Proč mi teď 14měsíční syn nepovídá tak často?

10. čer 2022

Ahojte,

môj 14-mesačný synček prestal rozprávať slová. Predtým aspoň hovoril mňam, ham a základné slová. Teraz iba mama, keď má volá, povie aj jééj, zopakuje aj po nás, čo sa mu páči. Povedal už aj nie, cica, ahoj, daj.

Teraz mi začína aj chodiť sám a ako keby sa sústreďoval teraz na chodenie namiesto rozprávania. Pred mesiacom cca som ešte bola taká hrdá, ako pekne "rozpráva" a už koľko slov vie. Teraz ako keby nič. Dookola, tata, tete, papá, dede a bľabotanie, kričanie. Aspoň mne hovorí mama.

Je to normálne?

Inak je veľmi šikovný chlapček, priateľský, komunikatívny, spoločenský, očami rozpráva, nebojí sa od ľudí, ide a zoznamuje sa, hlavne s deťmi, veľa sa smejeme. Stačí, ak sa na seba pozrieme, vieme na čo myslíme, rozumie podľa mňa všetkému. Ukazuje o 106, na všetko a stále, tlieska, tancuje. Veľa spolu čítame knižky, má ich velminrad. Tv mu spúšťam iba vtedy, keď mu pustím detskú hudbu. Aj to na cca 10 minút.

Napodonuje aj zvuky zvieratiek, kravu, rybu, ako chodí kôň, žabu, sovu, leva a sem tam aj psíka. Teda on robí veci vtedy, keď sa mu chce a páči sa mu to.

Ďakujem za odpoveď

fifinka2020
10. čer 2022

Myslím, že jste si odpověděla- soustředí se na novou dovednost - chození.🙂 Je normální (dočtete se), že když se dítě učí něco nového, nějakou dobu předtím se objeví jakoby regres ve vývoji, že třeba na pár dni/týden přestane dělat, co umelo (čímž maminku vyděsí🙂 a pak najednou skok a umí něco dalšího a vše je zpět. Dala bych tomu čas, až bude chůze jistější, určitě začne zase hezky povídat. 🙂

autor
10. čer 2022

@fifinka2020 jej, super, to som nevedela. Dakujem krasne 🙏🏼