13měsíční dcera má problém s usínáním

operetka
11. bře 2018

Ahoj holky, jsem už na nervy. Dcera 13,5 měsíce má posledních 14 dní problémy s usínáním. Uspávám dvě až tři hodiny, většinou se nakonec chudák uřve. Nevím, co je špatně, nic se u nás nezměnilo. Vžycky jsem uspávala u prsa, do půl hodiny spala. Teď i když je unavená, najednou vstane, leze po posteli, kouše mě, když ji chci udržet u sebe, povídá a jakoby ožije - ale přitom na ní vidím známky únavy. Většinou pak vstaneme a zkoušíme za chvíli zas, v posteli ji totiž prostě neudržím. Mám ještě chlapečka, který chce taky uložit. Zkoušela jsem kočárek, nošení, houpání, zpívání, tepleji, chladněji, později, dřív,, nevýchovu... všechno. kromě rohypnolu. už si nevím rady.

simona2103
11. bře 2018

Mam to samé-11 mesicu. Dříve usinala sama v postýlce, ted absolutně ne-musim most a stejne nejsme tvrde-za chvili je zas vzhůru a přesně to samé-začne si stoupat v postýlce, brecet. Vezmu ji k sobě, nic nemuzeusnout a porad se zvedá a knoura... taky peklo

mrav
11. bře 2018

Posunout dobu spaní? Nebo pak ji nechat vyblbnout, moje malá , skoro 2 a půl, bývá vždycky večer hyperaktivní a pak usne. Nebo před spaním povozit v kočárku? My chodíme spát v 8 večer.

swetlusska
11. bře 2018

Nechat si hrát? takhle jsme to prostě museli udělat, protože uspávat dítě, který není unavený je k ničemu a ztráta času. Jeden čas nám k uspání pomáhalo nosítko, po večeři se v něm nosil a v pohodě usnul, ani nepípnul. Teď zas chodí spát rovnou s námi brzo večer, hraje si tam, až prostě u nás usne. Nechce být sám asi. Není to zrovna extra "výchovný" režim, ale co, usne a to je hlavní.

hope09
11. bře 2018

Mohla bys zkusit Estivillovu metodu http://maminky.eu/kojenci/spani-usinani-uspavan...

operetka
autor
11. bře 2018

@mrav když ji dám do kočárku, tak straně brečí. . Posunout spaní jsem zkoušela, bez úspěchu.

operetka
autor
11. bře 2018

@swetlusska když ona unavena je... nechám ji hrát, za chvilku začne knourat, trit si očička. dam do postele, prituli se, podumla prso, za chvili me kousne a zase janci a hraje si. A porad dokola. Konci to hroznym placem, ze ktereho usne - dnes po dvou a pul hodinach. Je mi ji lito, rada bych ji pomohla usnout bez place, jen nevim jak.

operetka
autor
11. bře 2018

@hope09 tohle nepovazuju za metodu... vyrvat ji nenecham, to se radsi zblaznim sama 🙂 ale i tak diky za odpoved.

katka865
11. bře 2018

@operetka to je jenom takove obdobi. Nebude to vecne. Ja jsem to resila tak ze jsem malou proste drzela v leze az usnula. Kricela u toho strasne ale trvalo to max. 5 minut. Zni to brutalne ale kdybych to neudelala tak by se tou unavou trapila hodne dlouho.

gnozka
11. bře 2018

A mate nějaký rituál ? Nebojí se dcera ? Naše malá tohle měla taky před druhým rokem . Pak jsme ji pořídili malou lampicku u které usinala a bylo to . Zase hezky usinala . A teď po druhem roce měla také problém usnout tak jsme změnili rituál . Dřív byla pohádka pak koupání a spaní . Ale koupel ji asi probrala takže najednou proste nemohla usnout . Tak jsme to otočili . V 7 se jde koupat , pak pustíme pohádku krtecka u ni se uklidní . Pak před 8 do postele , tam ji dam mléko u toho zazpívam tři písničky a jde spinkat . A už je to o hodně lepší . Chce to zkoušet a mít nějaký rituál aby věděl ze je čas spinkat . Vyplakat bych ji ale určitě nenechala .

swetlusska
12. bře 2018

@operetka Zkus vážně to nosítko. Mě se v nejhorších chvílích osvědčilo i kojení v nosítku. Dítě okamžitě usnulo. Chtělo prostě zahřát (nosítkem se fakt zahřeje) a kojit. Je to těžký, znám to, když si tře oči, padá únavou a nezabere a nezabere....Tohle by mohlo pomoci.

kamste
12. bře 2018

U nás pomohlo chodit spát společně. Prvorozená už věděla, že až usne tak odejdu - nejspíš si myslela, že ještě máme večer nějakou "zábavu", o kterou by mohla přijít... A jakmile začala usínat, tak vstala a začla skákat..., aby neusnula. Tak jsem vzala obě (později všechny 3) děti do ložnice, lehli jsme si, povídali, mazlili, zpívali......Většinou jsem s nima usnula. Nejmladší se pak za 2-3h budilo na kojení, tak jsem se s mimčem přesunula do obýváku, nakojila a uspala a pak případně ještě douklidila kuchyň... Na to období jsem si prostě zvykla spát na etapy.
Přeju pevné nervy a klidný spánek.

operetka
autor
12. bře 2018

@swetlusska a jak se vám pak povede ho přesunout do postele? nevzbudí se?
@kamste pro mě je nereálný jít spát v půl osmé. já vím, že mě dítko potřebuje, ale mám ještě syna, školáka, ten taky ještě pořád potřebuje dozorovat u přípravy na spaní a taky chce aspoň uložit a dostat pusu - pokojík má v jiném patře než je ložnice. a kromě toho po večerech pracuju - jindy to nejde, přes den jsem s mimčem sama, ve dne spí jen v jedoucím kočárku... a řeknu to upřímně - já taky chci mít aspoň občas chvilku s manželem pro sebe.

kamste
12. bře 2018

@operetka Chápu. Pak taky fungovalo uspání v šátku: mezi mě a hlavu dítka jsem dávala látkovku, když usnulo, přendávala jsem i s látkovkou do vyhřáté postýlky.

hope09
12. bře 2018

@operetka Jenom žes psala, že se nakonec chudák uřve, tak že bys to mohla zkusit kontrolovaně a šetrněji, ale chápu a nic ti nenutím 🙂

swetlusska
12. bře 2018

@operetka uhoupeš ho v nosítku, když spí, sedneš si, rozepneš nosítko a opatrně dítě položíš na ruce a pomaličku nejdřív tělo a nakonec hlavičku položíš do postýlky. Chce to vychytat ten styl, mě se to takhle daří - teď zrovna jsem takhle uspala dítě. Jo, vyhřátá postýlka (tím hřejícím plyšákem třeba) je taky super.

kamste
12. bře 2018

@operetka PS: taky jsem většinou nešla vyloženě spát - jen jsem s nima klimbla a pak "si šla po svým" - na večer s mužem či práci to časově vycházelo, ale na večer se školákem by to bylo pozdě

nugetka20
12. bře 2018

Ač jsem taky nosila, tak nosítko jako uspávač je fajn u miminek, ale ne u batolete. Je to stejné zlo, jako uspávání v kočárku - houpavý pohyb. Budou mě kamenovat, ale od určité doby by dítě mělo spinkat a usínat v postýlce, na rovném, nepohyblivém.
Řeknu jen svou zkušenost: Od 4. měsíce jsem začala mít velké problémy s páteří a syna nesměla nosit, houpat, minimálně zvedat. Uspávání u prsa bylo fajn a fungovalo do cca nějakých 9 měsíců. Pak najednou kluk už prostě u prsa dopoledne neusnul.... a co teď?
Dala jsem do postýlky, pohladila, řekla "hají" odešla. Kluk za chvíli samozřejmě začal křičet, nechápal, co se děje. Takže opět - dojít, uklidnit, "hají", uložit, odejít, dítě nevyndavat. ...... upozorňuju, že jsem nikdy nenechala vyřvat !! Protože uřvané dítě spí špatně. On chtěl být se mnou a já potřebovaa, aby pochopil, že maminka sice odejde, ale je pořád tady. A že má spinkat. Dostal do postýlky plyšáčka-spinkáčka. Říkám rovnou, nebylo to snadné a trvalo to snad měsíc. Začala jsem to dělat stejně i večer, protože prso prostě už nepomáhalo. Vždy stejně. Po nějaké době už jsem tam došla třeba jen 3x (po 5 minutách), pak 2x ..... a zhruba za 2 měsíce se prcek přitulil k plyšáčkovi, zavřel očíčka a prostě usnul, ve své postýlce 🙂 Ten pocit byl neskutečný.

V mém případě prostě nebyla jiná možnost a říkám rovnou, chce to mít pevné nervy, udělat rituál. Dítě nesmí mít pocit, že je samo, že ho máma odložila, že se bojí ..... jen musí zjistit, že se nic neděje, že postýlka je na spinkání (opravdu žádné hračky mimo spinkáčka v postýlce, žádné hraní přes den, postýlka je na spaní) a že až se vyspinká, tak máma si pro něj hned přijde a budou si zase hrát.

Klukovi je cca 21 měsíců a funguje to (ťuk ťuk) doteď. Přeji pevné nervy 🙂

kata267
12. bře 2018

@operetka bohuzel s tim u starsi bojuju do ted a uz ma 20mesicu...sama neusne ale vecer aspon nerve, pres den davam do kocaru po obede a bohuzel se urve ke spani takto (ted mam za sebou zrovna pulhodinu revu 🙁) mam jeste mimco a bohuzel jen 2-ruce, radost mi to nedela ale jinou moznost jak usne bohuzel nemam.....takze naprosto chapu jak se citite