej chtel, tak jsem mu to umoznila. Urcite bych to nedelala na silu.

vrtelka
12. led 2015

Náš maly má 22.měsíců a nedokáže se vůbec nakrmit sám odmítá vzít lžičku do ruky,ani rohlík nic neveme hned to zahodí .Už jsem z toho neštastná starší děti,už jedli dávno Všechno aon do té pusy sám žádné jídlo nedá .I když nás vydí,že jíme tak nemá zájem to okoštovat a odvrátí hlavu nebo raději uteče,aby to do té pusy nemusel dát.Doktorka řekla,že se to naučí .

jancip
12. led 2015

I kdyz syn taky vse hazel na zem, chtel jist sam a ja ho v tom podporovala. Ji sam lzici od 12ti mesicu. Davala jsem mu talir s prisavkou, aby ho nemohl vysypat a musela se samozrejme smirit s tim, ze bude on i vse okolo spinave. Od dvou let ji priborem ( ja mu to ale nakrajim). Jeste porad je toho obcas dost kolem talire, ale nechavam ho. Piskoty s miskou nebo krupkami jsem mu ze zacatku nedavala, protoze to taky porad umyslne vysypaval...postupne se to spravovalo.

pajiji
24. čer 2016

@vrtelka Můžu se zeptat,kdy se tento problém zlomil?Kdy dítko pochopilo,že může jíst samo?

vrtelka
24. čer 2016

@pajiji ještě jsme to nedokázali a maly má skoro tři a půl.

pajiji
27. čer 2016

@vrtelka děkuji,ajajaj,tak jestli to u nás bude stejné,tak to se teda máme na co těšit.Můžu se zeptat,zda problém s jídlem je jediným problémem vašeho prcka?Jestli to třeba s něčím nesouvisí...

vrtelka
27. čer 2016

@pajiji ne boužel je těch problémů víc a příčina nejezení bude atypicky autismus

micaella23
27. čer 2016

3lety synovec se take neumi najist sam, ji jen rukama a jidlo je vsude, nezvladne jogurt aniz by pulka nebyla na triku, ale vylizt na kuchyn pro lentilky to umi, nevim jestli na nej prdej rodice nebo ho to ucili, nebydlim s nima, jen chci uklidnit.

irinka
27. čer 2016

Syn má skoro 4 roky a krmím ho, jako ano, sám se nají, ale prostě když mu dávám já, tak toho sní mnohem víc, než sám, takže pro mě je důležité najezené dítě.

stanulik34
22. říj 2018

@vrtelka Moje dcerka má 3 roky a lžící umí jíst jen, když jídlo na ni naberu, ale od malička nechce ukusovat pečivo, brumika, banán..prostě nic. Vše musí být nakrájené na kousky..to si už vezme sama. Nevím, kdy se to zlomí, ale taky mi někdo už nastínil jestli není atypický autista. Jaký máte ještě problém kromě toho jídla, jestli se můžu zeptat?

vrtelka
23. říj 2018

stanulik34 Syn ted 5,5 roku dnes,už potvrzen atypicky autismus ze středně mentálním postižením,lžící se naji,ale jinak ani ty kousky nedá do pusy furt je to stejné,neobleče se,hygiena mu nic neříká,nehraje si z dětmi ani sám nebo chvilku a odvrátí pozornost.Ted se rozluvil a jde vydět,že i hodně rozumí ,ale klade furt stejné otázky dospělím lidem ,cizí lidi mu nevadí hned z povídá.Má špatnou jemnou motoriku ,hrubá motorika taky není ideální.Je hodny žádné záchvaty vzteku a odmlouvání naštěstí nemá někdy si teda něco vybrečí,když to moc chce,ale vyjmečně.

stanulik34
23. říj 2018

@vrtelka Děkuji moc za odpověď. My jsme teprve na začátku s klasickým kolečkem lékařů jako je ORL, neurologie, psychologie a logopedie tak jsem sama zvědavá co nás čeká. Už rok vím, že je dcerka jiná než ostatní děti. Má opožděný vývoj a její otec má ADHD tak třeba to bude mít spojitost. Kromě toho jídla a oblékání je šikovná. Ale to čekání na to co bude mě fakt trápí..