Nočník je nepřítel. Poradíte nějaké fígle na odplenkování?

wiki85
25. bře 2022

Sháním rady, už i ty babské.
Dcera bude mít 2,5 roku a pořád si hoví v plínách. Nočník ji byl představen v roce a půl, sedávala, ale nikdy ani kapička. Tak jsem to zkoušela třeba ob dva týdny, týden sezení. Vždycky si počkala, až ji zvednu a začala utíkat a čůrat.
Pak začala hlásit, že chce na WC jako máma. Koupila jsem tu prapodivnou redukci a zkoušely jsme sedět na WC a čůrat. Opět nic, čůrání vždy potom, co jsem jí sundala dolů 🙂
Tak jsem zkusila plíny sebrat, že bude nočník uprostřed obýváku a zkusíme to stihnout. Za hodinu 4 pročůrané kalhotky a legíny nočník suchý.
Teď jsme ve fázi, kdy na nočník ani WC absolutně nechce (prostesty, ne a řev). Nechci jí to nějak úplně znechutit, ale mám ani ne půl roku do školky a ty plíny prostě musíme eliminovat.
Nikdy nedostala vynadáno za čůrání mimo, nikdy nebyla fyzicky nucená sedět, snažím se hrou a v klidu a naprosto rozumí, co je čůrání zač.
Bobek alespoň hlásila, že ho má (dělá), teď ho zatajuje a tvrdí, že nemá káko, i když smrdí na sto honů a začne utíkat, jak jí reknu, že přebalíme.

Normálně mám pocit, že má ze mě to dítě prdel 🙂

Přijímám jakékoli fígle na odplenkování!

pampeliska1313
25. bře 2022

Zkusila bych promluvit s vychovatelkama. )Tohle “nařízení” ze musí dítě byt ideálně bez plenek je proste hovadina, někdo dozraje až třeba ve čtyřech letech. Pracovala jsem v soukromý školce a proste se děti prebalovaly. Je dobře, ze na prcka netlačite.)

daasqua
25. bře 2022

Dcera ve 2r chápala nočník, ale bojkotovala ho, nechtěla to prostě dělat v sedě a chtěla čůrat vestoje jako táta (bylo léto na chalupě, takže tam to šlo). Tak jsem ji chvíli nechala být, na podzim se jí jednou zeptala a od té doby chodila krásně na nočník, přes noc o dva měsíce později taky bez plen (a šlo by i dříve). Byla ale předtím tvrdohlavá jako mezek 😀

beruska132
25. bře 2022

@wiki85 moje mala je jako kopie toho co pises akorát ji je uz 2 a 3/4 roku takže ty nervi s toho co bude ve skolce mam jeste o 50% větší.ja už taky nevim jak.vsechno vyskouseno,nakoupeno a padá na to jen prach.

biciklissie
25. bře 2022

U nás se prostě vyplatilo jednoduché uplácení. Dcera to taky chápala, ale neviděla důvod, proč se obtěžovat. Takže za čůrání na nočník sušenka, za kakani bonbon. Vyloženě si chodila vysedet sladkost🙂. Nehod minimálně, za pár dnů to uměla. Pak jsem řekla, že sladkosti už ne, že to umí. A v pohodě. Na noc jsem pleny vzala až o dost měsíců později, až byly přes noc suché, v noci strašně moc curala.

wiki85
autor
25. bře 2022

Děkuju za rady.
Já ze zoufalství objednala hrající nočník - zkusíme motivaci zábavou. Úplatky mě teda vůbec nenapadly :D Mlsná je, mohlo by to zabrat! Nechám si to jako poslední možnost, pokud i hrající nočník zklame.

knoesell
25. bře 2022

@pampeliska1313 jako učitelka z MŠ nemůžu s vámi souhlasit, státní MŠ nejsou vybaveny ani personálem ani vybavením, aby se tam přebalovaly děti! Za 11let praxe jsem se nesetkala, že by 3lete děti musely mít plínky.

nikishkaaaa
25. bře 2022

@wiki85 možná mě tady ukamenujete 🤣 ale nám zabralo prostě jen nedat plenu ani za nic, dokud jsme dceři ustupovali, odmitala na nočník chodit, když pochopila, že plenu nedostane, tak začala chodit na nočník 😊 jinak by byla s plenama tak do 4 let 🙈🤣

knoesell
25. bře 2022

@wiki85 půl roku je dlouhá doba, nevzdávejte to a zkoušejte, univerzální návod asi neexistuje, každé dítě je jiné a něco jiného na něj platí. Jinak jako učitelka z MŠ vás mohu ujistit, že se při nástupu malých dětí do školky počítá s tím, že se budou stávat nehody, není to nic neobvyklého.

nikoulinka
25. bře 2022

Hele, úplně ti rozumím, u nás to bylo podobné 😂 Hrající nočník, nechat v mokrém, a podobné finty. Nezabíralo nic. U nás zabralo až toto:
Malý chodil po bytě jen v tričku, a schválně jsem mu obula jeho oblíbené boty. Několikrát jsem jej upozorňovala, že musí na nočník, jinak budou boty mokré. No měl z toho srandu. Ale... Stalo se, pocural se, a logicky to teklo do těch bot. No ten byl úplně hotový a zoufalý z toho 😂 od té doby ale poctivě chodí na nočník bez jediné nehody 🙂

levandule_k
25. bře 2022

Někde jsem četla, že když sebereš dítěti plenku, ale necháš mu kalhotky a legíny, tak to není moc rozdíl pro něj, prostě má něco, do čeho to pouští. Ideálně ho nechat běhat nahaté, ale to chce teplo a možná trochu nadhledu, že pár dnů budou loužičky na divných místech, pak mu dojde, že to nemůže pouštět pod sebe, jak se mu zachce.

xxx3d
25. bře 2022

Co třeba zkusit nějakou dětskou skupinu - školičku - na dva, tři dny v týdnu, kolektiv stejně starých dětí dělá divy 🙂

zizkmi
26. bře 2022

@wiki85 ja bych byla v klidu a zacala panikarit az treba o prazdninach. Nektere deti dozravaji pozdeji. Synovec sundal plinku ze dne na den mesic pred nastupem do skolky a to rovnou i na noc. Do te doby ani za nic.

lentilkah
26. bře 2022

Jeste delaji tablety do nocniku, ze to sumi a obarvi to curani. Syn na nocnik nemel cas, ale zvedavost byla silnejsi. Staci ctvrtka.
https://www.dm.cz/bart-s-potty-tabs-tablety-do-...

janinasm
26. bře 2022

@wiki85 Dej ji chvíli pohov s tím učením na nočník a sobě taky. Moje malá to byla přesně to samý. Přesně! Přes rok jsrm se snažila a bylo to k ničemu. Pak najednou ze dne na den si sedla na nočník sama a od ty doby už plenku neměla. Povedlo se jí to ve dvou letech a 8mi měsících. Fajn. Některý dítě to umí už v roce a půl, no a co ale? Vypovídá to snad o něčem? NE! Takže klid. Jo a během jednoho měsíce úplně nočník vyřadila a chodí už jen na WC. Taky jsem z toho byla hotová, že jí to nemůžu naučit. Prostě ona si k tomu jen musela dozrát a bylo jí fuk jestli ji posazuju nebo ne. Podle mě to nemělo absolutně žádný vliv. A bylo to zrovna v době, kdy jsrm ji na nočník zrovna vůbec neposazovala. Takže klid maminko!

vladienka
26. bře 2022

@levandule_k mne sa naopak nepaci pristup nechat dieta hole.. obe dcery som odplienkovala v roku a tristvrte za par dni pocuravania sa do kalhotiek a legin, vzdy si ich sli so mnou aj oprat do umyvadla

shierly
26. bře 2022

Nedávno jsem tu zakládala podobnou diskuzi. 😅 Syn ani za nic na nočník nechtěl. Teď ve čtvrtek přijel od táty, ten mu prostě nakázal, že si sedne na záchod. Večer u mě na nočník nechtěl, brečel, tak jsem vypnula pohádku, která zrovna běžela a že jí zapnu, až když bude na nočníku. A pohoda, najednou to šlo. 😂 Asi na 3. pokus se vyčůral a jakou z toho měl radost. Teď se snažím posazovat alespoň co hodinu, zatím plínu má, sám si neřekne. A většinu dne jí má suchou. Počkám ještě pár dní a zkusím mu jí vzít.

jjasmina
27. bře 2022

@wiki85 u nás bylo vše pocurane dva týdny v kuse i 4x do hodiny, to se prostě musí vydržet, pak přišel teprve zlom. Koupila ji samozrejme kalhotky., aby si uvědomila, že plenka není

jjasmina
27. bře 2022

@pampeliska1313 soukromá a státní školka je vcelku rozdíl..

vendelinka08
27. bře 2022

@wiki85 čas.... dítě musí damo dozrát, pak je to bez stresu pro tebe i pro dítě.... žádný tlak, nabídnout, když odmítne nechat být....pak to může byt ze dbe na den. Dcera se odplenkobala také tak nechtěla nočník ani vidět a pak to šlo. Odplenkovala se rovnou i na noc

alishkaaa
27. bře 2022

Taky jsme se s dcerou hrozně natrapily, co se nočníku týkalo. Nechtěla za žádnou cenu, i když se jí povedlo na nočník posadit a udržet ji tam, nic, ale jakmile vstala, hned se počůrala 🙈 Byl to boj, ale bylo jí dva a kousek a tak nějak jsem to přestala řešit a najednou se to nějak samo zlomilo a ptakticky ze dne na den si sama řekla, že chce na nočník a ejhle, povedlo se ☺️ Takže určitě vydržet, dítě si k tomu musí dojít samo. Ale pomohly nám taky úplatky, za čůrání gumový medvídek, za Bobek kostička čokolády 😁 A dodnes máme v nočníku nalepenou samolepku, to byla taky dobrá motivace https://www.mladatko.cz/My-wii-friend-samolepka...

saralinda
27. bře 2022

@levandule_k u nas stejna zkusenost. Syn musel byt bez slipu “na ostro”. Pak se nepocural. Kdyz mel slipy, tak to bral, jako by mel plinu.

mafulin
28. bře 2022

Pul roku je ještě hrozně dlouhá doba. Prostě jí dej plinu a neres to, nestresuj sebe ani ji. Až bude připravena, tak na ten nočník chodit bude. Třeba za týden, třeba za měsíc. Přijde to.
U prvorozeneho jsem to taky řešila a pak to najednou přišlo a ze dne na den byl bez plinek. Byly mu dva roky a 8 měsíců. U mladšího to vůbec řešit nebudu, zbytečný stres pro oba.

wiki85
autor
1. dub 2022

@jjasmina u nás možná soukromá školka bude nutnost, naše státní se tak nějak plní. Nechci to rozebírat proč.
Ale i tak bych byla ráda, aby ta plenka zmizela, přeci jenom ona mi rozumí, ona ví, co se po ní chce, ale prostě asi nechápe proč 🙂 Až bude teplo, tak bude komplet dole bez a uvidíme :D Teď ji nechci nechat běhat, přeci jenom je chladno.
Když jsem se bavila s mámou, tak ta říkala, že ani neví, jak jsme se to naučili, ale prostě se mě jako prvorozené ukázal nočník a bylo 🙂 A brácha to viděl u mě a naprosto automaticky chodil taky :D

jjasmina
1. dub 2022

@wiki85 jj ono je každe dítě jine, naše musela mít něco oblečene, aby si to uvědomila