Úkony, které provázejí porod - co je nejhorší?

ma_cherie
15. črc 2016

Maminky, jsem veliký strašpytel a hrozně bojácná a nedůvěřivá. V nemocnici ani na žádném zákroku jsem nikdy v životě nebyla - max. odběr krve, vrtání kazu, ale to je vše.. Nebojím se ani tak samotného porodu, ale na úkony, které jej provází.
Chtěla jsem se Vás zeptat, na zkušenosti a rady.
Je v těhotenství nějaké vyšetření, které je bolestivé/nepříjemné? (je mi 20 let)
Bolí cévkování, klystýr? Kdy se dává a kdy ne? Je možné jej odmítnout? Případně - vyplatí se si tyto věci nechat udělat?
Bolí prasknutí plodové vody a odchod placenty? (popravdě nemam ani představu jak placenta vypadá
Bolí prsa při kojení - krvácí? Jsem přecitlivělá na pupík, bradavky a kolena - na tyto části těla nesnesu jakýkoliv dotek..
Vyplatí se nástřih? Jak moc je bolestivý? Lze jej odmítnout?
Jak bolí šití? Umrtví se místo lokálně? Kdy se šije? A jak moc bolí vyndání stehů? Nebo jsou stehy, které zarostou a v těle se "rozpustí"?
Vyplatí se epidural? neumím si představit injekci k páteři - bála bych se i o míchu - i mistr tesař se někdy utne :(
Jak probíhá poporodní vyšetření na gyn? Neumím si představit, že po porodou by na mě lékařka šla s kovovými gyn zrcadly..
A jak dlouhá je doba, než se "tam dole" z porodu naprosto zotavím? Jak moc se zuby při těhotenství kazí? Je možné tomu nějak předejít?

Co bylo pro Vás při porodu, před porodem a po porodu to nejhorší?

Moc Vám děkuji za Vaše cenné zkušenosti, rady a názory 🙂

chlupacek
15. črc 2016

v těhotensí mě žádné vyšetření nebolelo.Klistýr je příjemný, cévkování nikdy nebylo potřeba.bradavky ze začátku trošku bolely, ale spoustě žen krvácí praskají apod.ale je to jen špatným přiložením.po porodu vyšetření taky nebolí ale příjemné to není. šití bolí,ale v návalu euforie a radosti z miminka se to dá přežít.zuby jsou individuální.
hojení "dole" je individuální.

radka8888
15. črc 2016

Takhle porod neni nic prijemneho jako celek. Kdyz ho rozdelite jako Vy na jednotlive ukony a budete se desit kazdeho zvlast, tak se bojim, ze to bude fakt spatny zazitek.

Pristupujte k tomu jinak. Cilem zazitku je mit dite a cely ten proces se da malo ovlivnit. Zkuste na to myslet, jako na cestu, jak ziskate mimino, teste se na nej. A jestli vas nastrihnou nebo ne, nebo budete mit klystyr nebo ne to nechte konovi. Vidite kolem sebe desitky zenskych, co porodily a vypadaji normalne, ne?

Preju hodne stesti 🙂)

ammmi
15. črc 2016

Klystyr ani cevkovani jsem neměla, přijela jsem rodit už hodně otevřená. Odmítnout můžeš vše - ale při kontrakcích jsem já osobně neměla sílu s kýmkoliv nesouhlasit.
Prasknutí vody nebolí, nastrih jsem necítila, za to to šití bylo horší než samotný porod (i přes umrtvení), ale jsou i maminy, co je šití nebolelo. "sousedka z porodnice na tom byla stejně, takže to asi záleží na šikovnosti doktora co šije. Epidural za mě zbytečný, porod bolí, ale dá se vydržet, ale rodila jsem jen 6 hodin, po dvou dnech bolestí bych možná mluvila jinak. V šestinedělí se ti tam nikdo hrabat nebude pokud nebudeš mít nějaký problém, vizity v porodnici prohlíží jen tak ze ti kouknou mezi nohy. Po cca 14 dnech stehy samy vypadaly a pak už jsem se cítila fakt dobře a měla i chuť na sex 😀 odchod placenty jsem ani necítila, jen malou kontrakci.
Plánujeme druhé mimčo a už teď vím, že nechci nastřih - radši změnu polohy. To je tak jediné, co mě opravdu děsí, takže asi tak 🙂

andreaandrejka
15. črc 2016

Mluvíš mi z duše 🙂 Měla jsem ještě do nedávna stejné myšlenky, otázky, jestli ty věci kolem zvládnu,vydržím. No, budeme muset, nic jiného nám nezbyde 🙂
V posledních 3 měsících kolem mě rodila ségra a 2 kamarádky. Každá mi vyprávěla porod od A do Z do posledního detailu. A víš na co jsem přišla? Že tyhle otázky ti každý zodpoví ze své zkušenosti, ale, každý porod je jiný, individuální, někomu vadí to, co druhému nevadí, a že nám nikdo neřekne jaké to bude, dokud ho sami nezažijeme. 🙂
Já se začala na porod už i těšit, i když samozřejmě obavy jsou. Nestresuj se tím, bud v klidu, určitě to zvládneme všechno na 1*. 🙂

cukricek123
15. črc 2016

Vůbec to neřeš. Zvládly to jiné, zvládneš to taky. 🙂 Čím víc budeš pátrat, tím víc budeš vystresovaná.

micaella23
15. črc 2016

Nestras se zbytecne, kazdy to ma jinak, ja nastesti pred porodem o tehlech diskuzich vubec nevedela, tak jsem byla fakt nepolibena a byla jsem rada ze mi vse rekli doktorky a mela jsem klid a byla jen prijemne prekvapena.

bajana
15. črc 2016

Tak ja budem konkretnejsia - nic z popisovaneho neboli tak ako kontrakcie 🙂
Klystyr je uzitocny a bezbolestny. Je dobre dat si ho, ak je cas. Je mozne ho odmietnut.
Cievkovanie nie je standard, ja som ho ale oba razy mala - po sekcii aj vaginalnom porode. Ani som o nom nevedela.
Prasknutie plodovky neboli, da sa odmietnut.
Odchod placenty som nezazila (neodisla sama, musela som pod narkozu), ale urcite neboli, je totiz rozhodne omnoho mensia nez dieta, ktore svojou velkostou "vyrobi" placente cestu.
Prsia na zaciatku bolia, kym si telo nezvykne. Pokial sa dieta prisava pekne, nie je dovod ku krvacaniu. Ja kojim druhe a nekrvacali ani raz.
Nastrih sa robi v pripade potreby pocas kontrakcie a vobec ho necitit. Je lepsi ako nechat sa roztrhat dietatom (co samozrejme nie je podmienka). Sije sa po porode pri lokalnom umrtveni, pokial je potrebne. Odmietnut sa neda. Stehy sa vstrebavaju same.
Kontrola po sestonedeli prebieha klasicky ako v tehotenstve - pohmat a utz. Po 6 tyzdnoch je to uz vsetko zahojene. V mojom pripade to uz ale nevyzera ako predtym.
Zuby sa mi ani raz nepokazili. Viac vapniku urcite neuskodi.
Epidural som nemala, nechcela. Vedu sa o nom polemiky, niekto ho chvali, inej spomalil porod.

Hociktora dalsia zena moze mat uplne opacnu skusenost, takze plati, ze:
- porod je neprenosna skysenost, treba ho zazit.
- zvladli ho miliardy zien, nie je dovod, aby si ty bola vynimka
- na konci je odmena, ktora vynahradi vsetku bolest sveta.

urtica
15. črc 2016

Tohle je strašně inviduální a myslím si, že každá to bude mít úplně jinak..každopádně, ja sama jsem strašný strašpitel a bolestínek, umírám při odběru krve a mezi některými doktory, které navštěvuji časteji, jsem vyhlášena jako "známá citlivka" - přesto jsem porod zvládla, dokonce bez anestezie (i když ne cíleně, prostě to tak vyšlo).

Teoreticky je možno odmítnout jakýkoliv zákrok, v praxi to bohužel často funguje tak, že následuje nátlak lékařů ve smyslu "odmítnete - ohrozíte miminko", což samozřejmě málokterá rodící maminka ustojí.
Moje osobní zkušenost : Za největší "vopruz" u porodu jsem považovala sadu vnitřních vyšetření, které se dělají cca co hodinu (záleží asi na porodnici) - sleduje se, jak se otvíráš, jak porod postupuje. Podle mě zbytečně často - alespoň u mě to tak bylo , protože jsem se otvírala velmi pomalu/neotívrala,, pak to šlo ráz naráz a v momentě, kdy jsem začla rodit , byla na sále jen sestra, která mi to nevěřila...🙂 (a dula, která to naštěstí viděla a přivolala lékaře). Podle mě by to bohatě stačilo tak jednou za tři hodiny.
Oproti tomu - monitorování miminka mi nevadilo - dovolili mi u toho stát, takže jsem mohla dobře prodýchávat kontrakce a viděla jsem v tom smysl.
Klystýr nechali zcela na mě, sám o sobě jako takový nebolí, pro mě bylo jen nepříjemné, že už jsem měla dost silné kontrakce, takže trůnit na záchodě, střídavě sr.t (pardon🙂 ) a prodýchávat kontrakce je trochu náročnější...ale dalo se to a byla to moje volba - doufala, jsem, že to urychlí porod. Odmítnutí by bývali brali v pohodě.
Šití bolí asi podle toho jak moc jsi nastřižená/roztrhlá, umrtvuje se, ale na některých místech - hlavně uvnitř porodních cest - to jde tíž - takže pak šití můžeš cítit. Mě to bolelo trošku,ale nic co by se nedalo vydržet. Stehy se rozpouštějí samy.
Nástřih bych dopředu rezolutně neodmítala...on má někdy své opodstatnění a může být lepší variantou než být roztržená až na záda...mně ho udělali, až když jsem se začla trhat - dcera šla s ručičkou u hlavy a myslím, že to bylo správné rozhodnutí.
Rozhodnutí o epiduralu bych nechala až na samotný porod...tady Tě nechci strašit, ale obávám se, že drobná jehlička do páteře je co do bolesti jen malé nepatrné píchnutí broti porodním bolestem 🙂. Podle mě má svůj smysl hlavně pokud docházejí síly a porod postupuje pomalu - ale to se dopředu naplánovat nedá, Nechala bych to téma otevřené až bude aktuální.
Prasknutí vody ani odchod placenty nebolí.
Poporodní vyšetření se dělá jen vnějším ultrazvukem (pokud nemáš obtíže) a pak komplet zrcadly až po šestinedělí.
Mně trvalo cca 10 měsíců než se mi nástřih zcela zhojil tak, aby mě to v ničem (sexu) neomezovalo...bez nástřihu si myslím, že to bude daleko rychlejší (šestinedělí).

Hodně záleží na porodnici , jakou sis vybrala a na tom, jak jsi Ty sama nastavená..pokud se hodně bojíš, doporučuji vzít s sebou dulu - může to být velká pomoc.

urtica
15. črc 2016

Ještě ke kojení - někoho prý na začátku bolí, mě nebolelo vůbec, nekrvácela jsem (přestože problém s přisáváním byl),

mandala
15. črc 2016

Řekla bych, že nic z toho není nic tak hrozného, co by se nedalo přežít. Klystýr můžeš odmítnout, ale pro tvůj klid je lepší si ho nechat udělat, cévkování asi není samo o sobě nic hrozného, ale když ti to dělají uprostřed kontrakce, tak to stojí za to, prsa bolí ze začátku, pak si zvyknou, plodová voda ani placenta nebolí, nástřih v těch bolestech skoro ani neucítíš, šití bolí podle toho, jak jsi hodně potrhaná, lze umrtvit, vnitřní stehy umrtvit nejdou, ty pak bolí, stehy se nechají, nevyndávají se, samy vypadnou, po porodu do tebe nikdo šahat nebude, provádí se pouze ultrazvuk přes břicho, hojíš se podle toho, jak hodně jsi pomordovaná, např. po prvním porodu jsem si nemohla sednout asi 14 dní, úplně bolet to přestalo asi po 6 týdnech, při druhém a třetím porodu jsem seděla hned. Ale ujištuju tě, že toto všechno se snáší mnohem lépe, když víš, že to má nějaký smysl, dokonce to podstoupíš ráda, lidé např. po autohavárii trpí bolestmi pro nic za nic, ale těhotenství i narození dítěte je přece něco tak krásného, že to pak vnímáš tím způsobem, že to všechno podstupuješ pro své dětátko, a přece téměř každá matka by za své dítě položila život 😉

evaamy
15. črc 2016

V těhotenství mi vadil glukozovy test( musela jsem na něj dvakrát, protože jsem se poprvé pozvracela) a monitor. Při porodu taky monitor jinak nic a po porodu hemoroidy, které jsem si vytlacila tlacenim v druhé době porodní. Přitom dítě by vylezlo i bez toho😉.

ladyhacek
15. črc 2016

Jé je toho dost, ale strach chápu já rodila porpvé v loni a měla jsem největší strach z nástřihu. Nevím jakstli se to dělá všude, ale u nás v porodnici nastřihávají pokud je zapotřebí > já jsem střižená nebyla (pokud se bojíš kup si Aniball > já ho měla zda to bylo skutečně jím netuším, ale je na procvičení a rozhodně budeš vědět jak tlačit 🙂 ). NNástřih je podle ě lepší pokud se neudá a - roztrhla y jsi se tak by to bylo horší. Stehy se myslím vstřebávají, ale nejsem si jistá. Po 6- nedělí jsem šla na kontrolu a prohlídka bolela možná omalnko více nebo stejně jako každá jiná pak to prohmátávání břicha bylo nepříjemné.

Mě bolelo zavedení tablety na vyvolání (to si z produ snad pamatuji nejvíce 🙂. První byla v phodě, druhou zaváděl primář a také do dvou hodin mi porod rozjel) Klystýr mě nebolel a byl v pohodě, při druhém bych šla znova a vůbec se nebála - měla jsem i lepší pocit, že se nemůže stát nehoda a nevytlačím něco jiného než dítě 😉. odmítnost se myslím může ale asi jak v které nemocnici. K tomu slouží porodní plán. já epidurál měla a když mi při kontracích 2-3 min řekli ať se nehýbám chtěl sjem je poslat někam- manžel mě držel a zvládli jsme to. Samotné tlačení mě snad ani tak nebolelo jak pak prohmatávání > po pordu jsem krvácela a chtěli ze mě tu krev dostat a zjistit odkud > zda s eto dělá běžně nevím - mačkali mi břicho a to tedy bolelo > ale možná i to že sjem věděla že další dítě nebude tak ty hormony zapracovala - měli sjem malou trhlinku, kterou nešili. Všude jsem četla, že kojení bolí a bradavky krvácejí - to mě tedy nezastihlo > jen pak jak se nalívají prsa je to nepříjmné - buď odstříkat nebo často kojit, ono se to srovná 🙂. Krvácela mi bradavka asi v jeho 8m kdy mě kousnul. > ale v 15m kojím dál tak to asi nebylo nejhorší.

zotavení my po 5 týdnech měli první sex a dobrý - ani to nebolelo - toho jsem se bála ale šli jsme na to opatrně. že by se kazili zuby v těhu nevím 🙂

Neboj !! 🙂

urtica
15. črc 2016

@ladyhacek Klystýr může odmítnout v jakékoliv nemocnici, žádný úkon není povinný - jen se může stát, že někde se na to odmítnutí budou tvářit kysele.
Jo, ehmm, mně se stala nehoda i přes klystýr...ale dlužno dodat, že v danou chvíli mi to bylo úplně jedno...

astyna
15. črc 2016

Bolí cévkování, klystýr? Kdy se dává a kdy ne? Je možné jej odmítnout? Případně - vyplatí se si tyto věci nechat udělat? = Já jsem se nejvíc obávala právě klystýru, ale když jsem uviděla tu minihadičku, tak mě to přešlo a na konec to bylo i příjemné, takové teplo uvnitř 🙂 Já si ho nechala udělat, ikdyž doktorka řekla, že pokud jsem byla ten den na velké, nemusím, ale přesto jsem za to byla ráda :D Asi bych se pak u porodu necítila dostatečně uvolněně a v důsledku i trapně...

Bolí prasknutí plodové vody a odchod placenty? (popravdě nemam ani představu jak placenta vypadá) = Nebolelo mě ani jedno, voda mi praskla při fénování vlasů, myslela jsem si, že jsem si učůrla, ale nedalo se to ovlivnit svěračem a byla to plodovka. Placentu si ani moc nepamatuju, že jsem rodila, ukazovali my syna, takže mě dobře rozptýlili 🙂

Bolí prsa při kojení - krvácí? Jsem přecitlivělá na pupík, bradavky a kolena - na tyto části těla nesnesu jakýkoliv dotek.. = začátky asi bolí, ale po 2.měsíci mě kojení nebolelo a i jsem pak už nepotřebovala klouboučky. Taky jsem hodně citlivá na bradavky. Nemám na nich ráda ani dotyk.

Vyplatí se nástřih? Jak moc je bolestivý? Lze jej odmítnout? = U mě zkoušeli, zda mám pružnou hráz. Cítila jsem jen jehlu na umrtvení a ani nevím, kdy nastřihávali. Šití bolí asi jako když se píchneš o jehlu 🙂

Jak bolí šití? Umrtví se místo lokálně? Kdy se šije? A jak moc bolí vyndání stehů? Nebo jsou stehy, které zarostou a v těle se "rozpustí"? = Stehy mi nevyndávali, byla jsem šitá vnitřně i z venku, vše postupně vypadalo a po asi 2 měsících už nebylo ani šití patrné.

Vyplatí se epidural? neumím si představit injekci k páteři - bála bych se i o míchu - i mistr tesař se někdy utne :( = Nepotřebovala jsem.

Jak probíhá poporodní vyšetření na gyn? Neumím si představit, že po porodou by na mě lékařka šla s kovovými gyn zrcadly.. = Nebyla jsem. Menstruaci jsem dostala cca 2.měsíc

A jak dlouhá je doba, než se "tam dole" z porodu naprosto zotavím? Jak moc se zuby při těhotenství kazí? Je možné tomu nějak předejít? = Naprosto jsem byla dole "zdravá" cca 5.měsíc, když to vezmu z pohledu estetického (vzhled jizvy, nyní tam není nic patrné), tak i praktického (tlačení na velké nebo sex).

PS: odrodila jsem v listopadu syna o váze 3,3kg a 50 cm, obvod hlavy 36 cm + salutující ručka 🙂

veri0007
15. črc 2016

@ma_cherie když bych to měla dle nepříjemnosti seřadit a podle toho co jsem zažila, nejhorší jsou kontrakce a pak šití. Měla jsem i epidurál, bylo celkem nepříjemné když jej zaváděl mezi kontrakcemi, nicméně vynálezci bych dala za toto nobelovku. byla jsem 17 hodin v nepravidelných kontrakcích, kdy hodinu jsem měla kontrakce po pěti minutách, další hodinu třeba po minutě. Byla jsem tak k.o., že mezi kontrakcemi jsem upadala do mikrospánku a ač jsem epidurál původně nechtěla, tak ta hoďka a půl, kdy účinkoval, bylo jako vysvobození. Věřím, že bez něj bych neměla sílu tlačit... Byla jsem bez nástřihu, drobné natržení. Bonding jsem si kvůli šití vůbec neužila. údajně byla lokální anestezie na šití, nevěřim tomu, bolelo to jak sviňa. Cévkování jsem nezažila, klistýr je dle mého názoru výborná věc, při tlačení nejsi nervózní co se tam dole může přihodit 😅 Je to bezbolestné. Jinak v šestinedělí se ti tam nikdo hrabat nebude. Nejporouchanější ,,podvozek,, jsem měla první dva týdny 🙂 Do měsíce už to bylo ok😉 Nicméně prvního půl roku jsem nebyla schopna dlouhodobě stát nebo sedět. Měla jsem tam kolem dělohy divný pocit, trošku bolestivý, neumím to popsat. Stehy jsou vstřebatelné.

konidana
15. črc 2016

Téměř všechny úkony lze odmítnout. Já jsem každopádně podruhé odmítla rozhodně více nepřirozených zásahů (ale stále málo☹ ) a to mi skoro nic extra nedělali ani při 1.porodu. Hlavně klistýr - nebolí tělo, ale pro mne to bylo hororové psycho. Nástřih bych neřešila, doktoři poznají kdy je potřeba, šití pro mě bylo z celého porodu nejhorší:D , ale stehy se samy vstřebají. a Jak tady už padlo, vzít si dulu, zvláště k 1. porodu je určitě super.

puresin
15. črc 2016

@ma_cherie Ja se nejvic bala klystyru - i pred manzelem doted delam, ze na velkou nechodim. 😀 Ten samozrejme neboli vubec, jen si holt nepripadnes jako princezna. Neboli ani cevkovani, pichnuti plodovky, nastrih, resp. pri porodu je necitis. Stehy se vstrebaji, vysetreni po 6nedeli je v pohode. Jen kojeni boli vic ci min, zalezi na miminku i Tvoji technice kojeni, cetnosti, atd. Ale ten pocit, kdyz slysis, jak prte spokojene pomlaskava za to stoji. 🙂 Je normalni se bat, ale zvladneme to vsechny, fakt.

jijanka
15. črc 2016

Při epiduralu mi bylo vysvětleno, že se to do míchy nedává a tudíž nic nehrozí. Každopádně pro mě to byl nejhorší zážitek z celého porodu. Mluvila jsem i s kamarádkou, která mi taky potvrdila, že ji to hodně bolelo. Nedokážu posoudit, jestli to za to stojí nebo ne.

ivatko0406
15. črc 2016

@ma_cherie kdyz se uz dopredu budes nervovat, co je nejhorsi a co te bude bolet, tak budes akorat vystrasena a v kreci. Myslim, ze nejlepe mluvi za nas zeny to, ze i po prvnim porodu jdeme do dalsiho ditete a jsme ochotny rodit podruhe, potreti....

Klystyr neboli a je v podstate fajn, vyprazdnis se a ulevi se. Zrychlil mi i kontrakce, jak mi prohral bricho. Cevkovani se snad standarne nedela. Jen u cisare nebo kdyz nejsi po porodu schopna se vycurat. Mne voda prasknout nesla a podruhe je ani nenecham to zkouset. Vsak ona pak rupla sama. Nastrih mi udelat nestihli, takze nevim. Mela jsem drobne siti, o kterem jsem po lokalnim znecitliveni ani nevedela. Prsa me teda bolely a mela jsem je uplne zhavy, ale jen par dni. Nez si bradavky zvyknout na to, ze je porad nekdo zuzla 🙂. Pak uz to je dobre. Po porodu delaji jen vnejsi utz, gynekologicka vizita spociva v tom, ze ti jen kouknou mezi nohy. Po sestinedeli uz jsi fit a prohlidka neboli.

Radim ti - hod se do klidu a tes se na miminko. Zbytecne se stresujes vyptavanim se na to, co koho boli.

missa111
15. črc 2016

Tak já jsem rodila 2x.
Vše jsem zvládla, děti jsou zdravé. Klysma doporučuju, není to žádné drama a pak se nemusiš obávat znečištění. Nástřih jsem cítila, ale nebolelo to, šití mi umrtvili (takže jsem jen cítila tahání nitě, ale nebolelo). Ale trvalo to asi 20 minut a bylo mi takové trapné. Jak tam ležíš rozcapéná... Vyšetření po porodu v nemocnici nebolelo vůbec, koukli jen na zevní rodidla a ultrazvuk. Kojení ok, trochu nepříjemné na bradavky první dny. U druhého dítka i zavinování dělohy, ale stále ok.
Stehy se vstřebají, hojilo se to tak 2 týdny. Doporučuji se tam dolu raději nekoukat prvních pár týdnů zrcátkem jako ja🙂))) Fakt mi to vyděsilo. Ale upraví se to.
Z obou porodů mám jako nejhorší zážitek porod placenty v 1. porodu. Trvalo to 1,5 hodiny, pěstí mi drtili břicho, aby se uvolnila. Hrozně to bolelo, na tom ochablém břichu. Myslela jsem, že mi zlomí páteř. Byla při tom i velká ztráta krve, tak jsem byla úplně KO. Placenta u druhého porodu byla venku za pár minut bez jediné bolístky🙂)) Zažila jsem i oxytocin, to jsem měla najednou v minutě maximálně intenzivní kontrakce, ale dítě se narodilo do pár minut. Takže hodnotím pozitivněji, nez x hodin kontrakcí napoprvé🙂
V těhotenství jsem nezažila zádné bolestivé vyšetření.
Jako nejkrásnější zážitky z obou porodů mám první přisátí, je nepopsatelně krásný zážitek, když jsem viděla ty moje drobečky jak se ke mně mají. To vám všem těhotným závidím, že zažijete. Porod za to rozhodně stojí🙂

nuali
15. črc 2016

No já tě nepotěším, všechna vyšetření předtím v pohodě, ale u samotného porodu mě bolelo snad úplně všechno 😀 A klišé, že jakmile uvidíš miminko, bude všechna bolest pryč, bylo u mě skutečně jenom klišé. Každopádně věřím, že to z větší části bylo mojí porodnicí a personálem. Tak držím palce, ať je tvůj porod lepší 🙂

naomi6
15. črc 2016

@ma_cherie Měla jsem štěstí na pohodová těhotenství (druhé bylo teda trošku horší - měla jsem migrény) i porody. Ničeho se neboj. Všechno zvládneš. Pro mě bylo nejbolestivější samotné tlačení. Kontrakce mi nevadily, měla jsem je fakt krátce a skoro nebolely. Klystýr jsem bohužel nedostala ani jednou, protože jsem přijela už hodně otevřená a šla jsem hned rodit, ale přála jsem si ho. Je to podle mě lepší. Nástřih jsem nemělaani jednou, ale nebála bych se toho, ono to stejně už ani pak prý necítíš, když rodíš. Jinak žádná vyšetření v těhu ani při porodu mě nebolela, ani mi nevadila. Epidurál jsem neměla. Porod placenty fakt nebolí a prasknutí vody taky ne. Kojení mě bolelo při prvním mimču jen první dny v porodnici, doma pak už ne. Neměla jsem naštěstí žádné potíže s kojením, obě děti se přisály hned po porodu a sály krásně, neměla jsem žádné záněty ani ragády, ale to se dá vždy řešit. A kazení zubů v těhotenství je mýtus, takže buď v klidu a běž na běžnou preventivní prohlídku k zubaři. Neplatí žádné ty kecy našich babiček, že za každé dítě přijdeš o jeden zub. To je fakt blbost na entou 😉. Hele, zvládneš to, neboj. Je to krásný, uvidíš. Klidně bych si dala další porod i kojení. Bylo to pro mě to nejkrásnější období. Držím palce 😉

karlajasmine
15. črc 2016

Klystyr me nebolel, ale odmitnout ho muzes, me nijak nevadil.
Cevkovani mi nedelali a kdyby chteli tak ho odmitnu.. vzdycky z toho chytim zanet mocaku
Nastrih lze odmitnout, respektive odmitnout ale v pripade ze pujde o tvuj zivot nebo zivot ditete tak ti ho samozrejme stejne udelaji (ja ho nemela)
Porod placenty neboli
Prasknuti vody neboli
Epidural jsem nemela ze stejnych duvodu jako ty, prijde mi to zbytecny, zvladnes to i bez toho
Kojeni me na zacatku hodne bolelo (spatna technika), kdyz mi pomohla laktacni poradkyne tak jsme to pak uz zvladli
Vysetreni neboli.. tak jako prijemny to neni ale oproti kontrakcim nic.
Zuby se v tehotenstvi nekazi, to je mytus z dob nasich babicek. Staci do sebe dostat dost vitaminu.
Po porodu je to u kazde zeny indivualni ale myslim ze jsem byla ''tam dole'' zpet jako pred tehotenstvim mozna 5 mesicu po porodu.. ale uz po sestinedeli bylo vsechno ok.

jipe
15. črc 2016

Je v těhotenství nějaké vyšetření, které je bolestivé/nepříjemné? (je mi 20 let - bolestivé ne, nepříjemné máximálně ogtt, ale pro mě žádné drama, dostala jsem glukozu s příchutí a studenou, tak se to dalo.
Bolí cévkování, klystýr? Kdy se dává a kdy ne? Je možné jej odmítnout? Případně - vyplatí se si tyto věci nechat udělat? Cévkování jsem nezažila, klystýr po přesunu na porodní box, byl vpodstatě příjemný a nebála jsem se nehody
Bolí prasknutí plodové vody a odchod placenty? (popravdě nemam ani představu jak placenta vypadá. Prasknutí vody nebolí (rupla mi doma, v noci), odchod placenty taky ne, ale mně bylo nepříjemné, když se tomu snažili pomoct a tahali
Bolí prsa při kojení - krvácí? Jsem přecitlivělá na pupík, bradavky a kolena - na tyto části těla nesnesu jakýkoliv dotek.. - prsa ze začátku většinou bolí, krvácet by neměli, pokud jsi přecitlivělá, doporučuji hned do porodnice laktační poradkyni, at máš dobrou techniku
Vyplatí se nástřih? Jak moc je bolestivý? Lze jej odmítnout? - nástřih jsem skoro necítil, nebolelo to, neodmítala bych, lepší nástřih, než být potrhaná
Jak bolí šití? Umrtví se místo lokálně? Kdy se šije? A jak moc bolí vyndání stehů? Nebo jsou stehy, které zarostou a v těle se "rozpustí"? - šití jsem cítila teda dost, i když to nějak nejspíš umrtvovali, šije se po porodu placenty. Nejhorší bylo, jak se mi odkrvovali nohy, když jsem je měla na držadlech do praku :D Přestože jsem měla mimi na břiše, tak šití jsem vnímala jako dost nepříjemné. Ale sedla jsem si hned ten den. Stehy se nevyndavají.
Vyplatí se epidural? neumím si představit injekci k páteři - bála bych se i o míchu - i mistr tesař se někdy utne :( - epdural jsem odmítla, nechtěla jsem injekci do páteře a mnohdy to ten porod naopak zbrzdí. I když manžel si prý myslel něco o blláznovi, když jsem řekla, že jen oxytocin :D
Jak probíhá poporodní vyšetření na gyn? Neumím si představit, že po porodou by na mě lékařka šla s kovovými gyn zrcadly.. - v nemocnici jen koukli mezi nohy na šití, po šestinedělí klasika prohlídka na gyndě, trošku nepříjemnější než obvykle, ale ok. U nás lze zvolit plastová zrcadla za malý poplatek, ale já beru kovové.
A jak dlouhá je doba, než se "tam dole" z porodu naprosto zotavím? Jak moc se zuby při těhotenství kazí? Je možné tomu nějak předejít? - doba zotavení je individuální, u mě cca za dva měsíce ok, při sexu až po delší době. Zuby se nekazí víc než obvykle.

Porodila jsem 36 hodin po rupnutí vody, cca 16 - 17 hodin po nástupu kontrakcí, za tu dobu jsem spala cca hodinu, po pordu nevstala do sprchy, moje druhá věta po porodu byla, že druhý dítě si adoptuju :D :D Ale už při odchodu z porodnice to bylo zapomenuto. S kojením jsme bojovali, ale malý má skoro rok a kojím stále.

aklin
15. črc 2016

Nejhorsi ukony? Vypisovani a podepisovani lejster behem kontrakci. Vpich epiduralu - je bolestivy, ale jakmile zacne ucinkovat je to raj na zemi. Kontroly byly v pohode. Mela jsem nastrih a ani jsem ho necitila, siti jsem jen trochu citila. Oproti porodu to byla prochazka ruzovym sadem. Pri druhem porodu pujdu do jine polohy.

ester34
15. črc 2016

Neblázni, děláš, jako by tě to vše mělo potkat, ale nemusíš zažít skoro nic z toho....hlavní je dobře vybrat porodnici 🙂

Já třeba klystýr neměla (nabídli, zda chci nebo ne, odmítla jsem, žádná nehoda se nestala). Cévku taky ne, k té není obvykle důvod. Epidurál mi ani nenabídli, ač jsem rodila hooodně dlouho. Ale měla jsem Entonox, to je takový plyn, co si můžeš sama dýchat, o ten jsem si řekla. Píchnutí vody jsem prvně odmítla, ke konci jsem svolila, není to vůbec cítit. Nástřih jsem neměla. Kvůli mini trhlince mi tam steh udělali a i ten mi umrtvili, nebolelo to vůbec. Monitory mi dovolili ve stoje. Mohla jsem pít, jíst, s přítelem jsme byli skoro pořád sami v hezky zařízeném pokoji, který nevypadal jako nemocniční, v přítmí, nabídli mi aromaterapii, mohla jsem i rodit na posteli, ale já šla na kozu dobrovolně, bylo mi to pohodlné...Po porodu jsem hned seděla, druhý den jak to přišlo k sobě to bylo trochu horší, ale sedět jsem mohla. Steh vypadl sám.Kontrola u mojí gyndařky byla až po šestinedělí, to už je stejné jako dřív, nijak to nebolí. Kojení první tři týdny nebylo úplně příjemné, ale dalo se to, žádná krev netekla, kojím už víc než rok...Zuby se mi kazí i normálně hodně, nezhoršilo se to.

urtica
15. črc 2016

@ester34 Jééé, kde jste rodila??? 🙂

odula
15. črc 2016

Tak za mě - cevkovani me vůbec nebolelo, klistyr jsem nedostala (škoda), nastrih jsem vůbec nezaregistrovala, šití v lokálním umrtveni taky ne. Cekala jsem ze mě bude bolet se "dole" mýt, ale úplně v pohodě. Bradavky citlivé ze začátku, ale rychle si "zvykly". Neboj se ničeho - strach z něčeho je obvykle horší než skutečnost. 🙂

mysicka_lb
15. črc 2016

Ahojky, nečtu komenty, ale odpovím Ti za sebe:

Je v těhotenství nějaké vyšetření, které je bolestivé/nepříjemné?
Bolestivé vyšetření není žádné. Nepříjemné pro mě bylo vyšetření na cukrovku, protože mi po něm bylo strašně špatně. Samotné těhotenství bylo ale více nepříjemné (ale nic, co by se nedalo přežít).

Bolí cévkování, klystýr? Kdy se dává a kdy ne? Je možné jej odmítnout? Případně - vyplatí se si tyto věci nechat udělat?
Cévkování mi nedělali, to netuším. Kystýr nebolí - úkon vůbec a na WC je to něco podobného, jako kdyby měl člověk průjem. Po vykonání potřeby přichází úleva od kontrakcí a porodních bolestí. Určitě je možno ho odmítnout, ale není k tomu podle mě důvod.

Bolí prasknutí plodové vody a odchod placenty?
PrasknutÍ plodové vody nebolí, ale už bych si ji nenechávala praksnout od nich na sále a nechala tomu přirozený průběh - plodová voda tlumí kontrakce a ty jsou pak mnohem snesitelnější. Odchod placenty mě nebolel vůbec.

Bolí prsa při kojení - krvácí? Jsem přecitlivělá na pupík, bradavky a kolena - na tyto části těla nesnesu jakýkoliv dotek..
Prsa mě při kojení nebolela. Opravdu vůbec, a to jsem taky přecitlivělá na jakýkoli dotek tam. Nicméně kojení se mi vůbec nedařilo a pro moji psychiku to bylo peklo. Prsa mi nekrvácela.

Vyplatí se nástřih? Jak moc je bolestivý? Lze jej odmítnout?
Vyplatí, nevyplatí - to nevím, jestli lze takhle uvažovat. Prostě buď potřeba je, nebo není. Odmítnout lze asi vše, ale řekla bych, že když je k němu důvod, je lepší ho neodmítat. Samotný nástřih se provádí při kontrakci, takže bolestivý není, resp. více bolí ta samotná kontrakce. Mně to tam ještě umrtvovali, takže to opravdu nebolelo, bylo jen cítit, že tam něco dělají. Pak po porodu ale bolí, hlavně při sezení. Ale intenzita bolesti je snesitelná, nic, při čem by člověk tloukl hlavou do zdi🙂

Jak bolí šití? Umrtví se místo lokálně? Kdy se šije? A jak moc bolí vyndání stehů? Nebo jsou stehy, které zarostou a v těle se "rozpustí"?
Stehy se nevyndavají, zůstávají v těle a tam se "rozpustí". Místo se lokálně umrtvuje. Šití mi bylo nepříjemné, nějak jsem čekala, že až porodím, budou všechny bolesti pryč a bude to jen brnkačka a radost. Více ale bolely ty kontrakce.

Vyplatí se epidural? neumím si představit injekci k páteři - bála bych se i o míchu - i mistr tesař se někdy utne :(
Nevím, neměla jsem, neumím posoudit.

Jak probíhá poporodní vyšetření na gyn? Neumím si představit, že po porodou by na mě lékařka šla s kovovými gyn zrcadly..
To vyšetření se provádí po skončení šestinedělí a v té době už jsem byla dole prakticky zahojená. Vůbec si nevzpomínám, zda měl gynekolog klasická zrcadla, ale rozhodně mě to vyšetření nebolelo.

A jak dlouhá je doba, než se "tam dole" z porodu naprosto zotavím?
U mě tak to šestinedělí, max dva měsíce.

Jak moc se zuby při těhotenství kazí? Je možné tomu nějak předejít?
Zuby se mi vůbec nezkazily, ani v těhotenství, ani po porodu (jsem 27 měsíců po porodu). Podle mě jsou to naprosté pověry a mýty.

Co bylo pro Vás při porodu, před porodem a po porodu to nejhorší?
Úplně nejhorší pro mě byl pobyt v porodnici a úplně nejvíc ze všeho mě bolela duše.

siiia
15. črc 2016

no, nejvíc mě bolel porod, vše ostatní bylo jaksi v mlze... ale chápu, taky jsem se tehdy bála a snažila se zjistit vše možné jak a co, člověk má aspoň pocit, že ví do čeho jde... ale realita je jiná... dostaneš stovku odpovědí a každou jinou, sama budeš mít porod i to jak ho budeš prožívat a cítit jiný než my ostatní... nesrovnávej...užíj si ho..je to silný a krásný zážitek na celý život... držím palce za co nejlepší průběh, pár sekund po už zapomeneš na vše zlé 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru