Lékařky na mateřské, jak jste skloubily děti a atestaci?

helulela
29. dub 2010

Ahoj, zajímalo by mě, jak jste skloubily děti a atestaci, kdy se chystáte do práce a vůbec všechno okolo... 🙂

garzonka
3. kvě 2010

ahoj, snad neodpovím zcela mimo 😅 .... ne já, ale manžel je lékař a právě se učí na atestaci, musím říct,že se 3 dětmi je to hoooodně náročné. Ty máš dítko jedno, tak s atestací to nebude tak náročné jako u nás, ale co vím, jedna jeho kolegyně má taky dítě a teď atestuje, a ona se učí extenzivně (natáhla to na cca rok).
Manžel chodí do práce a pak se po večerech učí, rodiče nemáme nablízku, takže je to těžké období, ale 2 týdny před A pojedu k našim aby měl klid. Musím říct, že když jsme doma všichni (o víkendu), tak se moc nenaučí. Ja myslím, že až třeba nebudeš kojit a budeš moci dítko nechat vždy na pár dní u rodičů, tak by se to mělo dát zvládnout....ale určitě to nepůjde bez pomoci rodiny! Pokud bych ti mohla poradit, já bych atestovala krátce před nástupem do práce (myslím, že takhle bych z toho zapoměla nejméně 😀 😀 😀 )
...tak snad to nbylo úplně odvěci 😕

mn.
3. kvě 2010

Ahoj! Tak já řeším podobný problém. Mám odpracované téměř tři roky na interním oddělení. Bohužel bylo nedostatek lékařů, takže nemám odchozená kolečka ani na interní základ. Práci jsem měla opravdu moc ráda i za těch podmínek. Malému je 7 měsíců. Myslela jsem si, že začnu chodit alespoň do služeb, abych z toho úplně nevypadla. Ale zatím kojím a prarodiče ještě pracují. Takže teď jsem trochu realističtější. Chtěla bych si udělat alespoň základ během rodičáku. Také řeším, kdy dalšího potomka. Protože jedináčka rozhodně nechceme. Je to boj. Ale děťátko za to "vysazení" určitě stojí. Všechny starší lékařky mi říkají, ať si to užívám, nikam nespěchám, že se ještě napracuji. Jenže na mateřské člověk opravdu blbne. Zatím nemám čas na studování.
Takže Helulela díky moc za toto téma a jsem zvědavá na zkušenosti a třeba i rady ostatních "podobně postižených."

helulela
autor
3. kvě 2010

Já mám hotový interní základ. Mimčo je dvouměsíční a řeším, jak si naplánovat druhé dítě. Jestli se mám rozhodnout pro dvouletou rodičovskou s tím, že druhé budu chtít co nejdřív. Nebo tříletou a pak si dát pauzu, vrátit se do práce a udělat si atestaci. K té potřebuju ještě zhruba 1,5 roku praxe.
Na jednu stranu si říkám, že mi práce nikam neuteče a jestli budu atestovat ve 40, tak je to jedno. Na druhou stranu si neumím představit, že se třeba po 5 letech vracím do práce.
Obor mě taky moc baví, plánovala jsem si, že bych třeba ve Vítkovým roce a půl začla taky občas sloužit nebo nějaký 0,2 úvazek na ambulanci, kdyby o to teda u nás stáli... I když před těhotenstvím jsem taky plánovala, jak to bude, a realita teď je dost jiná 🙂
Tak tohle je ve zkratce moje situace, jsem ráda, že se mám o to s kým podělit 🙂

mn.
3. kvě 2010

Já jsem si zatím zvolila tříletou variantu. Je to vlastně jedno. Dítě mi do školky dříve než ve třech letech nikde nevemou. A pokud bych si sehnala hlídání, tak při rodičáku můžu klidně pracovat. Radila mi toto kolegyně. Protože pokud bych si dala dvouletou, chvíli poté chodila do práce a pak otěhotněla, tak bych měla nižší mateřskou. Já to vidím spíš na brzké druhé miminko. Myslím si, že jedna delší pauza je lepší než dvě. A děťátko po 35. roce nechci.
Pracovala jsem až do 34. týdne těhotenství, ke konci mě uklidili na LDN, kde bylo sice dost práce, ale bříško mi moc nepřekáželo. Mohla bych do budoucna pár dnů v měsíci pracovat i tam, když bychom to skloubili s manželovou prací.
Já mám zatím obor vnitřní lékařství. Jistě u toho nechci zůstat. Spíš bych chtěla nějaký interní obor, abych mohla poté pracovat v ambulanci. Nebo obvod je pro matku a rodinu vůbec nejlepší varianta.
Jsem opravdu ráda, že jsem tu potkala někoho s podobným problémem.

helulela
autor
4. kvě 2010

Já si taky myslím, že mi práce neuteče, ale děti by mohly.. Mám výhodu, že by mi mohla hlídat mamka, takže později bych pár hodin v týdnu v práci dala, abych z toho úplně nevypadla.
Pracuju na plicním, takže většinu těhotenství jsem byla taky uklizená na RHB a to byla dost pohoda. Zůstala jsem doma až v prosinci, jak se začalo bláznit s těma chřipkama.
Pak taky mám v hlavě jen takový útržek, že když nepracuješ v oboru tuším 5 let, musíš si pak dodělávat nějak praxi či co...nevím, jestli to takhle vůbec je a jestli to platí i na rodičovskou, zatím jsem si to nikde nedohledala.

mn.
4. kvě 2010

Bohužel u nás v nemocnici to není teď moc růžové. Tak jsem přemýšlela i o tom, odejít ze zdravotnictví třeba do farmaceutické firmy. Jenže by mi ta práce asi chyběla. Na tu LDN bych to mohla pro začátek zkusit. Je tam maldý primář, který je dost interní, takže je to spíš taková geriatrie. U nás je problém s hlídáním a nyní i zatím s kojením. Vlastně jsem chtěla malého už odstavit úplně, protože za 2 týdny jdu na artroskopii. Ale pediatr mi doporučil mléko zamrazit a kojit nadále.
Pokud bys měla možnost pracovat na ambulanci, tak je to určitě skvělý. Oddělení je časově náročnější, tedy alespoň u nás v malé nemocnici. Pokud máš možnost navštěvovat alespoň nějaké semináře, tak je to také velké plus. Já asi začnu chodit na semináře obvoďáků, protože u nás nic jiného nemáme.
Občas si říkám, že bych hned šla do práce. Obzvlášť když jdu na chvíli do nemocnice, třeba jen navštívit kolegyni nebo sestřičky. Ale pak mě zas přepadne mateřská láska a říkám si, že ten malý za to rozhodně stojí 🙂

aleachim
4. kvě 2010

ahoj holky, omlouvám se, že vám sem lezu. Jsem z jiného oboru - právník, ale řešila jsem více méně totéž. Nakonec jsem částečně pracovat začala. Ale k věci, nebojíte se, že, když tady na MK se odhalíte jako lékařky, vás nebudou otravovat kvůli radám všeho druhu? 🙂

Hezký den 🙂

evi21
4. kvě 2010

Ahojky,
ja som tiež riešila tuto otazku, ale nakoniec sme tak velmi chceli dietatko, že som sa čakanie na atestaciu vykašlala, hlavne teraz ked sa to podmienuje ešte roznymi stabilizačnými zmluvami v nemocnici. Mam odpracovane necele 4 roky, hotový interný základ. Dala som si 2 ročný rodičovský, bud bude dalsie dietatko alebo pojdem do prace, zo začiatku aspon na čisatočný uvazok, ais na LDN. Alebo da sa to potom predlžit na 3 roky, samozrejme bez penazí, podla situacie uvidíme. Akurat 3 ročná varianta je vyhodnejšia čo sa týka celkového balíku penazí, ale to nevadí, ked neviem čo bude...
Ak ojdem do prace, určite kvoli kolečkám pred atestaciou si ma budu chciet zaviazat, to sa može až na 5 rokov, pričom dalsia rodičovská by sa do toho času neratala, celkovo je toto povolanie a veci s tým suvisiace velmi obmedzujuce, ani sa mi nechce na to mysliet.....tak uvidíme, ale pre mna su deti teraz doležitejšie, hlavne ked sme na maleho trošku dlhšie čakali ako som predpokladala, tak druhykrat to riskovat nebudem...

mn.
5. kvě 2010

Aleachim: Toho se určitě nebojím. Já jsem pracovala na interním oddělení, kde věkový průměr mých pacientu byl kolem 70let 🙂

cell
5. kvě 2010

Ahojky, maminka ještě nejsem, bohužel se nějak nedaří a díky tomu čekání jsem docela přehodnotila svůj profesní život. Z lokální interny, kde je blázinec celý den, nočních spousty, nastupuju od června do specializované hematol. ambulance, služby si nechám jen tak pro zpestření a abych z interny docela nevypadla, kmen snad stihnu v září, ale jinak nic neřeším. Aktuálně je miminko na 1. místě a všechno jde stranou

mn.
5. kvě 2010

Cell: Tak držím moc pěsti! Já pracovala na malé interně a přesně jak píšeš. Až budeš víc v klidu, tak to půjde samo 🙂

cell
5. kvě 2010

mn. děkuju, no uvidíme. Každopádně po 2 letech blázince se docela dost těším na změnu ... a kdo ví, jedna změna možná přinese i další 😵

aleachim
5. kvě 2010

cell a po dvou letech blázince s dítětem doma se budeš těšit zpět, ale přeji, ať ti to brzy výjde 🙂 .

mn., tak to jo. Ale pediatrii bych určitě nepřiznala 😉 .

mn.
6. kvě 2010

Aleachim: Souhlasím. Já když jdu jen na chvíli do nemocnice, tak mě přepadne taková "nostalgie", že bych chvíli pracovat šla. Když manžel ráno říká, mně se nechce do práce. Tak já mu odpovím, že já bych na chvíli šla. Nevím, jak u vás. Pokud bych měla možnost dělat nějakou práci z domova, tak bych byla ráda. Alepoň bych tak neblbla. Ale v našem oboru to není až tak reálné. I když už mám tajný nápad, uvidíme, zda to vyjde.

helulela
autor
6. kvě 2010

Koukám, že se nám to tu rozrůstá 🙂

Aleachim: taky se nebojím, že by tu chtěl někdo radit, pediatr přece jenom nejsem 😉

Cell: ať je to v ambulanci lepší, když je člověk v pohodě, spíš se zadaří

Já se v práci ještě podívat nebyla, ale doma se mi zatím ani nestýská. Ale těch pár měsíců je krátká doba že 😉
Stabilizační smlouvu jsem podepsala. Tenkrát by mi bez ní nedali smlouvu na dobu neurčitou. Vím, že to je sprostý, ale nějak asi nejsem ten typ, co by s tím bojoval. Už jsem se kolikrát chystala, že si musím zase pořádně přečíst, jak to tam vlastně je, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Aspoň že zatím nemám v plánu po atestaci odejít jinam, tak mě to nakonec snad tak svazovat nebude.
Jinak mám teď momentálně plnou hlavu "kojící krize", takže kdybych se dlouho neozývala, tak kojím, kojím a kojím.. 😝

helulela
autor
6. kvě 2010

mn. : až ten tajný nápad zrealizuješ, tak se pochlub 🙂

helulela
autor
6. kvě 2010

... a hlavně ať ti dopadne

pavova
6. kvě 2010

Tak taky přidám troškou do mlýna...jsem psychiatr, má odpracovány 4 roky, ´je mi 32 let a mám 9 měsíčního prcka. Jsem na tři roky doma a chtěli bychom do té doby stihnout ještě jedno mimčo a pak teprve bych chtěla jít do práce. Občas mě napadne, jak to zvládnu, ale děti jsou základ a přes to nejede vlak. Do doby mé atestace se určitě ještě atestační program několikrát změní, tak uvidíme 😎 Zatím jsem nelitovala, do práce i se mi zatím neechce, jenom mám občas potřebu si něco odborného přečíst, když teda prcek spí, protože jinak je to hrozné tornádo. Tak všem maminám lékařkám přeju krásné děti a těm, co ještě váhají, tak věřte, že pracovat budeme min. do 63 let 🙂

mn.
6. kvě 2010

Pavova: Souhlasím s Tebou. Jak už jsem psala, starší doktorky mi říkaly, že se napracuju ještě dost. Ale děti by mi utéct mohly. A myslím, že to za to opravdu stálo. Malý se včera neučil troubit na trumpetku, tak krásně by mi v nemocnici jistě nikdo nevyhrával 🙂

aleachim
6. kvě 2010

holky, můžu se čas od času přidat. Sice nejsem lékařka, ale myslím, že pokud jde o práci, je to pro mě stejně těžké jako pro vás. I když já začala pracovat z domova. Sice jen, když stíhám, což není tak moc často, ale pro dobrý pocit super. Naštěstí právničina není závislá na nějakém místě, v tomto to máte jednoznačně mnohem složitější.

helulela
autor
7. kvě 2010

aleachim - jasně, i právničky berem 😉
Od kdy (jako od jakého věku Lucinky) pracuješ doma? Já bych na práci doma asi neměla tu správnou disciplínu... U nás se zase dají vzít nějaké služby nebo na nějaký malý úvazek ta ambulance. Jenže na tu musí být vhodný obor a taky už něco odpracováno 😒 Na lůžkách se to jinak než na plný úvazek snad ani nedá. I když jedna kolegyně, když měla ještě menší děti, tak měla zkrácený, že chodila domů dřív. Jenže tam člověk nikdy neví, co se semele, takže většinou stejně zůstávala dýl.
JInak příští týden se chystám s Vítkem pochlubit k nám do práce. Jsem zvědavá, jestli mě taky přepadne nostalgie a zasteskne se mi.

mn.
8. kvě 2010

Helu: Naše nemocnice je na tom dost bídně, takže jsou za každého rádi. Někteří externisti chodí pracovat třeba jen na 1-2 dny v týdnu. Tak bych třeba také mohla, nejspíš na příjmovou ambulanci. Nebo i na té LDN by za nějaký den práce byli rádi. Nevím, jakým způsobem bych pak měla úvazek. Já potkávám dost často někoho z nemocnice, když chodíme na procházky. Tak je Vojtíšek obdivován ze všech stran 🙂

Aleachim: Jasně. Právník je vždycky potřeba 🙂

helulela
autor
9. kvě 2010

mn. - u nás je to takový trochu specifický, protože kromě mě mají už všichni atestaci, takže pracantů na ambulanci hodně a na lůžka málo.. a na lůžkách si fakt neumím představit, jak by nějaký malý úvazek fungoval. Třeba na interně je to přesně naopak - každý rok noví absolventi, tak jeden tam vydrží dýl než rok, atestovaní odešli do soukromých ambulancí a v nemocnici se nedostávají 😒
Výprava s Víťou do práce bude přímo bojový úkol, cesta vlakem a tak, jsem zvědavá, jak to zvládnem. Taky jsem se k tomu odhodlala až teď 🙂

medvik
9. kvě 2010

ahoj holky. Tak mně je 27 let, mám první mimčo a atestaci zatím ještě ne. Změnila jsem obor na praktické lékařství, teď už mi schází jen stáž na obvodě a můžu vesele atestovat. 😉 Myslela jsem si ale, jak se na mateřské budu moci učit, až mimčo bude spát-velký omyl 😀

kacici
9. kvě 2010

Ahoj holky taky se pridavam do teto diskuze 😉.
mn - ahoj Market 🙂 ,napsala jsem ti IP.Pro ostatni je to moje spoluzacka z mediciny 😀
Holky ja nastoupila po skole na 4 mesice na internu a otehotnela. Takze jeste nejsem ani prihlasena do atestacniho programu a jsem docela rada.Jsem doma uz celkem 3,5roku a uz se do prace moc tesim. Nerikam ze deticky si neuzivam,kazdy den vidim jak rostou,pokroky neuveritelny a hlavne s druhym ditetem to desne moc rychle utika,nekdy mam pocit ze jsem snad rodila vcera a ono uz je mladsi 9mesicu 😅 Ale chybi me pocit delat neco pro sebe,pres den nemam cas,po vecerech sednu max. na chvilku k PC a nekdy ani to ne - starsi dcerka potrebuje uspavat a vetsniou usnu driv nez ona 😀 Znam navzpamet vsechny basnicky,rikanky,vim o vsech akcich na plinky,ale ze bych vedela nejake novinky v oblasti mediciny,to bohuzel ne a musim rict ze fakt se na materske blbne 😀 Jedina mojo zachrana mozkove cinnosti je ze obcas pomaham manzelovi psat neco do race a chodim 1x tydne na anglictinu

aleachim
10. kvě 2010

kacici, já obdivuji, že dáváš tu angličtinu. Já zkoušela chodit na španělštinu, ale byla jsem tak líná se připravovat na hodiny, že jsem to brzy ukončila.

Pracovat jsem začala, když Lucce byl necelý rok. Začala jsem spolupracovat s advokátní kanceláří a docela dobý. Posílají mi práci, která je třeba uděla, ale nespěchá, takže začínám pracovat obvykle, když je nějaký konečný termín. Výsledek je takový, že neodpracuji nějak moc hodin, takže na uživení to není. Ale zase jsem ráda, že mohu něco dělat a že se takhle přinutím se vzdělávat. Než jsem měla tu práci, tak jsem si mateřskou vůbec neužívala, pořád jsem měla špatné svědomí, že nic nedělám a že až se vrátím do práce budu úplně mimo. Takhle mi to vyhovuje 🙂

bublina09
10. kvě 2010

Ahoj holky kolegyně 😉

praxe po škole 3,5 roku na psychiatrii, pak přišel na řadu mateřský pud, atestace neatestace. Cítím, že jsem vypadla, tomu se člověk fakt neubrání, ale od prázdnin (malému bude rok), plánuju začít sloužit. Kamarádka si domluvila, že jí primář služby započítá do praxe, je to pro ni výhodnější. Já se v tom neorientuju, jen mi jde o to si přivydělat. RD mám na 2 roky, za chvíli se budem muset rozhodout, jestli další mimčo nebo návrat, resp. intenzivní sloužení.
Je tu i nějaká mamča s atestací, ať nám popíše jaké bylo učení s dítětem? Je mi jasné, že nic moc a proto nám všem držím palce 😉

bublina09
10. kvě 2010

Prohlídla jsem alba s dětma, pokochala se 🙂

Cell držím pěsti, aby vše klaplo podle Tvých představ.

Mn. jak se dá udělat interní základ během RD? Jako že bys chodila normálně na zkrácený úvazek do práce? a pak test?

Helu, taky jsem slyšela, že do určité doby by měla ženská nastoupit znovu do práce, aby se jí nepřerušila příprava k atestaci, ale prý se to dá obejít právě tím, že člověk začne sloužit. Ale je to pouze neověřená informace..
Zítra se chystám zavolat do práce na personální a zeptat se jak je to s nástupem do práce po 2 letém rodičáku, jestli opravdu bude při případném otěhotnění nižší mateřská...už mi to totiž říkala i kamarádka personalistka.
Jaká byla cesta do práce? zvládli jste to ok?

Kacici 😀 nazpamět všechny básničky. Já se do této fáze pomalu a jistě dostávám taky. Říkala jsem si, že by bylo fajn odebírat nějaký odborný časák, ale zatím jsem se k tomu nedostala..

jinak mě chybí kolečka a semináře a kurzy, jediné, co jsem plnila tak jsem sbírala body u nás ve FN na pravidelných seminářích pořádaných klinikou. Ale těch 28 dní vzdělávání ročně teda ani náhodou ☹

helulela
autor
11. kvě 2010

Ahoj bublino, vítej 🙂
S tím odborným časopisem - mně chodí Kazuistiky, ale nepřečtené se mi kupí na stole...takže odebírání je jen první krok 😉

mn + kaci - tak přemýšlím, jestli taky nejsem vaše spolužačka, HK 2000-06 ? Jste mi holky nějaké povědomé 🙂

Kamarádka, když se učila na atestaci, tak ve finiši nechala děti doma manželovi a odjela na 14 dní k rodičům.

helulela
autor
18. kvě 2010

Výlet do práce jsme zvládli, hned na nástupišti se sice Víťa vzbudil a celou cestu vlakem koukal, ale ustáli jsme to bez řevu.
V práci ho všichni obdivovali, tak to byl na mě úplně balzám 😉 Zjistla jsem, že se tam nic nezměnilo, pořád rozumím, o čem se baví, takže pocit, že o něco doma přicházím jsem neměla 🙂 Na pár dní jako změnu bych to tam brala, ale to je tak všechno.
Těším se, až bude Víťa větší, že budu mít čas na nějaký seminář nebo si něco přečíst...ale jak vás čtu, tak je to asi naivní představa, ne? 😀