Můžu dostat výpověď na MD?

irenka92
28. srp 2019

Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli mi můj zaměstnavatel může dát výpověď na mateřské dovolené. Mám termín porodu v říjnu a koncem listopadu mi končí smlouva. Může mi dát zaměstnavatel výpověď? A pokud ano, co v takovém případě dělat, na koho se obrátit? Přijdu o mateřskou? Děkuji za odpověď 😊

vercy88
28. srp 2019

Pokud ti konci smlouva tak ti zamestnavatel neda vypoved ale proste ti skonci smlouva na dobu urcitou. Pokud mas narok na materskou tak budes normalne na materske po dobu 28 tydnu jako vsichni ostatni /v pripade dvojcat 37 tydnu/ a pote nastoupis na rodicak a po ukonceni rodicaku bud nastoupis na nove pracovni misto nebo na urad prace.

martt
28. srp 2019

@irenka92 Pokud ti končí smlouva, tak zaměstnavatel není povinen ti ji prodloužit a pravděpodobně to ani neudělá. O mateřskou by jsi přijít neměla. A hlásit se nikde nemusíš. Až by ti, když tak skončil rodičák.

balogis
28. srp 2019

Přesně jak je psáno výše,měla sem to tak s první dcerou.proste skončila smlouva a tím to zhaslo.do pulroka myslím jsi v ochranné lhůtě takže nárok na md máš,ty navíc porodis dřív než smlouva zanikne takže no stres,po půl roce nastoupís na RD a po skončení RD buď na úřad práce nebo nastoupit na jiné místo.

veroniquecz
28. srp 2019

@balogis jen opravím, nenastoupi na RD, ale bude pobírat rodičovský příspěvek, zamestnana už nebude.

martiniquest
28. srp 2019

Ano, pracovni pomer skonci uplynutim smlouvy. Zamestnavatel nema povinnost ji prodlouzit. Taky se mi to stalo.

balogis
28. srp 2019

@veroniquecz ano tak je to správně, díky 😉

irenka92
autor
28. srp 2019

Děkuji za informace 😊

sister05
28. srp 2019

Tak, mě v sobotu skončí pracovní smlouva, porodila jsem v červenci. Mateřská mi běží dál, nemusím se ani hlásit na pracák, jen tam pak kolem prosince zajít kvůli rodičovské. Čili já jsem v klidu. Když mi to personální takto řekla. Dokonce mi to dala i písemně. V září pak pošlou zapoctak a proplati zbylou dovolenou

areh
28. srp 2019

Jen doplním, že v případě, že bys měla další dítě, tak na mateřskou nemáš nárok, pokud si po RD neodpracuješ potřebné dny. (Ale to teď řešit opravdu nemusíš)