Syn ubližuje dětem ve školce

misule55
21. říj 2017

Potrebuji poradit. Syn 2 a trictvrte roku. Od zari chodi do skolky, je tam spokojeny, tesi se tam. O to vic me prekvapila ucitelka, kdyz mi v patek sdelila, ze syn zlobi, ublizuje detem, zducha je, stipe do obliceje, kdyz placou,smeje se tomu. Nikdy jsem ho nevidela se takto chovat. Je pry liny, nechce se oblikat, nici hracky. Jsem uplne nestastna, znam ho jako zlobidlo,ale zaroven mile pratelske dite. Je ale hrozne tvrdohlavy, kdyz si neco umane je tezke to zmenit. Dneska jsme tedy trenovali oblikani, a je to tragicke, nesoustredi se, chvilku se vzteka chvilku smeje, vubec mu nerozumim. Bojim se,zeho ze skolky vyhodi. Partner pracuje v zahranici,jezdi tak jednou za 6 tydnu, ja v zari nastoupila do prace,ktera me moc bavi,mam 6 hod. uvazek. Navic pred mesicem umrel muj otec...takze je to opravdu narocne. Snazim se mu venovat,ale sama mam co delat se sebou,abych vsechno zvladla. Nemste nekdo radu, co s nim?

petrasipkova1
21. říj 2017

Nic,ukazovat,vysvětlovat,chodit do kolektivu a sledovat jak se chová,špatně chování vysvětlovat,ukazovat jak je to správné, jak se v klidu řeší konflikt,je ještě malej,musí se to teprve naučit.

odula
21. říj 2017

@misule55 hele - a ucitelky jsou tam od ceho- aby si udelaly kafe a pozorovaly vycepovane deticky,nebo aby s detmi pracovaly (To jest pomahaly resit konflikty,pomahaly s oblikanim atd?) Nebud z toho nestastna,co dela syn neni vubec patologicky nebo divny,dela to spoustu deti v jeho veku - teprve se uci socialni interakce a vzorce. Spis zapoj mile pani ucitelky- ze se synem o tom doma mluvis,ze ho vedes apod. Ale ze skolka je jejich kompetence a ze ocekavas ze budou aktivne a konstruktivne ty situace resit. Nenech se buzerovat!!!!!

pabka
21. říj 2017

@misule55 já se obavám, ze je zkratka na školku moc malý. Naše extrémně společenská a samostatná dcera byla úplně připravena na plnou docházku do školky až daleko po 3. narozeninách. Zkuste soukromou, kde je méně deti.
Nesmysly o tom, ze si učitelky pijí kaficko, měly by začít konečně něco dělat a ještě ke všemu je trochu vybuzerovat, bych si za své rozhodne nebrala. Učitelka v klasické státní ms má na starosti 25 deti přibližně a opravdu není její prace a ani nemá možnost je všechny oblékat (to by nevyrazili ven nikdy) a věnovat se na plno takhle malým dětem. Proste to tak je. Zkuste si to představit. V naši školce jsou výborné učitelky, ale tohle nemůže zvládnout nikdo. Je tam i požadavek už při zápisu, ze dítě musí být schopno se oblékat, dodržet hygienu atd... nevím samozřejmě, jak u vás.
Ale jinak pravda je, ze jeho chování je u většiny deti jeho věku běžné.

misule55
autor
21. říj 2017

@pabka je to firemni skolka,kde je cca 20 deti a 3 ucitelky. Ja to chapu,ze je to narocne,ale berou takhle male deti a myslim,ze nelze ocekavat,ze si dvoulete dite oblece bezchybne ponozky.No pokud to tam nepujde,asi nam nic jineho nezbude. Mi jde o to,ze se tam tesi,je tam rad. Moc by me mrzelo,kdyby ho vyhodili, ale nez zasednuta ucitelka,to asi lepsi zmena

reinne
21. říj 2017

Zasednuta učitelka je nejhorší zlo. Třeba učitelka dítěti nesedí, jedná příliš autoritativně a z pozice moci. To některé děti hůř nesou. Změna školky může pomoci. Dvouleté dítě je prostě malé a potřebuje individuální přístup, tedy většinou. Učitelky se rády zbavují děti, které neposlouchají na slovo jako pes.

merunkova
21. říj 2017

@misule55 U nás se plácají i děti, kterým je 4,5 let, řešíme to denně.A ani v tomto věku se neumí oblékat, než se vypravíme ven, jsme zpocení všichni.Učíme to děti denně a pak vidím, jak si předškolák kecne na lavičku a rodič ho komplet obleče ☹ Určitě se nebojte, že by vás kvůli tomu vyhodili, není důvod.Neznám dítě, které by to v tomto věku nedělalo a umělo se samo obléct.Snažte se své dítě co nejvíc věcí dělat samo, ale nebuďte z toho na nervy, když si učitelka stěžuje, i když by podle mě neměla, taky tohle neřeším.Prostě mu musí pomáhat, je ještě malý, musí mu ukazovat, jak jednat s dětmi, pomáhat mu, od toho tam učitelky jsou.Kor v tomto nízkém věku 🙂

soleilll
21. říj 2017

@misule55 Asi nic se nejí tak horký, jak se to uvaří. Chápu učitelky, že jim různé věci vadí, konkrétně to oblíkání, protože mít tam takových dětí třeba 10, tak se na tu vycházku vůbec nedostanou. Ale to se dá natrénovat, jako celá sebeobsluha (jezení příborem, utírání zadku) a určitě to bude brzy umět. Navíc ho namotivují ostatní, kterým to jde. Spíš bych se zaměřila na to "zlobení". Samozřejmě může jít o vystresovanou učitelku, která to referování o jeho chování přehání. Na druhou stranu znám dost matek, které si myslí, jak mají hodné dítě, ale byla jsem mnohokrát svědkem toho, když vyloženě šikanovalo nebo ubližovalo ostatním dětem (za přítomnosti té matky). Už jsem musela několik takových dětí sama usměrnit (vyloženě seřvat), protože opakovaně bezdůvodně ubližovaly mému (mladšímu) dítěti. A matka jen vyjeveně kouká, případně se snaží situaci zachránit láskyplným objetím a vrkáním "Honzíku, to nemůžeš dělat..." s následným konejšením uřvanýho spratka, kterej nezná zákazy a nemá žádné mantinely. 🙂
Nicméně pokud máš možnost, chvilku syna skrytě pozoruj, ja se v kolektivu chová. Pak zjistíš, kde je pravda a jestli je co zlepšovat. Nejspíš z toho vyroste...

janulkakraniska
21. říj 2017

Souhlasím s příspěvky výše,je potřeba ho vzít jinam a omrknout,jak se chová k ostatním.
Klidně si dej na čas a špehuj,jak se chovají ve školce.Dělala jsem to taky.Přišla jsem dřív a koukala opodál.
Zda by mohlo dojit třeba až k vyloučení ze školky netuším,protože ve školce u nás bylo několik dětí,které se chovaly extrémně a navštěvovali ji dál.
Učitelka na tom musí pracovat,to je bez debat.Od toho tam je.
Ale ve většině případů,co znám s podobnými problémy,za tím byly jiné věci...problémy v rodině,dost podle mě přispívá i to,že táta je pryč....
Nebud z toho hned vedle,stačilo třeba i to,že se takto podobně chovaly jiné děti k němu...ty mě,já tobě...
Pro mě slovo "ublížit" znamená zpusobit opravdu buď zranění nebo se posmivat.
Paní učitelka má jistě praxi,tak přece musí sama uznat,že stipani,braní věcí,dělání hloupostí,je v jisté míře u děti normální...poptej se i maminek jiných děti,dej se nenápadně do řeči na toto téma...děti doma hodně mluví,ony to prasknou,co se tam děje,tak to zkus vyzvedet....třeba se zrovna dozvis,ze opravdu nekomu tvůj chlapec velmi ublizuje nebo je to všechno úplně jinak...
Jinak souhlasím ale i s názorem výše,že ve věku kolem 3 let jsou ty děti ještě vážně malé a treba se teprve naučí,jak se má chovat...vždyť tam je chvilku

odula
21. říj 2017

@pabka no tak ja jsem nepsala ze je ma buzerovat,ale ze se nema nechat od nich buzerovat.to za prve. Za druhe o kompetenci ucitelky ,ktera oznaci ani ne trilete dite jako "line" uprimne pochybuji. Jinak dcera zacala chodit do skolky ve dvou a ctvrt a byla pripravena vyborne.

odula
21. říj 2017

@misule55 3 ucitelky na 20 deti urcite muzou zvladat detem pomahat. U nas to resily ucitelky tak,ze deti ucily aby si pomahaly navzajem. Pristup ucitelky,ktery jsi popsala, se mi opravdu hodne nelibi.

terezapetrova
22. říj 2017

@pabka každé normalni učitele by mělo dojit, ze holt 2,5 letemu napr oblékání pujde mene nez 5,5 letemu

terezapetrova
22. říj 2017

A pochybuju, ze treba na 25 deti je vetsina 2,5 letych a pokud školka deti takto nabira tak musi pocitat s tim "co prijde"..

opifka
22. říj 2017

Mam triletaka, co zacal v zari chodit. Po mesici si me odchytla ucitelka a zacaly furt stiznosti. Ze hazi po detech kaminky, strka je, neposloucha ucitelky, utika na vychazkach, nechce spolupracovat, plive jidlo.. Nejprve jsem z toho byla znicena, ze mam takove zlobidlo. Po debatach, co s tim, vcetne debaty s ucitelkou, jsem si ale zacala vsimat, ze syn je doma naprosto v pohode. Poslechne, jde za ruku, naji se v klidu atp. Uplny opak toho, co dela ve skolce. Ze se obcas vztekne, no ma narok, je to maly dite a neresim to. Stiznosti nabiraly obratky, denne furt neco - mezi dverma "Jen tak mimochodem, vas syn zase hazel kaminky." No a ja uz lehce vyjela. Co s tim mam ja delat? Ja to preci po ctyrech, peti hodinach nebudu resit za ne. To preci musi resit oni a hned. Kdyz si hraje s detma z ulice nebo byl na cviceni, hristi, tak si hrajou normalne. Navic, tyhle nesvary, plivani, stipani, vzdor a hazeni vecmi si pritahl prave ze skolky. Proto jsem byla zprvu sokovana, ze to moje dite dela. Ale proc se me vyskoleny pedagog pta, co ma delat? Pokud nezvladne max 10 deti z 23 (vetsina ted marodi), tak tam asi nema co delat. Deti nejsou brambory, ale pochopila jsem, ze tohle presne je od nich ocekavano. Ze poslechnou na slovo, ze si budou hodinu hrat aniz by ucitelku rusily. Jak nake stroje. Neslysela jsem doted NIC pozitivniho, treba jak jim to jde pri vytvarce, ze si s klukama hrajou na nadrazi atp. Pritom malovali uz nekolik krasnych vykresu, modelovali, delali jezky z kastanu, meli foceni na advent.

Takze za me - selhani ucitelky, ktera je proste pohodlna, ceka, ze za ni budu resit to, co ma resit ona, kdyz ji sveruju dite do pece. Mne syn poslechne, ji ne a ona nechape, jak je to mozny. Dokonce mi nadhodila ze "tyhle moderni smery vychovy-nevychovy" nejsou dobre, pac muj Sisa vyzaduje duslednost. Neaplikuju zadnou specialni vychovu a ani jsme se o tom spolu nebavily. A pokud neco po synovi chci, tak na tom trvam, dokud to neudela. Shani proste zaminku, jak dokazat, ze je chyba v diteti, potazmo v jeho rodicich, a ne v ni. Ale zase od toho myho vyjeti je klid 🙂

Takze stuj za svym ditkem, kolem toho 3. roku to byla muka i u nas, nez se srovnal trochu s tim vztekem. Oni se jeste dobre vyjadrit neumi, tak to resi vozembouchem a tyjatrem. A ucitelka by to mela vedet dobre, ze male deti se vse uci a mela by jim pomoct tak, jako to delame my mamky.

pabka
22. říj 2017

@misule55 je pravda, ze když přijímají takhle malé deti, měli by na ne být připraveni.
3 učitelky na 20 deti je fajn, to už se leccos zvládnout dá.
Já mám celkove názor, ze takhle malé deti jsou na školku malé, i když ne samozřejmě všechny. Když má deti a kolektiv rad, byla by skoda, aby o to přišel. Ale myslím, ze ho nevyhodi. Zkusila bych s učitelkou promluvit a najít společnou řec, vždy raději volim tuto cestu než “útok”, z mnoha duvodu.
A dobrý nápad jak zde zazněl, zkusit syna sledovat jak se tam opravdu chová.

janulkakraniska
22. říj 2017

Souhlasím s příspěvky výše. Argumenty učitelky naprosto postrádají smysl.
My jsme ve školce řešili právě to,že bylo synovi ublizovano.A to dost.Spojila jsem se s ostatními rodiči a měli to stejně.
Ve tvým případě rozhodně pomůže promluvit si s jinou maminkou.
Mě volala učitelka,že syna boli břicho a mam si pro něj dojít.Bricho ho bolelo,ale potřeboval jen na velkou.Učitelce jsem vysvětlila,že nemůžu utíkat z práce,aby se syn mohl vykakat,ze si bude muset poradit.
Nechci podryvat učitelky.Jistě jsou mezi nimi většinou milé a schopné pedagozky.Ale najde se spousta takových,co si snaží usnadnit práci a svádět příčiny na neschopnost děti a rodičů.Bohužel,já potkala obojí.
Jestli ti bude bulikovat takové pitomosti,že tvoje dítě někoho stipe nebo strká,pak to říká každému,protože je to naprosto normální.
Tady je chyba v učitelce podle mě zřejmá.

leneee
22. říj 2017

@opifka jako by jste mluvila o ucitelce z nasi skolky.ne ze by dcera nejak ve skolce zlobila,ale stale slysim kritiku od ucitelky,ze je nase triletacka ve svem veku nesamostatna (protoze si neumi zapnout mikinu nebo bundu), ze neumi samostatne premyslet (jakoze ji samotnou nenapadne uklidit babovky,kdyz ucitelka nezaveli uklid jde se na obed),ze se moc pta (je zvykla hodne komunikovat a ptat se jestli muze-kdyz si neni jista nejakou hranici co smi nebo ne) a ze je psych.labilni kdyz place (po mesici a pul se ji proste stale jeste styska,nebo potrebuje ventilovat stres z deti,co po ni nekdo treba necim hodi). Ale na moje upozorneni,ze po dceri nekdo neco hodil,a proto ze brecela,mi mila uca rekne,ze bud nevi co se stalo,proc rve (dcery se nezeptala), ze ma 25deti a neohlida to...ok,beru ale stacilo by mi rict-dohlidnu na to trochu vic,at se to nestava...opravdu tem ucitelkam nerozumim,proc delaji neco,co je nebavi a stresuje.

odula
22. říj 2017

@opifka ty jo,napsalas to fakt presne 👍

odula
22. říj 2017

@leneee ty jo... Ale 25 deti na jednu ucitelku je fakt strasidelny. 😨

leneee
22. říj 2017

@odula statni skolka - tech deti je hodne no.Ale ona je tam s nimi rano jeste pomocna vychovatelka, na 10h prichazi druha ucitelka,navic diky nemocem jich tam maji tak cca 15, 5 jde vzdy po o domu (vc.me dcery). Jsem toho nazoru,ze poradek si ma sjednat ucitelka a ze ale i u takto malych deti pomaha spis pozitivni motivace nez negativni vyhrozovani a kritika...

janulkakraniska
22. říj 2017

Ty vado...jsem teda zvědavá,jestli je tu někdo s pozitivnějšími zkušenostmi.
Za 3-letou docházku mého syna jsme s manželem řešili tolik hovadin.
Nehledě na to,co se dělo jiným (děti zapomenuté na vycházce,nezvěstné děti,které z areálu odešly samy a učitelka si všimla,až si rodiče pro ně přišli,...).
Za tu dobu jsem získala pocit,že v teto profesi jsou to většinou slaboduche ženské-tím se nikoho nechci dotknout.
Samozřejmě bývá i chyba v rodičích,nejsem dokonalá a netvrdím to ani o svých dětech.
Odsud podsud ale.

odula
22. říj 2017

@leneee to nepochybne. 👍

terezapetrova
22. říj 2017

@janulkakraniska učitelka si všimla až kdyz přišli rodiče? To je na žalobu ne?

nelam
22. říj 2017

Pekne se to zase zvrhlo k neschopnosti ucitelek v ms. Tak jen tak,aby tu bylo zamysleni z jineho pohledu (a nejsem ucitelka v MS). Kazda druha rada v diskuzich je "mluvte spolu" a me prijde naprosto prirozene,ze Vam ucitelka oznamila,jak se syn ve skolce chova,co umi a neumi a na cem je potreba zapracovat. Nebo by Vam bylo prijemnejsi,aby mlcela,pak pred Vami na hristi utikaly deti a maminky,protoze to je ten "problemovej" a Vy netusila,ktera bije?
Chcete radu,kterou Vam tu vlastne zatim nikdo nedal,krom toho,ze si mate zafrfnat na neschopnost ucitelek kafarek,nebo dite stahnout ze skolky. Byt Vami,servilne podekuji za informaci, slibim,ze s ditkem situaci pokazde proberu a vysvetlim,jak se chovat,budu trenovat oblekani. Poproste,aby si ucitelka udelala kazdy tyden v patek 5 minut cas a rekla Vam,zda vidi pokrok. Pokud se situaci nepodari behem mesice nijak zlepsit,reknete,ze jste vycerpala sve napady a poproste o kompetentni radu jeji,tedy zkusene pedagozky,ze se tim budete ridit,abyste dosahla zlepseni.
Rozumite,co tim chci rict? Proste trosku maznout med kolem pusy,protoze to zabere lepe nez "ja uz mu to rikala 100x,doma mi to nedela a poradte si sama". Trochu diplomacie,damy 🙂

odula
22. říj 2017

@nelam muzes mi vysvetlit proc by,pro pána jána,mela byt SERVILNI??? A mazat med kolem huby? 😨 To s ni nemuze proste normalne ,slusne promluvit?? A promin ,nezlob se na me,ale pokud pedagozka o ani ne triletem diteti prohlasi ze je line a divi se ze hazi hracky nebo obcas jine dite stipe,tak by si mela obcas neco precist o vyvojove psychologii. Do haje I na tom webu se daj najit slusne clanky. A ze ucitelky dost casto buzeruji maminky kdyz dite neni jako pejsek? No ano.

shine2015
22. říj 2017

@odula diplomacie není mazání medu kolem huby...
Pokud kterékoliv dítě je zle na ostatní je důležité to řešit a je důležité to řešit s rodiči - nelze akceptovat nebo vinit učitelky ze si daji kafe nebo ze situaci nezvládají.....
učitelka došla a řešila to s rodiči což mi přijde jako správná věc a musí zapracovat učitelky ale i rodiče - domluvou a jasné dat najevo ze toto chování se netoleruje. Tečka. Dítě už v tomto veku chápe když nekomu ubližuje .... a ještě aby se smálo, ze jiné brečí??? To už je vrchol... a omlouvat to psychologii můžeš jak chceš nicméně z takových deti - pokud se nechají a neřeší se, rostou pak deti které šikanuji druhé....

shine2015
22. říj 2017

@misule55 heled já bych to řešila s chladnou hlavou.... učitelka nemusí být zasednuta.... je dobre ze to řeší i s tebou a nepochybuji o tom ze to bude řešit i ona. Tak se ji zeptej co vidí jako řešení??? Řešila bych hlavně zlobeni to ze se neoblekne je jedna věc to jim můžou dopomoci a to bych i řekla ze budeme trénovat ale to ze se posmiva jinym nebo je na ne zlý to bych brala jako problém který musíme řešit.... doma domlouvat a ptát se a hodne mluvit ... a ve školce to samé a rozhodne bych se zeptala ucitelce co navrhuje.... jak budete tedy postupovat. Atd

zuzau2
22. říj 2017

Musím souhlasit s nelam. Pokud váš syn ubližuje ostatním a tato situace se opakuje, je dobře, že s vámi o tom učitelka mluví. Nikdo tu danou učitelku tady nezná, tak proč hned ta kritika? Důvodů, proč se takto vaše dítko chová může být spoustu. Třeba opravdu ještě není na školku zralý....nejsou všechny děti stejné ať si říká kdo chce, co chce, může to být jeho reakce na to, že je najednou bez vás...je to pro něho změna. Co se týká oblékání, jestli vám řekla že je líný, nemyslela to spíš tak, že třeba sedí a ani se nesnaží? Samozřejmě, že je na to ještě malý, aby se sám oblékl.
opifka Jak můžete takto soudit? Nechápu!

opifka
22. říj 2017

@nelam
Samozrejme, prvnim krokem je komunikace a najit reseni. Ja si vyslechla vycet negativ, na kterych tedy se synem pracujeme. Jenze pokud si i nadale dovoli ve skolce to, co doma ne, tak zrejme funguje jen jedna strana a tim padem nemam co zlepsovat. Ja prvni krok udelala, ale necekala jsem, ze tim spustim volnou jizdu v hlaseni kazdodennich, s prominutim, kravin, ktery si umi spacifikovat snad kazda mama na hristi. Cimz myslim bezny detsky bejkarny, jako tahanice o hracky, hazeni vseho moznyho, utikani, zkouseni hranic atp. Zarazi me, kolik maminek je v te same situaci, az s podivne stejnymi "problemy", ac mame kazda jine dite. Vlastne to ani skutecny problemy nejsou. Od pedagoga bych tedy cekala, ze si se zlobenim deti poradi levou zadni. Vzdyt je preci odbornik.

ladyhacek
22. říj 2017

Už mluví ptala jis se proč to dělá? Zkus do něj tkaé ýďucnou tzda se mu to líbí. Jedin vysvětlovat že s e to nedělá, že ubližuje druhým, že ty jis z toho pak nešťastná, že jsi myslela, že máš v něm opuru.. jak j eot suepr kluk ....
Syn má 2,5 let a od září hodí do školky, naštěstí je v oblíkání docela šikovný (prý na to že je nejmladší tak mu to jde snad nejlépe 🙂 > chce to trpělivost - my to trénovali celé léto 🙂. Dítě však musí chtít. Ukazovat chálit a chválit)
Syn děti tkaé strkal - i učitelka říkala, že si chce nejspíš hrát jen neví jak na to. My mu právě vysvětlovali a teď pokaždý než jde do třídy mu to připomeneme, že tohle se nedělá, že si s ním děti hrát nebudou a když si cche s někám hrát má o vzít za ruku - né do něj žďuchat. štípat - no syn mě kousal až sjem se fakt napdrla, protože kousnul hodně a vrátila mu to je to 2m a nekousnul. Můžete mu říct, že to bolý a je to nepříjemné.. . ale on to neví nemusí to pochopit.

jinak k učitelkám v MŠ já si nestěžuji 🙂. Syn je tam nejmladší občas si tedy "stěžvali" ale jinak ho většinou chválí, jak se oblékal, jak papal, jak složil puzzle. že na svů věk je šikovný i když je ot prý náročnější (né že neposluchá a že je tvrdohlavý > což je - ale náročnější a to se mi fakt líbilo, protože vím, že je to pravda 🙂 )

saralinda
22. říj 2017

Nas syn se choval pri nastupu do MS podobne. Hodne pomohlo mu vysvetlit, ze pokud si chce s detmi hrat, tak jim ma rici - Pod si se mnou hrat - a ne detem brat hracky a zduchat do nich. Duvodem totiz bylo, ze neumel navazovat kontakt, prestoze byl spolecensky a deti mel rad. Doma jsme si o tom povidali a trenovali, co rekne. Treba to pomuze i vam.