Volně pobíhající pes v areálu MŠ - vadilo by vám to?

veruska007
9. čer 2014

Náš prostřední chodí občas do soukromé školky. Byla jsem tam spokojená až do dneška - v době, kdy se do školičky vodí děti (je na to vyhražených 30 minut), v areálu školky pobíhal velký pes, bez náhubku, bez vodítka, bez jakéhokoli doprovodu. Jelikož se do školičky nedá dostat s kočárkem, kočárky necháváme před budovou z přední strany (vchod do školičky je zezadu). Jenže tam všude pobíhal ten pes. Vypadal sice přátelsky, nicméně odvahu nechat tam malé dítě v kočárku a jít se starším do školičky, jsem neměla. Po čtvrt hodiny pes odběhl, tak jsem teda proběhla dovnitř, malého předala do školky, pořád vykukovala ven, jestli je malá v kočárku v pořádku... stres šílený. Snažila jsem se to řešit ve školce a vychovatelka říkala, že to je možná pes majitelů domu, ale že by to chtěla nějak řešit, to se nezdá.
Jak byste to řešily vy? Nechaly to plavat? Malý už tam naštěstí jde jen 2x a od září nastupuje do státní školky. Ale tohle mě fakt docela naštvalo. A taky mám obavy, jestli tam ten pes takhle běhá běžně a přijde do kontaktu s dětmi, když jdou na procházku, když si hrají na zahradě... prcek je divoch a může mít zkrat jak on tak pes... no, úplně mě to odrovnalo 😒

kajalka
9. čer 2014

@veruska007 Co zavolat měšťáky?

veruska007
autor
9. čer 2014

@kajalka To mě taky napadlo... jenže jsem tam šla s dětmi z hřiště a neměla jsem s sebou telefon.
Teď jsem napsala stížnost ředitelce soukromé školky, tak jsem zvědavá.
Ve státní školce chodí cannisterapeutický pes s majitelem jednou za rok, je k tomu fůra papírování, souhlasu rodičů, vyjádření o potencionálních alergiích a já nevím, co všechno... tady mě teda reakce učitelky docela zarazila. 😠

kajalka
9. čer 2014

@veruska007 No je to síla, pes má být buď dobře vycvičenej a pod dohledem majitele, aby ho mohl odvolat a nebo holt zabezpečenej na vodítku. Zrovna taky teď bojuju s majiteli jednoho psa u nás, bohužel on je agresor, už 2x nám napadl psa a jednou dokonce mě a kočárek..

morgan
9. čer 2014

To by mě teda naštvalo...obecně mi přijde, že v soukromých školkách jsou ty pravidla mnohem benevolentnější, ve státní by to asi fakt nepřipadalo v úvahu...

veruska007
autor
9. čer 2014

@kajalka Mně na sídlišti taky jednou napadli dva psi, tak jsem ostražitá. A v areálu soukromé školky... to mi přijde skoro neskutečné. A hlavně, že to učitelky hned nešly řešit. Dětí tam chodí cca 10, my přišli 3. Dva tatínci přede mnou tam školkové dítko přenesli v náručí a frčeli do práce, ale já bych tam ten kočárek s nejmladší nechat nemohla 😠

cervenakarkulka
9. čer 2014

@veruska007 jako ucitelka mohu rict, ze je to nepripustne. Stacilo by pohrozit hygienou,jelikoz pes nejen muze pokousat deti, ale taky vylucuje fekalie a to tedy rozhodne neni vhodne prostredi pro deti. Urcite to nenechte byt jen tak. Dokud se nic nedeje, nikdo nic neudela a pak je z toho nestesti.

cervenakarkulka
9. čer 2014

@morgan nehazela bych vsechny soukrome skolky do jednoho pytle. Berte v potaz, ze ne vsechny soukrome skolky kaslou na predpisy a vyhlasky. Opet vlastmi zkusenost. Nehlede na to, byla jsem na exkurzi v mnoha statnich skolkach a sice plnily vsechno normy a vyhlasky, ale pristup k detem byl otresny. Ale to jen takova sonda za meho pohledu ucitelky ze soukrome skolicky 🙂.

veruska007
autor
9. čer 2014

@cervenakarkulka Díky. Já na jednu stranu nechci otravovat a prudit a dělat z komára velblouda, na druhou stranu si myslím, že dělat mrtvého brouka a neukázat určité mantinely, taky není nejlepší. Právě proto se tady ptám. Děkuji za reakce.

tmagda
9. čer 2014

Ahoj, přecitlivělá rozhodně nejsi. Pes v blízkosti dětí bez dozoru dospělého a hlavně jeho pána nemá co dělat. V takovém případě by měl být na vodítku uvázaný a měl by mít náhubek. Máme doma německého ovčáka a rozhodně nenecháváme psa bez dozoru v blízkosti dětí. Pes může vypadat přátelsky, ale dítě se z nečekaných důvodů lekne, udělá prudký pohyb a pes na něj může zaútočit.
Mluvím i jako učitelka a když jdeme s dětmi na vycházku, vždy si říkáme, že nehladíme cizí psy. Pokud se někde vyskytne, zastavíme se stranou a čekám, až pes s páníčkem přejde. Rozhodně bych to jen tak nenechala.

marton
9. čer 2014

@veruska007 Ahoj,myslím že je jedno zda se jedná o soukromou školku,státní nebo park kde jsou děti.Žádný pes by se bez vodítka neměl v těchto místech pohybovat.Paní ředitelka by asi koukala,kdyby pes někoho napadl.Pokud by se situace opakovala,řešila bych to.Klíďo i měšťákama,když je školka laxní.

morgan
9. čer 2014

@cervenakarkulka určitě je neházím do jednoho pytle, jen jsem mela takový pocit z různých příspěvků tady i co jsem slyšela, nemyslím si, že všechny soukromky kašlu na předpisy, jen že je podle mě je to častěji než ve státní. S přístupem je to asi různý, já mám naštěstí dobrou zkušenost u syna ve školce...

katerina1106
9. čer 2014

U nás se tohle řešilo ve státní školce :( Jedna maminka vodila ráno i odpoledne dítě do školky se psem a nechávala ho volně před školkou!! I přes několikeré upozornění od rodičů i od učitelek se nic nevyřešilo!! Odpověděla že je pes vychovaný a nikomu neublíží, a není na pozemku školky!! Většinou jsem raději počkala až odejde i se psem a teprve potom jsme šli my :( Dělá to tak i nadále, psa vidívám před školkou - někdy je i uvázaný ( na 2m vodítku) ale náhubek nikdy nemá a neměl!!

hanulkapal
9. čer 2014

@veruska007 Já zatím vlastní dítě ještě nemám, ale zato mám dva psy v bytě a když k nám chodí návštěvy s dětmi, nespouštím je z očí. NIKDY!!! Mám psy vychované, klidné, hodné. Ale stát se může cokoliv, dítě se rozběhne, šlápne pejskovi na packu, nechtěně jej shodí a toho psa to může vylekat a neštěstí je na světě. Je opravdu hodně, ale hodně nezodpovědné nechávat JAKÉHOKOLIV psa samotného v blízkosti dětí (a je jedno, jak jsou staré, zda jsou zvyklé na psy, nebo se naopak bojí). Pes má být vždy pod dohledem svého pána. Jako majitelka dvou pejsků vím, že psi, kteří jsou zvyklí na děti, se zajímají i o cizí děti. Moje mladší fenka děti miluje a ráda se s nimi vítá, dovádí, ale jak říkám, vždy jen pod dohledem a oběma stranám se to musí líbit. Jakmile vidím, že je něco špatně, dítě se první tvářilo, že se chce seznámit, ale pak se třeba leká reakcí pejska, psa odvolávám. Opravdu nechápu, jak se tohle může stát ve školce.. Držím palce, ať se to u vás co nejdříve vyřeší 😉

monizami
16. čer 2014

@veruska007 Můžu vědět v jaké to bylo školce?

lekra
17. čer 2014

Rozhodne bych podala stiznost na vedeni skolky.
Ja osobne bych vzteky silela! Je to absolutne nepripustne, aby tam takto bez nahubku behal pes jakehokoliv vzrustu!

katkagabinka
17. čer 2014

Tak to by mě taky naštvalo. U nás je psům vstup přísně zakázán, dokonce před školkou vídáme i uvázaného krysaříka, kterého bych dokázala prominout, a je to i ve školním řádu. Žádný pes, žádné kouření a ani dospělý na kole .A myslím si že je to v pořádku a mělo by to tak být všude. Rozhodně bych požadovala vysvětlení a nápravu .Co na tom, že je to soukromá školka. Tak si mají místo dětí zřídit hlídání psů .

sabuse1
17. čer 2014

já psy miluju, sama mám jednoho doma, ale tohle by mi taky vadilo, když ho beru sebou do školky uvazuju ho před areálem ke stromu, nikdy by mě nenapadlo vzít ho na školkovou zahradu. Je jedno,že už tam bude malý jen 2 dny, řešila bych to, přesně jak píšeš nemůžeš vědět jestli tam nebývá i v době kdy se tam děti pohybují a nikdy nevíš co které dítě napadne a následně pak i psa. Ráno bych to nahlásila znovu učitelce a pokud bude zase laxní šla bych za ředitelkou protože tohle mi fakt přijde o hubu

irennn
30. čer 2014

Psy miluju také,máme dva, ale vím, že mám sama strach nechat dítě bez dozoru v jejich přítomnosti natož s cizím psem. Ono totiž dítě někdy nevědomky pejska blbě chytne, třeba za vousky na čenichu a je neštěstí, našim psům můžu věřit, ale říkám si, co když je to tak strašně zabolí a on nepustí? Budou se bránit nebo trpět? Ten jeden to vytrpí, ten druhý se ožene zuby, to vím jistě....takže v mateřské školce, kde lítají děti a hrají si by neměl co dělat žádný pes,to pištění a skákání,lítání může způsobit v psovi zkrat a bude neštěstí. Určitě bych to řešila.

nae
30. čer 2014

Jednak je to nevhodné, a keďže sa týka o areál školky, je to proti hygienickým predpisom. Stačilo by jedno hlásenie na hygiene (aj z popudu polície) a školka by mohla mať veľké problémy.