Kdy si vybrat dovolenou před MD?

makula88
24. lis 2017

Ahoj,prosím o radu a vysvetleni...
Já jsem od zacatku listopadu na neschopence a mam ji mít do 2.1.nez půjdu na mateřskou. V praci mám ještě 10 dni staré dovolené a nevím, kdy bude výhodnější si ji vybrat.. jestli mám ukončit tu PN o tech deset dni dřív -vybrat si ji a pak nastoupit na materskou a nebo si jo nechat a cerpat ji v roce 2018 i s novou dovolenou mezi mateřskou a rodícovskou.. co bude pro mě výhodnější na penize? Nemocenska se do mateřské nepočítá, ale když jo ukončím a pujdu na tu dovolenou tak ta se mi do materske počítat bude?

8slunicko6
24. lis 2017

Já to vše čerpala až po mateřské-jak starou dovču z loňska tak i tu letošní, která mi tam naběhla...Nechala bych to vše až pak-ted to bude zbytečně komplikované a výhodné to dle mého názoru nebude...

mlynkova85
25. lis 2017

@makula88 nevím jestli to jde ukončit neschopenku a čerpat dovolenou. Zaměstnavatel by to ji měl automaticky proplatit. Protože toho půl roku co budeš na mateřské ti nabíha dovolená. Takže pak si zažádej ať ti ji proplati.

ahanka
25. lis 2017

Ahoj, mně to v práci povolili bez problémů, ukončit nemocenskou a nastoupit na dovolenou... bude to možná i o vnitřních směrnicích, ale obecně by to asi povolit měli. Nechtěli ji proplácet, takže jakákoliv forma čerpání byla ok.

mysicka_lb
25. lis 2017

Z finančního hlediska, pokud Ti jde o celkový objem peněz, které dostaneš, je logicky výhodnější čerpat veškerou dovolenou až po skončení MD v roce 2018. Pokud to takto uděláš, budeš mít peníze za PN z těch 10ti dnů i (později) peníze za 10 dnů dovolené. Kdybys PN ukončila dříve, měla bys pouze peníze za dovolenou. Pokud Ti jde o to, abys měla v daném okamžiku vyšší peníze, pak za těch 10 dnů dovolené dostaneš velmi pravděpodobně více než za 10 dní marodění. Pokud Ti jde o to, abys měla co nejvyšší PPM, je to podle mě zcela jedno, počítá se z průměrných příjmů a dovolená také (tedy čerpání dovolené Ti ten průměr nijak nezvýší ani nesníží, max úplně zanedbatelně).

makula88
autor
28. lis 2017

Děkuji všem za reakce.. pokud tedy zůstanu na neschopence tak je lepší ji ukončit 6 nebo 8 týdnů před mateřskou?

makula88
autor
28. lis 2017

@mysicka_lb
prosimte moc děkuji a pokud zůstanu na neschopence, je lepší ji ukončit 6 nebo 8 týdnů před mateřskou?

mysicka_lb
28. lis 2017

@makula88 Pokud chceš dostat co největší objem peněz celkově, tak je lepší neschopenku ukončit a jít na mateřskou 6 týdnů před termínem porodu🙂 (co nejpozději to jde). Protože o mateřskou nepřijdeš, ta se Ti jen posune, a budeš mít o 14 dní více pokrytých penězi z PN.

makula88
autor
29. lis 2017

@mysicka_lb
Děkuji moc.

lenicka2323
5. pro 2018

Dobrý den, obracím se na vás s radou ohledně proplacení dovolené po mateřské kdy se přechází na rodicak zazadala jsem si o proplacení jak. Jsem byla domluvená s účetní tak jsem se chtěla zeptat kdy se proplaci stará dovolená jestli v prosinci či v lednu? Na rodicak jsem šla 1.12.2018 děkuji za rady

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru