Neustále opakuje. Je to běžný vývoj?

matyldik
23. led 2020

Ahoj,prosím,je normalni,ze dítě opakuje všechno,co slysi? Dokáže komunikovat,rict si,co chce,ale když se ho třeba soused zeptá: Ty mas rýmu,vid? Tak odpovi: Rýmu mas.
Nebo kolikrát,když se ho zeptám,jestli třeba chce banán.. tak někdy zopakuje,někdy rekne,ze jo. Nebo i při bezne konverzaci,když mu někdo něco vypráví,tak ho zaujme nějaké slovo a to opakuje,dokud mu ho zase nezopakuje dotyčný. To samé,když jdeme kolem nějakého místa,tak hlásí,co tam viděl,co se tam stalo,s kým tam byl,i když je to třeba už x mesicu. Někdy,když chce rychle něco rict,tak se zasekne a musím par vteřin počkat,než se “vymackne”.
Venku neustale řešíme,jestli svítí lampy,nebo proč nesviti atd..kouká na ne i z okna doma..
Doufám,ze je to běžný vyvoj,ale nevim,nemám s čím porovnávat. Malému je dva a ctvrt a rozpovidal se ve větách někdy kolem listopadu. Slova komoli a vynechává písmenka,ze napr. Zajíček je ajikek,srdíčko je ejiko atd..
Plus tedy neumí použit š,č uprostřed slova,rekne krásne koš a pak říká do koche,místo kočička kokika atd..
Zamotala jsem sem do dotazu pate pres deváté,ale leží mi to vše v mysli,tak snad mi někdo odpovi.

malytlustyhroch
23. led 2020

Osobne mi to na 2 a ctvrt roku prijde jako docela normalni stav. To dite se tim opakovanim uci, rozsiruje si slovni zasobu, procvicuje a zkouma skladbu vet. Samozrejme kdyz treba 2-3 lete dite jen opakuje a jinak nekomunikuje, nebo kdyz se nekdo do te faze v ktere je tvuj syn ve 2 a ctvrt dostane horko tezko v jedenacti letech, tak to je blby. Ale presto i k normalnimu vyvoji proste opakovani patri.

tynka9
23. led 2020

Mám stejně starého chlapečka a je to to samé a nepřipadá mi na tom nic zvláštního, špatného. Mluví krásně ve větách, řekne si co chce a co potřebuje, komentuje v podstatě všechno ("Maminko podívej, vysoko tady jsem." "Kde je tma? Odpočívá asi."). Když nemluví, tak si zpívá. Ale dost často mi odpovídá částí položené otázky - "Dáš si mlíčko?" "Dáš si." Před časem se naučil "jo", tak někdy použije to, někdy opakuje. Nová slova nebo co ho zaujmou, tak taky hned zkouší sám. Má ještě mladší sestřičku (9 měsíců), a jak jsme na něj v přesile, tak občas v minulém čase používá ženský tvar u slovesa ("Toto jsem našla"), ale beru to jako normální vývoj, jak mě teď slyší mluvit i o sestřičce.

hanicka_k
23. led 2020

Dcerka (v květnu 3r) taky hodně opakuje. Díky tomu se naučila rychle mluvit. Podle mě je to normální. Nechápe ještě rozdíl mezi "já, ty", což je v tomhle věku normální. Taky když něco chce, tak přiběhne "chceš jogurt", odpoví "chceš" a neříká "chci jogurt". Nechápe to skloňování. Ale už se zlepšuje. Když se jí zeptám jestli něco chce a ona že "chceš", tak jsem jí řekla, že tak se to neříká. Že musí říct "ano" nebo "ne". Jen mě to štve, když zlobí a já se na ní obořím "ty jsi zlobidlo" a ona mi to vrátí "ty jsi zlobidlo" 🤦🏻‍♀️🤦‍♀️🤦🏻‍♀️ (a to je ten lepší případ. Když mi to ujede a vypadne že mně něco horšího a ona mi to pak vpálí do obličeje zpátky 🤦🏻‍♀️). A to že ještě nezvládne nějaká písmenka je myslím taky v pohodě, vždyť se teprve naučili mluvit 😁 dcerka taky nedávala složitější slova s č,š,ž 😉 to dopiluje..

snahnah
23. led 2020

Doporučuju pročíst Vývojovou psychologii např.od Vágnerové nebo Šimíčkové Čížkové, mnohé pochopíte 😉 Dá se stáhnout z ulozto.

not_blond
24. led 2020

Jsou děti, které ve 2,5 letech nemluví vůbec, nechápu co řešíš.

zuzkasim
24. led 2020

Dítě se nejvíc učí nápodobou, to myslím vysvětluje vše🙂 Vše popisované ukazuje na zcela normání zvídavé a šikovné dítě.
@snahnah Výborný nápad!

cilkat
26. led 2020

Podobným způsobem mluví můj čtyřletý syn. Má opožděný vývoj řeči. Všichni tvrdí, že právě tohle opakování je správně a že to tím dožene.

matyldik
autor
4. únor 2020

Holky,prosím ještě o zkušenost.. cca týden nas syn začal septat,on mluví dost nahlas,když se chce o něco podělit,ale ted začal,ze když se ho na něco zeptám,tak kolikrát nejdřív odpověď zasepta,pak až odpovi normálním tónem. Ruzne se u toho sklebi,posmiva a osiva...přijde mi jako malinky blazinek 😀🙈

cilkat
4. únor 2020

Máš velmi pro-komunikacne nastaveného syna. Šeptají se tajemství... A to, jestli chce chleba s máslem nebo lučinou je přece vaše veliké tajemství, ne? (Ano, je to hra)