Odplenkování ve třech. Nějaký fígl?

15. kvě 2023

Ahoj,
pročetla jsem diskuse a vím, že každá rada drahá, ale přesto to zkusím. V červenci se musím vrátit do práce kvůli finanční situaci a kluka vezmou do dětské skupiny, ale bez plen, i do školky od září je zapsaný, návrat jsem měla na září. Možná mi vynadáte, že jsem to prošvihla, ale má lehkou formu PAS a opravdu to nešlo, jen nočník viděl a ohromné scény. Dnes jsem tedy začala a zvolila jsem lítání bez plenky. S vysvětlením a trochou pláče si poseděl na obou nočnících a dokonce se smíchem 15 minut na redukci na WC, pak loužička o chvíli později. Bere to jako hru, že za ním lítám s nočníkem a jakmile roztáhne nožky a pozoruje dění, vrazím nočník. Přece jen koberce všude značkovat nemusí. Zkoušela jsem dát i slipíky, ale v mokrých vesele běhal půl hodiny dál a nevadily mu. Na spaní po obědě plínku dostal a byla jen trochu mokrá, po probuzení ale jakoby zapomněl, že už na nočníku a WC seděl a řev. Pak pár loužiček a dodělal mě tím, že v nich nožkou čvachtá. Jednou utekl do koupelny a vodopád tam, tam chodí i kakat, aby měl klid, tak třeba, i když to není ideální na zem. Je mi jasné, že se to nenaučí za den, ale je to na správné cestě a mám vydržte? Odměna typu jídla, obrázkových trenek, nálepky nefunguje, je neúplatný a tvrdohlavý. Myslíte, že máme za měsíc a půl šanci být bez plen, stačilo by mi do oběda. Nebo někdo nějaký fígl?

veru181
15. kvě 2023

Určitě bych se po prvním dni nevzdávala. Nám to teda trvalo čtyři měsíce (po druhém roce), šli jsme indiánskou metodu, ale vždy, když jsem měla pocit, že není pokrok, a navíc z toho měl taky legraci, tak jsem plínku vrátila. A pak najednou po těch čtyřech měsících začal hlásit a v podstatě rovnou téměř bez nehod.

palja
15. kvě 2023

Já bych mu dala aspoň trenky. Aby chápal, že něco bude na sobě mít.
Mám teda holky, ale nočník jsme měli v pokoji už od roka, aby ho měly na očích a pak cca v roce a půl jsme zkoušeli. První dcera má vývojovou dysfazii, takže ne úplně chápala, co se po ní chce, ale zvládla to a ve 2,5 letech byla úplně bez plen. Nechala jsem jí vždycky kalhotky, párkrát se pocurala a pak jí došlo, že musí chodit na nočník. Pár nehod ještě bylo, ale naučila se. Venku měla plinku pants a pak už taky kalhotky.
Malá dcera zkouší teď, ta ale všechno chápe. Chápe všechno co znamená, takže jsme jí řekli, že musí dělat na nočníku prc prc a sama si začala sedat 😄😄🤦‍♀️ a zkoušet. Ale ta je ještě malá, má rok a půl, tak místo kalhotek má plinku pants.
Já bych tedy nechala trenky, ono to nepůjde hned ze dne na den, ale musí to prostě pochopit. První dceru jsem odplenkovala snad na 5x, že ještě nebyla připravena, ale jak jsem psala, zkoušela to cca od roku a půl. Pak najednou jí to seplo v hlavě a bylo. A to jsem si taky myslela, že se to nikdy nenaučí. Na WC přešla až později. Až viděla, že tam chodí děti v dětské skupině.

evik19
15. kvě 2023

Prostě vydrž, nic jiného ti nezbývá a vracet mu plenku by byl krok zpět…Fígl úplně nemám, ale myslím, že pro mámu i pro dítě je snazší poznat, kdy se blíží velká potřeba než malá, takže já jsem u dětí vždy začínala s nočníkem hlavně na kakání, čurání je vyšší dívčí🙂 Držím palce a vydrž!

merope
15. kvě 2023

Asi týden jsme "bydleli" v kuchyni, kde je lino, bylo to lepší a lepší. Jo a na záchodě čůrají chlapečci všude možně "jen ne do mísy" klidně ještě ve čtyřech 😀

ivetka7686
15. kvě 2023

@merope hehe to mi říkej 🤣 náš syn bude mít 7 v červenci a do dneška chodím vytírat podlahu 🤣🤣

me_druhe_ja
15. kvě 2023

Já mám dvě děti a pořád obě na plenkách. 😀 starší má 3,5 roku, ale tam je handicap včetně neuro problému. Zatím jsme ve fázi, že chápe perfektně, že se čůrá a kaka do nočníku, potřebu umí udržet, ale neumí si sám říct/naznačit. Takže drží, drží a pokud ho pravidelně nedám na nočník, tak až nemůže udržet, jde to do plinky. Loni jsme zkoušeli stylem slipy a buď v mokrým a absolutně mu to nevadilo. Ani v hovnu. Čekám, až bude teplo, a zkusime zas. Přece jen se za ten rok posunul.
Dcera na 2 a čtvrt a taky 100% pleny. A ona je teda zcela zdrava. Ona chápe všechno, ale do nočníku se nevycurala ANI jednou. Dneska měla po spaní odpoledne suchou plinku, tak že to zkusím. Seděla a nic.. pak jsme to teda vzdali a za chvíli za mnou přijde že "zem...voda...moky"....Tak jí říkám, proč necurala do nočníku, že na zem se necura...a ptám se, kde se čůrá...a ona ukazuje na nočník a říká "tam". Dobrý no....než jsem vytrela tuhle louži a než jsem ji stačila dat plinku tak počůrala bráchovi postel . ..
Takže neporadim, soucítím a asi nic víc nezmuzem. Pokud se to všechno nespojí v té hlavě, nenadelame nic....

merope
15. kvě 2023

@ivetka7686 Ty jo, nestraš, já už pomalu chci, ať si to po sobě taky utře - nebo aspoň nahlásí, než to začne smrdět po celé chodbě 😀.

emillyhk
15. kvě 2023

Syn má dva a čtvrt, stále má plenky. Do skoro dvou let nočník vůbec, to si odmítal i sednout. Po čase teda před spaním, ale seděl třeba 10 minut a hráli jsme si s autama. To samé ráno po probuzení. Pro mě celkem nečekaně mu nevadilo ani udělat bobek. Teď tak dva týdny se při přebalování i sám hlásí, že na nočník a v 9 z 10 případů se hned vyčurá. Ale v mezi čase nechce a na nočník si nesedne. Bez plen ale chodit odmítá, to si drží tričko a shání se po plíně (ale třeba bude líp, až se oteplí). No a slipy ani trenky si nenechá obléknout, to jsou hysteráky. Když jsem oblékla násilým, hned si je serval... Mě to štve spíš po finanční stránce, v září jde do dětské skupiny, kde s tím problém není, ale mě už to "nebaví" kupovat. Jenže neurychlím to, musí k tomu dozrát. Jestli tebe tlačí čas, tak teď už jedině vydržet a nepovolit, plenku max. na spaní. Držím palce, ať se zadaří 🍀

martt
15. kvě 2023

@ivetka7686 U nás manzel říká, že máme ze všech záchodu na světě ten nejvíc čistý, jak tam furt vytiram🤣🤣 a to máme sedmileťáka a on u toho dělá takový blbosti 🙈, že minule už dostal hadr a musel si to po sobě utřít.

martt
15. kvě 2023

My jsme tohle řešili u staršího syna ma také lehčí formu PAS. Na noc plínku měl do 3 let a 8 měsíců Přes den to bylo dost náročný, ale jak se blížil čas nastoupit do školky( nastupoval ve 3 letech) kam se těšil, tak se naučil chodit čůrat alespoň na nočník mel ho i ve skolce. Na záchod začal čůrat az někdy ve 4,5 letech. Chce to čas a vydržet. I když to chce pevný nervy.

michaela666
16. kvě 2023

Asi mě některé ukamenují ( není to úplně výchovné), ale já teď přes den odplenkovala malou s pomocí odměny za plný nočník.
Už v roce a půl si řekla a šla na nočník, potom jsme se přestěhovali a najednou nic. Nechali jsme to být a na jaře mi zase začala hlásit. Nosila plenkové kalhotky, takže si je jednoduše stáhla sama a z úspěchu byla velká radost. Jenže chodím na částečný úvazek do práce a tatínkovi neřekla nikdy. Ten z toho byl na prášky protože 💩 si schovávala vždycky pro něj a na to nemá žaludek. 🤣

Teď je to 5 den, kdy dostala klasické kalhotky a za každou potřebu v nočníku/na záchodě během prvních 3 dnů brusinku, sušený banán, kousek ovocné tyčinky,...
Pár nehod bylo, ale dnes už se budila i dvakrát v noci na čůrání.

Co udělat z toho společný rituál? Ráno se vzbudíme a oba jdeme společně na záchod. Klidně bych s sebou nosila knížku nebo nějakou hračku, aby utekl čas při čekání.
Máme vedle jejího nočníku ještě nočník pro panenky a vždycky když je ona hotová, tak musí nějaká hračka taky.

shirilka
16. kvě 2023

Mé děti jsou také stále na plenkách. Starší bude mít brzy 3 a nic... odplenkovat jsem zkoušela už loni po druhých narozeninách a za skoro 2m mu to neseplo, tak čekám až se oteplí a snad to tentokrát klapne 🙏 Všechno perfektně ví, co kam odkud padá, kam co patří, teoreticky to má zamknuté, ale to je všechno. Snažím se posazovat na nočník ale on na to prostě nemá čas, musí neustále běhat a skákat, zdžuje ho to, sem tam jsem zkusila nechat jen pradlo a tepláky a on si v tom mokrém klidně hraje dál... Když 💩 tak jak už ho má, zaleze do kouta a říká, že tam bude čekat ale pryč to dát nechce, takže s řevem přebalit, protože on si to chce nechat 😅 Fígle s nálepkami, sladkou odměnou absolutně nezabírá...

mollyweasley
16. kvě 2023

Dcery jsem měla v látkových plínkách, nevím, jestli to byl rozdíl, ale v roce a půl jsem oběma vzala plínky, oblékla kalhotky a legínky. Do dvou dnů pochopily, že aby jim nic neteklo až na kotníky, musí použít ten nočník. Za mě teda rozhodně varianta v oblečení než s holým zadkem, přes zimu byla výhoda, že to schlo na topení.

michaela666
16. kvě 2023

@mollyweasley Ze zvědavosti, jak jste to dělali přes zimu venku? Měla jsem strach doma bez plenky a ven s ní, aby jí to zbytečně nepletlo hlavu. Proto jsem čekala až bude počasí na to převléknout mokré kalhoty venku.

squezy
16. kvě 2023

Pokračuj tak, jak to teď děláš. Ja sama bych se taky priklanela ke slipikum nebo trenkam, aby se naučil, že ma spodní prádlo. Bude to na dlouho, treba na 4,6tydnu,ale neprestavala bych. U kluku to trva déle, extra jestli ma lehci formu PAS. Furt dokola bych říkala, že se chodí curat a kakat na nočník, posazuj ho tam, z nehod nedelej tragedii, z uspechu se raduj az na pudu 🙂 Pujde to, neboj.

mollyweasley
16. kvě 2023

@michaela666 Jak říkám, holky pochopily hned, takže čůraly pak hned venku. Samozřejmě že na dlouhou procházku jsem nešla za tři dny, ale třeba až za dva týdny.