Necháváte na oplocené zahradě dítě 2+ bez dozoru?

veeeraf
29. kvě 2015

Ahoj, necháváte na oplocené zahradě dítě bez dozoru?? Samozřejmě s tím, že na něj vidíte například z kuchyně, takže máte přehled co dělá a popřípadě můžete hned zasáhnout?

Připadá mi to blbý dítě jentak vypustit a nechat ho ať si hraje (je šikovná, umí se sama zabavit). Jenže doma práce, oběd, prádlo, žehlení..

ladie
29. kvě 2015

Nenechala bych.

kriistin
29. kvě 2015

ne

hadruska
29. kvě 2015

Mam stejne starou opicku a asi bych ji jeste nenechala. Starsi jo, ale treba Jaja ani nezastavi, kdyz ji reknu, at stoji.

kammka
29. kvě 2015

běžně.. na pískovišti si hraje, zatímco já krmím zvířata, nebo věším prádlo na dvoře.. budou mu v červenci tři.. občas i odběhnu dom k plotně, ale to mám dveře dokořán a i okno, takže slyším všechno. to, že mu budu pořád za zadkem nezabrání případné nehodě, jednou zakop a rozsek si čelo o hranu stolu, ségra seděla vedle něj a já šla jen do koupelny vyndat pračku.. dcera zase kdysi cca v tomto věku sletěla po hlavě z lávky přes potok, šla jsem za ní a před ní moje kamarádka.. jeden kamarád jako kluk spadl na hlavu, když se vyhoupl na větev jabloně doma na zahradě, matka pár metrů od něj, nestihla říct ani popel, kluk dopadl na kámen. atd. atd.... samozřejmě ho nenechám samotnýho venku půl hodiny, prostě ho jen nemám na očích neustále.. nevleču ho všude kam jdu s sebou za ruku, aby byl v bezpečí.. matka má oči všude, ale jen dvě ruce. to že není s dítětem ve stejné místnosti, nebo že na něj minutu nevidí, neznamená, že se mu musí něco stát, často je to opačně, viz výše.

barinkas
29. kvě 2015

záleží, jak je zahrada velká a co tam je, resp. čím si tam může ublížit... a zda vidíš na celou zahradu, kde dítko je. Máme malou zahrádku, chodí se tam dveřmi z kuchyně. Nic tam není, krom zakrslé jabloně a jejich hraček, co ji tam dám. V těch 2 úplně bez dozoru ne, ale s tím, že třeba utíráš nádobí a přímo na ni vidíš, proč ne. Malá bude mít 3, bývá tam sama, sedí na písku. I loni bývala. Jsem vždy dole, nejdu do patra, v podstatě na ni vidím. Akorát že ona tam moc dlouho sama nevydrží bohužel 😀

lauranosi
29. kvě 2015

Ano, jasně 🙂 pokud tam není nic vyloženě nebezpečného (bazén, prudký schod atd.)

yamdena
29. kvě 2015

Absolutně ne. Ani nerozumím těm, kdo to tak praktikují. Co máte tak strašně důležitého, že nemůžete být na zahradě se svým dítětem? Pokud Vás nebaví hrát si v pískovišti a just musíte něco dělat, najděte si práci na zahradě.

diamanta
29. kvě 2015

2+?? To přeci záleží, každé dítě je jiné. Já mám taky zahrádku a okno rovnou do ní od plotny. Viděla bych na písek i na vše. Ale hrozně to záleží jaké to dítě je, a to ví jen matka. Pokud máte zahradu bezpečnou a víte, že si nedává do pusy kamínky a zvládá terén...tak nevidím nic tak hrozného na tom, nebýt tam s ním, když můžete komunikovat z okna. Pokud máte pochybnosti, tak to asi dobrý nápad není. Nevidím rozdíl v tom, když si dítě hraje u sebe v pokojíčku nebo pod oknem na písku...matka přeci nemusí být pořád těsně vedle a zasahovat mu do aktivit, hrát si s ním. Stejně důležité je, aby se umělo zabavit i samo, aby pocítilo i nudu (prý to vede k tvoření) a vůbec nechat dítě dýchat, pokud se na vás samo nevěší. Proti jeho vůli ne, ale když chce a vy mu věříte a máte absolutní přehled, tak nevidím důvod proč ne.

kamino
29. kvě 2015

Ano, nechávám.. branka je zamčená, vyndá si bagry a bagruje v záhoncích a vím, že ho tam za půl hodniny najdu..případně si otrhá pár kytek, pokecá se sousedy.. nevidím v tom problém.

mandala
29. kvě 2015

Pokud bych měla zahradu přímo vedle kuchyně, abych mohla nechat otevřené dveře a kontrolovat a není tam nic nebezpečného, tak možná ano. My máme zahradu pod barákem, kde není vidět, je tam bazén, spoustu schodů, potok, jezírko... a spoustu dalších nástrah, takže já chodila s dcerami na zahradu hodně dlouho. A s tím našim cipískem nezbedným tam budu snad ještě v 10 letech, je to hroznej lumpík. 😉

milmic
29. kvě 2015

Nechávám na zahradě obě děti samotné, ale s tím, že máme v obýváku dvě velká francouzská okna a mám přehled o celé zahradě. Pokud děti zaběhnou za dům, hned to čuju a jdu se podívat, kde jsou.
Obě děti taky ví, že na zahradě mají být tak, abych na ně viděla z domu, tzn. nebudou běhat před dům (máme zahradu kolem dokola domu), jinak na ně hned volám. Jsoiu v tom hodně vycvičené (oba, i ten malý), protože plot na zahradě se teprve vyrábí. 😉

Prostě záleží na dětech a na zahradě, jak to u vás vypadá. My začíná se zahradou na zelené lou,ce a všechno děláme tak, aby zahrada byla plně přístupné dětem. Nemáme jezírko, nemáme schody, nemáme bazén, jedovaté rostilny.... Na naši cácorku se můžu plně spolehnout a na synka skoro už taky, i on tam bývá sám. Ale jak říkám, bedlivě to sleduju a vím skoro o každým jejich kroku.
troufnu si říct, že já z domu je hlídám víc, než když manžel je na zahradě s nimi a pracuje okolo nich. 🙂

blahova_andrea
29. kvě 2015

záleží na dítěti, rodiči i zahradě. za "ideálních" podmínek v tom vůbec problém nevidím.

karlajasmine
29. kvě 2015

Zalezi... znam nekoho kdo nechal na 10min dite na zahrade, dite si otevrelo vrata a spadlo vedle do hlubokeho rybnika.. (nastesti ho kolemjdouci hned vytahl..).. zalezi na tom co na te zahrade je, jak je velka, kam se dite dostane... atd atd

svoba
29. kvě 2015

Ano. Nechavam bezne. Zamknu branku. Duveruju mu.

michaela_2
29. kvě 2015

2letého bych samotného venku nenechala. Nejsem přehnaně opatrná a je pravda, že zrovna teď, našemu rok a půl starému synovi, sundali sádru - zlomená holenní kost, kterou si zlomil asi dva metry ode mě. Je to děsný aktivista od mala, doma pořád na stole.......Hodně lidí už mi řeklo, že bych měla být víc ve střehu. Starší dcera je od mala opatrnější. Ale venku bych se bála. Prostě stačí aby okolo letěla vosa, může ji spolknout..........Nebo po nějaké době, kdy už budete oba zvyklí, že tam zůstává, může zkusit odejít, lézt na plot..............Zpočátku budeš opatrná, ale jakmile to párkrát zvládne, opatrnost povolí. Tohle je zbytečné riskování.

Ano, může se stát cokoliv, i když jsme dítěti přímo za zadkem. Může se nám vytrhnout a vběhnout do silnice.............Ale pokud se mu stane něco, když s ním nejsme, je to pak úplně jiné, ty výčitky a otázky - co kdyby.
2 roky mi připadá hodně málo. Tak od 5 let už ano. To je můj názor 🙂

kocour1
29. kvě 2015

Ahoj, máme velkou zahradu a nechávám dceru si hrát samotnou venku od té doby, co umí chodit...zahrada je přizpůsobená malému dítěti - aby tam nebylo nic nebezpečného (tedy aspoň očividně), samozřejmě ji chodím kontrolovat, koukám i z okna...ona si chodí sem a tam, jsou otevřené dveře, já uvnitř vařím, žehlím, pracuji a ona si hraje chvíli venku na písku, jezdí na kole, motorce, chvíli zase uvnitř u mě...nevidím v tom problém. Je to stejné, jako když má někdo dvoupatrový dům a dítě si hraje nahoře v patře a máma dole pracuje...je to prostě součást našeho bydlení. Naopak si myslím, že je to dobré pro její další vývoj, pro její osobní sebevědomí, je zvyklá si poradit, nečeká, že jí neustále stojím za zadkem a ve všem jsem ji nápomocná. A mám zkušenost, že sama se chová mnohem bezpečněji a zodpovědněji, než když ví, že ji jistím...viz na hřišti u prolejzaček🙂. Nebýt vašeho dotazu, ani by mě nenapadlo, že dělám něco nepatřičného a že nějak riskuji...moje kamarádky se zahradama (bydlíme na vesnici) to tak mají všechny a nikdo se nad tím nepozastavuje🙂

anetpierowska
29. kvě 2015

Mam uz ctyrleteho kluka a nenechala jsem ho ani ve dvou letech ani ted. Nikdy nemuze clovek vedet co jeho dite napadne. Staci vterina.

anetka1701
29. kvě 2015

Mám dvě dcery (4r, 3m a 2r) a na zahradě je nechávám s tím, že na ně dobře vidím a přesně vím co se děje - mám otevřené francouzské okno a i je slyším... Zahrada je malá, "baby friendly", branka zamčená a fakt nemají kam utéct a kam spadnout... Ale jakmile mi zmizej z dohledu, hned za nima jdu... Je fakt, že kdyby tam byli schody, bazén nebo něco nebezpečného, tak si to nelajznu ani náhodou, ale ve známém prostředí se nebojím...

mecoun
10. čer 2015

Já nenechávám malou (23 měsíců) bez dozoru nikdy.

lucifereeek
10. čer 2015

Malá má 3 roky a takhle samou bych ji nepustila určitě, člověk nikdy neví co se může stát, takové malé dítě vymyslí hned něco, navíc ji může kdokoliv chytit přes plot a třeba unést, asi jsem moc úzkostná matka ale toto fakt ne. Buď tam s někým je nebo je hold doma.

hudala
10. čer 2015

Ne (dcerce jsou víc jak 3 roky), vždycky jsem venku s ní. Neběhám za ní, ale jsem tam s ní a koukám na ní 🙂 ale my máme zahradu nejen neoplocenou (máme jí velikou), ale je tu i venkovní jezírko, pergola (nedodělaná) a spousta dalšího, takže je pro mě nutnost být s ní venku. I tak bych to asi neriskl, přijde mi na to ještě malá.

pavlinka21
10. čer 2015

Ne

ladik1
10. čer 2015

Ano, máme dvě děti, obě od dvou let lítají po zahradě bez dozoru, ale je fakt, že mám vždy otevžené okno, abych je slyšela, kdyby něco a děti vědí a akceptují kam můžou a kam ne... a stejně jsou většinou na dětském hřišti, takže je vidím z kuchyně i obýváku. ale jak je chvíli nevidím a neslyším, tak letím ven, co se děje... většinou jsou ale zašití někde v bahně a tak. Ale ve chvíli, kdy je na zahradě bázén, byť dětský malý, tak je tam nenechávám - takže záleží, jak máš zahradu uzpůsobenou...odstranit jedovaté kytky, díry, klacky v úrovni očí atd, pilky, nůžky na keře... 😉

nov777
10. čer 2015

Ano. Mame zahradu oplocenou, pristupnou pouze z domu (zadna branka), z kuchyne a obyvaku mame francouzska okna temer pres celou zed, takze vidim celou zahradu odkudkoli. Kluci si hrajou, kdyz varim, dvere mam otevrene a kdykoli neco chteji prijdou, zavolaji, neni problem. Ted uz maji dva a pul, ale nejakou dobu uz to tak praktikujeme. Plus minus tohle jaro. Nasi kluci chteji na zahradu uz v sedm rano a kolikrat tam chteji i jist, takze bych toho doma moc neudelala, kdybych tam sla s nima.

maudn
10. čer 2015

nenechávám, mám teda dve deti,ale neustale neco vymysli,takže nemam cas si ani na zahradě sednout a kochat se..