Téměř 8měsíční syn neleze

auverka
23. pro 2016

Ahoj maminky,

byli jsme u paní doktorky na kontrole . Teď budeme mít 8 m a paní doktorka se mě ptala jestli malej už leze. Říkala jsem, že neleze. Tak nám dala měsíc aby prej začal lézt. Pak nás pošle na rehabilitace. Tak jsem s toho špatná. Malej je neunavnej plnej energie , nejradši by jen stál. krásně sedí, ale ležet na břiše a plazit se to prostě nechce. Začne se vztekat a brečí a brečí. 🙄

lajla
23. pro 2016

Však ani nemusí.. Klidně tu fázi může přeskočit, rehabilitace jsou zbytečny stress, děti tam hodně pláčou...
Moje druhá začla lézt až v roce

operetka
23. pro 2016

Syn byl to samé, na rehabilitaci jsme chodili cca měsíc, cvičení bylo v pohodě, ukázali nám spíš jak syna k lezení motivovat, žádné náročné ani zdlouhavé cvičení.
Prý děti, které vynechají fázi lezení, neposilují správně zádové svaly a do budoucna jim to může zadělat na problémy se zády, držením těla a pod. Aspoň tak nám to rehabilitační sestra vysvětlovala.

auverka
autor
23. pro 2016

@lajla Taky se mě nelíbí , že by jsme měli chodit na ty rehabilitace.

lajla
23. pro 2016

@auverka
@operetka
No ony hlavně ty děti co tu fázi přeskočí se k ní většinou vrátí...Ale později, ale fakt je že na rehabkach to nějak zdůvodnit musí že...Koho by pak rehabilitoval i🙂
Jinak věk 9 měsíců mi nepřijde nějak vysoký k tomu aby Musel lozit

magdalenax
23. pro 2016

Ahoj, být Tebou, tak si s tím vůbec nelámu hlavu. Náš syn, když byl malý nelezl po čtyřech vůbec, jeho "lezení" připomínalo pohyb lachtana. A jak se říká, - utekl roku a to o 14 dní.
Moje osobní zkušenost je, že rehabilitace jako takové jsou ze 70 procent stejně k ničemu, takže bych doktorce klidně řekla, že ses dozvěděla, že jste to měli v rodině a nakonec bylo vše v pořádku.
Já jsem u syna nevěděla, co je to mít prodřená kolena do nějakých čtyř - pěti let.
Hezké Vánoce a štastný nový rok!

urtica
23. pro 2016

@auverka Ahoj, dcerka lezla až v 11 měsících, chodit začla v 18 m, byly jsme i na mou žádost neurologii a vše je ok - prostě je pomalejší. Souhlasím s @operetka, fáze lezení je důležitá a rehabky mi rozhodně nepřišly nesmyslné. Žádné bolestivé cvičení jsme neabsolvovaly, pokud je dr. rozumný tak Vojtovku nepředepisuje jak vitaminy - většinou se to řeší spíš kondičními a motivačními cviky plus výukou správné manipulace s dítětem. Ale máte čas, dle širších norem je hranice lezení právě v těch 10-11 měsících.

mialagia
23. pro 2016

@auverka plazit se vůbec nemusí, ale lezení je důležité..jak už zmíněno výše pro správný rozvoj svalů i mozku..není možný že byl předčasně posazován - pasivní sed (často na klíně, v lehátku..)?Kiedroňová píše, že to často vede pak k odmítání lezení a zpomalení vývoje.. ale fakt každý dítě je jiný, tak může jen potřebovat víc času..jinak jsou cviky nebo spíš hry jak motivovat k lezení..🙂

mialagia
23. pro 2016

@auverka navíc teda sedat by si měl z lezu právě..tkž vlastně jak píšeš, že krásně sedí, tak lezení by mělo předcházet nebo současně se sedem ne až po..vývojově správně..

raduska21
24. pro 2016

Ja se mu nedivim, v sedu ma volne obe ruce a muze si hrat, tak proc by se "vracel" rikama na zem.... 🙂 jak se dostane do toho sedu?

evilin
24. pro 2016

Ale do sedu by se měl dostat právě přes to lezeni, to je zvláštní, že i když to neumí, tak "krásně sedí"? Dcerka začala lézt v 10,5 měsících. Do té doby se jen plazila. Doktorka nam doporučila rehabky až díky tomu, že v 10,5 m na kontrole ji její lezení připadalo ještě nedokonalé a ještě neseděla. Objednali nás stejně až někdy v roce a to už lezla krásně, akorát nám ukázali pár cvičení, aby si procvičila zadicka, které probíhá formou hry. No a stejně mužem cvičit jak chceme a ona si i tak k tomu dojde sama. Sedí si w sedem po mě. 😁 Prostě každé mimi je jiné, je hrozné jak lidi srovnávají a chtějí, aby uz snad v pul roce dite sedělo, a v 8mi měsících snad chodilo. Nestresujte se a nechte to na něm.

lv
24. pro 2016

Jak tu píší holky, plazit se nemusí, ale lézt - střídat ruce a nohy v pohybu, by měl. Rhb bych neodmítla, proč? Jsou určeny k pomoci, nastartování vývojové etapy, ne k trápení dětí a vojtovku v tomhle věku nebude dělat.
Doma můžeš delat překážky ze svych nohou, dek, polštářů, dej opodál něco tak atraktivního, že to bude chtít mit 🙂
Evelínka lezla v 10m. Já nelezla, šoupala se po zadku, bohužel to tehdy neřešili a dnes mám nemocnou páteř.

evilin
24. pro 2016

My se taky rehabek báli, ale bylo to zbytečné. Dali nám 4 cvičení a všechny jsou moc fajn, Evelínka (jéé @iv vy máte taky Evelínku, to se jen tak nevidí😁 ) si tam spokojeně hraje a paní doktorka ji pozoruje a pak nám ukazuje jak ji trochu motivovat na sed, houpat, držet záda v bedrech a naklánět. Ale stejně musí hlavně správně a co nejvíce lézt. Jooo tam je hodná a doma je to divoch a málokdy se nam povede cvičit přesně. Stejně si myslím, ze to dožene sama. Ale jsme rádi, ze jsme tam byli. Opravdu se není čeho bát.

lv
24. pro 2016

@evilin jojo Evelínka, moc se nám to líbí.

monikagurthova
24. pro 2016

@auverka heled klidně tu fázi lezeni muže i vypustit a začít chodit. My byly na 8m pred týdnem, říkám doktorovi mala neleze ale stoupá si tak mi rekl, ze některé deti to tak mají. No a mrnous mi hned ten patek odpoledne začal lézt 🙂 bud začne a nebo bude rovnou chodit anebo si na ty rehabky dojde te nic se přeci neděje oni ho tam v kole lámat nebudou 🙂

monikagurthova
24. pro 2016

@lv evelinka je krasne jméno 🙂 taky jsem nad nim uvažovala ale u manžela vyhrála Eliška 🙂

lv
24. pro 2016

@monikagurthova děkuji.
Obě holky prvně stály, pak lezly, pak seděly.

monikagurthova
24. pro 2016

@lv nase mala leze stojí ale nesedí to ji proste nebaví 😀 umí to ale nebude sedět 🙂

zulitvi
24. pro 2016

Náš malej měl sice do 2,5 měsíců sádru na nohách a pak do 7. měsíce třmeny, tak to měl trochu těžší, ale nikdy se nenaučil plazit. Nejprve si sedl, pak hned lezl a po chvíli si začal stoupat. Plazit se nechtěl. Takže každé dítko to má jinak. A nějakou fázi může úplně přeskočit. Můj nevlastní brácha zase k přesouvání poskakoval v sedě na zadku, nelezl vůbec a je naprosto normální a zdravej.

kika_21
24. pro 2016

@auverka je to dobré pro páteř, ale není možné dítě nutit násilím. Paní dr. také asi neskáče o tyči a nikdo ji do toho nenutí. Když si občas kolem třetího roku bude hrát na kočičku, nebo na pejska a bude ,,přinášet " nějakou hračku, bude zádům dobře.U nás rád a dlouhodobě lezl pouze pátý syn, první dcera špatně -různě si dávala nohu pod sebe, prostřední syn dobře, ale spíše chtěl ndříve chodit a dcera, která je nejvíce sportovní typ byla obecně líná na všechno, včetně převracení se v době určené jakýmisi tabulkami. Až chodila ne rehabilitaci, kde ale tak řvala, že pí dr. řekla, že něco takového tam ještě neměli. Že prý je jen líná-zkusila ji před tím pomocí zmáčknutí nějakého bodyu přetočit. No a že musí sama-to platí dodnes. Nedá se přimět k ničemu, denně je dobrovolně na stadionu, běhá i sama, když tam nemusejí.

betelgeuzz
24. pro 2016

@auverka na rehabilitaci není přece nic špatného. Chodila jsem s mladší, protože od 6 do 8 měsíců neudělala žádný pokrok. Dali nám tam pár cviků, které jen dítě motivuje k lezení, ale žádné trápení. Můžeš zkusit i cvičit doma, např. si sedneš s nataženýma nohama a dítě si položíš přes ně a dávat mu hračku, ať si sedne, nebo položit na overball (malý rehabilitační míč), nebo velký balon, různě pohupovat, naklánět na strany. Existuje knížka Rozvíjej se, děťátko, kde jsou podobné cviky a spousta fotek k tomu.
já bych teda lezení nepodceňovala, je to důležitý stupeň vývoje. Plazení přeskočit může, ale lezení je důležité. Ano, jsou děti, které tuto fázi přeskočí, ale většinou je důvodem předčasné posazování a vodění za ruce. proto většina naší generace nelezla, protože nás v 6 měsících posadili a v 10 začali tahat za ruky. A všimla jsem si, že často taky nelozí děti, když je doma plovoučka, klouže jim to a nedokáže se opřít do kleku, takže to chce dát nějaký kus koberce, nebo něco podobného.

auverka
autor
25. pro 2016

Všem děkuji za informace, budu o tím přemýšlet 🙂 Jen mě to připadalo docela brzo podle toho co doktorka řekla . Většinou si do sedu sedne že se přitáhne o dřevěnou hrazdičku a nebo když je na břichu tak zvedne zadek a po rukách se vysune a taky když na mě leží a já mám ruce na jeho nohách tak si krásně sedne. A má krásný rovný záda když sedí . Asi to blbě popisuji nevím přesně jak to popsat 🙂. No uvidíme, zítra bude mít 8 měsíců. Tak pak máme přesně měsíc než půjdeme k doktorce. Někdy se tak poposune dozadu , do předu se neplazí to spíš brečí. Nevím jestli to je tím , že se mu nechce. Vím , že tu tu rehabilitaci tak zavrhuji ,ale slyšela jsem od známých samí hrozný věci. A popravdě nesu špatně i očkovaní syna... jakýkoliv jeho pláč. Tak mám s toho obavy ........ Vím , že je to jsou přehnané reakce. Jinak Všem děkuji , že jste si udělali chvilku času a přeji Vám krásný svátky a šťastný nový rok

lenkaro
25. pro 2016

tak kamáradka má ted malýho 18měsíců ,někdy ve 4m ho poslali na rehabilitace cvičit vojtovku ,čim víc ho cvičila tím mín se hejbal taky absolvovala neurologii tam jí řekli že je jen pomalejší , po pár měsících se na vojtovku vykašlala asi tak v jeho 10m od tý doby začal dohánět to co měl umět třeba 2měsíce zpět. ted v 18měsících poprvé začal lést a chodit kolem nábytku ,mě poslali s malou ve 3měsících na vojtovku protože se začala otáčet na boky o měsíc dřív než ukazujou tabulky ,na rehábkách terapeutka řekla že s tím se na vojtovku neposílá ale pro klid to teda odcvičíme ,ještě dvě návštěvy a konečně to skončí ,doma jí nemučim šíleně plakala ze spaní ,ono by bylo fajn kdyby doktoři nenařizovali vojtovku při každém vybočení z tabulky každý dítě je jiný