Podmínka a nástup do nové práce. Má to cenu?

16. lis 2019

Ahoj holky,je to pro mě velice citlivé téma,ale chtěla bych jsem se zeptat,jak zatajit anebo jak vysvětlit to,že mám podmínku skrz podvodu (jestli jste se některá taky s podmínkou nesetkala a měla jste nastoupit do nové práce),kdysi jsem dala pár ,,dipovaček´´ na FB a bohužel jsem dostala podmínku,na 18 měsíců a mám tam za podvod.
Tak jestli má cenu jít do té práce k jejich doktorovi a přijmou mě,anebo raději nevyhazovat peníze za výpis zdrav. karty?Vím je to moje chyba,vím můžu si za to sama,ale byla to moje nerozvážnost,tak prosím nepište nic typu ,, můžeš si za to sama´´ aj.Je mi to hrozně líto a kdybych někdy věděla,že to je trestné,tak bych do toho nešla.Děkuji za rady.

zizibou
16. lis 2019

Podle mě to není až tak závažné a zaměstnavateli bych to popravdě vysvětlila. O jaké dipovačky šlo?

martiniquest
16. lis 2019

Rozhodne bych to nezatajovala a normalne vysvetlila. Resit podminku za podvod podvadenim zamestnavatele mi pripada dost usmevne.

autor
16. lis 2019

@zizibou byly to dipovačky na fc.
dala se nějaká hračka nebo něco takového do skupinky (nová z internetu) a pak se dalo počet dipů,(něco podobného jako tombola),jak se všechny dipy (čísla) rozebraly,tak se posílaly peníze na účet,ano zisk z toho nějaký byl,tak proto podmínka za podvod,byl tam i únik daní aj,bohužel takové hry může provozovat jen sázka.min rok v listopadu toho bylo hodně na internetu ohledně toho dipování,taky si myslím,že to nic závažného není,ale kdo ví jak by to brali tam a to se jen jedná o prodavačku.

@martiniquest no tak to máš pravdu,teď i mě to rozesmálo,že bych podváděla zaměstnavatele a zalhala mu,že mám podmínku za podvod,jedná se i spíše o to,že jsem na nemocenské a zbytečně bych o ní přišla,kdyby to zaměstnavatel nepochopil a skrz té podmínky by mě neval,papír od soudu mám,že se jednalo o podvod na internetu.

zizibou
16. lis 2019

Já byla zrovna nedávno u výslechu ohledně dipování šátků. Pár dipů jsem koupila a nechápala jsem, co je na tom špatného. Protože na těch šátcích si nikdo nevydělával. No nic, to jen, žes mi to připomněla..
Zaměstnavateli to normálně řekni a pokud je rozumný, tak z toho nebude dělat vědu. Je to minulost a zákony jsi bohužel neznala, z hlouposti. Určitě to bude ok 😉

autor
16. lis 2019

@zizibou no jako taky jsem nechápala,že toto řeší policie však ani jedna maminka,která provozovala dipování,tak nevěděla,že je to trestné,jinak by do toho nikdo nešel.Měli udělat jen tytyty a nechat to tak a neničit maminkám,tak život,aspoň já to tak vidím.
no holky,které dávaly do dipovaček šátky,tak si taky z toho pro sebe nechávaly provizi 🙂 jsme byly propojené,co jsme ty dipovačky dělaly,tak jsme o tom věděly,že si všichni něco pro sebe necháváme 🙂 🙂
a taky jsem byla asi 3x jako svědek na policii ohledně toho jak jsem dipovala 😀 😀
a snad máš pravdu,že to bude ok a pochopí to,však to byla jen nerozvážnost a nikdo jsme nevěděli,že je to trestné a nemůže se to 😀

jituli84
16. lis 2019

a bude chtít i výpis z rejstříku trestů?( jako pokud to tam nebude uvedené, tak svěřovat se asi nemusíš ne) Jako pokud to tam uvádějí seš v kelu, každej zaměstnavatel trvá na čistým no a mužeš vysvětlovat, obhajovat jak chceš no

autor
16. lis 2019

@jituli84 no bohužel ano chtějí ho ☹ ale dozvěděla jsem se,že kdybych tam šla na brigádu tak ten výpis nechtějí,kdysi jsem v tom obchodě pracovala,ale v jiné pobočce a jak mě vzali na HPP,tak ten výpis chtěli a dnes jsem se o tom bavila z kamarádkou co v tom obchodě pracuje,ale taky na jiné pobočce,tak mi říkala,že na brigádu ho zase nechtějí,tak já nevím.

zizibou
16. lis 2019

Takže ty máš podmínku na 18měsíců a potom co, vymaže se to? Zaměstnavatelé sice chtějí čistý rejstřík, ale takových jako to máš ty, je podle hodně. Myslím, že pokud to není nic závažného, nemuselo by to vadit. Ale asi záleží, na jakého člověka narazíš, no..
Tak co, pokud to tam máš uvedeno, vysvětlit to stejně musíš. A buď tem vezme, nebo ne a zkusíš to někde jinde. Držím palce 😉

jituli84
16. lis 2019

tak asi ted záleží jestli chceš brigadně nebo na hlavní pracovní poměr, pokud na hlavní, asi bych zaměstnavateli to řekla na rovinu, navíc zatajování některých skutečností by se nemuselo vyplatit, kor když budeš pracovat v obchodě. Jinak rejstřík se pak automaticky nemaže, po nějaké době až si o to musíš zažádat.

autor
16. lis 2019

@zizibou
@jituli84 tak asi si nakonec nechám pro jistotu tu nemocenskou,ať mám nějaké ty kačky ☹ nebudu raději riskovat,bojím se,že by to ředitel toho obchodu nepochopil,mno škoda ☹ ☹
a Jiťul prosím tě za jak dlouho po skončení podmínky,si můžu zažádat o výmaz?abych pak věděla?moc děkuji 🙂 já se v tom nevyznám,podmínku mám poprvé ☹

jituli84
16. lis 2019

je možný že se to změnilo bud po skončení podmínky nebo jeden rok po skončení, sme takhle řešily i přítelovu tehdejší mladickou nerozvážnost, ale už si to přesně nepamatuju

tulikiss
16. lis 2019

Pokud se podmíněně odsouzený ve zkušební době podmíněného odsouzení osvědčil a podmínka tedy nebyla přeměněna na nepodmíněný trest, znamená to, že od rozhodnutí soudu o osvědčení se na odsouzeného hledí, jako by odsouzen nebyl a odsouzení nebude uváděno ve výpisu z rejstříku trestů. Není tedy třeba podávat žádnou zvláštní žádost o zahlazení odsouzení.

j.a.n.i
16. lis 2019

No, jak tak čtu, tak s tím podváděním nemáš problém, evidentně ti je kulový, když bys mohla jít pracovat, takže podvádíš i s neschopenkou... Jojo moc mě těší na koho jsou mé odvody.

jituli84
16. lis 2019

@j.a.n.i to řekni doktorum, lidi to mužou maximalně zkusit, ale je na doktorovi jestli neschopenku vystaví, mě by ji dr jen tak nevystavila

merope
17. lis 2019

@j.a.n.i Tak zase nevíš, na co ta neschopenka je a co je to za práci. Ony jsou neschopenky, kde se kupa věcí dělat nemůže a nesmí a něco může. A pak taky neschopenky, kdy doktor by dotyčného nejraději viděl doma, ale dotyčný jde stejně do práce.

katka_nedo
17. lis 2019

Zamestnavatel nepozaduje vypis z trestniho rejstriku?

jituli84
17. lis 2019

@katka_nedo vzdyt psala, že ano

tulikiss
17. lis 2019

docela me zajimalo vic o dipovani, protoze musim rict ze to slo nejak mimo me a zaujal me tenhle clanek.... no nevim neco mi tedy tady na pani nesedi... https://moravskoslezsky.denik.cz/zlociny-a-soud...
pise se tam ze 3 mesicni podminka je prelomovy rozsudek, tak asi tezko pani dostala 18 mesicu za dipovani, tam asi slo o jiny podvod na internetu, ktery pani nechce priznat.

pathan
17. lis 2019

@tulikiss Ono se úplně na konci píše, že jsou to tři mesíce s osmnáctiměsíčním odkladem, takže tohle může být ona odsouzená žena. Nicméně to není tak, že by paní prodala tímto způsobem pár hadříků po dětech a zlá policie a soudy jí zničily život, byla organizátorka, takže se mi ta bagatelizace trestné činnosti z její strany nelíbí a není to jen tak nejaká blbost, jak se tu snaží prezentovat.

pathan
17. lis 2019

@jituli84 Tak třeba s bolestí zad, která se dá nasimulovat velmi snadno, lze být na neschopence klidně rok a doktor tu simulaci nemá jak poznat.

jituli84
17. lis 2019

@pathan Myslím, že stejně s tím nic nenaděláme 🙂

azby
17. lis 2019

No nevim, ale jakykoliv podvod a jeste s tim, ze z toho je prijem. Mi teda neprijde banalni. Kazdy preci vi, ze si nemohu nechat penize co mi nepatří. Pani mi prijde, ze si vůbec neuvědomuje nejakou svoji chybu- myslím si, že dost zavaznou. Je na neschopence - dle toho co pise, mi prijde, ze take jen pro penize, ne ze zdravotních důvodů. Takže vlastně podvadi dal, napravena mi tedy neprijde. 🤔

autor
17. lis 2019

nechci aby jste tu psaly,že určitě za dipování to nemám,když tamta a tamta z Mor Kraje dostala jen 3 měsíční podmínku,tak,že já nemůžu mít 18 měsíční podmínku mno.tak tady máte můj dopis od soudu ☹
chtěla jsem slyšet jen radu co a jak dál a místo toho tady ze mě uděláte lhářku,je to fakt krásné.

zizibou
17. lis 2019

Ženy, nechci se nikoho zastávat, o její formě dipování nevím nic. Ale to, kde jsem si sama koupila dip na šátek, vím jistě, že maminky, které takto dávaly šátky do dipu, na tom nic nevydělávaly. Pouze už v tak drahém šátku nenosily, a protože za nákupní cenu (mnohdy se jednalo o šátky za opravdu hodně tisíc) byly strašně špatně prodejné, daly je k dipování. Uvedly původní hodnotu šátku a jeho hodnotu rozdělily do dipu. Potom ho jedna vyhrála a měla radost výherkyně, i ta, co ho mohla poslat dál. Nevím, jestli to stejně probíhala všude (zřejmě ne, jak čtu), ale v té skupince, kde jsem byla já, ano. Asi jsem teda vadná, ale tahle forma “prodeje” mi nepřijde jako podvod.
Přeci jsme všechny někdy něco prodaly na bazárku. Vy jste to zdanily?
Znovu opakuji, nevím, jak to bylo s jiným dipováním..

autor
17. lis 2019

a nemocenskou mám skrz zad ano,ale mám jí déle než jsem vlastně dostala podmínku,bohužel mi v práci ruplo v zádech a dokud nedochodím rehabilitace tak mi nemocenskou neukončí.... a nebojte taky jsem pracovala i v době RD,takže nejsem fakt nefakčenko co si šlo na nemocenskou a okrádat stát,to určitě ne.

pathan
17. lis 2019

@jituli84 Ne, ale neházej to na doktory, ti mají svým pacientům věřit a ne zkoumat, jestli je někdo tahá za nos.

jituli84
17. lis 2019

@pathan Každá máme na to svuj názor..

azby
17. lis 2019

@zizibou ale pokud si přečtěte i ten list od soudu, tak se nehednalo jen o "prodej hadriku" kde by vyhrou byl onen hadrik. Ale i o vyber financi a následné vyhry financi. Čisté to nebude a autor urcite neni chudak, který nechtěl nikoho obelhat.

zizibou
17. lis 2019

A dále mi přijde fakt trapný, jak se pranýřují maminky, ale opravdoví zloději a velké daňové úniky, potažmo okrádání státu, to ani nestojí za řeč. Tady je něco opravdu špatně 🤔. Ostatně, jasným příkladem je to, koho tu máme ve vládě..
No nic, politikou se nezabývám, ale tak nějak jsem se musela zamyslet, když jsem kvůli tomuhle byla sama u výslechu 🙈.

zizibou
17. lis 2019

@azby ano, přečetla jsem si to až teď. Lidé jsou vynalézaví. Přesto, každý, kdo do toho dipování šel (koupil dip), dělal to dobrovolně a musel počítat s tím, komu ty peníze jdou.
Já se žádných podvodů samozřejmě nezastávám, lidé jsou vynalézaví..