Tuhá stolice a pitný režim u půlročního dítěte. Co podávat? Voda, čaj, mléko, umělé mléko, šťávy?

Zodpovězené
27. kvě 2019

Dobrý den.

Mám půlroční dceru, kterou plně kojím. Již měsíc ochutnává příkrmy, někdy sní 2-3 lžičky, jindy 10 i více. Příkrm dávám v době oběda a poslední týden zkoušíme i odpolední svačinu. V době oběda přidávám k zelenině i olej. Bohužel se často stává, že po 3-4 dnech příkrmů se nemůže vyprázdnit a má tuhou stolici. Snažím se hodně příkrm ředit, aby to nebyla hutná kaše. Většinou však musím na 2-3 dny příkrm vynechat a jen zase kojit, aby se vyprázdnila. Na radu dětské doktorky nedávám čaj ani vodu na pití, takže napije se mléka před a po příkrmu. Moje mamka zase tvrdí, že jí musím dávat čaj, že jinak bude mít zácpu, že jí mléko nestačí, že je to vlastně další jídlo a ať jí strčím flašku.

Mám tedy podávat čaj nebo kojeneckou vodu? A musí se kojenecká voda převařit před podáním?

Z čeho dát případně pít? Na láhev s dudlíkem mi přijde již velká. Zkoušela jsem odstříkat mléko do obyčejného kelímku a dát ji pít, trvalo to dlouho, ale pila bez problémů, jen po malých doušcích. Také si myslím, že si čaj nebo vodu nevezme, když je pořád plně kojená.

Děkuji za radu.

Dobrý den.

Pokud jsou příkrmy dostatečně tekuté a navíc přidáváte lžičku oleje, děláte vše správně. Dle Vašeho popisu stále hodně kojíte. Lžičku oleje doporučuji do každého zeleninového příkrmu. Pokud však dcera reaguje tuhou stolicí, doporučuji zpomalit se zaváděním příkrmů a vrátit se opět pouze na podání v době oběda. Nespěchejte tolik a nechejte trávicí systém dítěte déle přivyknout k novým složkám potravy. S tekutinami můžete postupně začít - ale pouze obyčejnou vodu. Podávejte v obyčejné dětském pítku nebo hrnečku (kelímku, jak píšete), lahvička do výbavy kojeného dítěte nepatří, je zbytečná. Vodu je lepší převařit, alespoň zpočátku.

Zpomalte a bude to dobré. 🙂


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová