Zadrhávání. Je to v pořádku? Máte zkušenost?

matyldik
23. kvě 2021

Ahoj. Mate někdo zkušenost se zadrhavanim řeči? Syn krásne mluví asi od 2,5 let.. nyní ve 3,5 letech začal jakoby zadrhavat,kdZ něco vypráví. On je hodně živý kluk,přijde mi,ze chce něco hrozne rychle
Říct a pak se zasekne,ale v polovině slova. Třeba řekne: Mami,víš co jsme si dlou—-ho neudělali k ve—-ceri? Proste jakoby pauza mezi slovy se mu dostane doprostřed toho slova. Není dlouhá,ale není to zkratka plynula věta.
On obecně strašně mluví,v podstatě nonstop,má tendence skákat do řeči atd,i když se ho vždy snazim upozornit,ze teď mluví maminka,teď mluví tatínek,..kolikrat mi ani nevnímá,co mu říkám,řekne jen Hmm a pokračuje si tu svoji..
Je to v pořádku? Setkali jste se s tím u vašich děti?

zuzkasim
23. kvě 2021

V tomto věku je to v pořádku, říká se tomu fyziologická koktavost, běžné v předškolním věku a bývá to i o mnoho horší, než popisuješ. Jak to přišlo, tak to zase odejde, je to kvůli nerovnoměrnému vyzrávání mozku, když to řeknu zjednodušeně, myšlení je teď vyzrálé víc než motorika mluvidel, která nestíhá🙂 Může trvat od několika týdnů, několik měsíců a v extrémních případech třeba i 2 roky.

keksik002
24. kvě 2021

@zuzkasim mame totez, dokdy by se to melo upravit? Děkuji

zuzkasim
24. kvě 2021

@keksik002 Jak jsem psala, trvá různě dlouhou dobu než se to upraví, je to individuální, nejčastější je pár měsíců. Je potřeba na to nijak neupozorňovat, neopravovat ho, snažit se dítě spíš zklidnit, aby mělo možnost mluvit s rozmyslem, vždycky je fajn hodně zpívat (to se jinak hospodaří s dechem a kupodivu i ti, co vyloženě koktají, dovedou zpívat normálně vázaně), jakýkoliv pohyb s říkankama, i obyčejné vytleskávačky, rozpočítadla, protože tak se posilují ty správné mozkové spoje s řečí a pohybem.

hankaros
24. kvě 2021

Ano, trvalo cca půl roku. Mají v tomto věku hodně myšlenek a chtějí je říct všechny najednou. Vždycky jsem dceru zastavila, aby se nadechla a vydechla a pak to řekla. Odeznělo to samo.

izzylka
29. kvě 2021

Jj syn jak chce něco rychle říct, tak to nakonec řiká třeba na 3x 😅 v půlce věty se zarazí a začne znovu 🤦🏻‍♀️ jeden čas i koktal, ale to přešlo. On má ale všeobecně problém s mluvením. Začal až když mu byly 3 roky a sice furt mele, ale není mu moc rozumět...ve slovech přehazuje nebo zaměnuje písmena.....samostatná písmena řiká hezky, ale ve slovech to komolí...chodíme na logopedii ale stejně furt nic moc.
Prostě jak chce říct něco rychle, tak je to horší než normálně...snažím se ho trochu zklidnit a ať mluví pomaličku...tak pak to většinou už jde 😄 ty živější děti maji prostě ve všem naspěch 😂