Školka a vegetariánská strava

bayt
7. říj 2017

Ahoj holky, chci se zeptat, jak to je v případě, když je dítě vegetarián a školka nevaří standardně vege stravu? U nás je státní školička moc fajn, v našem obvodu jediná, ale nenabízí jídla na výběr. Přemýšlela jsem, že bych pak třeba dávala dítěti stravu s sebou - může to školka zamítnout? Co když má dítě zdravotní dietu? To přece taky nemůžou nic namítat, nebo ano? Něco by samozřejmě jíst mohl, ale nechci v tom pak té školce dělat bordel...Máte zkušenosti? Díky.

annasmyckova
7. říj 2017

u nás ve školce jsme nahlašovili, jaké potraviny naše dítě nemůže (alergie) -paní kuchařka má seznam dětí -a podle toho vaří -naše třeba nemůže rajčata a výrobky z nich, tak místo rajské dostane těstoviny s bílou omáčkou, nemůže zelí, tak jen knedlo vepřo...asi je to na domluvě...

bayt
autor
7. říj 2017

@annasmyckova to jsem skoro neodvažovala doufat, že by to přizpůsobili už u vaření 🙂

ladyhacek
7. říj 2017

u nás ve školce vaří bezmléčnou a bezlepkovou dietu - ale nerzlišují > uvaří jendo jídlo co splňuje obojí.
Syn mí jen intoleranci na mléko - takže po dohodně dáváme normální oběd a "svačinářka" hlídá aby nemlě moc mléčných produktů a hlavně to mléko - místo kakaa dá čaj lupínku s mlékem dá jen suché ....

Chce to se informovat

bayt
autor
7. říj 2017

@ladyhacek
pro tříleťáky už funguje školka, kde mají vegetariánské menu i lepší menu masové, ale pro ty dvouleťáčky tu nic nemáme...zkusím se poptat

absintka19
7. říj 2017

@bayt Vege je jen "vymysel" rodicu, pokud nema na neco intoleranci tak nechapu proc jako rodic jste mu "vege" zivot vybrali ... Rozhodne neni dost stare ditko aby si samo vege vybralo a chapalo co to znamena, potazmo, dusledky, pricinu pod.... ach joj...
U nas ve skolkach jsou ochotni varit stravu kde dite ma alergii, intoleranci atd ale vege nema nic s nemoci tak se obavam ze to by neproslo, myslim ze mozna ani detsky lekar by nebyl nateseny, ten nas by si klepal na celo...
Jeste ho dejte jako dite pokrtit protoze tomu taky nerozumi....to je ted moderni...

bayt
autor
7. říj 2017

@absintka19 Obecně si myslím, že vegetariánská strava je zdravá, vhodná, píše to tak i WHO, tak na tom něco bude |🙂 Ale to už je na jinou diskuzi. Pokřtěný teda rozhodně nebude, to se můžete vsadit :D :D

gnozka
7. říj 2017

Obavám se ze to nebude jen tak . Ja teda taky nejsem zastáncem aby se dite vedlo k takovým stravovacím návykům zvlast ve vývoji ale každého věc . Ale je rozdíl mít dite s alergii kde je potreba hlídat co dite ji . Nebo musi mít bezlepkovou dietu tam se to da vždy nejak udělat . Ale vařit zvlast bezmasa jídla pro dite u ktereho se rodiče proste jen rozhodli to se obavám bude problem . Možna nejaka soukromá extra školka ? Můžete zkusit .

korin
7. říj 2017

Známá to řešila tak, že se domluvila s učitelkami, aby dítě nedostávalo maso, neřešila omáčky a polívky. Dítě povyrostlo a začalo mu vadit, že nemá to, co ostatní. Tak teď jí ve školce jako všežravec a doma mají vegetariánskou kuchyni.

evule1982
7. říj 2017

@bayt Školka vám nemusí vyjít vstříc ohledně vaření speciálního jídla, ale měla by vám umožnit nošení jídla vlastního. Zkuste mrknout na FB na stránky FoodRestart.cz, tam se to v jednom článku řešilo.

@absintka19 To snad nemyslíte vážně! ☹ Nejsem vegetarián a ani si nemyslím, že by vegetariánství byl nejzdravější způsob stravování, ale rodiče mají právo stravovat své děti podle svého nejlepšího přesvědčení ať si o tom ostaní myslí co chtějí. Každý svým dětem "vybíráme" způsob stravování, nejenom autorka dotazu 😉

bayt
autor
7. říj 2017

@evule1982 děkuji ♥

misa357
7. říj 2017

@bayt A opravdu musí jíst vege i ve školce? Nestačí, ze se u vás doma vaří vegetariansky?

frufrunka
7. říj 2017

V naší školce se rovnou při zápisu dává na vědomí, že školka neumožňuje žádné diety. Je to malá státní školka a chápu to... Domácí strava s sebou není problém, ohřejou to.

bayt
autor
7. říj 2017

@misa357 v té školce mají snídani, svačinky a obědy i s polévkou, i ty snídaně bývají masové (třeba jsem koukala na škvarkovou pomazánku, no)

@frufrunka to je dobrá zpráva 🙂

frufrunka
7. říj 2017

@bayt Já myslím, že s ohříváním by neměl být problém nikde... Pokud nejsou schopní zajistit adekvátní stravu, pak musí být schopní ohřát a respektovat donesenou. To mi praví selský rozum a zkušenost s naší školkou... 🙂

lamiaaa
7. říj 2017

Tak ono se není vůbec co divit, vzhledem k tomu, že u dětí, navíc takhle malejch, je vegetariánství naprosto nevhodnej způsob stravování, což potvrdí každý pediatr. To bych se spíš divila, kdyby nějaká taková školka existovala. I když v dnešní době...každopádně si myslím, že jídlo z domova ohřát ve školce určitě půjde, jak píšeš, když má dítě zdravotní dietu (což teda vegetariánství není), tak to jinak nejde než nosit z domova. Proti tomu určitě nepůjde nic namítat, bohužel.

bayt
autor
7. říj 2017

@lamiaaa Myslím, že pediatři proti nejsou, jinak by to neschvalovalo WHO. Nevím, kde se bere tolik komentářů k nevhodnosti toho stravování. Když bude dítě maso chtít, nemám s tím problém, ale pouze z vlastních zdrojů, ne z těch velkochovů napíchané bůhví čím a týrané v klecích.

zuz4a
7. říj 2017

@frufrunka myslím, že ohřívání vege stravy je ve státní školce jen na ochotě a nemusí to být samozřejmostí. Vemte si, že budou mít ve třídě více dětí s nároky na stravu (alergie...), to by ty učitelky nedělaly nic jinýho, než ohřívaly krabičky.

majkapb
8. říj 2017

@zuz4a krabičky neohřívají učitelky , je to práce navíc pro kuchyň a věřte mi , není to jednoduchý , když vydáváte 120 obědů a přemýšlet nad tím, kam zrovna jaká krabička patří , no nevím .... pracuju v mš jako kuchařka a tyhle pro mě nesmyslný výmysly některých maminek mi pokaždé vyčarují úsměv na tváři 🙂 a navíc , to dítě nikdy neuhlídáte , aby si nedalo to co si zrovna jeho maminka nepřeje , stačí když někdo do školky něco přinese třeba na oslavu narozenin , na vánoční svátky a dá se jim to na stolky .... když se pak " cpou " všichni okolo , tak to dítě to chce taky ochutnat ........ a není to vůbec myšleno ve zlém, ale nějak jsem nepochopila , jak může být takhle malé dítě vegetariánem , myslíte , že mu nechybí maso ??? myslím , že jsme od přírody " všežravci " 🙂 , tak proč se tak nechovat 🙂 ??

keksikova1
8. říj 2017

Muzu poprosit o odkaz na doporuceni WHO k vegetariánství, obzvlášť u deti?

monilineek
8. říj 2017

Také bych byla ráda za odkaz WHO k vegetariánství. Můj osobní názor je vegetariánství klidně ale u dítěte které už má rozum a rozhodně si o tom samo. Dítě ve školce to absolutně nemůže chápat - bohužel rozhodnutí rodiče.

lamiaaa
8. říj 2017

@evule1982: vzhledem k tomu, že podle mě každýmu aspoň trochu inteligentnímu člověku se zdravym selskym rozumem se bude podávání vegetariánské stravy dětem příčit, jsou negativní komentáře vcelku logickou reakcí na tenhle dotaz. Samozřejmě, že to je její věc, ale měla by si uvědomit, že dítě je vývinu a víc než kdy jindy potřebuje VŠECHNY složky naší přitozené potravy, a bohužel je ještě dost maličké na to, aby se svobodně rozhodlo podstoupit riziko anémií (červené maso je největším zdrojem železa a dokonce jediným zdrojem vitaminu B12, důležitých pro krvetvorbu), snížené imunity (z nedostatku bílkovin-kompletní bílkoviny nikdy nepřijmete vegetariánskou stravou, vždy jen kombinací rostlinné a živočisné potravy) a celkového neprospívání.
Je paradoxní, na jak vysoké úrovni máme lékařskou péči a přitom sami kazíme zdraví sobě a svým dětem takovýhle nesmyslnýma výmyslama (mluvím teď obecně o všech extrémech, jako na jedný straně veganství, vegetariánství a další alternativní směry výživy a na druhý straně přejídání a tloustnustí).

23363
8. říj 2017

Já mám zkušenost, že ve školce neohřejí. Kvůli hygieně. Já bych si nedělala starosti. Pokud je dítě vegetarián sám od sebe, tak maso sám od sebe jíst nebude, ne?

lamiaaa
8. říj 2017

@23363: takhle malý dítě samo od sebe přece nebude vegetariánem, pokud nejí maso, tak je to proto, že mu ho rodiče nedávají, a pokud se k němu ve školce dostane, tak co mu brání ho vzít do pusy?

editah222
8. říj 2017

Naše školka má 90děti a kuchyň v místě. Paní kuchařka se snaží dětem s potravinovou alergii vycházet vstříc. Je to dost náročné a stejné se to vždy neukládá. Máme i jednoho vegetariána a v jeho případě mu stravu koriguji učitelky, nedají mu maso. Ale vyvary normálně jí, polévku dítě samo vyžaduje. Ve školce často u jídla pláče, protože taky chce omáčku co má kamarád. Dítko je často na suché příloze a moc mu to nejede. Čisté veg.jídlo je pouze sladké.
Ohrivat jídlo v naší MŠ možné není. Hygiena to nedovolila.

betelgeuzz
8. říj 2017

Je to vždy na konkrétní školce. Školka není povinna vařit ani pro děti s alergiemi, takže vařit vegetariánsky už vůbec ne. Kamarádka nyní řeší bezlepkovou stravu, mají potvrzenou celiakii, ale ve školce nechtějí přistoupit na to, že by nosila vlastní pečivo a hlavní jídlo upravili. Kuchařka by na to ještě přistoupila, ale ředitelka nechce. Jedině musí mít odhlášenou stravu úplně a nosit vlastní. V naší školce zase řešili alergii na vajíčko, pokud bylo něco s vajíčkem, tak maminka donesla něco vlastního.

fallingstars
8. říj 2017

Mamka dělá ve státní školce s vlastní kuchyňkou. Vaří tam skvěle, bezlepkářům a jiným alergikům na zakladě potvrzení od doktora separátní jídlo. Vegetariánům korigují jídlo až při odběru na talíř, což ale znamená, že to jídlo je chudé - vizuálně i nutričně, maso tam nikdo nenahrazuje tempehem, apod. Toho bych se bála - že velmi těžko najdete školku, kde budou umět nahradit chybějící bílkovinu, béčka, atd., tak, aby to pro dítě nepředstavovalo jejich výpadek. Což je v tomhle věku a počtu dní, kdy se bude stravovat mimo domov, zásadní.
Ohřev a donášení vlastního jídla tam neumožňují. Jednak z hygienických důvodů a pak také s ohledem na ostatní - to by pak Maruška mohla chtít na svačinu svou oblíbenou pomazánku, Péťa buchtu od maminky k snídani...

blahova_andrea
8. říj 2017

školka to samozřejmě zamítnout může. je to proti jakýmsi hygienickým normám. ale není problém se domluvit ve školce, že dítěti prostě maso dávat nebudou. v minulé školce jsme měli taky takovou rodinu a problém s tím nebyl. maso holčičkám prostě nikdo nenutil. stejně jako když má dítě problémy po mléčném, tak mu to nikdo necpe a prostě nedostane jogurt s rohlíkem, ale jen rohlík. v tomto případě jsem zaznamenala, že místo toho rodič donesl třeba skleničku přesnídávky, aby to bylo hygienicky uzavřené a dítě dostalo k pečivo něco jiného. určitě se dá vše, ale chce si to ve školce domluvit jasná pravidla 🙂

blahova_andrea
8. říj 2017

jinak u nás tedy kuchyně není, jídlo se vaří v zš a do školky vozí. tam se tedy jen ohřívá a vydává. mě přijde dost náročné i to, že mají děti dnes různé alergie a mnoho školek není prostě provozně schopno zajistit jim ústupky ve stravě, natož nějakou speciální. proto maminky takových dětí často i děti do školky nedávají. ale je to krátkodobé řešení. předškoláci jsou už povinní, takže se tomu vyhnout nedá. maximum je, že mají učitelky napsáno co kdo nesmí a to mu nenutí. třeba syn nemá speciální požadavky, ale pokud by mu nutili zelí, tak jim to tam celé pozvrací :-/ vege stravu bych rozhodně ve státní školce nečekala, max. bych si domluvila, aby dítěti to maso nenutili. ale oni mu ho na talíř stejně dají, jen ho nebudou nutit ho jíst, když ostatní budou muset aspoň ochutnat. ono to bude nakonec stejně na rozhodnutí vašeho dítěte, zda tím vege bude nebo ne. třeba ve školce ochutná a zjistí, že ho to nebere a dál chtít nebude. a třeba mu to zachutná a prostě doma to jíst nebude, ale jinde to bude vyhledávat. a tak je to ale se vším, ne jen s masem...znáte to...odříkaného chleba... 😉

veeeraf
8. říj 2017

Dítě si samo zvolilo, že bude vegetariánem? Ve třech letech asi ne.....i vegetariánská komunita svým dětem vaří maso, protože jsou rozumný. Až dítě vyroste, tak se samo rozhodne jestli bude nebo nebude jíst maso.
Ne proto, že matka vege cítí, že je to tak správně

evule1982
8. říj 2017

@lamiaaa Jde o to, že autorka nežádala o názory na stravu jejího dítěte, ale ptala se, jaké jsou možnosti ve školkách. Nechápu, proč když někdo nějakým způsobem vybočuje z průměru, sesypou se na něj negativní a dost ostré komentáře. Něco jiného je říct, že mám jiný názor a něco jiného je reagovat způsobem jak zde od některých zaznělo ☹ Troufám si říct, že vím o výživě docela dost, moje rodina se rozhodně vegetariánsky nestravuje a vím o tom, že vegetaríánství má svá rizika (obzvlášť když je pojmuto tak, že se prostě jen vynechává maso). Každopádně, jak říká autorka, SPRÁVNĚ SESTAVENÁ vegetariánská strava je i u dětí "posvěcená" od WHO a to je prostě fakt. Jestli ji má autorka správně sestavenou, to už je její věc, ale pokud ano, tak věřím tomu, že její dítě se stravuje lépe než 90% standardně stravovaných dětí (alespoň podle toho co vidím ve vozících v supermarketech a v rukách dětí na ulici).