Na mateřskou jde manžel. Jak to bude se mnou?

lenkaor
5. dub 2022

Má někdo zkušenost? Jsem na ÚP, na mateřskou nemám nárok. Na mateřskou bude nastupovat manžel od 7. týdne po porodu. A mě zajímá, jak to bude se mnou? Do porodu budu vedena v evidenci na ÚP, ale ode dne porodu po celé šestinedělí? Kdybych přešla na rodičák je to jasné, ale takto? Díky za postřehy, kdo ví.

j.a.n.i
5. dub 2022

@lenkaor Asi se budes muset nahlasit na ZP jako osoba pecujici o dite.

anetka1701
5. dub 2022

Nevím jestli chce manžel na mateřské pracovat - tam záleží jak manželovi vyjdou vstříc, protože pracovat u mateřské na původní smlouvu nelze. Je to dávka z nemocenského pojištění, takže vlastně podobně jako neschopenka. Určitě bych to důkladně prokonzultovala. Řešila jsem to nedávno v práci s kolegou a není to sranda.

Nicméně se to dělá tak, že matka nastoupí na rodičovskou dnem porodu. Pokud by pak nastupoval manžel na mateřskou, tak se rodičovská přerušuje a musíš opět na UP, nebo si za sebe platit sama zdravotní pojištění. Po ukončení mateřské se vrací manžel do práce, matka pokračuje v rodičovské.

j.a.n.i
5. dub 2022

@anetka1701 Což je naprosto zbytečné, když se stačí nahlásit jako osoba pečující o dítě a o rodičovský příspěvek požádat až po jeho PPM.

anetka1701
5. dub 2022

@j.a.n.i když jsem to řešila s kolegou, osoba pečující o dítě nemůže být, pokud je na to samé dítě pobirana mateřská někým jiným.... Aspoň podle paní na socialce...

j.a.n.i
5. dub 2022

@anetka1701 No, pani na socilce muze tvrdit co chce, podstatné je, co tvrdi zakon a ten nic takoveho nezakazuje. A realne se to resi se zdravotní pojostvnou, takze te je taky fuk, co si mysli pani na socialve.

jajulin
5. dub 2022

@anetka1701 tazatelka už má 2 děti, takže je to jasné, bude mít napsanou péči o ně.

j.a.n.i
6. dub 2022

@jajulin I kdyby mela prvni, tak to na veci nic nemeni. Jedine, co neni mozne, je to, aby oba rodice byly osobou pecujici o dite do 7 let, ale jakakoliv jina kombinace pece o jedno dite mozna je.

lenkaor
autor
6. dub 2022

Děkuji za zapojení.

lenkaor
autor
6. dub 2022

@j.a.n.i Díky tahle varianta mě nenapadla, a myslím že je nejlepší a nejméně komplikovaná, vzhledem k tomu, že bych chtěla požádat o rodičovský příspěvek až po skončení manželovy PPM.

petbem
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
6. dub 2022

@petbem Ano, může.

petbem
Autor odpověď smazal
Zobraz
lani1
6. dub 2022

Meli jsme to stejne, ja jsem teda do porodu pracovala, pak musi byt na materske matka 6 tydnu, to jsem cerpala rodicak od porodu a ne materskou a pote se to stopli a cerpal otec materskou a ja byla jen nahlasena na uradu prace, ze pecuji o dite a pak jsem zase mela rodicak

j.a.n.i
6. dub 2022

@petbem Ne, nebude, to, že je někdo osoba pečující o dítě fakt neznamená, že má druhý rodič zákaz se o dítě starat. To pouze znamená, že má zákaz na delší dobu tu péči přehazovat na instituce, ale i tak instituce smí 4 hodiny denně pečovat za ni.

petbem
6. dub 2022

@j.a.n.i děkuji, opravdu mě to zajímalo.

oliver11
7. dub 2022

Já byla v těhotenství taky na UP. Po porodu jsem si normálně vyřídila rodičovský příspěvek a jsem doma na řidičáku v balíčku 300k.

petrasipkova1
7. dub 2022

@oliver11 to ano, ale paní chce zapojit manžela, aby vyčerpali peněžitou pomoc v mateřství. A až potom požádá ona o rodičovský příspěvek.

oliver11
7. dub 2022

@petrasipkova1 tak to samozřejmě ano.