Zaseklý dvouleťák - je to období vzdoru?

mandarinka21
18. črc 2016

Ahoj holky, co myslíte? 🙂
Moje dítko (2 roky a 2 mesice) odmítá zkoušet nové věci. Nechce ochutnávat nic nového, napít se z jiné lahve, hrnicku než ze svojí lahve. Kdyz mu chci zkusit plastenku, bundu, vzteka se, vzpira se, breci.
Neustale si mele svou - rika auto, letadlo, vlak, traktor v detske slovni podobe. Kdyz vezmem knizku, hned vyhledava dopravni prostredky, neposloucha, co ctu. Kdyz najde auto, nekolikrat zopakuje auto, dokud nereknu ano, auto...
Kdyz prohlizime knizku a zeptam se, kde je strom, pes, atd, tak ukaze, ale kdyz se nejedna o dopravni prostredek, slovo skoro nikdy nerekne.
Hodne neposloucha, kdyz mu rikam NE, dela si dal, co chce. Venku mi zdrha, a desne se smeje, kdyz kricim stuj, a bezim za nim.
Nocnik porad nechce pochopit, kdyz beha jen ve slipech, vubec mu nevadi, ze se pocura. Na nocnik si sedne, ale bere to jen jako legraci.

Mlika vypije pomalu, ma rano a vecer UM, dostanem do nej tak 60... 120 ml je zazrak. U mlika i jidla kouka pohadky, nechce jist, dokud mu nepustime pohadku.
Pred spanim chce cist jen pohadky o jedne a jedine postavicce, kdyz mu zacnu cist jinou knizku, rozcliluje se a porad opakuje, ze chce tu svou. Reknu mu, ze ano, napred precten tuto, pak tu jeho. Ale to neakceptuje, porad chce tu jeho.

Jsem z toho unavena, necitim velkou spolupraci. Snazila jsem se ho i zapojovat do domacich praci, ale vzdy spis pridelal praci, nez pomohl. U veseni pradla sundava kolicky a haze pradlo na zem. Kdyz chce zametat, rozhaze hlinu z kytek, a pak tu hlinu rozmetava smetackem. Jednu dobu mi porad bral vysavac, ale to uz nedela. Pomaha vyndavat nadobi z mycky.

Poradte, jak na nej. Rada bych, aby zacal mi zajem i o jine veci, zacal poslouchat a zklidnil se.
Diky

ivular
18. črc 2016

@mandarinka21 Obecná rada zní "stanovit pevné hranice a trvat na nich", ale já ze svých zkušeností už to beru s rezervou. Hranice ano, ale jen do té míry, do které je dítě schopné je akceptovat vzhledem ke stupni svého vývoje. A rozhodně nejít přes sílu - pokud vidíš, že z nějakého důvodu si v něčem dítě prostě nemůže pomoct, nelámala bych to přes koleno.

Zkus pohledat na netu, co všechno by mělo umět dítě tohoto věku a porovnej to, jestli se třeba v nějakých složkách neopožďuje nebo v některých není náhodou napřed - nerovnoměrný vývoj umí nadělat v dětské hlavičce docela paseku.
A jaké má porozumění? Nevázne třeba toto?
Taky tam vidím pár autistických rysů, ale to v tomto věku není nic výjimečného.. Oční kontakt a obecně sociálno je ok?
V každém případě není nic proti ničemu, když s ním zajdeš za nějakým psychologem. Můžeš tam jít klidně jen jednou a víckrát už ne, pokud v tom nebudeš vidět smysl.

japona
18. črc 2016

@mandarinka21 Normální dvouletak🙂 Je normální, že vyžaduje své rituály (své pití, své oblíbené hračky, pohádky atd.), ukotvuje ho to v obrovském světě, který si začíná uvědomovat a zkoušet, co se stane, když.. napr. zdrhnu matce🙂

japona
18. črc 2016

Klidne bych mu četla tu samou pohádku porad dokola, připadne dokoupila další o autech, když ho baví🙂 Netolerovala bych utikani do silnice, i za cenu par na zadek musí pochopit, že tohle hra není a nebude. A zamyslela bych se na jídlem u tv. Jasne, že se vzteka a nejí, dokud to nepustite, když vi, ze si to vždy vyřve.. byl by hloupej, kdyby to nezkusil🙂

panickatlamicka
18. črc 2016

Naprosto v pohode kluk 😀

mandarinka21
autor
18. črc 2016

@japona s tou tv je to problem, uvedomuji si to. Zacalo to kolem pul roku. Nechtel pit, tak jsme mu zacli zpivat, a pak z toho byly pisnicky na tabletu a uz jsme se vezli. Malokdy si u jidla nevzpomene, ze chce tablet, nevim, jak z toho ven.

mandarinka21
autor
18. črc 2016

@ivular syn je dvojjazycny, takze trochu v porozumeni skobrta, ale rozumi oboum jazykum. Spis mi prijde, ze rozumi, ale nechce slyset, tak si dal jede svou 🙂
Ocni kontakt v pohode, socialno taky, miluje spolecnost, deti i dospele. Je hodne vesely, vsechno bere z vesele stranky, treba jen kdyz ho rano musim vzbudit, hned nasadi usmev.

terezapetrova
18. črc 2016

@mandarinka21 nemuzu si pomoct ale ocekavat velkou spolupraci od dvouletaka nevim nevim 😉

mandarinka21
autor
19. črc 2016

@terezapetrova ja vim 🙂 jen nektere holcicky uz byvaji rozumne, spolupracuji, drzi se mamy a tak 🙂

ivetsiki
5. únor 2017

@mandarinka21
Dobrý den. Chtěla bych se jen zeptat, zlepšilo se to s tím tabletem? Odnaučili jste ho to? My to máme doma taky a když ho nemá nechce jíst, už to vypadalo nadějně, přes den ksme ho odbourali a měla ho jen večer, ale teď když je po očkování MMR a měla teploty a nechutenství, tak jsme ho nasadila znova...ale nevím jestli jsme neudělali chybu, zas na druhou stránku si nemůže dovolit být dlouhodobě hlady, má v 16měsících jen 8kg, s jidlem je problém od narození. Ve 2letech má jít do školky, a to se právě hrozim, kvůli toho jezeni u tabletu. Tam jí ho určitě pouštět nebudou....a ani to nechci...

mandarinka21
autor
10. únor 2017

@ivetsiki
Tablet jsme odnaucili hlavne diky skolce, tam si ani nevzpomnel, ma tam jine podnety. Dokonce tam zacal i jist, je taky celkem nejedlik od narozeni. Jsou mu skoro 3 roky a vazi 11,2 kg. Je to hubenour, porad v pohybu, rychly metabolismus, casto kaka. Takze se toho neboj, nekolikrat ho nedas, on se mozna bude vztekat, a pak si to sedne. Ted ho davam jen vecer u mlika. Rano miva pohadky v tv.

ivetsiki
10. únor 2017

@mandarinka21
Díky za odpověď. Taky rano krmim

ivetsiki
10. únor 2017

U tv, a tablet používame večer. Snad se to v té skolce zlomí.