Vývoj 2,5letého dítěte

hledicek
30. zář 2015

Ahoj mamky, mám 2,5 letého syna. je to zdravé dítě, ALE,... miminka jsem si moc neužila, rostl hodne rychle, měl velké váhové ale i výškové přírustky, teď v těch 2,5 letech má 103cm a 19 kg, takže kdo ho vidí, tak si myslí, že mu jsou 4. Nemluví, umí pár základních výrazů, jako táta, pápa, čaaaau, gool, ňam ňam, hají, huuu (mašinka), ato (auto). toť vše, používá slova jak se jemu hodí, nezopakuje NIC, nemá zájem se mnou spolupracovat, rozumi taky jen určítým věcem, jako: chceš pohádku? půjdeme pá? chceš pití? odpovída jo-ne a občas se stává že jo znamená ne a naopak. hry, zvířátka, knížky, nic moc ho nezajímá, příjde mi jako by mi nerozuměl co po něm chci, možná jen nechce rozumět. až teď pochopil na co je dobré odrážedlo, je na sebe ale velmi opatrný. o plenkách se ani vyjadřovat nebudu, na nočník ho prostě nedostanu. když si uvědomím že v září by měl nastoupit do školky, tak mám panickou hrůzu jestli nám ho tam vlbec vemou. máte někdo s tímto zkušenost? děkuji moc za odpovědi

elu
30. zář 2015

@hledicek září je až za rok a to uvidíš, kolik pokroků ještě udělá 🙂

andelka
30. zář 2015

V září za rok?
Ono hodně se může změnit. S tím mluvením je to různé,může mít problém a nemusí. Starší to měl podobně, má opožděný vývoj řeči a asi dysfazii. Po třetím roce vývoj slabý. Mladší do tří let podobně, ale pak rozvoj a ve 3,5 je úplně normální. Bez plen byli teda oba kolem druhého roku,na noc později. S tou řečí ve školce problém neměli, ale on rozuměl,to jsme věděli z foniatrie že je OK. Jen na tu komunikaci moc nebyl,a dialogy vůbec.
Na tříleté prohlídce uvidis co bude.

melodygirl
30. zář 2015

@hledicek co se týká mluvení, tak je časté, že se děti rozmluvi až ve 3 roce. Spíš ten nezájem o hru, ale i to se může zlepšit. Konzultovala jste to s pediatrem? Mužou tam být odchylky od vývoje, většinou až 3 létá prohlídka je takovým mezníkem. Co se týká plín, může to mít souvislost s pomalejším vývojem, anebo to chce udělat radikálnejsí řez, prostě mu plínu nedat a ukazovat nočník, budete třeba 14 dní neustále prevlékat počurane tepláky ale pak to pochopí. Pokud ne, tak bych tam hledala širší souvislosti.

hledicek
autor
30. zář 2015

byli jsme na kontrole sluchu, to je v pořádku, to vím i já, protože když jedeme třeba v autě, tak když hraje písnička, která se mu líbí tak si ji brouká a do melodie se vždycky trefí. průšvih je, že spatně spolupracuje, už nevím jakou hru mám vymyslet, aby spolupracoval, knížky ho moc nezajímají, nebo aspoň ne se mnou, veme si ji ode mě a jde si ji prohlížet třeba do obýváku. když se mu něco povede, třeba se snažil se starší dcerou malovat, tak se mu jednou povedlo kolečko, chvalila jsem jak vzteklá, tleskala, šikulkovala, koukal na mě, stylem, že to nedělal proto abych měla radost já a šel pryč. je hodně paličatý a hodně vzteklý. zkoušeli jsme třeba i zvířátka aby ukazovala dcera, ale nebavi ho to prostě. jediné u čeho vydrží jsou vláčky s tím magnetkem, poskládá si mašinku a jezdí po koberci. říkám si, jestli bych s ním neměla zajít do psychologickopedagogické poradny. rodina říká, že jsem málo dsledná, že dlám chybu, že na co si ukáže, tak mu dám a proto on nemá potřebu mi to říct. že mám stat před klukem s pitím v ruce a opakovat, chceš pití?zkusila jsem, odpověděl JO. tak jako já z něj prostě nic jinýho nedostanu a nevím jak víc důsledná mám být.

andelka
1. říj 2015

Nevím,osobně mám zkušenost že i kdybysme se přetrhli,nepomohli bysme mu. Prostě mu muselo všechno naskocit. On vnímal,ukládal,ale moc se neprojevoval. Potom se rozkecal během 14 dnů kolem 4 narozenin. Nestačili jsme zirat, najednou mluvil ve větách,velká slovní zásoba..a nastal rozvoj řeči. Ale mezi 2,5 a 4 rokem to bylo frustrující období.
Na vyšetření bych šla,pokud vás někde vezmou takhle brzo, obvykle se čeká aspoň do tří let.

margareta217
10. pro 2015

@hledicek Ahoj,my to mame dost podobne.Prcek bude mat v lednu 2,5 roka.Nerozprava,povie na deti DE na auto BRMBRM ked ideme spinkat HAJI a to je vsetko.Doma sa hra s autickami,legom a knizky citame,to ho celkom bavi.Ale nechce ukazovat,ked sa ho spytam kde je konik,psik atd..ked bol mensi pekne napodobnoval zvuky zvieratok,teraz odmieta.Zacal sa strasne moc vztekat.Ked nie je hned to,co si zmysli,krici a stale ma taha za ruku..Ked chce pustit pohadku,donesie mi ovladac a ja sa snazim ho pytat,ci chce pohadku ale odpovede sa nedockam.Niekedy,ked sa velmi nahneva,bucha si dlanami do hlavicky..Na nocnik ho nedostanem,sadne si tam max.v teplakoch na 5 sek.ked mu dam dole plienku,nechce tam vobec..pritom vidim,ze tomu rozumie,ale je strasne palicaty..a rovnako je to aj vonku,nechce sa drzat za ruku ani ist vklude vedla mna,len stale beha,ale tak,ze niekedy mam problem ho dobehnut.V obchode mi takisto len beha a vobec neposlucha.Kazdy hovori,ze mam byt dosledna,ale je uz naozaj neviem ako dalej.Snazim sa nevyhoviet mu hned ako si nieco zmysli,snazim sa preorientovat jeho pozornost niekam inam,ked sa vzteka.Chcela by som ho dat na dva,tri dni v tyzdni na dopolco do skolky,ale bojim sa,ako ho tam zvladnu..Vraj z toho obdobia deti odrastu,ale je to velmi narocne zvladat to.Vraj deti skusaju co vydrzime..a musime len nastavit mantinely..ale ako?

margareta217
10. pro 2015

a este so mzabudla,ze tak dva tyzdne dozadu si zacal strasne moc vyberat v jidle,najskor prestal jest testoviny,potom aj ryzu,ktoru miloval,a jedol len polievky..aj to len vyvar so zeleninou.
tento tyzden uz stavkuje aj s jogurtmi..

qjetinka
21. lis 2016

Mám syna 2,5. Nemluví, NIC. Občas se mu povedlo mamama a na kočku udělá mňááááám. Ale to je všechno. Je hodně vzteklý, nechce si se mnou ukazovat v knížkách, nechce se se mnou bavit. Vím že pozná několik zvířátek, ale myslím že málo. Nevím, ukáže na 2-3 zvířátka a odejde. Rád se mazlí, udělá malá malá nebo když mu řeknu zavři dveře tak zavře. Umí udělat bramborku (kutálí se ze dvora atd) ale když chci aby to ukázal začne se vztekat. Mám trošku strach jestli je mentálně v pořádku. Dcera byla v jeho věku úplně jinde, všechny děti kolem byly v jeho věku jinde 🙂 Můžete mi někdo kdo tady psal dříve napsat, jak to u vás probíhalo? Děkuji.

qjetinka
21. lis 2016

@margareta217 jak to po roce u vás vypadá?

qjetinka
21. lis 2016

@hledicek jak to po roce u vás vypadá?