Potrat nebo si miminko nechat? Prosím radu

tereza1234566
17. lis 2016

Ahoj vsem, rada bych aby jste mi poradili i vy. S pritelem cekame miminko,mě bude 19 a pritelovi 21 let,studuji na stredni skole a pritel chodi do prace. jsem v 8 tt+5 dní. Jenze se naskytla komplikace ..pritel mi v pondeli oznamil "bud já nebo to dítě" snazila sem se najit nejaky vychodisko a uklidnovala ho,ze to zvladneme a i on mi to sám rikal pred tim. Jenze stalo se , co se stalo. Kdyz mi to ted v pondeli rekl,tak se mi do dnesniho dne neozval. Vcera jsem byla na gynekologii a uz mi mel dat tehotenskou prukazku,jenze jsem rekla,ze potrebuju chvili cas ,ze mozna premyslim nad potratem. Doktor mi dal cas do pristiho pondeli. Jenze hacek je v tom,ze ja bez pritele nechci byt, a zase kdybych sla na potrat,kdo mi zaruci mit deti v budoucnu? A ze je chci. Ale kdyz si ho necham,budu na to sama,jeste pritom dodelavat skolu a budu svazana da se rict. Opravdu nevim..hrozne me to od pritele mrzi,protoze kdyz to bylo tak nejak mezi nama dobry,tak jsem to prijmula,ze sem otehotnela. Jenze ma nalady sem tam a ted me v tom nechal..co by jste delali na mem miste vy ? Moc dekuju za odpovedi.

pt1981
17. lis 2016

Podle me pritel za moc nestoji, kdyz vam dava takto na vyber... A neni to o veku, to mi verte. Mel by vas podporit... Rozhodnout se ale musite sama. Mate nekoho, kdo vam ze zacatku muze pomoct? Je tezke bst na vse sama, ale neni to nemozne... Drzim pesti, at se rozhodnete spravne...

ababunk
17. lis 2016

Ahoj, asi to budeš mít těžké, ale zvládneš to. Zvládlo to plno jiných maminek.Miminko bych si nechala. Mít dítě v 19 bych brala hned,bohužel jsem nemohla a podařilo se nám až po 7 letech snažení. A přítel asi za moc nestojí. Rozumný člověk nedělá taková ultimáta jestli on nebo dítě, to je vyhrožování a hloupost. Zvaž to sama, podle sebe a toho co cítíš v ♥.Držím Ti palce.

irca86
17. lis 2016

O potratu rozhoduj srdcem.... jestli dítě opravdu chceš nebo ne. Jestli ti pomůže rodina. Přítele posli do haje rovnou, za nic nestojí a není potřeba s nim ztrácet čas. ... vyživovací povinnost má tak jak tak.

bonavoxa
17. lis 2016

Všechno se dá zvládnout, v mém okolí jsou i mladé svobodné maminky a od žádné jsem nikdy neslyšela, že by kdy litovaly,
že si dítě nechaly.

juli88
17. lis 2016

Jestli nemáš v rodině nikoho kdo by ti s dítětem pomohl hlavně finančně, tak bych asi na ten potrat šla. Přítele bych kopla do zadku. A až budeš na dítě připravena a budeš mít přítele, který ho bude taky chtit a budete finančně zabezpečení.. potom to bude určitě jednodušší než v situaci, ve které se nacházíš teď. Ale rozhodnutí je na tobě 😊

marunka84
17. lis 2016
Uživatel marunka84 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od marunka84.

Taky si myslím, že přítel nestojí za nic. I kdybyste spolu teď měli zůstat po tom všem bez dítěte, tak co ti zaručí, jak se zachová příště? Nechci tady rozumovat, jak je to jednoznačné a že si rozhodně dítě nechat, ale jak už to někdo psal, rozhoduj se srdcem, ale taky prakticky, zda ti má kdo pomoci, jak se k tomu staví tvoje rodina...pomoc od nich totiž rozhodně využiješ 😎

msimankova
17. lis 2016

Taky se priklanim k tomu, poslat k vode pritele a miminko si nechat. On se lekl toho, ze se o tebe bude muset postarat a 'skonci' mu zabava, to chapu, ovsem davat ti ultimatum? Stalo se a ma se k tomu postavit celem - muj pritel ma syna z 20 let, proste sel pracovat a zaprel se. Ted je super, ze je porad mlady a ma skveleho velkeho kluka. Kdysi jsem na potratu byla, tehdejsi pritel dite nechtel a ja byla v blbe situaci. Jsem s tim srovnana,ale ted, kdyz mam vedle sebe dcerku, uz bych to neudelala a snazila se to nejak vymyslet. Jednoduche to neni, ma ti kdo pomoct? Mozna by ti vysli vstric i ve skole, rodice to vi?

lti
17. lis 2016

Posli ho do ....!!!

nevesta2708
17. lis 2016

Nedělej to! Zatni zuby a bud statečná! Neříkám, že to bude jednoduché, ale rodina Tě určitě podpoří a nakonec za miminko budeš ráda! Zkus se podívat tady do jiných diskuzí jak spoustu žen si přeje dítě, hlídá plodné/neplodné dny, chodí na umělé oplodnění a jsou neštastné...Ber to jako dar! V dnešní době není jednoduché jen tak otěhotnět, tak si toho važ! Kamarádka taky zůstala na miminko sama a nakonec si našla partnera, který miluje ji i to dítě! Bojuj! Moc moc budu na tebe myslet! 🙂 🙂 🙂

bledulka84
17. lis 2016

Pokud Ti pritel udelal toto, tak pokud se rozhodnes na potrat jit, obavam se, ze to vas vztah stejne neustoji, protoze mu to budes davat za vinu. A do budoucna to opravdu neni partner pro zivot, o ktereho by ses mohla oprit. Rozhodnout se musis sama, zkus si o tom promluvit s rodici, jestli ti pomuzou a podpori.

kacca11
17. lis 2016

@tereza1234566 at se rozhodnes pro nebo proti potratu, tak se rozhoduj ne podle pritele, ale podle sebe. S jeho pristupem budes nejspis sama s ditetem ale i sama bez ditete. Zadna volba neni spatna.

Jen ty deri ti v budoucnu nezaruci nikdo bez ohledu na potrat. Rizika interrupce jsou naprosto minimalni, srovnatelna s jinymi gynekoligickymi operacemi, u kterych by te riziky nikdo nestrasil.

xdrak102
17. lis 2016

Promiň za upřímná slova: Přítel je nevyzrálý hovado, který si vůbec neuvědomuje, o co tady jde - čím si TY budeš muset projít, ne on. Moje sestřenice šla na potrat v 17 a dneska toho lituje - nejde jí totiž otěhotnět. Je to třeba náhoda, ale ten červík jestli to není tím jí pořád hlodá a pořád si říká, že dítě mohla mít a teď třeba už nikdy nebude. Kdo ti zaručí, že se s přítelem nerozejdete za rok, za dva za 10? Svoje dítě bych za žádného chlapa nevyměnila!

kariii
17. lis 2016

Pokud mas podporu v rodine (coz vzdy mit urcite budes) tak pritele nakopni do prdele, ver ze za 9 mesicu nebudes litovat. Kamaradka takhle otehotnela v 18, zustala sama (diky bohu, mela blbce), mala se ji narodila po maturite a bydlela u mamky, kdyz maly byl pul roku, nasla si poradnyho chlapa a jsou spolu uz asi 5 let a jsou opravdova rodina, takze za me na potrat ne, a chlap co rekne tohle za to nestoji a pravdepodobne by sis to jednou stejne vycitala a mezi vama uz by to dobry nebylo. Taky je moznost, ze i on to za par mesicu uvidi jinak, jednou ho vzit na ultrazvuk, on uvidi svoje dite a to cloveka hned chytne, at je clovek jakykoli, kazdopadne je to na tobe

zuzka_b2
17. lis 2016

No pritele bych rozhodne poslala do haje, na co je ti nekdo, kdo te chce jen kdyz je vsechno fajn a pri problemu te nepodrzi? Ale ja bych teda asi sla potrat, mit dite je strasne narocny a nedokazu si predstavit byt na to sama.

lucifereeek
17. lis 2016

No já nevím ale pokud ti dal na výběr, tak asi jako partner za moc nestojí. Pokud by tě miloval tak by to dítě přijal, chápu, že může být na dítě zatím brzy a třeba jste ho zatím neplánovali ale už se stalo, tak by měl rozumně přemýšlet a pokud chce abys šla na potrat, tak si nejsem jistá jestli chce do budoucna s tebou vůbec být. Na přítele bych kašlala a rozhodla se spíš podle sebe, jestli to dítě chceš ty a jestli se zvládneš o něj postarat, jestli máš třeba rodiče kteří ti pomůžou, protože starat se o dítě není zas tak jednoduché když jsi na vše sama.

megynka13
17. lis 2016

Určitě dítě. Opravdu váháš, když ti přítel dal takhle vybrat? Vykašli se na něj. Buď tě miluje a bude milovat své dítě, nebo ať si jde, kam ho srdce táhne ...

journals
17. lis 2016

@tereza1234566 Terezko, prvně ti chci říct, že ti držím moc palce. Čas od času se tu tyhle příspěvky mladých, zaskočených maminek objevují, ale tvůj je snad první, ve kterém je jasné, že to máš v hlavě srovnané. Zdáš se být jako chytrá holka a moc ti fandím ať se rozhodneš jakkoliv!
Můj osobní názor je takový, že přítel za to nestojí. Potkat životního partnera v 19 letech je dnes něco výjimečného a spíš bych řekla, že by to časem stejně vyšumělo do prázdna (třeba ne, kdo ví 🙂 ) Nicméně tím, co přítel předvedl - byť se mu nikdo nemůže divit, kdo z nás by nebyl vyplašený, tak myslím, že to není partner pro život. Je pravda, že tohle je už velká zkouška vztahu, ale nemyslím si, že by partner stál za to 😉
Narovinu - já osobně bych se moc bála na potrat jít, jak tu už zaznělo, dnes je vše tak nejisté a hlavně nikdo nemá jistotu, že po potratu ještě bude další těhotenství možné. Volba je samozřejmě na tobě, ale pokud máš rozumné rodiče (a já doufám, že máš), o kterých víš, že by ti pomohli, tak si miminko nech. Plnoletá už jsi, před x lety bylo normální mít miminko takhle brzo, jistě to zvládneš i se školou.
Co rodiče, už to ví?
Jinak držím moc palce ať se rozhodneš jakkoliv a ať toho nikdy nelituješ 🙂

tereza1234566
autor
17. lis 2016

Všem moc děkuji za rady a názory! Moc si jich vážím. Přítel se neozval a ani nevím jestli čekat na něj. Každopádně tak či tak asi spolu nebudeme,což mě mrzí a moc. Mám rodinu ,která by mi pomáhala. A mamka sama řekla,že je to pouze na mě. Ikdyž převažují rozumově víc negativa,tak by mě víc mrzelo jít teď na potrat a pak nemuset mít v budoucnu děti. Ikdyž to bude náročné se školou, tak s miminkem a ještě bez tatínka,tak vím,že se to dá zvládnout. Nejvíc se bojím toho,že ať se jakkoliv rozhodnu,tak se rozhodnu špatně. Já chtěla aby přítel byl se mnou a zvládli bychom to spolu,jenže realita je asi jiná. A nebude jednodnuche ho poslat do háje a ještě se starat o mimi. Mám čas do pondělí. Určitě napíšu jak vše dopadlo. Ještě jednou všem děkuji. ❤️

cizinkaa
17. lis 2016

Hrozne tezke soudit. Nezname te, nevime z jakeho si zazemi... Jedine o cem jsem presvedcena je, ze by jsi pritele mela poslat k vode. At se rozhodnes jakkoliv.

Dodelavat skolu je s miminkem slozity. Sama zkusim udelat vysokou. Ale preci jen vysoka v dnesni dobe neni jeste takova nutnost jako ukoncene stredoskolske vzdelani. Druha vec je, ze bych na to nechtela byt nikdy sama. A treti vec je, ze dodelas mozna skolu ale nemas nic. Zadnou praxi, jen male dite. Ktere je sice ohromny zazrak ale svym zpusobem i koule u nohy...

Je mi petadvacet. Delam manazerku. Stihla jsem procestovat pul sveta a presto, kdyz se nam to neplanovane povedlo, vubec jsem nebyla pripravena a stale se s tim zzivam. Zalezi jak na budoucnost koukas ty. Jak moc si dovedes predstavit potrat nebo vychovu ditete...

Doufam, ze se dobre rozhodnes.

kariii
17. lis 2016

@tereza1234566 jde videt, ze na svuj vek mas rozum verim, ze se rozhodnes spravne a ver, ze vse dopadne dobre a budu drzet palce 🙂

tifanyt
17. lis 2016

Jestli to zvládneš, je na tobě. Připrav se na to, že budeš svobodná matka a všechno si projdi a propočítej. Rozhodnout se musíš sama svým srdíčkem.
Pokud můžu jen poznamenat - je ti 19 - to už není žádný průšvih, ale jsi dospělá ženská v nejlepším a nejplodnějším věku 🙂 Být ti 16, asi by se to zase rozhodovalo jinak.

Další věc je tak, že rozhodovat se, jestli dítě nebo partner je veliká chyba - nikdy - ale fakt NIKDY to sobě a jemu neodpustíš. Bude se ti to tak dlouho připomínat a s přítelem stejně společně nezůstanete. Nikdy už to nebude takové, jaké to bylo předtím.
Na druhou stranu je tu určitá šance, že o tom bude ještě přemýšlet a bude mít o prcka zájem...neznáme ho, žádná z nás. Takže nemůžeme moc radit - jen poskytnout střízlivý pohled na svět.
Držím palce!

aiva01
17. lis 2016

Take bych si miminko nechala. Samozrejme ze jde i o tvuj mlady vek ale neni ti 15 tak bych to az jako prekazku nebrala. Mas mlade rodice a tudiz mlade prarodice. Myslim ze te nikdo nebude nutit aby jsi sla na inter.a dokonce verim v jejich max.podporu. Myslim ze by mohli byt nadseni z vnoucatka a pravnoucatka☺. Znam holku co si skolu dodelala pri materske. Pokud by ses rozhodla pro inter.budes si cely zivot( kazdy rok) rikat kolik by uz tvemu diteti uz bylo a jake by bylo... S podporou blizkych to zvladnes a nakonec budes stastna. Bez podpory bys to zvladla take ale mela bys to docela tezke. Sver se co nejdrive rodicum at vis na cem jsi. Ano, s pritelem to bylo dobre protoze nebyly problemy. Ale jakmile nastaly, utekl. To neni chlap jakeho pro zivot zena potrebuje! Sex ANO, zodpovednost ale uz NE. Odepis ho a sama se k situaci postav jako dospela a ne jako on- jako zbabelec. Preji spravne rozhodnuti a at to dobre dopadne s rodici☺

properjoey
17. lis 2016

Jako holky tady napisu,ze chlap,kterej nehleda reseni a dava ultimata je blbec a posli ho do háje.to je prvni.a co se tyce miminka,oprosti se od vseho a rozhodni se intuici,srdcem...chces ho a nebo ne?zvladnes psychicky potrat?tu zodpovednost?protoze dite zvladnes,tim jsem si jista!

carmilla
17. lis 2016

Pokud takový "přítel" zdrhne, není to ten pravý parťák do života. Ženský v tomhle směru vyzrávají daleko dříve, tvůj přítel je v jednadvaceti ještě mladý tele...prostě se podělal...možná ho doma ještě "přiočkovali" rodiče...Pokud máš doma rodinu, která tě podpoří, neboj se a jdi do toho...Je větší pravděpodobnost, že budeš litovat potratu než toho, že sis dítě nechala...Škola se dá zvládnout, pokud máš za sebou rodinu, která tě podpoří. Klidně si můžeš při dítěti dodělat i nějakou VŠ, dneska je nepřeberné množství možností, jak studovat dálkově...a můžeš v tom vidět jistou výhodu - až budeš mít po VŠ, budeš mít prcka už lehce odrostlého a můžeš se směle vrhnout do praxe. 😉 Vztah, který by byl založený na takovém ústupku - na potratu, by stejně dřív nebo později skončil, to už je prostě v háji.

hedviga2
17. lis 2016

tak vidíš a teraz, keď je problém sa vyfarbil.....

makronka222
17. lis 2016

Mas kde bydlet? Vezmou to vasi rekneme v pohode? Pomuzou ti financne? Pokud ano dite bych si nechala, ja sama jsem si vs dodelavala a chodila do prace pri diteti, dala jsem to i s najmem. Karieru si muzes resit az diteti bude 4-5let a bude ve skolce🙂 to jeste furt budes dost mlada... mysli na sebe co chces na pritele se vyser! Je to debzot

makronka222
17. lis 2016

@makronka222 btw je tu x mamim co by ti treba za postovny poslali x oblecku, lahvicek atd vcetne me, takze pokud se rozhodne a pak budes vedet ze to je holka, napis mo sz, poslu ti oblecky, par hracek🙂

vercakolca
17. lis 2016

Určitě bych si miminko nechala. A já osobně bych nedokazala dál být s chlapem, který mi tohle řekne :(

aiva01
17. lis 2016

@tereza1234566 @makronka 222 take rada podporim materialne, stejne jako me hrozne pomohly kamosky a znamy

tereza1234566
autor
17. lis 2016

Moc všem děkuji 🙂 opravdu to nemám moc lehké a stále je tam pochybnost. Uvidíme co bude do pondělí a zda se rozhodnu správně. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru