Malá váha vzhledem k délce miminka. Řešili byste to?

billi
1. pro 2014

Pěkné dopoledne,
mám chlapečka, kterému je 5 měsíců. Měří 70 cm a váží 6,5 kg. Při poslední kontrole mě překvapila doktorka, když říkala, že je váhově na hraně, prý by při své délce mohl mít i o 1,5 kila víc. Zatím nenavrhla žádné extra řešení. Na další kontrolu jdeme v 6 měsících, tak uvidíme, jak přibere a podle toho se zařídíme.
Kojíme, ale na noc dávám UM, někdy vypije kolem 120 ml, jindy kolem 40 ml. V poledne dávám ochutnávat už pomalu zeleninu. Přes den jí 5-6x, malý vydrží spát mezi jídly klidně 3-4 hodiny (víc nenechávám a budím). Pauza mezi jídly musí být kolem 3 hodin, když dám dřív, tak se na mě směje a nic mc nevypije. V noci spí od osmi do sedmi bez jídla.
Přijde vám to malá váha na danou výšku? Začali byste to nějak řešit preventivně?
Děkuji za rady.

lv
1. pro 2014

Tak je drobnější, ale nic tragického, co zkusit přidat jedno noční krmeni? Dostatek tuku do prikrmu, stejně toho moc víc udělat nemůžeš..

blondynka400
1. pro 2014

@billi za mne buď v klidu. Moje starší dcera měřila v 5m také 70cm a vážila 6,6kg. Jako vždy byla hubená a dlouhá, dodnes je to taková ta sama ruka a samá noha. Doktorka to nikdy neřešila, prý je po mně a mne samotnou by to nenapadlo nějak řešit nebo přidávat jídlo, ona by stejně nechtěla. Děti mají svojí přirozenou regulaci toho co potřebují, není dobré jim to uměle měnit. Lepší hubené dítě než tlusté 😉
Jako poměr měla na percentilovém grafu vždy "zajímavý".

hojda
1. pro 2014

TAky bych řešila to noční kojení, pokud je na hraně, tak to chce přidat a ta noc je hodně dlouhá. TAky záleží, jak se narodil, kolik vážil a měřil.

ivasad.
1. pro 2014

@billi dcerka měla podobný graf jako @blonynka400 , jednu chvíli taky byla hmotností těsně pod grafem. Byla plně kojená, přibírala plynule, byla spokojená a usměvavá. Dr to neřešila. Tvoje dr myslí, že by dítě mělo v pěti měsících vážit osm kilo? To opravdu nemusí... 😉 A když pomalu začínáš dávat zeleninový oběd, tak víc bych to taky neřešila. Já bych ho v noci nebudila, byla bych ráda že spinká. A na další kontrole se uvidí 🙂

billi
autor
1. pro 2014

Moc děkuji za reakce.

@blondynka400 měním mu to i tak, kdyby to bylo na něm, tak jí 3-4x denně, tak se snažím, aby jedl minimálně 5x a ideálně 6x za 24 hodin.

@ivasad. moje doktorka si rozhodně nemyslí, že by dítě ve 4 měsících mělo mít 8 kg, ale vzhledem k délce by to prý klidně mít mohl.
Jinak byla spokojená, jak přibírá. Akorát k tomu neúměrně rychle roste.

@hojda po narození měl 3100 g a 50 cm.

polaks
1. pro 2014

Ahoj,môj syn má 4 roky,101cm a iba 14 kg. Od narodenia sa drží na úplne dolnej hranici všetkých grafov,vzhľadom k tomu,že nemá žiadne váhové výkyvy a drží si svoju líniu,Dr.ho len pravidelne váži a meria,už sme boli aj vo výživovvej poradni,kde nám vypočítali,že jeho príjem je dostačujúci a že má len rýchly metabolizmus a pokiaľ sa mu nezastavil rast tak je to v poriadku. Takže je samozrejme potrebné skontrolovať rast a váhu,ale zatiaľ z toho nerobte žiadnu vedu,ak by sa stalo,že jeo rast pôjde prudko hore a váha bude stagnovať,potom je potreba urobiť vyšetrenie rastového hormónu.

terezapetrova
1. pro 2014

@billi proste dava energii do delky, ja to mam u syna dodnes ale to dr mohlo dojit 😲 a ta vaha podle me ještě není nic kritického i vuci delce, pokud by jste byli mimo percentiove tabulky tak to je pak jina drzim palec

blondynka400
1. pro 2014

@billi tak ono je otázka, jestli když budeš kojit častěji, vypije víc, ale to už je na jinou diskuzi. Přirozená regulace přijmu potravy opravdu funguje, to jenom my jí miminku zkazíme (většinou nevědomky) tím, že si myslíme, kolik a co by dítě přesně mělo jíst....

billi
autor
1. pro 2014

@terezapetrova zatím mimo tabulku není, ale je na 1. percentilu. Ono jí to asi došlo, proto to nijak neřešila, jen zkonstatovala, že uvidíme další měsíc. Zatím právě od narození pořád klesá.

billi
autor
1. pro 2014

Holky, vy které byste budily, kdy byste budily? Než jdu spát, brzy ráno, nebo si natáhnout budík? Kdy to dítěti nejméně naruší režim?

terezapetrova
2. pro 2014

@billi chápu, nu mi byli asi rok a pul v total v minusu mimo tabulku a pak jen litani po dr, tak preju at se priste na vaze ukaze vic 🙂

jetynka
2. pro 2014

@billi Ahojky, pokud dítko nemá žádný zdravotní problém, je živé, čilé, nepláče, nic ho nebolí a je spokojené nějak bych to neřešila, chtěla bych vidět by říkala dr. na váhu a výšku u naši Barunky. Narodila se jako donošená, 47cm a 3200g.

17.dní 3310g
6.týdnů 4100g
3.měsíc 5510g
6.měsíc 7200g a 63cm
8.měsíc 7730g
10.měsíc 8570g a 75cm
1rok 8790g a 77cm
1,5let 9880g a 80,5cm
2,5let 11kg
3roky 12kg a 95cm
5let 15kg a 111cm
6let 16kg a 115cm
7,5let 19kg a 122cm
Je na svůj věk¨malinká a lehká, oproti 5,5letému bráchovi který měl váhu a výšku podobně do 5let - teď má aktuálně 18,5kg a 118cm a nejmladší dcerka tak je úplně někde jinde 🙂 za měsíc a půl bude mít tři roky a má nějakých 15kg a 102cm 🙂, takže každé dítko jiné, jsou ale zdraví, nic jim nechybí tak to nějak neřeším.

katyxq
2. pro 2014

@billi pokud budit, tak v mělké fázi spánku ... ale líp funguje dítěti potřebu kojení připomínat - že spí bez dudlíku, nezavinuté, v těsné blízkosti maminky (jemné stimuly - dech, vůně atd.)

kaijko
2. pro 2014

Moje mala byla cca do 10m vzdy v grafu pod hranici. Neresila jsem to. Kdyz nesla s vahou dolu, tak jsem mela ten nazor, ze kazde dite je jine, jinak velke, ma jinou potrebu jist,... A kdyz mi od mimi spinkala celou noc, tak jsem byla rada 🙂 Vubec by me nenapadlo ji budit. Byla v nasi skupine nejstarsi a nejmensi a ted je mezi nejvetsima. Snedla by i nas 😉

billi
autor
2. pro 2014

@jetynka u nás je fakt hlavní problém poměr váha/výška. Píšeš, že měla Barunka při 63 cm 7,2 kg. Jája měl při 63 cm cca o 2 kg méně (to měl ve 3 měsících).
Uvidíme za měsíc, jak to doktorka bude komentovat.

@katyxq spí bez dudlíku (má jen na usnutí, ale teď ho většinou stejně nechce a usíná bez něj), nezavinutý a v postýlce přiražené k mojí posteli. K sobě ho nevezmu, protože se k nám v noci stěhuje tříletý syn, tak bych se o malého bála.

katyxq
2. pro 2014

@billi ale třeba tě to uklidní, naše malá je vysoká tak akorát, ale hubená žížala, narodila se 3,7kg, v roce měla 7kg, ve dvou 11kg

billi
autor
2. pro 2014

@katyxq děkuju.
Byla jsem v klidu. Starší byl skoro to samé. Trvalo to dlouho, ale postupně se to srovnalo a doktorka to neřešila.
Tak to přestanu řešit a uvidí se. Nějak se to vyřeší.

romantika
2. pro 2014

Muze to byt i nemusi problém. Nektere deti to tak maj. Mne se narodila starsi velka 4 kila, 7 kilo mela téměř ve 2-3 mesicich a v roce jsme stezi dotahli 8,8kg. U ni to bylo pozdnim zavedenim prikrmu. pak jsme to casem dohnali, ve dvou uz byla celkem standartni. Mladsi byl jak tady někdo daval graf,lizeme spodni krivku, ale u toho byl zdravotni problém. Ale jak pisete, tak vam fakt dost spinka. Asi bych zkusila nejaky ten prikrm a UM. Ale stejne tak to muze byt standart. poptejte se jak jste na tom byla vy apod.. Taky mu nemusi sedet ta UM co davate. Nam se casem ukazalo, ze po Nutrilonu Ha je desne prosiraci. Zkuste třeba vzorečky jiného a pomalu bych zacala prikrmovat. TO ještě potrva nez něco zezobne poradne.

billi
autor
2. pro 2014

@romantika zkoušíme už 3. UM, ve 3 měsících jsme začali Sunarem Premium, ten nesedl. Po Bebě na tom byl ještě hůř, to doslovala kakal gel a trápilo ho bříško. Teď máme Hipp a ten mi přijde celkem v pohodě. Má ho už 3 týdny a zdá se mi, že dobrý. Mimo to má na oběd zeleninu, sice se tváří, jako bych ho chtěla otrávit, ale tu a tam sní nějakou tu lžičku. Uvidíme, jak to půjde dál. První syn po 3 dnech zdlábl celou malou skleničku a v půl roce jedl běžně kolem 200 ml příkrmu k obědu - začínala jsem u něj v 5 měsících. To u menšího nevypadá, ale zatím to nehrotím.
Já i manžel jsme na tom byli lépe, po nás to rozhodně nemá. I proti prvnímu synovi. Oba jsme proti němu měli v roce větší váhu a menší výšku.

romantika
2. pro 2014

@billi No ja jsem taky kus zenske a vždycky rikam, kde se u mne vzalo takove hadatka. Ale to mate fakt asi tip od tipu, mala byla v roce schopna snist cele kure a nepribirala, uz jsem myslela ze ma tasemnici. Fakt jsem z toho byla nervozni co snedla(muj manzel sportuje a zdovolenim je proziraci a ona držela tempo) a vaha nesla nahoru. Mladsi nepribira a nic moc neji a vaha prece jen porad nejak pomalinku stoupa. A zkouseli jste HA, nemůže mit reakci na mliko nebo lepek? Nemusi to byt primo alergie, ale starsi nedala UM a cokoliv co se mliku podobalo do pusy do tri let. Z lepku mela porad srajdu. Vse se upravilo az ve dvou letech. Mladsi ještě horsi, presli jsme na Bebu protože v roce a pul kadi 5krat denne. Ale ani tak to není vyhra. Momentalne se drzi na okurce hadovce a broskvi, ale Um celkem dava. Ze zeleniny moc nenabere, dneska uz se doporucuje zavest lepek na zacatku. Piskoty s rozemletou broskvi a tak. Jo a ještě vlastne jsem na neho sla od lesa, vsimla jsem si ze mu jely vyrazne chute, takze aby pribral, vzdala jsem se predstavy dokonale zdrave stravy a davala jsem mu broskev ze skla ve sladkem nalevu s piskoty, okurku se soli a tak. Sul je i potřeba tvori pak fyziologicky roztok a na natraveni je pro dite lepsi nez samotna okurka bez soli. Plus trosku olivového oleje po kapickach. Pak mi rikala uz i neuroložka at mu klidne dam i kus cokolady ( protože po te na mne porad koukal a sapal se), ze je lepsi at ma aspoň trochu energie. Samo ze jen pidi kousíček, ale proste oproti starsi, která jedla podle starych zaad vse skoro az v roce, mu proste zkouseim nabízet. Sul mam ověřenou odborniky ze v malem množství neskodi, spis prospiva. CUkr je cukr, ten potrebuji spi kolem roku, ale v podobe ovoce taky faj. Zkuste ho osalit. Třeba je jak ten muj chlap linej a vybiravej 🙂)))
Jinak u te UM se obvykle všude saha nejdříve po Nutrilon Ha, který je nastepeny nejvic. V motole ho davaj uz v porodnici. Ale ta cena, stejne jako Beba Ha kterou jsme ted zacli zkouset je to plech za 500 a jsem rada když vyjde na tyden. Jinak do roka veku vam muzou UM předepsat doktori na recept. Když mate takovy problém, upozornete doktorku at to resi a zkousejte ty UM vymenit za HA. Je spousta speciálních odboček nutrilonu pro takve deti a kolikrat jsem cetla maminky, ze jim fakt zabrali. DOktorka by vam mela poradit a pokud nevi juknete primo na Nutrilon. U dítěte které ma problém s prbiranim bych Sunar volila az by se to s nim nejak pohlo.A drzte se.

romantika
2. pro 2014

@billi Radej to reste zavcas, my měli oproti vam v pul roce 70cm a necelých 7 kilo, ale pak se to do roka pohlo jen o pul kila. Tak at nabira dokud je cas. V roce uz se to zpomaluje uplne.

billi
autor
2. pro 2014

@romantika kdyby měl problémy s BKM, tak by měl asi průjem, ne? On má spíš zácpu. Lepek ještě neměl.

1velrybka
2. pro 2014

@billi Já bych to vůbec neřešila. Váhu má hezkou, ale je prostě větší, no. Takže přibírá dobře, akorát víc roste. Známé dcera měla na roce 6 kg, moje sestřenice necelých 8 kg. Třeba se pak zase růst maličko zpomalí a víc bude baculatět. Myslím, že když krmíš 5 - 6 x denně, tak je to naprosto ok. Řešila bych to v případě, že by šel s váhou dolů, jinak ne.

mandala
6. pro 2014

Řekla bych, že váha by byla dobrá, spíš mě přijde dlouhý. Asi bych to neřešila, pokud to nezačne řešit dětská, i tak to nemusí nic znamenat.

billi
autor
8. pro 2014

@mandala to je právě ono, má skvělou váhu, akorát k tomu moc vyrostl. Proto chce doktorka počkat, jestli k té výšce "nedotloustne".

adede
8. pro 2014

Urcite bych zkusila pridat nocni kojeni. Ja jsem kojila nez jsem sla spat, mala se napila a spala dal. Vylozene jsem ji nebudila, neprebalovala, jenom vzala z postylky, dala prso a kojila. Delala jsem to teda proto, ze dcerka bojkotovala pres den kojeni, napila se jenom ve spanku, pribirala ale stale tech 150g tydne. Hlavne kvuli udrzeni laktace. Ted je ji 8 mesicu, pribira dost malo, ale jist vic nechce, v noci uz se budi sama 😀

lana.r
20. pro 2014

Ahojky, syn měl ve 4 měsících 68cm a 6,3kg 😀
Hubený a dlouhý 🙂 - je plně kojený, spokojený a dle lékaře je vše ok 😉
Teď má 5 měsíců a určo ještě vyrostl 😀

Tatínek má 2 metry, tak má být po kom 😉

Pokud je dítě spokojené, neřešila bych.
Jinak dle mého, častěji kojit, popř. příkrm večer

Přeji hodně štěstí a hlavně spokojené dítě 😵

billi
autor
24. pro 2014

@lana.r první měl ve 4 měsících 71 cm a 7 kg, taky celkem hubeňour. Ale pak se zarazil a už moc nerostl.
U mimina to vypadá podobně. Neroste to délky, ale pěkně si kyne. Takže sice pořád přibírá stejnou rychlostí, ale neroste. Teď se blíží 7 kg.
Takže spokojenost na všech stranách.

billi
autor
13. led 2015

Ke spokojenosti doktorky má malý v půl roce 71 cm a 7,1 kg.
Akorát jsme dostali žádanku na sono bříška kvůli refluxu.