Lze odmítnou dát dítě do školky, ačkoliv jej přijali?

lema238
16. únor 2015

Maminky, prosím o radu. Mám syna 2 roky a 2 měsíce, prozatím ještě nosí pleny. Je únor a tak probíhají zápisy do školky. Chci se zeptat, je možné, jej do školky zapsat, dejme tomu, že jej přijmou a nakonec v září, kdy má nastoupit, říct, že ho tam teď nedám? Třeba, kdyby se mi podařilo otěhotnět, tak bych ho do školky dávat nechtěla, je to vůbec možné, nebo jej tam dát musím?
A ještě jeden dotaz, rodičovská mi končí v březnu dalšího roku, tudíž, pokud bych neotěhotněla, bych ho ráda dala do školky až třeba od března, ale v jedné školce mi řekli, že to lze jen v případě, že se uvolní místo. Máte nějaké zkušenosti? V jakém případě se může místo uvolnit?

Díky moc za odpovědi 🙂

konidana
16. únor 2015

Jasně, že ho tam dát nemusíš, i když ho přijmou. Akorát je slušné jim to oznámit, hned jak k tomuto zjištění dojdeš - mohou pak vzít někoho jiného.

Pokud se uvolní místo během roku, tak se buď někdo odstěhuje, nebo do listopadu někdo může nově přijaté dítě odhlásit např. ze zdravotních důvodů, nevyspělosti pro školku a pod.

Já měla tu kliku🙂 Kluka nevzali, ale já se každý týden ptala ředitelky jestli se neuvolnilo místo. No a na jeho 3.narozeniny koncem října se uvolnilo.

blahova_andrea
16. únor 2015

já to teda zatím přímo neřešila, ale určitě ho tam dávat nemusíš. je hodně maminek, které zapíší dítě do víc školek, pak čekají, kde je přijmou a pak jednu vyberou a do ostatních zavolají, že nic a uvolní tím místo další v pořadí 😉 nikdo tě nutit nemůže. je to na tobě. co se týká druhé otázky, tak ve spoustě školek je to tak, že ti do března klidně budou držet místo, ale jen v případě, že školkovné budeš platit už od září ač tam dítě chodit fyzicky nebude. pokud bys čekala na uvolněné místo, tak to asi jen v případě, že se rodina odstěhuje, nevím jak často se stává, že si rodiče rozmyslí dávat dítko do školky z jiných důvodů a uvolní tím místo. možná pokud by maminka tedy otěhotněla a nešla do práce a chtěla si dítko doma nechat, ale jak často se to stane, že? 😅

helabella
16. únor 2015

Samozřejmě, že to můžeš odmítnout. Přece tě školka nemůže nijak přinutit. Navíc se lidi stěhují, najdou lepší školku, atd. -- takže prostě nenastoupí. Samozřejmě je férové to dát včas vědět.
A místo se uvolní právě tím, že si to někdo rozmyslí, přestěhuje se, atd.
U nás ve školce platilo to, že pokud bylo dítě přijaté a pak nenastupovalo v září, ale třeba až v prosinci, tak se muselo platit školné i za ty měsíce,kdy dítě ve školce nebylo.

bajana
16. únor 2015

Samozrejme, že nemusí dieťa nastúpiť, MS nie je povinná, nikto ti nepríde domov a dieťa nasilu neodvedie do skolky.Miesto v MS sa uvolni, keď napr. dieťa sa odsťahuje, je chorľavé, matka nastupi na ďalšiu MD alebo rodina skrátka nie je so skolkou spokojná.

mandala
16. únor 2015

Tak u nás v MŠ by to určitě šlo, prostě nastala změna, tak do školky nenastoupí, určitě bys nebyla jediná, kdo si to rozmyslel, např. kdyby ti dítě začlo hodně marodit, nebo jste se stěhovali, tak by taky nemohl nastoupit, MŠ není povinná, přijmou místo vás dalšího zájemce. A s tím nástupem v březnu, to tak bohužel je, u nás to funguje tak, že přijmou pouze, když se uvolní místo, nebo bych si musela platit školné od září, aby mě to místo tam podrželi, což asi málokdo si může dovolit. 😉

lensta
16. únor 2015

pokud vaše školka nebere děti od dvou let, tak pokud by ho do školky přijali, tak by stejně nastoupil až po dovršení tří let věku (tedy v březnu 2015). Je třeba jít k zápisu a pak (pokud to tedy nemá MŠ výslovně uvedené jinak) může do MŠ v novém školním roce nastoupit dle dohody (rodič-školka). ( např. u nás mám přijaté dítě a od září ještě nebyl, maminka je doma a jsme domluvené, že až bude chtít syna do MŠ dát, zavolá a začne chodit)
Ale je třeba k zápisu jít už letos (a neříkat, že stejně nebude chodit). Některé školky tedy vyžadují platit školné i když dítě MŠ nenavštěvuje, ale to fakt MŠ od MŠ.
a druhá otázka - během roku se uvolní místo tak, že dítě je vyloučeno (ale to fakt ojedinělý případ), rodiče ho odhlásí (stěhování) nebo na základě žádosti lékaře

andelka
16. únor 2015

Nemusis ho dávat,ale oznámil jim to,at mohou vzít někoho jiného.
A můj je teda březnový,ale loni ho nevzali,ani se doteď neuvolnilo místo. Takže jdeme na zápis znovu,ve 3 letech a to už ho vezmou, od září. V průběhu roku není šance tady.