Nočník. Jak na něj naučit?

jana5382
1. únor 2025

Zdravím maminky,
máte nějaké vychytávky jak dítě naučit na nočník? Jak často, popř. odměny atd? Tchýně ta už z toho nemůže spát, že to ještě neumí, prý by ho to do týdne naučila. Chystám se na to více zaměřit až na jaře, až bude i tepleji. Tak budu ráda za nějaké rady a tipy, aby tchýni netrefil šlak 😀 díky

petulkadodo
1. únor 2025

@jana5382 A kolik mu je? Tchýně by někdy dávaly na nočník děti pomalu dřív jak sedí.

jana5382
autor
1. únor 2025

@petulkadodo no ona už z toho byla nemocná od jeho 8 měsíců, že už sedí, tak ať ho dávám. Začala jsem nějak tedy od 10 měsíců, nějak přes léto i a občas to šlo a někdy ne.. později mi přišlo, že mu to dělám vyloženě na sílu, jen abych nevypadala jak deb*l, že to ještě neumí. Přišlo mi, že mu to hnusím pak už. Tak jsem se na to vyprdla a dávala ho jen občas a když chtěl. Nyní je mu 20 měsíců. Momentálně oznámí, že třeba kaká a někdy že čůrá, ale až to dělá.

snahnah
1. únor 2025

@jana5382 Dítě se na nočník neučí, musí k tomu samo dozrát. Obvykle mezi 18-36 měsícem věku, je to velmi individuální. Mi taky tchyně tvrdila, jak manžel chodil v půl roce na nočník. Ale že pak prala 10 tepláků denně 🤣

jana5382
autor
1. únor 2025

@snahnah no taky mi říkala, že její děti už to dávno uměly. Jinak tvrdí jak je perfektní. Krásně mluví, umí spusty věcí, ale jednu chybu má dle ní a to je ten nočník 😀 to opakuje manželovi pořád dokola, je z toho úplně nemocná

linusha
1. únor 2025

@jana5382 tchýni jedním uchem tam a jedním ven.
Někdy ty starší generace jsou totálně mimo. Moje tchýně chtěla aby naše dcera na 6m seděla atd. Teď v lednu řešila taky nočník. Na nočník a k dalším činnostem musí dítě dozrát. Můj otec mi permanentně zas pro změnu tvrdí jak posazovaci chodítko je ok, jak cukr a koření malým dětem (ročním) neškodí a podobné hlody.

uzivatelkapetra
1. únor 2025

Dvouletá dcera ještě nic, máme ho v obýváku, tak jednou za týden zkusíme, chvilku posedíme a když se náhodou zadaří, tak samozřejmě jásáme jak bychom slavili nové tisíciletí. Ale nenutíme.
V létě bude běhat dole bez a třeba ji to dojde.

petulkadodo
1. únor 2025

@jana5382 Tchýni ignoruj. Radši mít denně pár plen než osmery počůrané tepláky. A klukům to někdy trvá dýl než holčičkám. Já mám doma zrovna kousek, co se nočníku bránil až do 3 let. Nakonec nám zabral dětský pisoár s vrtulkou. Většinu kluků baví čůrat ve stoje, tak to můžete vyzkoušet. A s čůráním venku bych začala až se oteplí, v zimě s oteplováky je to hodně nepraktické.

lenerka1
1. únor 2025

Vychytávky nemám, syna jsme na popud prarodičů zbytečně motivovali (jásání při zdaru, dotazy, zda se mu náhodou nechce, knížky s hovínkovou tématikou atd.) a začal si říkat sám v době, kdy už jsem to vzdala a rozhodla se počkat, až se oteplí, bylo mu 2,5 roku. U dcer jsem si řekla, že to nechám na nich, a obě se bez jakékoliv naší snahy samy od sebe odplenkovaly krátce po prvním roce...teda jediná má invence byla, že jsem nočník vytáhla a vysvětlila jim, že až budou chtít, můžou tam jít čůrat. Nejdřív si na něj sedadly v oblečení, dávaly čůrat plyšáky a panenky a jednou to zkusily samy. Zase oproti synovi se později naučily mluvit. Tchýni neřešit, i moje mamča mi říkala, že jsme sice chodily bez plínek brzy, ale nehody byly časté a pořád se nás ptali a vysazovali, takže to nebylo o dozrání dítěte, ale spíš o umu maminky včas odhadnout, kdy posadit na nočník.

gbp
1. únor 2025

@jana5382 já jsem 2x odplenkovala indianskou metodou, když mi přišlo, že jsou připravené.

chumlee71
1. únor 2025

@jana5382 tak tchýni bych neposlouchala. Mám dvě děti děti a každý měl svoje tempo na nočník,i když babičky pindaly. První sám chtěl chodit na nočník ve 20 měsících,tak jsem ho nechala i když nehody byly a druhý chtěl na nočník až když měl 2,5 roku. No stress... Každý dítě je jiné a báby ať si kecaji jak chtějí 😅😉

fouskovi
1. únor 2025

@jana5382 hlavně neposlouchej tchýni dřív vše bylo jiné je ještě mala aby to pochopila cca okolo 2 let začínají vše pomalu chápat

jana5382
autor
1. únor 2025

@fouskovi no malej je docela chytrej, takže jí přijde až moc inteligentní a že ten nočník pro něj není problém, když je tak chytrej. No chytrá je hlavně ona. Jinak vám děkuji za názory 🙂 vidím, že je to všude podobné 😀

fouskovi
1. únor 2025

@jana5382 já dostala od ní vynadano že do dítěte CPU UM že kojení je jediné a sama ani jedno nekojila já jsem si při jedné situace dupla a postavila se a je klid

chlapecektehu
1. únor 2025

Vykašli se na ostatní a na tchýni. Mamka do mě rejpala už před druhým synovým rokem a samozřejmě to malýmu nešlo. Tak jsem ho nechala a naučila jsem ho to ve 2 letech a 8 měsících a po týdnu byl bez nehod a zbytečných nervů

linducha90
1. únor 2025

@jana5382 taky jsem si vyslechla to stejně, ale od mojí mamky, v roce a má pleny, víš jak ničíš planetu, už je dost veliká,aby uměla na nočník, a další takový...🤦 měli jsme teda nočník od jednoho roku v obýváku, ale nijak jsem to neřešila, prostě jsem čekala, až bude sama chtít. A týden před druhýma narozeninama jsem se jí zeptala, jestli se nechce vyčůrat na nočník, a ona řekla ano, a to byl ten zlom, od ty doby bez plen, a za 14 dní bez plen i v noci...

jana5382
autor
1. únor 2025

@linducha90 já hlavně poslouchám, jakej je chudáček a je v těch plínkách zapařenej. No vlastně já to neposlouchám, mě nic neřekne, to všechno říká manželovi a ten mi to pak tlumočí 😀 možná by bylo lepší, kdyby mi to neříkal a měla bych ji raději 😀

anyyyn
1. únor 2025

@jana5382 zkus ho třeba při přebalování dát na chvilku, ať to zkouší. Do jara se třeba odplenkuje. (My jeli častečně bezplenkovku, takže jsme tohle dělali odmalička a kolem roka byla malá bez plínky. Ale u takhle malých dětí to stejně musíš pořát hlídat, jestli nepotřebuje😉)

misha31
2. únor 2025

Muj Luky umi na nocnik od 9 mesicu. Ted je mu 12m a sem tam se stane nehoda. Ale on to zazracne pochopil fakt hned

linducha90
2. únor 2025

@jana5382 to jsem taky poslouchala, hlavně přes léto, víš jak musí mít zapařenou prdelku, v takovým vedru a chudák má pořád plenku🤦 ani nevíš kolikrát mě ty kecy, mrzely, ještě když byli od vlastní mámy...o to víc mě pak těšilo, když uznala to, že fakt stačilo počkat, až bude malá na nočník připravená

martinka_33
2. únor 2025

Tak ho dej na zyden tchyni at ho ho nauci 😅 ja jsem tohle udelala moji mamince, kdyz mela reci jak porad mala nechodi na nocnik, tak ji pak tyden hlidala a vracela ji s tim, ze at si ta důra mrňavá klidne nosí llíny do padesáti 🤣🤣🤣
A fakt no stress, ja nechapala ty mámy jak rikali, az prijde cas, pjjde to samo, myslela jsem si ze si to vymýšlej. Protoze u starsich deti fungovala takova ta klasika, posazovani a postupne uceni. Nejmladsi je tvrdohlava a do ttech let neudelala do nocniku ani kapicku. Dva tydny po tretich narozeninach rekla ze uz nechce plinku a od toho dne nema plinku ani ve dne ani v noci s minimem nehod.

drep
2. únor 2025

Mě prudila hlavně moje máma, ale neřešila jsem to. Dceři jsem týden před druhýma narozkama oznámila, že nočník je pro mimina a ona je už velkká a šikovná, dcera řekla jo a od té doby byla bez plenek. Do té doby to nešlo ani smykem. Dcera nosial látkovky a už čůrala ve velkých porcích a vždycky je pročůrala, takže jsem v té době prala patery tepláky denně. Tak jsem si řekla, že buď prát patery tepláky nebo patery tepláky a plenky a ono to klaplo. Osvědčili se nám šumivé dezinfekční tabletky do nočníku, z těch měla radost a chtěla na ně čůrat furt

lenivekotatko
2. únor 2025

Ja zkousela vsechno, doma mame nocnik,pisoar,male prkynko na zachode i nocnik co vypada jako zachod...a hadejte co,nic🤣🤣🤣 ba naopak jsem všechno musela schovat,abych na nej netlacila. Az ve 2 letech a 8 mesicich jsem si vsimla se mu obcas vadi plenka,asi skrtila nebo proste si ji upravoval 🤣 tak jsem zacala s plysakama,mel zrovna hodne rad divadlo,ze chodi i na nocnik,zachod,strasna sranda, strikacky s vodou do nocniku,poprve na plavani sel na nocnik,kdyz uz cural,ale nevadilo, další tyden zas..a pak zlom,dalsi plavani jsme prisli domu,on nechtel vymenit plenu,tak jsem mu rekla ze ok,plenu mit nemusis,ale az budes muset curat tak tady na zachod nebo na pisoar,na zabu a curat tady ...najednou hlasil ze ciiiii,prvni asi 3 dny se obcas zapomnel a hlasil ciii i kdyz uz zacal ale docela malo nehod,bobek se mu moc delat nechce,ale hodil ho do kalhot jen 2x,pak uz na zachod,trenovali jsme opet s plysakama a hodila jsem do zachodu nenapadne par psich granuli jako ,,bobek,,🤣 po tydnu zadna nehoda,jakoby tam chodil automaticky,ale 2r a 9 mesicu noo🤣 musel dozrat a chtit

rebe
2. únor 2025

@martinka_33 No, hele, já se na to jednou tchyně zeptala, jak to učení na nočník jako dělala, a ona mi klidným hlasem sdělila, že to se šátkemu přivážou nohy k nočníku, aby mrně nemohlo odejít, a odvážeš ho, až se vyčůrá...

me_druhe_ja
2. únor 2025

@rebe jo to se fakt dělalo. Nebo ty nesedíci se přivazovali k ohrádce na nočníku. A byli tam klidně hodinu i déle. Kolem sebe pár hraček a fertig. Matka mezi tím doma něco udělala, ušetřila se plena na praní a za hoďku zase šup přivázat a znovu. A pak ty ženský nadavaji současným matkám, že ony tenkrát celou domácnost bez problémů stíhaly a dítě v roce bez plen. Akorát málokdo se pochlubi tím, jak to dokázaly.

pucalka1501
3. únor 2025

Tchýni pošli k šípku 😁. Holce je 2 a čtvrt, ví k čemu nočník je, chytrá je až až ale i tak tam prostě zatím nechce 🙂. Taky jsem poslouchala super rady a "Vy jste na nočník chodily už v roce!" jenže už zapomínají dodat že ještě ve 3 letech jsme si čůraly do botiček 😃. Já malou v létě nejdřív nechám lítat dole bez aby zjistila že se něco děje, že čůrá nebo že kaká a pak jí přes den plíny prostě seberu a už nedám. Už teď jí plíny obtěžují, ale já zatím nemám nervy na to aby mi doma čůrala a kdyby to pustila venku, tak to převlečení není tak snadný 😃

jana5382
autor
3. únor 2025

@pucalka1501 no tchýně ví vždycky všechno nejlíp. Jinak ona je fajn ženská, než byl malej měla jsem ji hrozně ráda, ale jak do všeho pořád kafrá, tak mě sere😀 přitom ani nikdy nehlídala, kočárek vezla skoro za 2 roky snad 2x, ale sama bude mít pořád k něčemu kecy. Ona ví všechno nejlíp

fioreta
4. únor 2025

Ahoj. Když jsem si přečetla tvou první odpověď, tak jsem se trochu lekla.
Dítě se obecně učí na nočník mnohem později, než jsi napsala, v žádném případě v kojeneckém věku 8-10 měsíců. Co to máš prosímtě za hroznou tchýni??? To je úplný mega nesmysl. Já bych ji poslala pěkně k šípku.
Zde úžasný článek k tématu, jak odplenkovat dítě a několik metod:
https://www.monkeymum.com/a/jak-odplenkovat-dit...
Z toho je nejlepší metoda-Nechat to na dítěti, která spadá do věku 2,5-3 roky! 👍

exbordelar
4. únor 2025

Mam tri deti, a bez plenek byly:
1. ve 2 letech
2. v 7 mesicich
3. ve 2,5 letech ma stale plinky 😃

Z toho plyne, ze je odplenkovani ryze individualni zalezitost a dokud se jim "to" v tom mozecku nesepne, tak se muzou matky i vsechny tchyne sveta stavet na hlavu a nezmuzou nic 😀

me_druhe_ja
4. únor 2025

@exbordelar v 7 měsících? Jako fakt? To si nedovedu představit. 😀 jako to dítě si v 7 měsících uvědomili potřebu, "řeklo" , že chce čůrat/kakat? Tohle je fakt nad moje uvažování. 😀 jako věřím, že se najdou děti, kterým to zecvakne už mezi rokem- rokem a půl (což je hodně brzo) , ale v 7 měsících mě to přijde jako scifi. 😀 🙂 fakt to nemyslím nějak zle, jen to nechápu😀

jana5382
autor
4. únor 2025

@me_druhe_ja psala jsem, že začala kolem 8 měsíce říkat, že už ho můžu vysazovat. Jinak já jsem to začala zkoušet až v 10 měsících a né tedy z mé vůle, ale protože jsem pořád poslouchala, že ho ještě nevysazuju.