"NEJ" potraviny v ČR pro batolata. Doporučte

tital
1. srp 2011

Ahoj, prave jsem se vratila po delsim pobytu v zahranici. Mame 11. mesicniho klucika a ja pro nej hledam nejvhodnejsi potraviny v mistni nabidce. Mate prosim nejake tipy na - zbytecne nedochucovane potraviny, s nizsim nebo nejlepe zadnym obsahem Ecek, neslane veci, prirodni syry, bio potraviny, kvalitni sunku, vyvazene pecivo/krupky atd. Myslim tim prostudovane a porovnane slozeni jednotlivych potravin. Prosim doporucte konkretni produkty (napr. Syr - znacka Lucina, kosticky - vhodny pro deti, nizsi obsah soli; nebo prirodni kvalitni jogurt - Jihocesky bily od Madety ve skle). Protoze napr. u detskych susenek mi pripada, ze se jedna o zbytecnou reklamu pro maminky, mozna takove Bebe susenky klasic maji lepsi slozeni nez nabidka primo urcena detem jako Hipp a Sunarka....
Diky moc.

berenika39
1. srp 2011

@tital ahoj, fajn přehledy jsou na www.chemievjidle.cz, pokud chceš jít touhle cestou....je tam obsáhlá databáze výrobků, jejich kompletní složení, i to, co není na etiketách.

tital
autor
1. srp 2011

znam a pouziva, diky 🙂

luthien.k
1. srp 2011

@tital , tak konkrétně: značka Babylove a Alnatura z DM drogerie (skleničkové příkrmy, kaše mléčné i nemléčné, bio UM Babylove, Alnatura sušenky - Hafer, Apfel, Dinkel kekse - jsou ale až od 1,5 roku), značka Alnatura se prodává nově i v Glóbusu, sušenky - značka Biopekárna Zemanka (taktéž v DM - pro váš věk budou dobré špaldové kačenky - bec cukru, s rýžovým sirupem), ovocné sušenky Alnatura nebo Hipp (prakticky lisované sušené ovoce v rýžovém papíru - drahé, ale dobré 🙂), nemléčné obilné instantní kaše Naturálka, Nomina, Šmajstrla - ve zdravých výživách, šunku bych do roka nedávala vůbec (je tam vždy sůl), jogurty Hollandia nebo bio jogurty Naše bio z Billy (dneska je nabídka bio jogurtů docela slušná), na chleba margarín BioVive (Billa, Albert a možná i jinde) nebo Alsan ze zdravé výživy jako alternativa másla, na pití (ředění vodou) Lažanské mošty ve skle (jablečný, hruškový atd.), jako alternativa k UM (a do kaší, pudinků apod.) rýžový a ovesný nápoj z DM drogerie (rýžový s vápníkem od roka)... Třeba si ještě na něco vzpomenu 🙂
Jo křupky určitě nesolené ze dravé výživy - rýžové, kukuřičné, jáhelné, pohankové...

tital
autor
1. srp 2011

@luthien.k Tomu rikam odpoved 😉 Diky. Alnaturu mame radi, ale susenky nezname, vyzkousime.

abra
2. srp 2011

tip jako kokina pro ty vetsi: http://www.zdravyzivot.com/obchod/cerealie/mace... a vubec cerealie tyto firmy jsou fajne, cerstvy, vyborny chutove a diky technologii zpracovani fakt dost dobre krupavy i kdyz nejsou zapikany 🙂 , pozor, vsechno tam je celozrnny.
zajimavej web: http://www.vyzivadeti.cz/ (ne se vsema info tam muzu souhlasit ale neco je tam zas dobry, no vybirat no...)

tital
autor
3. srp 2011

@luthien.k A typ na nejaky platkovy tvrdy syr mas ? Myslim, ze Malej uz by ho mohl. Ma rad mlecne vyrobky - jogurt, acidofilni mleko... a bohuzel ty syry jsou asi hodne slane, co ? Treba kozi z Bio vyzivy, mohl by ?

luthien.k
4. srp 2011

@tital , ahojky, já bych s tvrdým sýrem klidně počkala do roka a vystačila si zatím se zakysanými výrobky, které jsou nejlépe stravitelné (ačkoli jejich složení se co do obsahu bílkovin a minerálních látek neliší od normálního kravského mléka, takže i v nich je jich hodně, což je dobré pro vývoj telátka, které je mnohonásobně větší a rychleji roste, než malý člověk a proto je to pro dítě zatěžující, kdyby toho jedlo příliš - například v Belgii mají pro jogurt stejné pravidlo jako pro mléko - ne do roka, je tam hodně fosforu a to zatěžuje ledviny).
Víš, malej měl alergii na BKM, tak to stejně nemohl a dneska mu to ani nechutná, takže tam to vychytané nemám. Ale vím, že existuje myslím zn. Amálka v bio kvalitě (tuším 30% Eidam). U mléčných výrobků bych jí dávala určitě přednost, protože doufám, že eko zemědělci nedávají kravičkám žrát plesnivé silo, jak je to běžné v normálních chovech a stejně jako u lidí - co kráva sežere, dostane se jí i do mlíka, včetně třeba toxinů z těch plísní atd. 😖

lidiab
4. srp 2011

@tital A byla jsi uz nekdy na farmarskych trzcich? Vidim ze jsi z Prahy, tady je to docela fajn. Nejlepsi jsou na namesti Jiriho z Podebrad, na Naplavce a na Kubanskem namesti. Ty ostatni za moc nestoji, je tam plno podvodniku a prekupniku. Je tam pochopitelne farmarska zelenina a ovoce, tu kupuju jen tam nebo v Holesovicke trznici. Ale z ostatniho sortimentu tam maji fakt paradni veci - domaci kurata, slepice, vajicka, kraliky porcovane i cele, jehneci, hovezi. Vse pokud ne bio tak z domacich humannich chovu, bez hormonu a jinych hnusu. Na trzich koupis vyborne jogurty a jine mlecne vyrobky. Neprebne mnozstvi ruzneho velmi chutneho a kvalitniho peciva a sladkosti. Nekteri vyrobci pecou i z bio surovin. Stoji za to to omrknout.
Ja se pro maleho snazim v supermarketech nekupovat nic, kdyz uz tak bio. Zeleninu nam castecne pestuje na chate mamka a ostatni kupuju na trzich, totez ovoce. Jogurt kupuju bud Hollandii (bio i nebio) nebo z farmy Nemcovych. Zkousela jsem i kozi jogurt a kefir, ale ten synovi nechutnal. Maso kupuju na trzich, ted naposledy jsem koupila dve kralici stehna. Naporcovala, zmrazila. Stalo to 100 kc a je toho az az. Ta kurata z trhu se vubec nedaji s tema beznyma porovnavat, maji tvrde a pevne kosti, dele se pecou a voni.
Mimochodem farma Nemcovych ma po Praze uz i nekolik vlastnich prodejen s mlecnymi vyrobky, masem a jinym produkty z vlastni nebo pridruzenych farem.

mamkamarketa
5. srp 2011

@lidiab ahoj,hele kdy jsou ty trhy na jiraku prosim? my mame kazdy patek na andelu,ale maso tam moc nemaji. maji tam jen ovoce&zeleninu&pecivo&med. diky za info 🙂

n20
5. srp 2011

Ahoj holky, zajímavé téma, také se o to hodně zajímá, našla jsem e-shop farmy Nemcových http://www.farmanemcova.cz/inshop/

vorllinka
5. srp 2011

Holky, skvělé téma!!! Není tady někdo z Plzně, zajímali by mě i obchody zdravé výživy tady v okolí 😉

lidiab
5. srp 2011

@mamkamarketa Jsou tam ve stredu a v sobotu. Minulou sobotu tam byl stanek s tema kuraty a byla tam obr fronta. Nechtelo se mi stat a tak jsem vzala toho kralika. Hovezi a jehneci tam take bylo. Maji tam vyborne cerstve testoviny, porce pro dva za 39 kc. Farma Nemcova tam ma take stanek. Pro maleho tam vzdy nakoupim na cely tyden. Minule tam uz meli i dyne Hokkaido, to maly basti strasne rad. Obcas tam maji stanek holky co pecou susenky a kolace a nektere jejich susenky jsou vhodne i pro male deti, sladi je ryzovym sirupem.

Jeste jsem se vzpomela na tohle - http://www.ceskygrunt.cz/
Jsou to prodejny s farmarskymi potravinami, maji uz 3 obchody (Praha, Pisek, Pardubice). V Praze jsou na Vinohradech a sortiment maji pekny. Sezonni ovoce a zelenina, pecivo, mlecne vyrobky, prirodni 100% stavy, napoje, maso a uzeniny a mnoho dalsiho jako sladkosti, mouka, med, marmosky. Ceny jsou dle meho nazoru zcela ferove.

@n20 Maji v Praze minimalne dva obchody, jeden nekde ve Vodickove a jeden na Milady Horakove, ted se chystaji otevrit dalsi na Vinohradske. Mam kamosku v Brne a ta si od nich objednava veci s dovozem.

luthien.k
5. srp 2011

Holky, to je fakt dneska paradox, že kdo bydlí ve městě, má k čerstvým potravinám lepší přístup než ten, kdo žije na venkově, jako my (pokud nemá vlastní, což my nemáme a ani žádné známé pěstitele/chovatele).

tital
autor
7. srp 2011

@lidiab Jo jo, diky za tipy. Zili jsme ted v zahr, ale uz budeme v Cechach, tak to vsechno okouknu.

tital
autor
7. srp 2011

@luthien.k Znam, od Amalky masliko, jogurt a je fakt dobry. Nastesti nas klucik ma rad jogurtiky, kefirove mleko, acidofilni mleko, takze v pohode.