Po narození mladšího by starší neměl jít do školky

faflina
22. lis 2010

Ahoj maminky mám syna 3,5 roku chodí do školky, to je normální, teď je nemocný, od září po druhé. Na tom taky není nic divného, Ale za 14 dní mám termín porodu a zrovinka dneska jse šla se synkem k doktorce, že jsme nemocní, nasadila ATB, a 14 dní určitě doma. To je taky v pohodě. Ale pak mi paní doktorka říkala, že až se mimi narodí, že by do školky neměl vůbec, z důvodu toho aby nenakazil miminko. To taky chápu. A tak sem se vás maminek chtěla zeptat, jak jste to udělali vy, Jak dlouho ste starší dítě nechali doma, popřípadě nenechali a jak na to ten starší reagoval, mi se totiž do školky těšíme!!! Taky by mě zajímalo, jak často jsou vaše děti ve školce nemocné a jestli si nemoci vzájemně sourozenci předávají. Jde mi o to, že vůbec nevím jak dlouho ho teda nechat doma, do Nového roku? či ještě déle?

faflina
autor
22. lis 2010

tak asi nikdo nic neporadí.

neumisa
22. lis 2010

starší syn chodil do školky pořád, bez přestávky, jen ho vodil tam i zpět manžel - popravdě nás ani nenapadlo, že by měl zůstat doma a doktorka taky nic neříkala. Starší bývá nemocný tak dvakrát do roka a samozřejmě si choroby předávají.

niki2
22. lis 2010

Tak starsimu byly 3 roky v cervenci a od zari zacal chodit do skolky, mladsi se narodil ke konci rijna a starsi normalne dal chodil do skolky. Rano ho vozil manzel, odpoledne nebo v poledne jsem vyzvedavala ja. Nastesti nemoci nejak nebyly.

faflina
autor
22. lis 2010

@neumisa
@niki2 děkuju za reakce, takže docela jsem překvapená, no uvidíme. Dneska jsem to ještě probírala s manželem a je stejného názoru jako vy.

horty
22. lis 2010

@faflina Starší chodí do školky normálně, rýmu si předávají, to je jasné, ale žádná hrůza. Já bych ho normálně dala.

didi07
22. lis 2010

@faflina - budu to řešit v lednu, naše rodinná mudra říkala, že doma bych ji měla nechat jen pokud by byla abnormálně často nemocná a mimi čerstvé (což zatím od září nebyla ani jednou, rýmu tedy nepočítám, ale tu mám bohužel i já...). Určitě bych ji nedala do školky pokud by tam byly neštovice nebo tak, ale jinak si myslím, že chodit bude, hrozně se tam těší a neumím si představit, že bych jí najednou nechala doma, to by snad nepřežila 🙂.

miklice
22. lis 2010

ahojky nas to taky čeka, druhe mimi čekame 25.prosince,takž epřes svatky budem určo vichni doma a v lednu si myslim že by starší dcera mohla opět chodit do školky,pokud nebudou nějake nemoci 🙂

niki2
22. lis 2010

@faflina ono hlavne bys starsi pak nemohla brat vubec nikam, na hriste, na navstevu s detma atd. No a ty nestovice se projevi az po dobe, kdy jsou infekcni, to je problem, nam se bohuzel stalo, ze je starsi prinesl a malemu bylo asi 6 tydnu, byla jsem z toho dost nervozni, hned jsem volala detske a ta rikala, ze pokud kojim a sama jsem je prodelala, ze je velka pravdepodobnost, ze je mimi nechytne a taky nastesti ne.

zuzik03
22. lis 2010

nechala bych skolku, kdyz bude zdravy a je tam zvykly, to bys nemohla nikam, nemoc ti muze dotahnout i manzel z prace, ja dceru davala do skolky 2x tydne a pokracovala bych, ale padla sama a prakticky od sestinedeli maleho asi dva mesice promarodila, byl to zazitek, obihat doktory v jedne ruce autosedacku s miminem a v druhe rvouci dite s horeckou a bolestma 😝 ale simon nechytil nic, nastesti.

el267
23. lis 2010

Ahoj, tahle otázka mě vůbec nenapadla, dokud jsem si o ní nepřečetla 🙂
Moje malá má nástup do školky začátkem února a to by se nám mělo narodit mimčo. Tak teď nevím.
Ale asi jí do tý školky dám, jestli bude s náma doma taťka tak ten nástup o týden a dva posunu.
Navíc můj mm přijde v práci do styku s hafo lidmi, tak se taky snadno může stát, že toho bacila přinese i on 😒
Jo, horší by to bylo s neštovicemi ☹ Ty jsem ještě neprodělala.

bufina
23. lis 2010

@faflina Určitě nechej malýho ve školce. Když se mu tam líbí, tak by byla škoda aby musel zůstat doma. Navíc budeš mít starosti s mimčem, tak budeš mít doma aspoň část dne abyste se sžili 🙂 Řekla bych že by to pro malýho ani dobrý nebylo. Do školky by nechodil a ty by ses mu taky nemohla naplno věnovat.

cermonca
23. lis 2010

Nám se mimčo narodí koncem ledna a taky budu malou dávat dál do školky.To bychom fakt nemohli nikam.Je tam zvyklá má tam kamarádky a nechci jí kvůli příchodu miminka cokoli měnit už jen z důvodu žárlení.Doma by se nudila já bych skákala kolem mimča a nemohla bych se jí plnohodnotně věnovat.
Naštěstí si nemocema prošla už loni a te´d je od září zatím zdravá,doufám že jí to vydrží i nadále.
Co byc měla trochu obavy je dát dítě do školky úplně prvně právě po narození sourozence.právě že ze začátku ty děti většinou hned něco chytnou tak to bych zvážila.

el267
23. lis 2010

@cermonca já právě chodím s malou hodně mezi děti, tak se stává, zrovna jako teď, že má rýmu a kašel. Tak si myslím, že nic horšího, kromě neštovic chytnout nemůže. Jasně, ještě je tady možnost, že si bude myslet, že jí tam dávám kvůli mimču. Ale ona se do školky strašně těší. Už jsem to s ní i probírala, jestli jí to nebude líto chodit do školky, když budu doma s mimčem. Řekla, že ne. Tak uvidíme. Nebudu to hrotit. Kdyžtak můžeme nástup o pár týdnů oddálit. To se uvidí až v reálu 😉

paolin
23. lis 2010

tak u nás se školka bohužel projevuje. malýmu byly tedy 4 měsíce, když starší začal chodit do školky. od té doby byl pořád nemocný. první rok snad do jara. nechytal to ale od brášky - ten je nemocný tak jednou do roka, ale od dětí ve školce a chytá dál. takže když chceme jet někam na dovolenou, nechávám staršího raději tak 14 dní před ní doma, abychom do školky prostě nemuseli. vypadá to, že má malý i slabší imunitu a prskající děti ve školce mu dávají zabrat. bohužel některé maminky nejsou vůbec soudné a kolikrát i školky by si měly dát pozor, jak moc nemocné děti jim tam rodiče dávají. jinak sestře nastoupila starší dcera do školky v září, od srpna mají miminko. a jsou pořád nemocné obě - rýma, kašel apod.

el267
23. lis 2010

@paolin tak u nás, kam půjde malá do školky mi bylo řečeno, že dítě s rýmou musí zůstat doma. Docela mě to překvapilo. Ale budu respektovat. Ale horší to mají maminy, co musí chodit do práce.

paolin
23. lis 2010

@el267 s dětmi, co mají rodiče v práci je to horší. ale ve školce dost často vidím děti, které mají žlutou rýmu nebo kašlou fakt škaredě, mají rýmu. to mi nepřijde správné. jak od rodičů, tak od školky. jednou paní ředitelka upozornila maminku, že dítě by mělo opravdu zůstat doma a ta ji ještě na místě seřvala. to fakt nechápu 🙄

el267
23. lis 2010

@paolin tak to jsem pak zvědavá na tu naší školku, jak to tam bude probíhat. Nevím, žlutá, či zelená rýma to už je rýma. Ale mojí malí se stává, že má takovou tu vodovou. To se bere taky jako rýma?
Obvykle na jaře a na podzim se s tím aspoň 1x potýkáme. Jinak bych řekla, že má dobrou imunitu.

faflina
autor
23. lis 2010

@paolin
@el267
@cermonca Já sama neštovice neprodělala, no a ty epidemie jsou kolem února, Na jiné dizkuzi ještě říkali, že po prvním očkování normoš do školky. U nás ve školce totiž ve čtrvrtek bylo jen 6 dětí a všechny kašlali a já jediná jsem šla k mudr už v pátek a řekla, že krk vypadá zle ale na ATB je ještě brzy a do školky v žádném případě. Ale v pondělí jsem k mudře naběhla znova, pže to bylo jen a jen horší. Je pravda, že když nejsou teploty tak vlastně dítě není nemocné a jde do školky a maminky co jin ve školce zakážou s rýmou chodit, to teda nevím která doktorka jim bude psát paragrafy na rýmu. No všude jiná pravidla. u nás se rýma a malý kašel toleruje, ale pak je to přeci jen začarovaný kruh. jinak já bych s mimčem ze začátku vůbec nechodila do školky, manžel slíbil, že by vodil, a navíc je to jen moment a mimi by bylo malé tak kdybych musela do školky já, tak by mimi zůstalo venku v kočárku.
Manžel mi nemá ani bacily od koho přinést má rodinnou firmu, kde pracuje on jeho bratr jeho sestra jeho matka a to je vše. Takže bydlíme přímo v práci kde máme dvojdomek tak bydlí jeho sestra a zahrada slouží k podnikání. Jinak Honzík je dost odolný sii myslím, protože nebyl nikdy defakto nemocný a to jsme s ním pravidelně navštěvovali pravidelně každý týden MC, kde je dětí a kolektiv děcek, a fakt nebyl nemocný...........

cermonca
23. lis 2010

@el267 Ono chodit do kroužků MC a na návštěvy je něco jiného než do školky.Jak psala výš @paolin prostě do školky
spousta rodičů dává nemocné děti.Rodič musí do práce tak tam dá kašlající dítě se žlutou rýmou.Přece jenom maminka na MD si rozmyslí jestli jít do MC když je dítě nemocné,né teda každá ale určitě je tam nemocných míń než ve školkách.
Tím tě nechci zrazovat jestli se tam malá těší tak by jí to mohlo být líto že nemůže.No a třeba bude mít i štěstí že se jí nemoci vyhnou 😉

el267
23. lis 2010

@faflina normálně mě strašíš s těmi neštovicemi 😉 Snad ještě nějakou dobu se nám vyhnou 😉
Přemýšlela jsem i nad očkováním, ale nevím , nevyznám se v tom a čtu docela rozporuplný názory 😅
A stejně bych mohla dát naočkovat jen asi malou, ne?
Můj manžel má taky svojí firmu, ale denně přijde hodně do kontaktu s lidmi.

el267
23. lis 2010

@cermonca malá půjde do školky, kde je max. 20 dětí.

cermonca
23. lis 2010

@faflina To je dobře že bude moci vodit manžel.U nás to budu muset já,asi né od začátku ale manžel jí bude vodit už před sedmou tak pokud to jen trochu půjde raději jí vezmu já aby nebusela tak brzy.máme třídu v přízemí tak mimčo nechám venku a nebo před šatnou.Máš pravdu s tím únorem že ty nemoci řádí hodně,loni mi Nika promarodila celý únor 😠

paolin
23. lis 2010

u nás ve školce to začíná tak od prosince - neštovice, spála. a motá se to tam tak do jara. 2x jsme tedy již oboje ustáli 😉 letos bych neštovice asi už brala 😉
rýmu vodovou bych jako rýmu nebrala. a slabší kašel taky nee. ale jak to jde do žluté rýmy a kašel sedá na průdušky, šup dítě domů 🙂 mám už zkušenost s tím, se že pak přidá ještě něco horšího a místo týdenního stonání je z toho měsíc.
jinak mít dítě, které půjde do školky a druhé se má narodit, nejspíš neštovice očkuji.
no, jsem zvědavá na příští rok, až půjde do školky i mladší 😀

didi07
23. lis 2010

@el267 - myslím, že počet dětí je asi jedno, malá je ve třídě, kde jich zapsaných 22 a dnes jich bylo 10 - všichni ostatní jsou nemocní 😉.

jinak vodovou rýmu u nás taky jako nemoc neberou, to má na podzim snad každé dítě, které znám, ale hustý žluto/zelený hlen už je na to, zůstat doma, o průduškovém kašli nemluvě. u nás ve školce to začíná také kolem prosince, neštovice má tedy očkované, takže tam se nebojím, ale spálu bych si ráda ušetřila 🙂.

faflina
autor
24. lis 2010

U nás ve školce je 20dětí, a to tam snad všech 20 nikdy nebylo, snad jen první den. Jinak teda proč jsou neštovice u miminek nebezpečné? Já myslela, že čím mladčí, tím lepší a mírnější průběh. No a čím starší tím horší třeba u dospělích. asi jsem rozhodnutá nechat honzu doma šestinedělí, neb aspoň do prvního očkování, ale to už ani nevím kdy je. No ještě to ale proberu s doktorkou.

faflina
autor
25. lis 2010

U nás ve školce je 20dětí, a to tam snad všech 20 nikdy nebylo, snad jen první den. Jinak teda proč jsou neštovice u miminek nebezpečné? Já myslela, že čím mladčí, tím lepší a mírnější průběh. No a čím starší tím horší třeba u dospělích. asi jsem rozhodnutá nechat honzu doma šestinedělí, neb aspoň do prvního očkování, ale to už ani nevím kdy je. No ještě to ale proberu s doktorkou. a zřejmě s ještě budeme rozhodovat v průběhu měsíce.

hanule05
26. lis 2010

ahoj, moje mladší chytila od starší neštovice ve 2 měsících. Bylo to v červnu, starší byla osypaná celá a mladší měla asi sedm pupínků, bez teplot, nebyla protivná, bylo to úplně v pohodě.

Jinak starší nikdy nebývala moc nemocná, po nástupu do školky to asi v půlce října začalo, naštěstí jenom rýma a kašel, mladší dcerka to většinou chytila taky, ale dalo se to zvládnout, jenom jsem celý dny furt jenom odsávala na všech frontách 😀

Teď je starší už tři týdny doma, protože měla zánět ouška, naštěstí jsme to podchytili, tak se to moc nerozeběhlo. V pondělí půjde do školky a tak si myslím, že do čtrnácti dnů zase něco chytne. Já ji teda nechávám doma i když má jenom obyčejnou rýmu, protože se jí z toho dělá kašel, který ji sedá na průdušky a pak končí na ATB.

Já se teda nejvíc bojím toho, aby ze školky nedonesla nějaký rotaviry (bojím se hlavně kvůli mladší dcerce).

faflina
autor
29. lis 2010

Tak sem se zatím rozhodla, že Honzík půjde o 1.12 do školky a uvidíme co a jak se dál bude nebude vyvíjet, už teď se hrozně těší. I když v pátek tam bude mikuláš a anděl a to říkl, že se bude bát, ale čert tam nebude tak snad to přežije, bude tam besídka a už teď sem dojatá když si ho představím jak tam recituje nebo zpívá.

faflina
autor
1. pro 2010

tak malej je ve školce a já jsem teda zatím celá, no ale v tom mrazu co je dneska bych teda s miminkem ven nešla,a myslím, že by se asi ani nemělo chodit v tak velkém mrazu. Jsu zvědavá, jestli malej zase onemocní, jestli jo, tak teda si ho už nechám doma.

med
6. pro 2010

Taky mě napadlo, jak to vlastně budeme řešit... Na jednu stranu mám strach, že se starší bude cítit odstrčená a bude žárlit, že já se budu celý den věnovat miminku a ona musí být ve školce.... Ale na druhou stranu na ní doma nebudu mít tolik času, ona bude zlobit, já budu unavená... už to úplně vidím. Myslím, že tak první týden po návratu z porodnice bude doma, než se trochu zaběhneme, ale vzhledem k tomu, že jí do školky budu vodit i vyzvedávat já, myslím, že se budeme hlavně řídit podle počasí. Když bude velký mráz, tak jí prostě nechám doma.
A s těma nemocema to je těžký, to by člověk nesměl nikam... Je jasný, že pokud budou ve školce nějaký neštovice nebo tak, tak bude doma, ale rýmu řešit nebudu.