Scéna v obchoďáku. Co si o tom myslíte?

andza
7. srp 2019

Včera jsme vyrazili s mojima rodicema do Ikea.
Syn (2r3m) dostal asi v pulce hysterak, ze tm chce nechat zaparkovany svuj kosicek, s kterym jezdil. Proc, nevim. Ale nekdy takovy zaseky ma( treba nesmím doma položit nic na jeho jidelni zidlicku, jinak hysterie). Snazila jsem se mu to vysvetlit, ze ho tam nemuzeme nechat, ale moc to nezabiralo. Navic jsme ho nesmel nikdo odvezt, chtel ho tam proste mit zaparkovany.
Do toho se zapojila moje mama, ktera nesnasi, kdyz neco neni normalni. Takze mu rekla,.ze nikdo se tam. nevali, nevzteka a nedela scenu a at jde- nesel) a pak se po ni ohnal, takze ho flakla pres ruku. To jsem.nevydrzela ja a zacla na ni ječet, ze mu to určitě pomůže.
Vysledek byl, ze pomohlo (protoze muj nazor je, ze byl konstrrnovan tim, ze na sebe rvememy dve) a mama mi rekla, ze absolutne nezvládám jeho vychovu, tak co ma jako dělat.
Nakonec odešli do kavarny, takze jsem pak zbytek ikea uklidnovala syna, ze nas tam nenechali, protože bulel, ze nam odjeli.
Myslite, ze to neni v jeho věku normální(obcas scena)? Myslite, ze jsem to mela resit jinak? Ze to moje mama mohla neresit? Ona mi porad tvrdi, ze jsme se ségrou byli jen hodne (moc se mi to nezda,ale nevim). Mate někdo opravdu deti tak.vychovane, ze se takovymhle vecem vyhybate? Opravdu to neni obdobi vzdoru (jak tvrdi katka kralova z nevyh ovy, ze neexistuje)?

editah222
7. srp 2019

@andza jeho chování je v podstatě normální, aspon co si tak pamatuju od svých dětí a vidím v okolí. Co se reakce týče tak na to jsou názory různé. Já jsem matka "tyran", dítě jsem při vztekání čapla a šlo ven z obchodu. A ano, snažila jsem se těmto situacím přecházet, takže jsem děti nebala do velkých obchodů 🙂 Já si v klidu užila klidu a manžel nebo prarodiče pohlídají. Dělám to tak i dnes, protože obličej nafučeného skoropuberťáka je snad horší než to válení po zemi ;)
Ale co mi trošku vadí je rakce tvojí maminky. Kdyby jsi tam nebyla tak je čas na její výchovné metody, ale ty tam seš a je jen tvoje věc jak si s dítetem poradíš.

meronym
7. srp 2019

Začnu takhle - (téměř) všechny babičky tvrdí, že jejich děti nikdy nezlobily, nebyly s nimi žádné problémy a šlapaly jako hodinky. Dle mého názoru je to dáno tím, že jednak byla jiná doba (obecně přísnější výchova, což však není nějaké pozitivum) a jednak člověk automaticky vytěsňuje špatné vzpomínky a pamatuje si jenom to hezké. Takže vaše maminka možno skutečně má pocit, že její děti byly jiné, ačkoli to není pravda.

Myslím si, že se Vám do toho neměla míchat, ale budiž, zůstat stranou je někdy těžké. Což je ovšem zcela mimo je, že Vám řekla, že výchovu vůbec nezvládáte. To je podpásovka a fakt hnusná! A snižuje Vaši autoritu před synem. Jasné, že děti mají záseky. A vy jste to řešila správně. Plácnutí není žádné řešení.

Nenechte se rozhodit (i když já jsem rozhozena jenom když to čtu) a dělejte to po svém. Jasně vytyčte hranice. Moje mamka se taky snaží mi předávat svoje moudra. Poděkuji, vyberu si co já uznám za vhodné. Asi tak.

stef9328
7. srp 2019

Je to pouze obdobi, to prejde urcite. Jsou to uplne malickosti toto.
@andza

babanci
7. srp 2019

Je to normální, tohle prostě děti jeho věku občas dělají. Pamatuju si velmi dobře, že moje, dnes dospělé děti, byly někdy taky na ránu. jak reagovat v takové chvíli? No, snažit se vysvětlit a znovu vysvětlit a když to nepomáhá, asi bych prostě vzala dítě za ruku a snažila se odvést pozornost jinam. Třeba mu říct, že si půjdeme dát nějakou mňamku a tak něco. Kdyby mě ale i tak třeba štípal nebo uhodil, tak to bych to nevydržela a taky bych ho plácla. To je moje hranice. Bít se prostě nenechám. Co teda se snažím dělat jinak než Tvoje mamka - snažím se výchovu svých vnoučat nekomentovat. I když bych ledacos dělala jinak. 😉

antoinet
7. srp 2019

Mam 3 deti a na obdobi vzdoru mam barvite vzpominky😀 Dite si uvedomi, ze ma sva prani, ktere mu okoli vzdy neplni, nekdy taky testuje sve mantinely, jednotu rodicu, svoji osobnost...
S maminkou si v klidu promluv, nemela by ti do vychovy zasahovat.
A jeste poznamka - vylet do Ikey je velky test - pevnosti manzelstvi, soudrznosti rodin, trpelivosti deti😀 Toto se vam neosvedcilo, priste treba muzou jit prarodice nebo tatinek s ditetem do detskeho oddeleni si hrat nebo do restaurace nebo bezte pres poledne, at spi v kocarku a ty muzes v klidu vybirat. Nakupy jsou pro deti narocne a maji dost omezene vyrazove prostredky, jak dat najevo, ze uz toho maji plne zuby.

20190418
7. srp 2019

V IKEA mám taky tendence být hystericka 🙂 takže se synovi nedivím. Myslím, že jsi reagovala dobře. Mamka ti do toho nemá co kerovat. Já taky vysvětluji, jednou-dvakrát a pokud hysterci dal, tak ho prostě capnu a nejbližším východem jdu pryč. Nehodlám někomu dělat divadlo, i syn se spíš uklidní někde, kde jsme sami než mezi lidmi. Navíc, když ho odvádím od lidí (z obchodu, hriste atd) tak si uvědomí, že už je zle. Kolikrát jsem ho takhle táhla z nějaké místnosti a on "maminko, ne. Já už budu hodný" že si lidi určitě mysleli, že ho jdu za dveře serezat. Já ho nikdy neuhodila, ale když jsme pak někde v klidu a sami, tak se prostě uklidní a nechá si věci vysvětlit.

andza
autor
7. srp 2019

Děkuji za reakce. V podstatě to vidim stejne, az na par maličkostí. Jako třeba ze to jeho ohaneni se, kdyz se mu něco nelibi je proste problem, ktery uz nejaky cas řeším, a vím treba, ze flaknout ho nezabira. Uz jsem to zkoušela. Ani odvedeni pryč, dostává větší amok. Zatím zabírá jen, nechat ho proste nějakou dobu na pokoji, vyvztekat. Jenze to právě, i jak čtu, je pro některé z vás/nás, na veřejnosti nepřijatelné.
Nejvic mě ai mrzí, ze mam samozřejmě casto pocit, ze nevim jak na něho i sama a tahle poznamka od mámy mi moc nepřidala.

makronka222
7. srp 2019

A proc jste mu nedovolili nechat kosik tam kde chtel? Byl by klid

betelgeuzz
7. srp 2019

@andza myslím, že máš úplně normální 2,5 leté dítě. Ty občasné záseky jsou normální. Vyhla bych se dlouhým nákupům v ikei, to nění pro dítě nic zábavného a nejde očekávat, že tam dítě bude v klidu.
Bohužel prarodiče často do výchovy zasahují, pokud člověk vychovává jinak a hned neplácá, mají pocit, že si nevážíš jejich výchovy, která byla správná. Já se od mamky taky dozvěděla, že výchovu nezvládám a až mi budou děti skákat po hlavě, ať si za ní stěžovat nechodím. Řvala to po mně vzteklejší než ta dcera, která měla v té chvíli zásek 😀 Dnes mají holky 8 a 10, po hlavě mi neskáčou a bít jsem je kvůli vzteku nemusela.

babanci
7. srp 2019

@betelgeuzz Starší generaci přijde, jak to tak vidím kolem a slyším od vrstevnic, že jste takové jako měkké, takové málo důsledné. Tím nemyslím děti bít, to ne, to vůbec ne. Přitom naopak vidím u dcery, že nemá zdaleka takovou trpělivost jako já. Ale jak píšu, to můžu jen tady, jinak do výchovy nekrafu. Nedávno teda vnučka na zadek dostala, vběhla do silnice a pak se utekla schovat ke mě. Tak to jsem asi taky udělala výchovnou chybu, protože jsem jí schovala do náruče. 😀

andza
autor
7. srp 2019

Jen pro upřesnění situace. Asi by me toto ani nenapadlo tam s nim jet. Ale byli jsme tam asi pred 14 dny spolu (mame to k rodicum daleko, takze jako prestavka v prejezdu) a byl uplne zlatej. Ridil si kosicek, poslouchal, i frontu u jidel se.mnou vystal....fakt to bylo uplne v poho. Asi proste lepsi den/nalada...

zelenaesmolda
7. srp 2019

@andza
jeho chovani je normalni,co ale neni normalni je chovani tve matky.
1) plesknuti syna pres ruku by si nemela dovolit ani babicka,od toho ma matku
2) "za trest" vas tam nechali a odjeli,citova manipulace jak prase.neudelas co chci tak jdu pryc.

babanci
7. srp 2019

@andza To já už taky vypozorovala. Že když jsem s vnučkou já sama, je zlaťoučká. A jak je u toho i mamka, strašně se předvádí a je to někdy šílené. Neboj, ono to jednou skončí, nebude se válet do třiceti. A až se pak bude válet jeho dítě, můžeš jen suše poznamenat...po kom to dítě je?

betelgeuzz
7. srp 2019

@andza nojo, to člověk neodhadne, jestli dnes bude pro dítě dobrý, nebo špatný den. Ono za to kolikrát může i počasí. Moje ségra dělala v obchodě a říkala, že jsou dny, kdy všechny děti, co tam chodí, jsou vzteklý, řvou, apod, a pak jsou dny, kdy jsou v klidu 🙂

@babanci já jsem důsledná dost, ale kvůli tomu děti bít nemusím. A často vidím, že zrovna rodiče, kteří děti bijí, důslední nejsou, pořád to oddalují, oddalují a pak najednou bouchnou a dají na zadek.

konidana
7. srp 2019

@andza vím , že to je v tom okamžiku těžké, ale snažím se situaci se zasahující vlastní mámou-babičkou dítěte řešit klidně a nekompromisně. Např. Mami takhle ne. Vyřeším si to sama. Hlavně neřvat, to nemá cenu. I když pak ztichne třeba aspoň to dítě 😅

hankaros
7. srp 2019

@andza a vám záleží na tom, co si myslí okolí? Nebo nechat ho na veřejnosti vyvztekat je nepřijatelné pro vas? Dcera se v tomhle věku taky vztekala, a umela to slušně rozjet. A taky pomáhalo nechat ji vyvztekat, ale neustoupit že svých požadavků, pokud to bylo přes mě vnitrni hranice. Kolikrát jsem sedela.na obrubníku, dcera rudá vzteky, kolem chodili.lidi, někteří i s kecama. Ale co je mi do nich? Je to.moje dítě, ne jejich. V obchodě jsem vždy capla dítě a odešla pryč, kde je klid.

andza
autor
7. srp 2019

@hankaros mně to nevadí. Už vůbec ne v ikea, kde si myslim je k vidění.leccos. Ale moji mámě jo.

zelenaesmolda
7. srp 2019

@andza
ale je to tvoje dite,ne mamy takze by ti melo byt jedno co si mysli i ona

odula
7. srp 2019

@andza no já bych mu tam ten košík klidně nechala zaparkovanej. S tím že se může stát že mu ho někdo odveze pac se tam normálně neparkuje.a pak bych šla normálně dál a videlo by se podle situace. Třeba by scena vubec nenastala. Mam dojem ze člověk někdy trvá na některých věcech jakoby z principu. To "se nesmí ", tam to "se nesluší ", tohle "se nedělá ".ale často, pokud nejde o něco zásadního jako třeba úmyslný ublizovani druhým (a to opravdu není případ batolete co se v afektu ozene po druhym pac ho dotyčný prostě naštval), jsou to vlastne jenom malickosti ktery neni potreba az tak moc řešit. Ale summa summarum. Myslím že jsi urcite reagovala dobře. Kluk má období vzdoru (a myslím že existuje - v tom smyslu že si prostě děti začínají uvedomovat vlastní osobnost a sílu vůle), chova se docela standardně rekla bych. A navíc má prostě v hlavě plán kterej neumí verbalizovat a pak je frustrovanej že ho ostatní nechápou:D Mamka ti do toho vůbec nemá co zasahovat a ma respektovat tvoje kompetence. Beze zbytku. Ja jsem svoji mati instruovala at mi zasahuje do výchovy jenom kdyz půjde o zivot :D (ne vždy to tedy funguje ). Nenech se vykolejit a dělej to co povazujes za nejlepsi - ty znáš svýho syna nejlíp 👍

lida9
7. srp 2019

ja si myslim, ze takto stare dite by se uz melo umet chovat... proste vztekani netoleruji a nejake ohnani uz vubec ne, vek neomlouva, to ti pak v 15 vlepi facku?? babicka se michat do tve vychovy nemela, nicmene mi prijde, ze tvoje vychova moc nefunguje, tak asi chtela pomoct... moje dite to taky zkousi, ale urcite u nas doma nevidi, ze kdyz se vzteka, tak by se do toho jeste hadali dospeli, to je jak olej do ohne...

andza
autor
7. srp 2019

Nevím jak často chodis nekam s rodiči, ale tak nejak to uplne nejde ignorovat kdyz tam jsme vsichni spolu, ze
Kosik byl nalozeny mimo jine nakupem, a neprijde mi to upkne v poradku, nechat ho jen tak uprostred obchodu, jen protoze chce. Zas nejake hranice mam, a proste kosik uprostred.ikea nechávat nebudu.
Co znamena ze netolerujes vztekani? Jak ho tedy řešís?

avadake
7. srp 2019

Tak scéna taková klasická, přiměřená věku 😁 Krásný trénink nervů. Jen teda to ohanění netoleruji, náš táta třeba ano a už to došlo dost daleko, dítě sice z toho nemá rozum.. ale mám takto špatné zkušenosti, že to nevede k ničemu dobrému. Obě vám s mámou ruply nervy, on se po ní ohnal, ona mu jednu flákla, prostě akce reakce...tak to v životě chodí a za mě je v pořádku, že už malé dítě ví, že jeho agrese se mu může vrátit. Takže bych po ní nezvyšovala hlas.

kittyy17
7. srp 2019

@andza normální. Akorát moje tchýně to řeší tak, že ustoupí. Prý jde o hovadinu a ona si nebude dělat ostudu. Což mi přijde horší, učí moje děti, že když budou dost dlouho řvát, dostanou co chtějí....
Já jsem matka tyran, naplacam na prdel kdekoliv. A oni to vědí, tak už stačí jen tichá výhrůžka 😉

andza
autor
7. srp 2019

Dobře, respektuji samozřejmě různé nazory na výchovu, proto to sem píšu. Ale ja kdyz se ozene, raději mu ruku chytim a reknu mu ze to tedy prehani, ze se nikdo nebije. (Coz v pripade, ze ho pak nekdo bije, ztraci ten smysl, ze)

verionka
7. srp 2019

@makronka222 Ptala jsi se sice autorky, ale nedá mi to nereagovat - nechat košíček tam, kde chtěl, uprostřed obchodu? Aby ho pak někdo ze zamestnancu musel uklízet po nich? Zrovna v Ikea je tohle vidět docela často, i velké košíky zaparkované všude možně, nechane na parkovišti...vždycky jsem si rikala, proč to lidi dělají - nejsou schopni vrátit košík na své místo, protože to někdo udělá za ně? Tak už aspoň vidím, že některé děti jsou k tomu asi vedené odmala... 😐

beatty
7. srp 2019

Placnutim pres ruku ho babicka urcite netraumatizovala. A kdyz se ohnal on, mohl to byt treba i reflex ze strany babicky.
Proste okamzita akce a reakce.
A i kdyz vam, zdejsim maminkam, je jedno, co si mysli okoli, tak by se nemelo zapominat to, ze svoboda kazdeho konci tam, kde zacina svoboda nekoho druheho. Jenom malokdo je v pohode, kdyz vedle nej jeci dite a rodic to neresi.

Je prirozene, ze deti zkousi a hledaji hranice vsemi pro ne dostupnymi moznostmi.

avadake
7. srp 2019

@andza a pomáhá to, dovolí si na tebe, co na okolí? Tohle je terpv začátek. Neměla mamka důvod toho mít už dost. Období vzdoru rozhodně existuje, nevím raději bych se zkusila na to podívat pohledem mámy než ženské co ani vlastní děti nemá.

kittyy17
7. srp 2019

@andza moje děti bohužel nelze vychovávat domluvou. Jsou divocí a paličatí. Začnou se vztekat velmi rychle a pak už nic nevnímají, jenom svoji potřebu. Mluvit na ně je jako házet hrách na zeď... Vyzkoušela jsem všechno, i Nevychovu, funguje jedině mix všech možných metod výchovy včetně občasného výprasku... Starší pětiletý syn se chová jako puberťák, a mladší 2,5 letý syn vrcholí období vzdoru a opičí se po bráchovi.
Obchody řeším tak, že před vstupem do obchodu jim vysvětlím, že budeme kupovat jenom to co potřebuji, že nemám víc peněz, že se musí chovat slušně, žádné řádění a běhání..

vikinkav
7. srp 2019

normalni chovani dvouleteho rekla bych, vystresovani dospeli pak uz nezvladli situaci... coz chapu, taky se mi to stava. Pro me by bylo pres caru kdyby mi nekdo nadaval ze moje vychovani neni dobra, navic na verejnosti a pred detmi, se zbytkem problem nemam. Ja to beru tak, ze vychovavam deti nejen ja, ale i nejblizsi pribuzni, kamaradi, dite pozna odlisne pristupy, uci se vyjit s ruznymi lidmi. Vetsinou mlcim, kdyz to za me neni nutne resit/ dite napominat, prestoze nekdo ma potrebu deti cely den smerovat - udelej to takhle, na to nesahej, tam nelez... to mi prijde zbytecny komentovat. Bouchani a placani vzdy durazne vysvetluju.

swetlusska
7. srp 2019

Proto se obchodům s dítětem vyhýbám a akcím s mojí matkou už uplně. Prostě se neshodnem, takže žádné společné výlety nepodnikáme radši. A jinak ano, naše dítě ječí a dělá scény tak různě, všude, na silnici, v obchodě, u doktora, v čekárně atd. atd. Když už teda někam jedeme a ječí, válí se po zemi atd., tak jsme naprosto v klidu, řeknu mu, že se chová jak blázen a odcházím a nechám ho tam. A on ještě rád přijde. Když hlídá máma, tak nevím, jestli mu občas jednu plácne, ale nevadí mi to.