Velmi živé dítě 3,5 roku. Zkušenosti? Jak to zvládat?

31. led 2021

Dobrý večer, prosím i zkušenosti rodičů,kteří také mají/měli takto zive a neposedne ditko,jak to zvládat?
Syn je velmi chytrý kluk,zvídavý,nema problém navázat kontakt s kýmkoliv,vyptava se i cizích lidí,kteří se s nim daji do řeči,není stydlivy,je šikovný na logické myšlení. S pohybem je na tom trochu hůř-boji si vody,takže plavání vubec,koloodrazedlo preferuje před slapacim kolem,kolobezka nic moc atd. Jemná Motorika je také trochu horší-odmítá správne držení lžíce nebo tužky. Ale neustale lita,vymysli samé blbiny,hraje si na různé příšerky a draky a dinosaury,jakoby se vyzival a líbilo se mu,když někoho muže vystrasit. Je opravdu torpédo,ve školce nejukricenejsi,nejakcnejsi. Ale zároveň tam poslechne,aktivity plní dobre. Spis než chuze,tak je u nás na denním pořádku litani a tím i ruzne pády a nehody.
Nebyval takový,je to tak cca ten půl rok zpět,kdy úplně zdivocel. Hlavně v kolektivu ostatnich deti. Nevim,jak to lépe popsat,pokud někdo znáte seriál Zoufale manželky a víte,jak se chovali kluci Lynette,tak takhle nějak to u nás vypadá 🙂 Jinak je to miláček,rad se mazli,je citlivy...jen mi to trochu nedá spát,jestli to někdy přejde,nebo to bude horší a horší a značí to nějakou poruchu. Manželova strana rodiny,včetně nej,je taky velmi akční a živá,tak zda to muže byt i genetické...ale zase do těch 2,5-3 let byl syn spíše naopak tichý introvert...
Dětem neublizuje,nemá násilné chování nebo sklony,spis opravdu lumpaci a neví,kdy je to už za hranicí,takže ho ostatní dle mého názoru pak berou,jakoze je to zlobivé dítě a třeba si s nim už pak ani moc nechtějí hrát,což mě mrzí,vysvětluji mu to denně,ale on si asi nedokáže porucit..

lenerka1
31. led 2021

Za mě normální živější dítě. Mezi 3-6 rokem je u dětí enormní potřeba pohybu a pokud je to ještě v rodině, tak může být o to víc akčnější. Podívala bych se na stránku teorietypu , mě dost pomohla.

autor
31. led 2021

@lenerka1 a mate osobní zkušenost u syna třeba?

8slunicko6
1. únor 2021

Dcera se v klidu ani nenaji, někdy je to únavné. Má energie na rozdávání. Co s tím netuším. Snad až bude teplo a bude víc venku aby se vyřadila

martt
1. únor 2021

Ahoj já mám doma skoro 5 leteho syna. Odmalička byl torpédo s nástupem do školky se změnil v perpetummobille😀. Chvíli neposedi ani u pohádky to se sice kouka, ale stavi se u toho na hlavu nebo leze po gauči po operadle. Nejhorší období bylo právě kolem toho třetího roku s nástupem do té školky. Kdy k tomu přispěla i změna režimu. Jediné co nám trochu pomohlo třeba v tom kolektivu, tak stále dokola opakovat, aby nebyl tak divoký, že ho děti pro tu jeho "divokost" nebudou chtít hrát. A hlavně mít vytycene hranice co jeste ano a co už ne. Vím, je to období hodně náročné, ale chce to pevné nervy a vydrzet.

mamikry
1. únor 2021

Mam dva ve veku 4 a 6. Litaji oba, vecne sama modrina, skacou, jsou hlasiti. Oba byli klidni tak do cca 3,5 roku, pak zvlcili. Je to prirozeny vyvoj.

alubif
1. únor 2021

To je jak můj synovec, jen příšery, zombíci, dinosauři, řvaní, lítání. Žádný jiný zájem , teď největší zábava střílení, lítání a rvani. Ale tam to bylo tím, že ho nikdy nikdo neokrikl, aby se choval trochu klidněji. Navíc nikdo se mu nikdy moc nevěnoval, nečetl knížky, netvoril, nehrál hry... teď je mu 8 tak je to trochu.lepsi, že vydrží chvíli skládat lego nebo malovat jinak děs.

korin
1. únor 2021

K živosti se vyjadřovat nebudu, jen k drobnostem. Je úplně normální, že ve 3,5 letech nejezdí na kole, že neumí plavat! To by bylo prakticky každé dítě nemotorné a opožděné...

guliii
1. únor 2021

Také mám velice živé dítě, které chvíli neposedi. Ale já když jsem byla malá, tak jsem taky byla hodně živá. My jsme hodně venku, kde může běhat a provádět lotroviny. A to i když prší, sněží, fouká nebo padají trakare. Pláštěnka a holinky a jde se. Kdybychom nešli, tak špatně spí a celkově je lepší když se vybije, jinak by snad zbořil dům. A když se vylita tak s ním pak jde o to lépe pracovat, malovat, číst si atd. Ale opravdu jsme venku třeba 3hodiny dopo a 3 odpoledne nebo i dyl. A je mi jasný že až bude větší tak bude potřebovat nějaké pohybové kroužky u nás to zabralo. Teď má 2 roky. Každé dítě je jiné, ale pohybem, prolejzackama a jiným se nic nezkazí.

drakenn
1. únor 2021

Podle popisu normální zdravé dítě. Jako chápu, že by si hodně mamin přálo dítě klidné, kam ho posadim, tam ho najdu. Ale u většiny děti tohle neplatí! Děti jsou od přírody živé, neposedne, chtějí objevovat svět. I to běhání je normální, děti většinou stojí nebo běhají.
U živých děti platí jedno - přes den jim dát spousty podnětů, chodit denně ven, hřiště, prochazka. Já to řešila jízdou na odrazedle, denně jsme nachodili x kilometrů. Chodili jsme za každého počasí, v dešti to kluci milovali nejvíce. Takže zabavit fyzicky.

autor
1. únor 2021

Děkuji za odpovědi. Ven chodíme denně,ze školky ho vyzvednu po obědě,pak jsme chvilku doma a jdeme klidně na 3 hodky někam blbnout do lesa,na procházku atd. Jsem ted v 7.mesici těhotenství,takže se snažím ho zabavit pohybove,dokud mám sílu a energii...jen mi trápí to zbrkle chování ve školce a mezi kamarády...

lenerka1
1. únor 2021

V podstatě hodně podobnou jako u vás, do těch 3 let spíše tišší, dumavý, měl rád knihy, stavebnice, pohybové hry ho moc nebraly, kolo, odrážedlo, házení míčem, průlezky nic, pak obrat a je z něj opička, co leze a skáče po všem, lítá, závodí, bojuje, zabíjí imaginární příšery, vše doprovází patřičným zvukovým doprovodem. Naštěstí ve školce ho umí zaujmout, takže tam problém nemá. Chápu, že obzvláště v těhotenství to může být strašlivě úmorné, tak přeju hodně sil. Když tak na tím uvažuju, může to být i reakce na přicházející miminko.