Návyk dcery 2,5 roku (chování). Jak z toho šetrně ven?

11. únor 2021

Ahoj, mám dceru 2,5 roku, od malička spí se mnou v posteli, kojila jsem 1,5 roku. Asi okolo prvního roku začala vyžadovat na uspání chování a chození nebo i v noci, když se vzbudila, tak chtěla chovat a nosit. Ze začátku jsem si říkala, že ji holt vyhovim, když tuhle potřebu má, děti jsou prostě nošenci že, jenže jí to zůstalo doteď. Někdy je třeba týden klid a pak se během jedné noci vzbudí třeba třikrát a chce nosit, už jsem z toho na mrtvici. Od tatínka nosit nechce, pochovat třeba jen v sedě taky nechce, zkoušela jsem všechno možné. Když ji nevyhovim, zkoušela jsem to asi třikrát, tak to pokaždé skončilo histerickym brekem a trvalo pak ještě třeba dvě hodiny, než se uklidnila a než nakonec usnula. Takže stále nosím, nosím a už si připadám jak otrok, že si madam piskne a já letím 😌. Teď máme ještě několika měsíční miminko, tak taky nechci, aby ho svým brekem budila...Jak z toho setrne ven? 🙄

maki90
11. únor 2021

Možná by pomohlo ji přestěhovat do vlastní postele. Mně obě holky začaly spát líp, když jsem je trochu separovala 🙂

kafr
11. únor 2021

Dcera je taky klíště a mamánek, ale když mi fakt není dobře, tak to chápe a najednou nepotřebuje ani nosit, ani uspávat.
Já tedy nosím jen chvilkami, že se chce pomazlit, ale když mě bolí záda, tak si sednu na gauč, ona se přijde pomazlit a chápe, že šplhat na mě nemá smysl. Nebo normálně uspávám, že u ní ležím, ale onehda se otáčela a bouchala mě přímo do otevřeného oka. Bolest strašná, řekla jsem jí, že vím, že to nebylo schválně, ale že mě to strašně bolí a potřebuju, aby usnula sama, že já si jdu dát obklad a lehnout do ložnice. Naprosto v klidu usnula sama.
Tak možná zkusit toto, už jsi velká holka, nemůžu tě tak hodně nosit, bolí mě z toho záda, ale budeme se mazlit, dokud nebudeš. (Když byla dcera minulý týden nemocná, usínala tak, že ležela na mě.)

zuzkasim
12. únor 2021

Naprosto chápu potřebu dítěte být v blízkosti maminky, ale na potřebu "nosit ji" sis ji naučila už ty sama. V noci je lepší dělat co nejméně jakýchkoliv úkonů, aby si dítě co nejdřív zvykalo na to, že v noci se spí, spí všichni a pokud je nutné, udělá se jen to nejzbytnější. Pochodovat v noci s ročním a starším dítětem v náručí je nanic. Lehnout si k němu, držet ho za ruku, pohladit, přitulit, to je jiná. A co teď? Spolehnout se na inteligenici dítěte a své přesvědčení. Vysvětlit mu, že už je velké a těžké a že ho prostě nosit nemůžeš. Jakmile toto řekneš, trvat na tom a neustoupit. Pokud se v noci vzbudí, tak přitulit, chytit za ruku, hladit, ale cokoliv, při čem budete obě ležet, aby se dalo dobře usnout. Pokud bude chtít hystericky řvát, asi bych upozornila, že v řevu se spát nedá, že by musela do jiné místnosti... A ano, chováš se jak otrok, skáčeš jak madam píská. Je lepší nechat si 2x vzbudit mimino (pokud dáš hysterickou madam jinam, tak se možná ani nevzbudí) než si nechat diktovat, co máš s velkým batoletem v noci dělat za skopičiny. Je něco úplně jiného, pokud má dítě v noci bolesti, noční děsy apod., pak udělám cokoliv, abych dítě uklidnila nebo mu pomohla, ale vyřvávání si toho, že chce nosit, to je cesta do pekel. S takto starým dítětem se dá normálně mluvit, vysvětlit mu, proč to a to není možným, dát mu jasná pravidla a trvat na nich. Pokud se mu nebudou pravidla líbit, může projevit svůj nesouhlas (třeba i tím řevem), ale není možným z dohodnutých pravidel ustoupit. Pak si dítě naučíš, že si ledacos vyřve.

jednaholkaa
12. únor 2021

Zkusila bych to same jako s odstavenim od nocniho kojeni. Vysvetlit dopredu, a pak uz nedat a neuhnout. Pobreci si a postupne si zvykne..