Vaše zkušenosti, dvě děti rok od sebe 🙂

kokina90
6. únor 2017

Ahoj holkyyy, uz se to tady asi stokrát řešilo. Ale můžete mi napsat ty ktere mate deti uz kolem roku po sobě...jak to zvladate, co je nejhorší a jestli to ma nějaké vyhody vlastne..mit tak brzy deti po sobe. Moc lidi neznam co by meli takto hned po sobe, tak me to zajima..jestli je to i tak strašné jak sem se často dočetla.Rada bych chtěla brzo druhe.Moc vam dekuju.

eva_sajdla
6. únor 2017

Já to znám od švagrové, ta má děti od sebe rok a čtvrt a říkala, že začátky jsou těžké, tak ten první rok, ale teď si to nemůže vynachválit - děti si spolu hrají, chodí do jedné třídy ve školce a jsou si hodně blízcí. Ale ten první rok musí být fakt mazec 🙂. (my teď budeme mít druhé dítko po 2,5 letech a ani to si neumím představit 🙂 )

missa111
6. únor 2017

Já mám děti s rozdílem 1,5 roku. Taky jsem chtěla malý věkový rozdíl.
Výhody jsou jasné. Stejné zájmy, aktivity, podobný režim. Moje holky mají k sobě hodně blízký vztah, hodně si spolu vyhrají a zabaví se. Starší mladší neuvěřitelně táhne dopředu. Hodně po sobě dětí, nic nestihne vyjít z mody.... Spotorvní vybavení ani nikam dočasně neulkízíme, hned podětí mladší.
Nevýhody jsou asi taky jasné. Je to prostě mazec. Já se tedy mohu podepsat pod heslo - jedno dítě, žádné dítě🙂 Druhá byla takzvaně náročnejší mimino i batole. Moc jsem toho přes noc nenaspala, přes den to nešlo vzhledem k potřebam starší. Takže žádné schrupnutí po obědě se nekonalo (to mi fakt chybělo). Finance- rok na plínkách 2 děti - jeden rodičák. Doma je pořád binec a hluk. Holky prostě nezavřou pusu, buď melou nečo na mne nebo si spolu něco vyřizují.
Jako naprosto největší výhodu vidím jejich blízký vztah. Mají se opravdu rády. A když se spolu lechtají, pusinkují, táhnou za jeden provaz je to krása na pohled.
Já jsem se sestrou o 6 let. A vřelý vztah máme, až od puberty té mladší. Jako malá jsem ségru prostě obtěžovala a "na krku" mě měla máma.

jaja01k
6. únor 2017

Vždycky jsem chtěla mít děti brzy po sobě a jsem ráda, že nám to vyšlo, máme kluky s věkovým rozdílem 13 měsíců. Nejhorší pro mě byl konec těhotenství, byla jsem unavená, všechno mě bolelo a musela jsem se starat o mimino, s kterým ještě nebyla žádná domluva, musela jsem přebalovat, nosit, krmit... Všichni mě strašili, ať si nestěžuju na těhotenství, že až se druhé narodí, tak mi to teprve začne. Ale já prostě čekala na porod jak na smilování a odpočítávala snad i minuty do termínu. A musím říct, že ty začátky se dvěma nebyly zdaleka tak náročné, jak jsem se bála. Pro mě to bylo mnohem horší, když se narodil první, to jsem se po porodu dávala dlouho dohromady fyzicky i psychicky a trvalo mi, než jsem se nějak srovnala s novou situací. Druhé dítě už jen tak nějak zapadlo do fungujícího systému 🙂 Jasně že byly i horší dny, ale fakt si nepamatuju, že bych z toho byla nějak zoufalá, že bych to nezvládala. Teď jsou klukům skoro dva a tři roky a začínají být parťáci, hrají si spolu, vymýšlejí lumpárny, starší na mladšího dává pozor a všechno mu vysvětluje. Já bych neměnila, je to strašně hezké a i když někdy náročné, moc si to užívám 🙂
A já jsem tedy zjistila, že o tom jak je to hrozné a těžké, mluví ti, kteří děti brzy po sobě nemají 🙂

kokina90
autor
6. únor 2017

@jaja01k tak to jste me ted uplne nakopla a s tim koncem mate nejspis právě pravdu..ja si taky rikam, ze to nemuze byt prece tak silene úplně a stejne to zas rychle utece..kdyz si vzpominam zpětně, jak sem byla v irsku.. tak deti tříleté, rok a osm mesicu a pul roku a to byli teda ale satani:/ ale ani tak mi to nepřišlo nijak hrozne

kokina90
autor
6. únor 2017

A dekuju holky za komentáře, sem rada🙂

jaja01k
6. únor 2017

@kokina90 Ono všechno má svoje výhody a nevýhody. Ale určitě není důvod se toho bát. Jasně že zvládnout se dá všechno, ale já si myslím, že se to dá nejen přežít, ale i užít 🙂 Je fakt, že ten první rok jsem se bála vyrazit s nimi sama ven na celý den. Mít miminko u prsu a přitom být připravena okamžitě vystartovat za ročním, kterého může kdykoli cokoli napadnout, to jsem si prostě netroufla. Ale loni v létě, když měli 1,5 a 2,5, už jsem s nimi chodila sama do zoo, na koupaliště apod. Těším se, že začnou společně jezdit na kole, lyžovat, chodit do školky. V tom vidím velkou výhodu 🙂
Možná ani to druhé těhotenství nebylo takhle brzy úplně špatné. Když někdy vidím, jak mamina s pupkem nahání vzteklého dvouleťáka po hřišti nebo obchodě, říkám si, že jsem to vlastně měla docela fajn, když byl starší ještě v kočáru 🙂

netopejr
7. únor 2017

Je to super, mas to zaraz, podobné potřeby, obě po obede spi, obe ji stejne věci, obe baví stejne, super partaci, stejna zábava na vylete, na dovolené, obleceni neskladuješ v krabicich, nez druhé doroste. Sama pozitiva. Brzy zvládnete i vetsi alce, nebudeš mit petiletaka, kteryho baví a potřebuje trochu nevo jiného nez mimino, ale s miminem ci se ne bse úplně da... Takhle bude období dětských koutku, malých vyletu, a pak období zoo, větších vyletu do lesa, na výstavy, dětské atrakce pro vetsi ap. Super super to je.

A jestli je to moc? Ne, není. Jsou to jen dvě deti.
Hodne jsou dvojčata a za rok ještě jedno.
Tohle je v pohodě. 😉

astyna
7. únor 2017

Tak tchýně na to zrovna nevzpomíná ráda. Měla za sebou těžký porod prvního dítěte, kdy jim zůstala v komatu na sále. Přišla o mléko, krmila Feminarem, který se těžce dítětem zpracovával, takže koliky, prdy, zvracení refluxem. Do toho byla po 6nedělí znovu těhotná. Druhý syn - můj manžel - byl ale za odměnu, porod rychlý, bez poranění, toho kojila skoro až do 2 let. Nicméně doma velká domácnost, bydlení u tchánovců nic moc, manžel věčně na stavbě domu.

Navíc starší syn měl v roce skoro 13kg a nechodil, takže ho pořád musela táhat.

Když jeden chodil, druhý se plazil, ohlídat dva bylo těžké. Navíc pro každé jiné jídlo, jinou zábavu, nepohrají si spolu, protože 2leté batole nezajímá roční plazící se kojenec.

U dvojčat je supr, že mají jedno jídlo, sami sebe, podobný vývoj - mnohdy stejný, rok uběhne jak voda. Neopakuješ stádia - u batolete jdeš znovu do novorozeneckého. ..

Ani za nic bych do toho nešla...

Ale tohle je už 30 let zpět, dnes máš jednorázovky, automatky, můžeš si jídlo objednat, pro vodu se nemusí ke studni a ohřívat na kamnech, elektřina nefunguje na baterky...

kokina90
autor
7. únor 2017

Holky a ještě me zajima,jak jste to delaly se spaním, spaly oddelene aby se nebudily? A jak je to právě s tim nosenim ditete pak s pupkem, nemůže se neco stat?

jaja01k
7. únor 2017

@kokina90 Kromě úplně první noci doma se mi navzájem nebudili. Spali jsme všichni v ložnici, starší v postýlce, mladší v košíku a na kojení jsem s ním chodila do obýváku.
S tím nošením... to je otázka. Snažila jsem se zvedat a nosit co nejmíň, ale stejně to bez toho nešlo. Musela jsem syna zvedat do židle, do kočáru. Na cestování autem jsem si musela koupit golfky, protože bydlíme v paneláku a z bytu až k autu jsem ho neodnesla, a velký kočár jsem zase nezvládla naložit. Takže jsem zvedala a nosila a nic se nestalo. Ale byla jsem domluvená s mamkou, že kdyby něco, kdybych třeba měla rizikové těhotenství a musela ležet, byla bych u ní, aby mi pomohla. Tohle je zase s chodícím a rozumnějším dítětem určitě jednodušší než s miminem.

netopejr
7. únor 2017

@kokina90 V tomto věkovém rozdilu bych volila obe se mnou na letišti nebo starší s tatínkem, aspoň o víkendu, aby ses taky vyspala.

Noseni je VELMI individuální. Jsou holky, co noso cely těhotenství dítě v šátku /nositku na výlety, a to i s větším vek.rozdílem. Mne to třeba dobře nedělá - to poznáš, tělo si řekne. Bezny přenášeni doma není problem, pokud ke těhotenství v norme. Rocni dítě doleze po 4 nebo bude už chodit.
Ono to noseni staršího není jako když nějaká těhotná vezme 15 kg. Ta zátěž přibýva postupne, delas to denne. Mne osobně nevadí nest dote na rameni, zvládnu chvilku na zádech, nevadi mi tahat dite rukama, vadi mi zapojit bricho, tak ho nezapojuju, rukama udržím, pres vysoký kraj vany nebo jsem aval k 20 kg tam a zpátky. Zase automaticky ro člověk eliminuje na minimum. Kromě umyti po pokadeni ho snad ani není potřeba zvedat. Jo ještě do/z kočárku.

kokina90
autor
7. únor 2017

Holky a jeste jak často za noc se asi budi ty roční deti?Asi to je individualni, ale tak zhruba?:D

sylvusska
7. únor 2017

dcerce bude za 3 tydny 1 rok a budi se tak 1-2x za noc 🙂 znam deti, ktere spi uz v tomto veku klidne celou noc 🙂

netopejr
7. únor 2017

@kokina90 Ruzne, ca jednou az třikrát. Je to vic o dítěti,řekla bych. Někdo spi od roku a pul, dvou super,někdo spi lehcim spankem, porad se budi, tulí i ve 4 letech.

missa111
7. únor 2017

Já nosila starší coby těhotná i přes zákaz, jinak to prostě nešlo. I když jsem se snažila si k ní třeba sednou na zem, to jsem se pak ale zase horko těžko zvedala. Ke konci těhotenství mi fakt hóódně bolela záda a pánev.Rodila jsem v termínu.
Satrší mi od 10ti měsíců spala celou noc (sama v pokojíčku 2 měsíce před narozením druhé), mladší v noci hodiny prokřičela a manžel i starší vklidu hajali🙂 Spaní přes den (společné se mi tedy vychytat nedařilo). Ale mladší jsem nosila od začátku v šátku, protože v kočárku řvala jak tygr a já se nemohla venku věnovat druhé. Se šátkem jsem zvládla vše, hříště, zoo, nákupy, venčení psa, dětské koutky... druhá většinou v kočárku, kde se dle potřeby holky později i prostřídaly.

ojo
22. únor 2017

tak já mám první syny 16m od sebe a teď další dvě 12m od sebe 🙂 mě to zas tak strašně nepřijde na začátku...teď je malé 1 měsíc a je to docela pohoda, je fakt, že já mám všechny děti hodné, žádné křiklouny , pohodové a co spí už od půl roka celou noc, takže pohodička...chce to sladit režimy dítek...k nezaplacení je ohráka, kdy mladšího při kojení dávám do ní, nemám tu totiž křeslo, které by bylo jen pro mě a na gauč už za mnou vyleze a nedá mě pokoj..ale v ohrádce je spokojený, zase jiné hračky a tak...pořídila jsem opět sourozenecký kočár, páč starší stále nechodí a výpravy ven jsou poněkud veselé a velká nevýhoda je, že nemůžu jet třeba k doktoru sama autem, páč dvě děti zkrátka neutáhnu...to u starších to bylo mnohem lepší, páč nejstarší už chodil 🙂