Ukončení kojení v 17. měsících

milena777
10. črc 2019

Ahoj maminky, potřebuji poradit. Dcerce je 17. měsíců. Do 6-ti měsíců byla výhradně kojená, pak jsme začaly s příkrmy. Teď jí dám své mléko už jenom před spaním a ráno, když se vzbudí. Chtěla jsem přestat s kojením na 12-ti měsících, ale pořád jsem to oddalovala a oddalovala.....srdeční záležitost 🙂 No ale teď už asi měsíc bych opravdu chtěla s kojením přestat. Zkoušela jsem dát dcerce ke snídani umělé mléko....zn. Nutrilon, Hipp, Hami, ale vše odmítá. Zkoušela jsem i převařené kupované kravské plnotučné (studené, teplé, kakao - teplé, studené) a nic.....vše mi plive. Můžu přestat s kojením, když nechce žádné jiné mléko? Nebude jí to mléko chybět? Co mám dělat? Děkuji Vám za rady a názory

puhelin
10. črc 2019

Zkuste nabizet spis mlecne vyrobky (jogurty, syry, ...), bude to pro ni zajimavejsi a nepozna ten pozvolny prechod od materskeho ke kravskemu mleku. Teprve pote zkuste kojeni ukoncovat. U nas jsem nejprve nahrazovala nocni kojeni (nabidla jsem na zizen vodu), pote na uspavani (to bylo narocnejsi, ale byla jsem v 1. trimestru a bylo mi zle), tak jsme zavedly uplne novy ritual a skvele mi sama pomohla (mela 22 mesicu).
Umele uz bych nezavadela.

milena777
autor
10. črc 2019

@puhelin V noci, když se někdy vzbudí, tak to zkouším nahradit také vodou. Někdy to výjde, někdy se obalamutit nedá a nakojím jí, ale není to tak často. Přes den mívá z mléčných výrobků jeden jogurt, někdy k večeři kaši. Stačí jí to z těch mléčných výrobků?

dzogobela
10. črc 2019

Muzes, um bych uz nedavala 🙂 ja dcerku odstavila v 15 mesicich a umele mleko jsem ji uz ani nenabizela 🙂 nahrad pestrou stravou a bude to ok 🙂

linee
10. črc 2019

@milena777 pokud se ti budi i v noci bud davat vodu nebo caj a nejlepe, pokud k ni bude vstavat manzel, od tebe mleko citit bude. Rano a vecer nekoj, dej ji normalne snidani nebo veceri. V tomto veku staci mlecne vyrobky. UM bych uz nedavala. Pokud nechce jine mleko, tak ji ho nedavej a davej syry, luciny, zakysane vyrobky, jogurty a pod. Opravdu to staci. Idealne aspon dva mlecne vyrobky denne.

michaelllas
10. črc 2019

@milena777 pokus nahradíš pestrou stravou nebo jinými mléčnými výrobky, tak mléko chybět nebude 🙂 Pokus máš nejedlíka, taky by to byl problém.

michaelllas
10. črc 2019

*pokud *pokud🙈

simone5
10. črc 2019

Z mého pohledu hodně záleží, jak jste obě připravené. Mně se syna podařilo odstavit poměrně rychle, protože jsme na to vyzrály oba. Nejhorší to bylo před spaním, kdy jsem mu prostě jen nabídla místo prsu dudlík. Byla jsem s ním a mile mu říkala, že chápu, že chce prso, ale že to už nebude. Plakal asi 10 minut, pak náhle pochopil, sám si vzal dudlík a bylo odstaveno. Pak jsem tedy měly 14 dní velmi krušných, kdy se v noci pravidelně budil na prso, tak jsme se s manželem střídali v uspávání, ale nepovolili jsme. Po dvou týdnech začal spát celou noc a od té doby je klid. Jo a UM jsem taky nedávala.

milena777
autor
10. črc 2019

No myslím, že to pochopí dobře.....snad. Protože je pravda, že večer to prso až tak moc nevyžaduje, dokonce někdy ani nechce. Nejvíc "nasává" po ránu, když se probudí.

majkulkaaa
10. črc 2019

@simone5 to závídím a asi nás to taky tak čeká ..a jak reagoval na uspavani tatinka ? 🙂 moje malá proste neusne ... je zvyklá bohuzel jen na mě: / teď jsem zvracela takže pokaždé co jsedm odešla na wc tatínkovi plakala než jsem přišla

luj89
10. črc 2019

UM už určitě nedávej, mléko není nutné. Zkus mléčné výrobky, nebo zatím ponech ranní kojení.

verionka
10. črc 2019

Mně začal pít UM, až když jsem opravdu přestala kojit. Předtím flašku tvrdošíjně odmítal, v 18 měsících jsem kojit přestala a teď jsou mu dva a čtvrt a pořád vypije dvě flašky (celkem 500 ml) denně, tak třeba tvoje malá také začne 😉

puhelin
10. črc 2019

@milena777 No to urcite staci, pokud ma normalni pestrou stravu (ted v lete hodne cerstveho ovoce i zeleniny). Zaklad byl u nas syta vecere, aby se v noci nebudila vylozene hlady. Ranni kojeni jsem taky jeste ponechala, byla zima a ja chtela, aby neprisla o silnou imunitu z kojeni. Tatinka jsem to toho teda nepletla, sama bych si pripadala jako ten, kdo ji odmita a posila za sebe ve slabe chvilce tatinka, to by dcerka nepochopila vubec. Ve 27tt jsem musela na cerklaz (5 dni hospitalizace), to bylo poprve od narozeni, kdy vecer usinala beze me a uz to zvladla, ale jak jsem se vratila, opet usiname spolu (precteme pohadku, zhasneme, vypravime nejaky pribeh, basnicku, pomalou pisnicku, pak si dame pusu a usina - ja vetsinou odpadnu s ni 🙂 ).

simone5
11. črc 2019

@majkulkaaa On je na tatínka zvyklý, takže my jsme to nemuseli naštěstí řešit, no... Představa, že ho budu muset v noci co dvě hodiny uspávat sama během dvou týdnu, to bych určitě nedala. Já bych se možná snažila dceru naučit na uspávání u tatínka a teprve pak bych odstavila. Držím pěsti!

bayt
11. črc 2019

@milena777 Rozhodně jí mléko chybět bude. Děti mají být kojeny dle WHO do min. dvou let. Většina dětí se ale kojí do 3-4 let. Zejména pokud ti UM nebo kravské mléko pije, pak bych určitě neodstavovala. Proč na to dítě chudáka tlačit, když chce jen to, co je přirozené. Syn má rok a půl, kojím ho v noci cca 4x (když je dobrá noc), během dne asi 5x (vždy před usnutím a po, někdy i mezi).

bayt
11. črc 2019

@milena777 Jinak proč je mléko pro dítě důležité - ve dvou letech nejde o to, že se z toho děcko nají, ale má to v sobě spoustu imunitních látek, které se nedají jinak nahradit.

simone5
12. črc 2019

@bayt Chápu, že pointa tvého příspěvku měla asi být, že je dobré kojit dítě, dokud to potřebuje a ne si uměle vytvářet termíny ukončení kojení, s čímž souhlasím. Nicméně k tomu WHO je to tak, že pouze doporučuje kojení do dvou let. Netvrdí, že děti mají být kojeny do dvou let. Já jsem velkou zastánkyní kojení, ale myslím, že toto je velmi individuální věc. Mé dítě přestalo vyžadovat mléko v roce a půl a mé tělo se tomu přizpůsobilo. V noci sice dudal, ale mléko už nepotřeboval, mně se ani netvořilo. A protože jsem mu nechtěla dělat živý dudlík, domluvili jsme se na kompromisu.

bayt
12. črc 2019

@simone5 Jaky je rozdil v doporucovani kojeni do (minimalne!) dvou let a presvedcenim, ze deti maji byt kojeny do dvou let? Jasne, jsou deti, co se samy odstavi driv...

simone5
12. črc 2019

@bayt Ten rozdíl je docela zásadní. ;) WHO nám říká, že kojení do dvou let není žádné striktní a rigidní pravidlo, ale že když vše jde jak má, tak není třeba ukončovat kojení do dvou let. Druhé stanovisko v podstatě říká, že se všechny děti musí kojit do dvou let.

drep
12. črc 2019

@bayt doporučení who platí celosvětově. Pro belgii i banglades. Asi si obě umíme představit, jak kvalitní a pestrou stravu má sedmé dítě v rodině rozvojového světa. Motolští pediatři nás učili, že kojení je fakt důležité první rok, pak už ne a že to doporučení existuje především kvůli rozvojový zemím. A paní se neptá, jestli smí přestat kojit, ale jak to má udělat.

martiniquest
12. črc 2019

Deti po ukoncenem roce nemusi dostavat zadne mleko, uz vubec ne kravske. Pokud chces odstavit, Tva volba, UM ani kravske mleko netreba.

bayt
12. črc 2019

@drep Tak jasne. V prirode a rozvojovyh statech se jinak det bezne koji 5-6 let, kdyz se mluvi o samoodstavu.

bayt
12. črc 2019

@simone5 Jak "neni treba"? Proc by to pozdeji melo byt treba?

terez94
28. říj 2019

Syn byl 1,5 jen plně kojeny,nedostala jsem do něj žádné příkrmy,kaše,jogurty,přesnidavky natož nějake UM nebo třeba čaj. Pak kvuli mym zdravotnim problemum musel na jednu noc k babičce a byl jak vyměněny. Co dostal to snědl. S kojenim konec ale UM teda nema žádne jen dostatek mléčných výrobku 🙂