Konec rodičovské dovolené a znovu těhotná. Mám na něco nárok?

27. říj 2021

Ahoj potřebovala bych poradit,dostala jsem se do hrozné situace. Mám dvě děti,obě plánované, před nástupem na mateřskou jsem pracovala na smlouvu na neurčito takže vše v pohodě. S druhým dítětem jsem si po třech letech navazala na mateřskou a rodičák zase na 3 roky,ale pak se přidali peníze. S paní na úřadě sem řešila jak si nechám vyplatit navýšení peněz a protože sme měli problém se školkou poradila mi natáhnout si rodičák na 4 roky. Nebudu muset nic řešit a nic se pro mě nezmění!!! Už mi ale vůbec NIKDO neřekl že musím v práci požádat o neplacené volno. Poslední rodičak mi přijde v prosinci.
Do práce jsem volala a pořád jsem zaměstnanec, pry mě nemůžou jen tak vyhodit.Uf.Zkoušela jsem se s nimi domluvit na práci a dají mi vědět příští týden. Aby toho nebylo málo dnes jsem se dozvěděla že jsem těhotná. Neplanovaně samozřejmě.A teď nevim co dělat!!!Už nemám na nic nárok a budu doma zadarmo že? 😞

bara88
27. říj 2021

No a kdy máš konec nebo si měla konec rd?

autor
27. říj 2021

@bara88
No rodičovská dovolená je 3 roky takže leden/2021, poslední rodičovský příspěvek mi má přijít 12/2021.

bara88
27. říj 2021

tak to je dost divné že ti dávno nedali výpověd,už vlastně nejsi zaměstnaná podle mě a tedey ani nedostaneš mateřskou

petrasipkova1
27. říj 2021

A to te od ledna nikdo z práce nehledal ? 🙈😂😂 účetní, vedoucí, šéf ? Kde pracujes prosím te ? Jinak vyhodit te můžou hned, mas áčko, nepřišla jsi do práce.

autor
27. říj 2021

@bara88
mě to taky přijde divné, ale řekli že jsem pořád vedená jako zaměstnance.
Hlavně nechápu proč mi nikdo na úřadě neřekl že mám žádat zaměstnance o neplacené volno, když se v těchto věcech nevyznám tak jak to má člověk zjistit. 😖
Taky se ještě můžou do příštího týdne rozmystelet a dát mi výpověď!!!
Ale i kdyby ne tak je to na nic.

bara88
27. říj 2021

no hele ale to ti nikdo říkat nemusí ne?to je logické,máš nahlášenou rd do tří let tak se potom musíš starat co s prací a tu výpověd ti asi dají k čemu by si jim tam asi byla

autor
27. říj 2021

@petrasipkova1
Právě že ne! Ono asi taky hraje roli korona a lockdown. Podle mě neměli práci a tak bylo zavřeno jako hodně firem.

drep
27. říj 2021

Úřad není chůva a z jejich pohledu měli pravdu, protože oni řeší jen pobírání RP. To, jak máš RD v práci, je fakt jen mezi tebou a zaměstnavatelem. Výpověď ti samozřejmě můžou dát, protože pokud usi bez domluvy nepřišla den po 3. Narozeninách dítěte nepřišla do práce, tak máš “A”. Nicméně pokud ti výpověď nedali/nedají, tak máš vyřešeno, ne? Můžeš jít do práce a bude ti chodit výplata.

autor
27. říj 2021

@bara88
ano ale jsem člověk co se v tomhle nevyzná a na úřadě mi řekli ať si natáhnu rodičovskou na 4 roky a bude to v pohodě, nic se pro vas nezmění.
Jsem hloupá no.

bara88
27. říj 2021

a tak se máš zajímat,to že se nevyznáš tě neomlouvá

autor
27. říj 2021

@bara88
Tak jo, diky.

janylu
27. říj 2021

Pokud ti v práci řekli, že jsi pořád zaměstnanec, tak ti dali asi neplacené volno i bez informace od tebe. Měli na vybranou buď ti dát neplacené volno a nebo tě vyhodit, ale to by taky nemohli aniž by tě kontaktovali. Neplacené volno pro ně bylo jednodušší. V tomto případě máš velké štěstí. Buď nastoupíš do práce, ( můžeš klidně hned, že pobíráš rodičák s tím nesouvisí) nebo se s nimi domluv dál na neplaceném volnu až do doby nástupu na mateřskou ( ale pozor od 4 let věku nejmladšího dítěte si musíš platit zdravotní pojištění).

janylu
27. říj 2021

Ještě jsem zapomněla napsat, že pokud opravdu jsi stále zaměstnanec a nevyhodí tě teď, tak na mateřskou bys měla mít nárok. Raději si ale zavolej na sociálku.

somalicats
27. říj 2021

A proc nejdes do prace, kdyz jsi tedy dle nich stale zamestnana?

malenka3
27. říj 2021

Úřad práce opravdu není povinen ti říkat, co máš dělat v práci. Jako zaměstnanec jsi povinná znát alespoň základní povinnosti z pozice zaměstnance. Navíc ani nemusí vědět, zda jsi zaměstnaná, on řeší rodičovský příspěvek a na ten mají nárok i nezaměstnaní.
Každopádně k věci - pokud budeš mít kliku, že si to tam nějak zašolichali a jsi stále zaměstnanec, budeš mít nárok na mateřskou. Teď už tě navíc jako těhotnou jen tak nevyhodí.

rozitta
27. říj 2021

Hele, já bych to taky nevěděla. Myslela bych si, že se to nějak automaticky prodlouží i u zaměstnavatele. Že jim úřad pošle papír o prodloužení 🤷 myslím že nejsi sama, kdo to tak prokaučoval 😑 spíš je divný, že se po tobě z práce nikdo nesháněl. Tak tam sami mají zmatek. Tak uvidíš s čím ti příští týden zavolají. S tím novým těhotenstvím bych to zatím zamlčela. Ono je to stejně první tři měsíce nejisté.

somalicats
27. říj 2021

@malenka3 No tak na to, ze ji jako tehotnou jen tak nevyhodi, bych moc v jejim pripade nespolehala- od ledna nechodi do prace, takze neomluvena absence - to uz je hrube poruseni pracovnich povinnosti...

mimi1004
27. říj 2021

@malenka3 Se vším souhlasím, ale od ledna má neřešenou absenci, takže výpověď je taky ve hře a těhotenství ji neochrání. To, že v tom má bordel i firma, je věc druhá.

malenka3
27. říj 2021

@somalicats
@mimi1004 to máte sice pravdu, ale pokud zaměstnavatel neřešil od ledna, že nenastoupila, zcela jistě musel nějak vyřešit odhlášení zaměstnance z rodičovské dovolené na zdravotní pojišťovně. A pokud za ní neodvádí zdravotní pojištění, předpokládám, že ji poslal do statusu neplaceného volna. Takže i když to paní formálně neřešila a je to špatně, tak zaměstnavatel to nějak řešil a těžko teď bude poukazovat po 9 měsících, že paní má áčko a tudíž okamžitý vyhazov. Obávám se, že by u soudu neoprávněnost výpovědi vyhrála

mimi1004
27. říj 2021

@malenka3 No otázkou je, jestli to ten zaměstnavatel na zdravotní pojišťovně řešil, když neřešili její absenci přímo s ní 🤷‍♀️ Já bych třeba dotyčné volala, kdyby mi nepřišla po rd do práce, ale kdo ví, jak to funguje jinde 🤔

janylu
27. říj 2021

@mimi1004 zaměstnavatel to s zdravotní pojišťovnou řešit musel, protože za ni musel začít platit pojistné a pokud ona nechodí do práce, pochybuji, že za ni něco odváděli. Takže buď ji na pojišťovně nahlásili NP nebo za ni odváděli pojistné bez práce ( což pochybuji). Jinou možnost neměli.

malenka3
27. říj 2021

@mimi1004 zcela jistě to musel řešit. Protože status rodičovské dovolené je jen do 3 let věku dítěte, takže by minimálně v měsíčních přehledu za všechny zaměstnance pojišťovna přišla na to, že tahle paní má ten status už neoprávněně. Takže pro soud by tohle byl důkaz, že se s absencí nějak vypořádal, neposílal jí žádnou vyzvu, nic. Proto tvrdím, že okamžitý vyhazov po takové době by rozhodně nešel tak snadno a už vůbec ne v době, kdy je těhotná.

somalicats
27. říj 2021

@malenka3 Na druhou stranu můžou teď požadovat okamžitý návrat do práce, a pokud paní nenastoupí, tak smolík...

malenka3
27. říj 2021

@somalicats ano, to sedí, na to zaměstnavatel právo má.

delphine1
27. říj 2021

Jinak i kdyby te kvůli absenci vyhodili( nebo s nima podepíšeš dohodu nebo něco) tak to není úplně marné.
Nahlas se pak na úřad práce aby za tebe odváděli alespoň zdravotní pojištění (jestli si do porodu neplanuješ hledat práci) nebo případně na pojišťovnu ze zůstáváš doma jako osoba která se stará o dítě do 7 let (dítě ale pak nesmí být ve školce dyl než 4 hodiny).
Na mateřskou bys v tomto případě možná nárok měla, jestli se vejdes do ochranni lhůty 180 dni. Jestli se nevejdes tak hned po porodu podaš zadost o rodičovský příspěvek, akurat jestli ho budeš pobírat jako nezamestnana, tak je automaticky na 4 roky a nemůžeš si určovat výšku příspěvku.

nat
28. říj 2021

Myslim,ze v tomhle neznalost neomlouva,a myslim,ze kazdy člověk,ktery kde na Rp nebo MD si nejprve klasicky zjistuje co a jak to obnasi...Jak se pise nahore,muzou te ihned zavolat do prave a budes muset nastoupit...Tajze ja bych vyvinula altivitu a zavolala do prace a resila,aby jsi z toho nemela ještě větší problemy...

mimi1004
28. říj 2021

@delphine1 S tou délkou rp to už není pravda, než něco napíšeš, ověř si to, zbytečně bys tazatelku uvedla v omyl https://www.finance.cz/duchody-a-davky/socialni...

delphine1
28. říj 2021

@mimi1004 jo už koukám, že to změnili i pro nepojistene jsem nějak nepostřehla, díky 👍

perexka
28. říj 2021

Myslím si, že ti na pracáku vypocitaji nějaký příjem z rodicaku.. Já otěhotněla taky po 4 letech na RD, mateřskou jsem ale předtím neměla.. Podle mě ti to vypocitaji i z mateřské a RD dohromady.. Vyplaceli mi to po dobu 6 měsíců nějak procentualne..pak už se musí starat partner a budeš čekat na Rodicak po porodu